Emma asszony szakácskönyve

Emma asszony szakácskönyve  
Emma asszony szakácskönyve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 384
ISBN: 9789639731844
A Vince kiadó által gondozott Emma asszony szakácskönyve egy száz évvel ezelőtti hetilap - a Hét - olvasói által írt recepteket mutat be, ezért talán nem is csak a főzésről szól. “Ez a könyv nem egy könyv. Hanem több. Receptkönyv, történelemkönyv, életmód-história, irodalomtörténet és nemes, veretes irodalom is, kedves, néha egészen csillogó stílben írt fejezetekkel, amelyekben ügyes versezetek is megbújnak olykor” - jellemezte a kötetet az előszóban Bächer Iván író. Emma asszony receptjei, ételei mára inkább kultúrtörténeti, mint gyakorlati jelentőséggel bírnak, a nosztalgia jegyében jólesik elmerengeni olyan desszertek felett, amelyeknél a szükséges alapanyagok leírása két tucat tojással kezdődik. Ha mégis ki akarnánk próbálni valamelyik historikus receptet, készüljünk fel rá, hogy nem minden hozzávaló áll feltétlenül rendelkezésre; ami hiányzik, azt pótoljuk ki egy kis fantáziával.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

1

Levesek

11

Előételek

32

Kocsonyafajták
59
Pástétomok
62
Mellékletek, mártások, füszerek
72

Hal, csiga, rák

87

Husételek

105

Becsináltak
110
Pörkölt és paprikás husok
120

Főtt, párolt és páczolt husok

126

Pecsenyék

140

Szárnyas pecsenyék
157
Vadak
162
Vad-szárnyasok
167

Főzelékek

174

Saláták

201

Főtt és befőtt gyümölcs és egyéb konzervek

214

Tészták, felfujtak, puddingok, piték, rétesek

233

Kenyér, kalács és máléfélék

266

Sütemények

276

Sandwichek
300

Nyalánkságok

303

Torták
306
Krémek
316
Parfait-k
316
Fagylaltok
322

Sajtok, tejfel, tej

323

Italok

328

A table d'hote tizparancsolatja

341

Az étel rendje és módja

346

E könyv szerzői

354


Kinyit
twitter

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Új idők régi receptjei Új idők régi receptjei
Szerkesztő: Horváth Ágnes
Kiadó: Glória Kiadó (2007)

Szakácskönyvünk azt kívánja bemutatni, hogy a főzésben, konyhaművészetben mindenki egyenlő lehet. A kötet...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Ízes élet Ízes élet
Szerző: Nádasdy Borbála
Kiadó: Méry Ratio (2012)

Édes-keserű, hazája iránti vágyakozással és szeretettel teli életrajzi naplói után Nádasdy grófnő újabb...

Magyar szakácskönyv Magyar szakácskönyv
Kiadó: Alinea Kiadó (2010)

Német Zsuzsána szakácskönyve a 19. századi magyar gasztronómiát meghatározó szakácskönyvek egyik....

Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen
Szerző: Spadone, Lisette
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (0)

Fánkok, palacsinták, gofrik, e szavak a hajdani konyhaművészetet idézik. A fánkok a karnevál hagyományaihoz...

A nagyi sütije A nagyi sütije
Kiadó: Szalay Kiadó (2010)

Ha valaki, akkor nagymamáink aztán igazán tudják, mitől lesz egy sütemény felejthetetlen élmény, gyermekeik...

Édességek könyve Édességek könyve
Szerző: Móra Ferencné
Kiadó: Holnap Kiadó (2005)

Ez egy irodalmi szakácskönyv. De ne tessék megijedni, ettől még meg lehet sütni a recepteket. Móra Ferenc meg...

Ételművészet, életművészet Ételművészet, életművészet
Szerző: Hatvany Lili
Kiadó: Szépirodalmi Kiadó (1986)

Valamikor régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik – a jó...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Konyhanyelv Konyhanyelv
Szerző: Marton Levente
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2011)

"Az ételkultúra otthon kezdődik. Nincs jó étterem, nem is lehet igazán jó étterem olyan országban, ahol nem...

50 ebéd 50 ebéd
Szerző: Kapitán Mária
Kiadó: Magánkiadás (1941)
Régi idők receptjei Régi idők receptjei
Szerzők: Lejtényi Éva, Waldhauser György
Kiadó: Black & White Kiadó (2002)

A főzés művészet. A tudás semmit sem ér tehetség nélkül. Nem véletlen, hogy nagy színészek, sportolók...

Édes finomságok a nagyi konyhájából Édes finomságok a nagyi konyhájából
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Könnyed márványkalács, finom vajkrémmel töltött torta vagy morzsás sütemény - ezek a klasszikusok...

Urmánczy Nándorné szakácskönyve Urmánczy Nándorné szakácskönyve
Szerző: Urmánczy Nándorné
Kiadó: Nemzeti Örökség Kiadó (2016)

A Nemzeti Örökség kiadó tervei között szerepel az összes régi szakácskönyv megjelentetése. Urmánczy...

Nagyi szakácskönyve Nagyi szakácskönyve
Szerző: Papp Katalin
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

A szerző egyszerűen elkészíthető fogásokkal, érthető receptekkel, könnyen beszerezhető alapanyagokkal...

A mi süteményes könyvünk A mi süteményes könyvünk
Szerző: Váncza József
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

1925-ben vették lajstromba a „Váncza sütő-krémpor” védjegyét, később pedig sokféle kitűnő magyar...

Kapcsolódó cikkek