Gyümölcslevek házi készítése

Tudnivalók és receptek

Gyümölcslevek házi készítése  
Gyümölcslevek házi készítése
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Cser Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 47
ISBN: 978-963-9759-26-8
A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag előállított gyümölcslevek és szörpök fogyasztása, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy nem ártalmas az egészségünkre, amit iszunk. A házilag előállított szomjoltók nem csupán finomak és egészségesek, hanem tagadhatatlanul a legolcsóbb megoldást jelentik. A könyv ismerteti a gyümölcslevek készítésének technikáját az előkészítéstől a lényerésen át a gyümölcslé kezeléséig. Bemutatja az egyes gyümölcslevek, nektárok és szörpök fajtáit, recepteket és ötleteket ad. Továbbá olvashatunk benne a tartósításról és a csomagolóeszközökről is.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

A gyümölcs - az emberiség állandó kísérője
Gyümölcsléfogyasztás az Európai Unióban
A gyümölcsöskert
A fák és bokrok helyes tápanyagellátása

A gyümölcs
A gyümölcsök beltartalmi értékei
Gyümölcsfajok és gyümölcslékészítésre való alkalmasságuk
Fajták és nemesítés
A megfelelő érettség
Frissesség, tisztaság, egészség

A gyümölcsök előkészítése
A gyümölcslé előállításához felhasználható anyagok
A gyümölcsök szedése és szállítása
Tisztítás és válogatás
Szártalanítás
Magozás
Aprítás
Zúzómalmok és hengermalmok
Fogas zúzók
Centrifugális zúzók
Kalapácsos malmok
Enzimbontás
Lényerés
Gőzölés
Gyümölcs- és bogyósgyümölcs-prések
Háztartási berendezések
Hidraulikus prések
Kosaras prések
Vízszintes elrendezésű kosaras prések
Pneumatikus vízszintes kosaras prések
Csomagprések
Szalagprések
Dekanter

A gyümölcslé cukortartalmának meghatározása
A mérőeszközök
Öchsle-fok (°Oe)
Klosterneuburgi mustfokoló (°KMW)
Szacharóz%
A gyümölcslé kezelése
Oxidáció elleni védelem
Ülepítés
Derítés
Derítés bentonittal
Zselatinos derítés
Kovagél
Derítés kovagél-zselatinnal
A zavarosító anyagok lebontása enzimes kezeléssel
A gyümölcslevek romlása
Penészgombák
Élesztők
Baktériumok
Gyümölcslevekre vonatkozó előírások
A gyümölcslevek fajtái
Természetesen opálos - vagy fényesre szűrt?
A természetesen opálos gyümölcslevek külső megjelenése
Természetesen opálos gyümölcslevek készítése
A legjobb eljárás: HTST
A gyakorlatban alkalmazott eljárás
Fényesre szűrt gyümölcslevek készítése
Gyümölcsnektárok
Gyümölcsvelő készítése
Gyümölcsnektár készítése
Limonádék
Gyümölcsszörpök
Gyógynövényszörpök
A tartósítás
Tartósítás túlnyomással
Fagyasztás
Pasztőrözés
A melegítés módszerei
Folyamatos hőkezelő berendezések
Mustharang (Baumann-harang)
Alagútpasztőröző
Mindig tele tankok fűtőspirállal, fűtőköpennyel
Tartósítás a szárazanyag-tartalom növelésével
A töltés
A csomagolóeszközök
Üvegpalackok
Üvegballonok
Bag-in-Boksz (zacskó a dobozban)
Eltarthatóság és tárolás

Receptek és javaslatok
Szederlé
Szamócaszörp
Bodzavirág gyógynövényszörp
Sárgabaracknektár


Kinyit
facebook