Bevezető 4
Milyen is lenne az élet tészta nélkül? A tészta finom, olcsó, tápláló, könnyű elkészíteni, és kimondottan sokoldalú...
Levesek és saláták 6
Ha egy egyszerű levest tésztával gazdagítunk, különlegesen sűrű fogást varázsolhatunk az asztalra. Az üzletek polcain kutathatunk újfajta levestészták után, amelyek apró voltuk okán nagyon hamar megfőnek, vagy egyszerűen használjunk csak összetördelt cérna metéltet. A minestrone klasszikus olasz leves, amely tele van friss zöldségekkel és babbal; ideális ebéd vagy vacsora, és tálalhatjuk finom, ropogós héjú kenyérrel. A lencseleves tésztával, az olasz csirkeleves, a halleves tésztával és a genovai zöldségleves mind sok fehérjét tartalmaz, és rendkívül ízletes. Ha pestót keverünk egy levesbe, a végeredmény sűrű és lenyűgöző, de tálalhatjuk úgy is, ahogy a franciák szeretik, csak néhány kanálnyit csorgatva a leves tetejére, mint a pistou-levesnél. A tésztasaláták a kedvelt fogások közé tartoznak, és elkészítésükkor igazán kiélhetjük a kreativitásunkat: mindenféle alakú száraztésztát felhasználhatunk hozzájuk. Itt van például a farfalle, dió és márványsajt társaságában, amely olyan jól illik a salátához. Háromszínű fusilli - kis orsók sima, spenótos és paradicsomot változatban, amelyek az olasz nemzeti lobogót jelképezik - kerül a nizzai tésztasalátába, amely francia eredetű ugyan, de ez az olaszosított változata igazán díszére válik minden könnyű nyári ebédnek. És még az íze is kiváló!
Húsok és szárnyasok 44
Már nagyon kevés hús is elég ahhoz, hogy isteni tésztafogásokat varázsoljunk. Ebben a fejezetben a húsos tésztamártások között a klasszikus spaghetti bolognese, a „bolognai" receptjének rafinált változatát mutatjuk be. A spaghetti alla carbonara és a sáfrányos linguine receptje igazán egyszerű, ugyanakkor elegáns. Mindkettőt alig 15 perc alatt összedobhatjuk, mégis nagyon jól mutatnak, és éppen ezért különösen jól jönnek, amikor vendégeket várunk. De ugyanígy alkalmas a vendéglátásra például a tejszínes szűzérme, amelyet fürjtojással tálalunk. Aki szereti az erőset, próbálja ki a sertéshúsos chilit szélesmetélttel, vagy a makarónit kolbásszal, pepperonival és olajbogyóval. A petrezselymes csirkével készült spagettihez csodálatosan frissítő citromos-gyömbéres mártás jár. A csirkés-sonkás raviolit és a csirkés tortellinit tejszínes gombamártással magunk is könnyen elkészíthetjük. A ravioli nagyon egyszerű, a tölteléket csak egyenletesen el kell osztani egy tésztalapon, azt egy másik tésztalappal befedni, kicsit összenyomkodni, és négyzetekre vágni. A tortellinihez valamivel több ügyesség szükségeltetik, de ha egyszer ráérez a dologra, ez sem bizonyul boszorkányságnak.
Halak és a tenger gyümölcsei 90
A hallal és a tenger más gyümölcseivel készített tészták csodálatosan könnyű és ízletes ételek, amelyek például remek ebédként szolgálhatnak. Még ha a kiválasztott tésztaféle miatt kissé laktató is, mint például a mafalde friss lazaccal, a fusilli ördöghallal és brokkolival vagy a tavaszi tészta garnélával, ezek után a fogások után sohasem érezzük, hogy túl sokat ettünk volna. Az egyik olyan étel, amit bármikor elkészíthetünk, és az összes hozzávalóból tarthatunk a kamraszekrényben, a tonhalas tészta, citrommal, kapribogyóval és olajbogyóval. Az egyetlen friss hozzávaló a petrezselyem. Ha viszont igazi szemet gyönyörködtető fogásra vágyunk, válasszuk például a fettuccine alla bucaneirát, a linguinét füstölt lazaccal és rukolával, a rákkal töltött raviolit vagy a fettuccinét fésűkagylóval tejszínes vargányamártásban. Ezek az ételek szinte túl szépek ahhoz, hogy az ember megegye őket. Ha szeretjük a kagylóés rákféléket, készítsünk tenger gyümölcseit vermicellivel, tagliatellét kagylóval és fehérbormártással, vagy tésztabatyut tenger gyümölcseivel töltve. Ez utóbbiakat azokban a sütőpapírból készült csomagokban is lehet tálalni, amelyekben készültek. A különböző ízvilágokat ötvöző ételek sorában igen ízletes a fusilli csípős cajunmártással, amely nyugati és ázsiai hatásokat egyaránt mutat. Ezek a fogások remek példák arra, hogy a különböző ízek milyen csodálatosan harmonizálhatnak egymással.
Vegetáriánus fogások 140
A vegetáriánus tésztaételek olyan finomak, hogy még a mindenevők is boldogan elfogyasztják e húsmentes fogásokat. Ennek egyik oka valószínűleg a tészta, a tejszín és a sajt ellenállhatatlan keverékében keresendő. Szereti Ön a parmezán sajtot? Akkor próbálja ki a klasszikus fettuccine all'Alfredót vagy a farfaltét tejszínnel és parmezánnal, amit zöldborsóval tehet még ínycsiklandóbbá. Vagy inkább a márványsajtok erőteljesebb ízét kedveli? Akkor ajánljuk a pipe rigate nevű bordás csőtésztát gorgonzolamártással, a tagliatellét spárgával és gorgonzolamártással vagy a fusillit márványsajttal és gombával, mint különleges alkalmakra szolgáló rendkívül ízletes fogásokat. A zöldséggel készült tésztaételek nemcsak mindennapi ebédünk fénypontjai lehetnek, de akár ünnepi vacsoráknak is díszére válhatnak. A tészta zöldségmártással vagy póréhagymával, tökkel és paradicsommal, valamint a penne paprikás-kecskesajtos mártással mindenkinek nagyon ízlik, és még a szemet is megörvendezteti harsány-élénk színeivel. Ha Ön a hagyományos paradicsommártást kedveli, mindenképpen ki kell próbálnia a spagettit paradicsomos-fokhagymás mártással. A spenót, a ricotta és a tészta is remekül illik egymáshoz. Erről Ön is meggyőződhet, ha megkóstolja a spenótos-ricottás raviolit, amelyhez saját maga készítheti a tésztát. Próbálja ki!
Sütőben sütve 196
Hűvös, esős napokon előfordul, hogy az ember levertnek érzi magát, és valami olyanra vágyik, ami felélénkíti. A megoldás egy sütőben sült tésztaétel! A lasagnelapok között meghúzódó csodálatos mártások, a töltött cannelloni vagy a háromsajtos makaróni garantáltan jobb kedvre hangol mindenkit. Élvezzük a pompás illatokat, amíg az elkészült fogást, amelynek tetején pirított sajtréteg bugyborékol, kivehetjük a sütőből. A lasagne egész biztosan minden idők egyik legkedveltebb tésztaétele. Próbáljon ki egy hagyományos receptet, például a lasagne verdét vagy a csirkés lasagnét, vagy egy csirkés-erdei gombás lasagnét. A tengerparti nyaralást idéző lasagne alla marinara ízletes garnélát és ördöghalat tartogat számunkra, míg a zöldséges lasagne padlizsán- és cukkinirétegekből készül, amelyeket előbb fokhagyma és fűszernövények társaságában sütöttek meg. A cannelloni tésztacsöveket egyszerűen megtölthetjük kedvenc hozzávalóinkkal, majd mártással leöntve mehet is a sütőbe. Próbáljuk ki például a spenótos-ricottás cannellonit. Az otthon gyúrt tésztából készült zöldséges táskát előbb vízben megfőzzük, majd parmezán sajttal megszórva a sütőben megsütjük. Ezektől az ételektől mindenki jobb kedvre derül!
Kinyit