Provence

gasztronómiai kalauz

Provence  
Provence
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 383
ISBN: 9789639552836
A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot, Jean-Marie Cornille régi olajprését és a "XV. Lajos" vendéglő ellenállhatatlan étlapját említsük. Megszámlálhatatlan élményt kínál a varázslatos Provence. E könyv lapjai nemcsak a páratlan provence-i szakácsművészetből adnak ízelítőt, hanem Provence nem kevésbé különleges kultúrtörténetéből is, és az olvasó mindent megtudhat, amit tudni érdemes. Az avatott és a vidékért olthatatlanul rajongó szerző útmutatásai mellett részletes térkép és címlista is segíti a tájékozódni kívánó olvasót.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Montélimar, Les Baronnies és Chateauneuf-du-Pape   9
Mandulatermesztés; Montélimár specialitása, a nugát; La Table de Nicole Valaurie-ban; Provence-i előételek; Richerernches, a "fekete arany fővárosa": A szarvasgombapiac; Hajsza a "fekete arany"-ért; Egy sokszínű gomba egyszerű története; La Beaugraviére; Nyons, az olajfák hazája: Istenek és legendák fája; A provence-i olívaolajok: "Koccintás az igazival"; Les Baronnies: "Hogy Baronnies-ban mindig éljen a hársfa", A Hársfa, Baronnies királya; A hársfavirágpiac; Séguret: Étkezés a Dentelles de Montmiral lábánál, A Domaine de Cabasse borai, A konyhakerttől a tányérig; A déli Rhone-vidék borai: Gigondas és Vacqueyras; Cairanne, Séguret, Sablet és Rasteau: Valréas és Vinsobres; Beaumes-de-Venise muskotálybora; Őexellenciája, Chateuneuf-du-Pape bora; A bortermelő és a szőlő.

Az Alpilles és a Camargue vidéke   57
Les Alpilles: Les Beaux-de-Provence borai; A csodálatos természet, és a természetben készült borok földje; A Jean-Marie Cornille malom olaja; La Regalido - egy igazi vidéki fogadó; Arles: Arles, a fények városa, Az arles-i kolbászok és más specialitások, Ökörsütés; Aigues-Mortes, a hagyományok városa: A só és sólepárló munkások, A Dél sópárló telepei, A só begyűjtése, A "fleur de sel"; Halreceptek a Camargue vidékéről: A szardella; A camargue-i rizsföldek: A rizstermesztés; Lou Mas Dou Juge - a cmargue-i népművészet és étkek; A Manade-től az arénáig: A manade, A camargue-i lovak, A bika; Saintes-Maries-de-la-Mer: A tellinaszedők, Amilyen kicsi, olyan finom!

A Mont Ventoux-tól Aix-en-Provance-ig   99
Avignon: Az Aujoras croquette - egyszerre ropogós és omlós; Carpentras: A carpentras-i hetipiac, A szarvasgombapiac - diszkréció egy csepp misztikummal; A carpentras-i berlingot; A velleroni piac - a szántóföldről egyenesen a kosárba!; L'Isle-sur-la-Sorgue: Le Prevote; Apt: A croquant és Pierrot Blanc kenyere, Bernard Mathys konyhája; Úton Bonnieux-ba: A luberoni borok, Chateau-borok, L'Auberge des Seguins; Lourmarin: A konyhafőnök, Egy pékség és fűszerüzlet a letűnt világból; Aix-en-Provence: Le Clos de la Violette, Paul Cézanne, Provance-i zöldségek, Calisson - amiről az édesszájúak álmodoznak. A tizenhárom karácsonyi desszert; A nugát; A Fouques-műhely betlehemes figurái; Chateau Simone. 

A Provance-i Magas-Alpok   160
Forcalquier: A pastis rövid története, A pastis és rokonai, Hogyan készül a hagyományos pastis?; Az erődített Banon falu: Banoni sajt, Banon, ahol Maurice Melchior boltja áll; Sisteron, az "Haute Provence gyöngye": A sisteroni bárány, Pieds et paquets: "lábak és csomagok", Chateau-Arnoux: La Bonne Étape; Haute Provence illatai: "A levendula az Haute Provence lelke" (Jean Giono), Virágok és illóolajok, A levendula a konyhában; Provence fűszernövényei: Minden ízhez a megfelelő fűszer; Az Ubaye-völgy: Barcelonette, az izgalmas történelmű falu, Génépy du Grand Rbren, Az Ubaye-völgy további specialitásai.

Marseille-től Hyéres-ig   199
Marseille: A kikötő; Néhány jellegzetes földközi-tengeri hal: Tengeri csemegék: rákok, kagylók, polipok, tintahalak, Tenger gyümölcsei, A homár elkészítésének és elfogyasztásának művészete, Hogyan tálaljuk és fogyasszuk a langusztát?, Rákok és tengeri pókok, A vacsora tálalva!, Hogyan készítsünk bouillabaisse-t?, Provence-i halételek; Provence kaviárja: a Potargue de Martigues, A sadinade; A cabanonok; Azok a régi szép cukorkák és édességek; Cassis: Az öböl, Cassis fehébora; Bandol: L'Ile-Rousse; A vari Hostelliere Bérard: Konyhaművészet, szőlészet és akvarellek á la cart; Toulon: A piac, Az olajbogyó, a maga teljes pompájában, Cade de Toulon; Hyéres: A kivi a vitaminok kicsiny "bőségszaruja"; Porquerolles: Egy különleges fogás a szigeten.

Cotes de Provance   261
A Cotes de Provence borai: Nincsen nyár rozé nélkül; Fehér- és vörösborok, A Cotes de Provence nevesebb szőlőbirtokai, Coteaux Varois; Les Arcs-sur-Argens: A maison des Vins és a Vinothéque: bormúzeum és vinotéka, A Bacchus Gourmand; Különleges desszertek; Lorgues: Bruno; Le Massif des Maures: Minden, ami édes, A méhkaptár, A méhész, A címke olvasása, Mézeskalácsok és más termékek.

Saint-Tropez-től Antibes-ig   289
Saint-Tropez: A gyolyójátékosok; Roquebrune-sur-Argens: Robert Bedot, a sajtmester; Cannes: La Croisette, A Carlton és a Martinez, Bruno Oger konyhája; Vallauris: Amikor az agyag formát ölt; A Lérins-szigetek: A Saint-Honorat szerzeteseinek bora és likőrje; Antibes: Les Vieux Murs; Grasse: A parfümök története, Így készül a parfüm; Pont-du-Loup: A Florian cukrászda, A virágok útja. 

Nizza, Monte Carlo és Menton   331
Nizza: Kandírozott gyümölcsök, Auer, a cukrász, Nizza, a szegfű fővárosa, és a virágfesztivál, Mesclun; Kis salátalexikon: Néhány sajátosan nizzai fogás, Socca, Poutine és nonnat; Bellet-i borok: Bellissimi!; Monaco: Le Louis XV, Alain Ducasse; Menton: A citrom legendája és története, Kis citromlexikon.
Receptmutató  375


Kinyit
facebook

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Francia konyha Francia konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a...

Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat
Szerzők: Ducasse, Alain, Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Francia ízek Francia ízek
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

Csokoládés édességek kiskönyvtára Csokoládés édességek kiskönyvtára
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Nyolc könyvecske tele bámulatos csokoládé-receptekkel, ámulatba ejtő színes fotókkal, különleges...

25 perces receptek 25 perces receptek
Szerző: Duroy, Maurice
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Lepje meg barátait és családtagjait egy különleges étellel az A la carte sorozatból! Nem fognak csalódni,...

100 vadétel recept 100 vadétel recept
Szerző: Prevot, Norbert
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1997)

A számításba jövő vadak listája nagyon hosszú, mégis megkíséreltünk mindegyikhez receptet nyújtani....

Finom levesek Finom levesek
Szerző: Duroy, Chantal
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Lepje meg barátait és családtagjait egy különleges étellel az A la carte sorozatból! Nem fognak csalódni,...

Francia konyha Francia konyha
Szerző: R. Szepessy Ilona
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1986)

Könyvünk a francia étrend sorrendjében ismerteti a recepteket... Az olvasó a könyvben közreadott receptekben...

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

A francia piac A francia piac
Szerzők: Harris, Joanne, Warde, Fran
Kiadó: Ulpius-ház Kiadó (2005)

Újabb receptek a francia konyhából (A francia konyha újabb receptjei) A francia konyha sikerét követően a...

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

Akarom, mert Makaron! Akarom, mert Makaron!
Szerző: Colonna, Jill
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert Makaron! című könyvecske...

Kapcsolódó cikkek