Csirke

több mint 100 fontos recept

Csirke  
Csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 240
ISBN: 9789639731523
A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel a fogyni vágyók vagy a koleszterinszintjükre ügyelők számára. És nemcsak a tápértéke fontos - a csirkét rendkívül sokféleképpen lehet elkészíteni, és akár a hét minden napján felszolgálhatjuk, mégsem fogyunk ki a változatos ötletekből. Ebben a kötetben a világ legjobb csirkereceptjeit kapja kézhez az Olvasó.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  4
A világ legtöbb kultúrájában a csirke vált az egyik legszélesebb körben fogyasztott és legnépszerűbb húsfélévé. Ez több okra vezethető vissza, nem utolsósorban arra a tényre, hogy a csirke elég gyorsan és könnyen felnevelhető, tartásához nincs szükség hatalmas, dús füvű területekre. Érdemes szem előtt tartani, hogy a szabadban, gabonán tartott csirke valamivel többe kerülhet, azonban lényegesen ízletesebb az üzemekben nevelteknél. Tápértékét tekintve a csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin- és ásványianyag-, valamint vas- és cinkforrás. Természetes adottsága az alacsony zsírtartalom és a szénhidrátmentesség, amely áldás a súlyukra vagy a koleszterinszintjükre ügyelőknek. Nagyon könnyen és gyorsan megfő, megsül, így nem lehet többé kifogás, hogy túl kevés az idő egy egészséges, kiegyensúlyozott fogás elkészítésére. Gasztronómiai szempontból rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy akár a hét minden napján csirkét szolgáljunk fel. A csirke nagyon egyszerűen elkészíthető: sütve, főzve, parázson, grillezve, wokban vagy tepsiben, és tálalhatjuk burgonyával, rizzsel, friss salátával vagy párolt zöldségekkel. Aki a rizst kedveli, belefoghat egy harmonikus olasz rizottó vagy egy sáfrányos spanyol paella elkészítésébe, a tésztaimádók pedig olyan mesés mártásokat találhatnak a könyvben. Akinek a mexikói konyha a gyengéje, választhat a fajita-, a taco- és a tostadareceptekből, de taIál latunk kínai, thai és indiai fogásokat is. Néhány recept a diétára utaltak különleges igényeit szolgálja: alacsony zsír- vagy szénhidráttartalmú, illetve a gluténmentes étrendet követők ötleteket találhatnak a fejezetek bevezetőiben.
Levesek, előételek, saláták  6
Csirkehús és leves - mintha csak egymásnak teremtették volna őket. Ebben a fejezetben jellegükben igen eltérő recepteket találunk, kezdve a könnyű, felséges gombával és csirkehússal gazdagított erőlevestől az elegáns tárkonyos csirkekrémlevesig. Az avokádós-chilis csirkehúsleves tüzes mexikói recept- ha pedig lehangolt lenne, készítsen klasszikus tésztás csirkehúslevest. A csirkehúsból remek előételek is észülhetnek. A spanyol tapasbárok ropogós sonkás csirkekrokettet kínálnak a francia bisztrók különlegessége pedig a gazdag csirkemájpástétom. Őrjítően aromás a szójás csirkeszárny, ami tipikus kínai harapnivaló. A csirkesaláta olyan egyszerű lehet, amilyennek csak akarjuk, és mégsem lesz soha unalmas. Csirkehús és márványsajt természetes kiegészítői egymásnak, ahogyan tapasztalhatjuk ezt a csirkés-sajtos rukkolasaláta vagy a márványsajtos-zöldfűszeres csirkemelltekercs kóstolásakor. A csirkehúshoz nagyszerűen illenek a fűszerek is, aminek remek példája a cajun csirkesaláta és a vörös csirkesaláta. Amennyiben nagyon alacsony zsírtartalmú, ám mégis pompás csirkehússalátát kívánunk, a thai csirkesaláta vár minket, amely olyan kellemes látvány, és annyira ízletes, hogy semmitől nem kell megfosztva éreznünk magunkat.
Könnyű ebédek és vacsorák  52
A csirkehús egyszerűen elkészíthető, könnyen emészthető: ezen tulajdonságok tökéletessé teszik arra, hogy könnyű ebédet vagy vacsorát főzzünk belőle. A leggyorsabban wokban készíthetjük el, köríthetjük rizzsel, tésztával, vagy akár laktató kenyérfélével is. A wokhasználat másik nagy előnye, hogy az összes hozzávalót, még a zöldségeket és más ízes alkotórészeket is, egyetlen edényben készítjük, így egyszerűbb a dolgunk, ha sietünk, de mégis valamilyen „rendes" főtt ételt kívánunk. Kóstoljuk meg az ideális alacsony szénhidráttartalmú fogásokat, a csirkehúst brokkolival, bébikukoricával és pak choival, vagy az édes-savanyú csirkét. A curryk gyorsan elkészülnek, az eredmény mégis olyan, mintha órákat fáradoztunk volna vele. A krémes csirkecurry citromos rizzsel vagy az indiai balti-csirke lenyűgözi majd a hétköznap esti vacsoravendégeket, vagy felszolgálhatunk csirkemellet fűszeres kókusztejben, gyömbéres csirkekebabot, baconszalonnába göngyölt csirkehúspogácsát is, amelyek már előre elkészíthetők. Ha a szendvicsnél kicsit izgalmasabbra vágyunk, válasszuk a csirke-fajitát vagy a pueblai tacost csirkehússal. A diétázók elképzeléseihez leginkább illik a tortillatekercs csirkesalátával, a zöldcitromos-mentás csirkecomb vagy a serpenyős csirke koriandermártással.
Kiadós fogások  102
Annak ellenére, hogy a csirkehús könnyű és jól emészthető húsféle, rendkívül laktató ételeket is készíthetünk belőle. Elég csak az egészben, dióvajjal megsütött csirkére vagy az ízletes, szárítottparadicsom-pestós csirkére gondolnunk. Ebben a fejezetben a világ különböző tájairól találhatunk népszerű recepteket, amilyen a coq au vin, a klasszikus, francia, borban készített „kakas", vagy a provence-i csirke, amely a tájegység egyik leghíresebb étele. A szomszédos Olaszországból való a toscanai csirke receptje, amíg a kecskesajttal és bazsalikommal töltött csirkemell és a csirke joghurtos diómártásban görög fogás. Minden húsnak megvan az ideális kiegészítő fűszere, a csirke esetében ez a tárkony. Leheletnyi borral és fokhagymával pompás, krémes együttest alkotnak. A kissé „tüzesebb" ízeket kedvelők favoritja lehet a csípős chilis csirke vagy a tüzes csirke-vindaloo, mely ételek igazán méltók a nevükhöz. Akinek a szíve egészsége a fő szempont, próbálja ki a mézes-zöldcitromos csirkét, a csirkehúst sáfrányos burgonyapürével vagy a csirkefrikasszét. Diétázóknak a fahéjas sült csibe lencsével vagy a spanyol csirke citrombefőttel a két legmegfelelőbb recept.
Tészták  156
A tészta az elfoglalt háziasszony jó barátja! Nagyon gyorsan elkészül, sokszor még csak főzni sem kell, csak forró vízbe áztatni néhány percre. Formáját és méretét tekintve is rendkívül változatos, így soha nem kell azt éreznünk, hogy: „Jaj, már megint tészta!" Igazán meglepő tálalásához sajátítsuk el a tésztakosárkák készítésének művészetét, és szolgáljuk fel csirkés zöldcitrom-salátával vagy csirkés chow meinnel töltve. Aki nagy kedvet érez arra, hogy saját készítésű tésztákkal próbálkozzon, speciális gép nélkül is rendkívül eredményesen elkészítheti a tejszínes-csirkés raviolit vagy a csirkés tortellinit gombás tejszínmártással. A csirkehús szélesmetélttel és például articsókával nagyszerű választás a diétázók számára. Abban az esetben pedig, ha valaki gluténérzékeny, ne csüggedjen: a teriyaki-csirke szezámos hajdinatésztával készül, a gyömbéres csirkemell vagy a pad thai körítése pedig rizstészta. Sőt, a rizslisztből készült tészták bármely tésztareceptbe behelyettesíthetők. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a hagyományos lisztes tésztákhoz képest ezek általában gyorsabban megfőnek, így fontos a csomagoláson feltüntetett főzési útmutatót betartani.
Rizs  206
A rizses ételek világszerte népszerűek, és mivel a rizsnek sokféle fajtáját termesztik a legkülönfélébb vidékeken, ennek megfelelően eredmény is igen változatos. A rizottó a rizs elkészítésének egyik legpompásabb módja. Általánosságban a rizst a főzési idő alatt jobb nem bolygatni, hogy elkerüljük a keményítő kiválását, ami ragacsossá tenné a szemeket, de rizottóként az olasz arborio rizs gömbölyded szemei az állandó keveréstől fenségesen krémessé nemesülnek. Kóstoljuk meg az egyszerű rizottót grillezett csirkemellel, amelyet olívaolajos, fokhagymás, kakukkfüves öntetben pácoltunk, vagy a gombás-kesudiós csirkerizottót, amely olyan ízletes együttest alkot, hogy már-már úgy tűnhet: szinte egymásnak teremtették a hozzávalóit. A csirke a spanyol paella alapeleme, ez a pompás étel a lelket is felderíti, még mielőtt megízlelnénk. A paellát főzhetjük spanyolosan, vagy grillezve is elkészíthetjük. A rizst hatalmas mennyiségben fogyasztják Thaiföldön és  Kínában. A csirke tojásos rizzsel klasszikus thai étel (ne felejtsünk néhány órát a rizs teljes lehűlésére számolni), míg a lótuszlevélben párolt csirke és rizs igen keresett kínai étel. A szív egészségéért a jambalayát válassza - nagyon finom!


Kinyit
könyvek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Csirke Csirke
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

A legfinomabb szárnyas ételek A legfinomabb szárnyas ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

99 csirke- és pulykaétel 33 színes ételfotóval 99 csirke- és pulykaétel 33 színes ételfotóval
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Sanoma Kiadó (2008)

“Amikor bő húsz évvel ezelőtt megjelent a 99 Szárnyasétel, magam is azt hittem, hogy kimerítettem a témát....

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Variációk vagdalt hússal Variációk vagdalt hússal
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A vágott vagy darált hús a világ számos konyhájának elengedhetetlen alapanyaga. Rendkívül sokoldalú -...

Változatosan készített szárnyasok Változatosan készített szárnyasok
Szerző: Bozsik Valéria
Kiadó: Minerva Kiadó (1969)

A baromfi a magyar konyha kedvelt étele, de igen sok háztartásban csak rántva, pörkölten, paprikásan, valamint...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára...

Csábító csirkefalatok Csábító csirkefalatok
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Akár hétköznapi fogásról, akár ünnepi ebédről vagy vacsoráról legyen szó, kötetünk minden alkalomra...

Csirkevarázslatok Csirkevarázslatok
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Ízek kavalkádját kínálják ezek a receptek: csirke zöldséggel, sajttal, sonkával, gyümölcsökkel,...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Príma szárnyasételek Príma szárnyasételek
Szerző: Rias-Bucher, Barbara
Kiadó: Pesti Szalon Kiadó (1992)

Így igazán ízletes a szárnyasétel! Ezek az eredeti receptek vonzóak, bárki könnyen elkészítheti őket....

50 gyors recept csirkefiléből 50 gyors recept csirkefiléből
Szerzők: Clark, Pamela, Patniotis, Louise
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)

Egy fárasztó nap után a legjobb ételeket csirkefiléből készíthetjük el. Nincs benne csont, nincs rajta bőr,...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

155 szárnyas étel 155 szárnyas étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Csirke, jérce, tyúk, kakas, pulyka, kacsa, liba, gyöngyös - megannyi remek fogás alapanyagát adják. Nem csak a...

Pompás pecsenyék Pompás pecsenyék
Szerkesztők: Eperjessy László, F. Nagy Angéla, Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A zamatos páclével és különleges töltelékkel gazdagított egybesült húsok az ünnepi ebéd vagy vacsora...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Kapcsolódó cikkek