Kínai konyha

Kínai konyha  
Kínai konyha
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 256
ISBN: 9639552607
Noha ismereteink a kínai konyhával kapcsolatban legtöbbször kimerülnek a sarki büfé kínálatánál, valójában az ország méretével arányosan gazdag és változatos ez a fajta gasztronómiai kultúra. Ebből kaphatunk némi ízelítőt a kiadvány oldalait tanulmányozva, a különféle egzotikus levesek, főfogások, zöldséges finomságok, rizsek, tészták és nyalánkságok között válogatva. A tömör, pontokba szedett ételkészítési instrukciókat színes fényképek egészítik ki. A keresést a könyv végén levő receptmutató könnyíti meg.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés  4
Hasznos kínai alapanyagok  5

Levesek és előételek  6
Kínában nem a menü első fogásaként, hanem a többi között, vagy a legvégén szolgálják fel a levest. Szokás a többi fogással együtt az asztalra tenni egy jó nagy tál húslevest. Ebben a fejezetben a levesek széles skáláját ismertetjük; többek között megtalálható itt a híres wonton, a legnépszerűbb húsostáska-leves is. Ehetjük ebédre, vagy ahogyan sok kínai önmagában, csak az íz kedvéért. 
Előétel - ez a fogalom nem létezik Kínában, hiszen nem három, hanem sokszor 15 fogásos egy menü. Ebben a fejezetben több tradicionális kínai falatot mutatunk be, melyek minden alkalomra megfelelnek.  Előnyük, hogy előre elkészíthetőek. Próbálja ki az előételtálat, amikor nem egyenként készíti el a harapnivalókat, hanem mindegyikből 1-2 darabot. Ügyeljen arra, hogy ezek harmonizáljanak egymással - ízben, színben, állagban egyaránt.

Főételek  58
Ez a legbővebb fejezet könyvünkben. Többféle ételelkészítési módot és sokféle alapanyagot mutat be, így széles választékot nyújt sertés-, marha-, csirke-, kacsa- és halételekből. Egyszerű ebédre vagy vacsorára, de ünnepi étkezésre is választhatunk belőlük. A kínai konyhára jellemző, hogy egy fogáson belül többfele főalapanyag, pl. hús és hal is szerepel; ezek azonban az egyéni ízlés függvényében változtathatók. Amikor kínai ételt főz, ügyeljen arra, hogy a lehető legfrissebb hozzávalókat szerezze be a piacon, főként halak és a tenger gyümölcsei esetében. Ha vendégeit szeretné meglepni egy kínai vacsorával, sokféle fogást készítsen, amelyek ízben, állagban és színben is különböznek egymástól. Az előkészítés sok időt igényel, de ha minden kézre esik, pillanatok alatt elkészül és több időt tölthet barátai társaságában. Az itt megadott mennyiségek a Kínában használatos adagok, amelyek lényegesen kisebbek, mint amekkorát Európában megszoktunk. Ott viszont 6-8 fogás a hétköznapi ebéd vagy vacsora, tehát az összmennyiség még több is, mint amennyit mi fogyasztunk.

Zöldségételek  140
A zöldségek nagyon fontos szerepet játszanak a kínai konyhában és majdnem minden fogásban jelen vannak. A vegetáriánusok is tökéletes menüt állíthatnak össze maguknak ebből a fejezetből és nem fog hiányozni belőle a hús vagy a hal. A kínaiak ropogósan szeretik a zöldségeket, soha nem főzik meg annyira, mint mi, magyarok. Ez minden szempontból hasznos: megmaradnak az emésztéshez oly fontos rostok, a vitaminok és a szín sem változik meg, csak élénkebb lesz. Főételeket és köreteket is bőven találni ebben fejezetben, amelyek mind többfele zöldségből állnak.  Kínában főzéshez is csak a legfrissebb zöldségeket használják fel, naponta járnak a piacra. Mindig friss, ropogós alapanyagot vesznek és a lehető leghamarabb fel is használják. A nyersanyagokat csak felaprítás előtt mossák meg, nehogy a vitaminok a vízbe távozzanak. Azonnal meg is sütik, főzik vagy párolják, így a lehető legkevesebb vitamin megy veszendőbe. 

Rizs- és tésztaételek  192
Egyetlen kínai szakácskönyv sem lehet teljes rizs- és tésztaételek nélkül. A legtöbben úgy gondolják, Kínában a rizs az egyetlen és állandó köret az ízes, mártásos ételek mellé. Ez nem így van, a némi hússal vagy zöldséggel dúsított pirított rizs szerény főétel is lehet. Ugyanez áll a tésztaételekre: önmagában, köretként nem ismerik. Kísérő- vagy főétel, akár főzve, akár pirítva kerül a tányérra. Ebben a fejezetben több olyan rizsétel receptjét találni, amely önmagában is megállja a helyét, de más ételhez is adhatjuk, kiegészítésként. Kínában hosszú szemű, gömbölyű szemű és ragacsos rizst főznek, senki, soha nem készítene tasakos gyorsrizst. Sokkal több párolt rizst esznek, mint pirítottat, amely pedig az európai és amerikai kínai éttermek sztárja. A tészták közül búzalisztből, rizslisztből és mungóbabból készülteket használnak legtöbbször, de van Kína északi területein hajdinából, kölesből gyúrt is. Könyvünk is többfélét mutat be.

Desszertek  234
A hagyományos kínai konyhában nem ismerik a desszert fogalmát. Az ebben a fejezetben közölt receptek így inkább európai édességek kínaiasított változatai, vagy kínai főzéstechnikák, kínai alapanyagon felhasználásával készültek. Ettől még ínycsiklandó fogások jöhetnek létre, csak épp ne keressünk hasonlókat, ha egyszer eljutunk a Mennyei Birodalomba. A kínaiak nem a menü lezárásaként fogyasztanak desszertet. Édes süteményeket bekapnak akár az utcán is, vagy két sós fogás között szolgálják fel, „pihentetőül". Ebéd után inkább gyümölcstálat kínálnak: a gyümölcsöket nagyon frissítőnek találják, főleg egy kiadós menü végén. Gyümölcsrizs, gyömbéres licsi, narancsszörbet, datolyával töltött tésztatáska - hogy csak néhányat soroljunk az édes csemegék közül, amelyeket ez a fejezet tartalmaz.

 


Kinyit
tippek, fortélyok

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Kínai konyha Kínai konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kínában hagyományosan rendkívül fontos a kapcsolat a táplálkozás és az egészség között. A kínaiak a...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

500 kínai recept 500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Varázslatok evőpálcikákkal Varázslatok evőpálcikákkal
Szerző: Keng-Peralta, Gabrielle
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Mit találhatunk a könyvben? Szeletelési, sütési és ízesítési trükköket, amelyek segítségével...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Keleti ételek Keleti ételek
Szerző: Kingsgarden, Emma
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

"Keleti" konyhaművészet alatt a Távol-Kelet konyhaművészetét értjük, melybe az indiai konyha is beletartozik....

Kapcsolódó cikkek