Csirke

Csirke  
Csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 256
ISBN: 9639552208
A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan alkalmas ínycsiklandozó ételek egész seregének elkészítéséhez. Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120 receptet mutat be a világ minden tájáról, amelyeket könnyen elkészíthetünk, az eredmény pedig egyszerűen mesés. Az ételek közt mindenféle alkalomra találunk megfelelőt, és minden ízlést kielégíthetünk. Tartalmaz a szakácskönyv zsírszegény fogásokat és ünnepi lakomákat, de megtanulhatjuk belőle azt is, hogyan lehet percek alatt az asztalra varázsolni valami csemegét.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés  
A csirke elkészítésének módszerei  4
Biztonsági és egyéb tanácsok  5
Tyúkhúsleves  5

Levesek és előételek  7
A laktató, könnyen emészthető, zamatos csirkelevest az emberek ősidők óta egészséges, közérzetjavító ételnek tekintik, sőt egyes kultúrákban mindenre jó orvosságként becsülték. 
az alapszabály szerint kizárólag saját kezűleg készített csirkelevesnek volna szabad az asztalra kerülnie, de ha szorongat az idő, bízvást megfelel hozzá egy jóféle leveskocka is. A csirkelevesre a világ minden konyhájának megvan a maga változata, ezért ebben a fejezetben többek közt olasz, skót és kínai receptek is szerepelnek. 
A csirkehúst olyan sokféleképpen és olyan könnyen lehet elkészíteni, hogy előételnek, csemegének is kíválóan alkalmas. Nem túl markáns ízének köszönhetően remekül társíthatjuk egzotikus gyümölcsökkel  és fűszerekkel vagy akár távol-keleti adalékokkal, például szójaszósszal, gyömbérrel, szezámolajjal is. A fejezetben különféle töltött vagy sült, hidegen vagy melegen tálalható finomságok, ínycsiklandó saláták receptjeinek egész serege található. És mivel a csirke legtöbb testrészének elfogyasztásához még evőeszközre sincs szükség, szinte arra született, hogy kirándulások, piknikek főhőse legyen.

Villámgyorsan  69
A csirkehúsban az a nagyszerű, hogy rendkívül gyorsan elkészül, és így rengeteg időt megtakaríthatunk vele. Ebben a fejezetben szinte röptében elkészíthető, ínycsiklandó, mégis laktató ételek receptjeit találjuk.
Az ugyancsak hamar megfőzhető tészták remek kísérői a csirkehúsoknak - vendégeink nem is hinnék, hogy az olasz hústekercsekkel, vagyis a fokhagymából, bazsalikomból és mogyoróból kevert töltelékkel megkent gőzön párolt csirkemellszeletekkel, amelyek olajbogyóval és napon szárított paradicsommal ízesített tésztaágyon pihennek, nem kellett órákig bajlódnunk a konyhában. A kisebb darabokra vágott csirkehús tökéletesen alkalmas arra, hogy kevés zsiradékon, serpenyőben vagy wokban süssék ki, így is porhanyós és zamatos marad, mint például a földimogyoróval megszórt serpenyős csirke. 
Ha sürget az idő, a különféle rizottók kínálnak kitűnő lehetőséget a gyors étkezéshez. Ebben a fejezetben két rizottóreceptet is találhatunk, amelyeket kedvünk szerint variálhatunk.

Egytálételek, pecsenyék  112
A lassú tűzön történő párolás csodálatosan omlóssá teszi a húst és kihozza minden zamatát. Mivel a csirkehúsnak önmagában nincs túl jellegzetes íze, csaknem minden fűszerrel és fűszernövénnyel kitűnően párosítható.
Ebben a fejezetben nagyszerű recepteket találhatunk a világ legkülönbözőbb tájairól, például az Egyesült Államokból, a Karib-szigetekről, Olaszországból, Ausztriából, Franciaországból stb. A burgundi és a breton módra készült csirke a francia konyha igazi klasszikusa.
Minthogy a sült csirke illata egyszerűen ellenállhatatlan, természetes, hogy ez a fejezet ismerteti elkészítésének hagyományos módját, és megtanulhatjuk belőle a darabolás technikáját és a sütés-párolás számos egyéb fortélyát is. Szokatlan kreációkkal is kísérletezhetünk, többek közt cukkinis, zöldcitromos, zabpelyhez, lekváros és zöldfűszeres töltelék összeállításával. 
Külön érdekességet jelentenek a friss gyümölcsökkel - áfonyával, almával, őszibarackkal, naranccsal, mangóval - kombinált, remek csirkepecsenyék.

Roston sült finomságok  192
Nincs mesésebb falat, mint az olajos-fűszeres páctól illatozó, parázson sült csirke porhanyós húsa, ropogós, aranyszínű bőre. 
Egészen különleges ízhatásokat érhetünk el a joghurttal és ázsiai fűszerekkel vagy szójaszósszal, szezámolajjal és friss gyömbérrel készített távol-keleti pácok alkalmazásával is. Ebből a fejezetből igencsak izgalmas recepteket ismerhetünk meg, például a nyárson sült csirkehúst szedermártással vagy a sonkával-bazsalikommal töltött, szintén nyárson sütött csirkehústekercsekét. De megtaláljuk ebben a fejezetben a citromos, tárkonyos csibe elkészítési módját is, amely egyformán ízletes, akár grillen, akár sütőben sütjük. 
Szerepel itt egyebek közt a roston sült csirkemellfilével tálalt roston sült zöldségek rendkívüli receptje is, amit olajjal meglocsolva szolgálunk fel, és friss kenyeret kínálunk hozzá, hogy legyen mivel mártogatni a csodás pecsenyelét.

Csípős csirkecsemegék  223
Mivel a csirkehúst a világon mindenütt szeretik, ebben a fejezetben távol-keleti, mexikói, spanyol, japán és karib-tengeri recepteket is találhatunk.
A Thaiföldről származó kókuszos csirkecomb a zöldcitrom levétől, a chilipaprikától meg a földimogyorótól nyeri el hiteles ízét. Az észak-indiai Kasmírban viszont a gazdagon fűszerezett csirke mártásához joghurtot, currykrémet, római köményt, gyömbért, chilit és mandulát használnak. A garnélával készülő spanyol csirke izgalmasan kombinálja a baromfhúst a tenger gyümölcseivel meg a chorizo nevű, híres spanyol kolbásszal, amelyeket fokhagymás-paradicsomos-fehérboros mártásban főznek készre.
Különleges alkalmakra való fogás a különlegesen modern köményes csirke sárgabarackkal. De találunk ebben a fejezetben egy japán specialitást is: a teppenyakit.


 


Kinyit
facebook

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

99 csirke- és pulykaétel 33 színes ételfotóval 99 csirke- és pulykaétel 33 színes ételfotóval
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Sanoma Kiadó (2008)

“Amikor bő húsz évvel ezelőtt megjelent a 99 Szárnyasétel, magam is azt hittem, hogy kimerítettem a témát....

Változatosan készített szárnyasok Változatosan készített szárnyasok
Szerző: Bozsik Valéria
Kiadó: Minerva Kiadó (1969)

A baromfi a magyar konyha kedvelt étele, de igen sok háztartásban csak rántva, pörkölten, paprikásan, valamint...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Pompás pecsenyék Pompás pecsenyék
Szerkesztők: Eperjessy László, F. Nagy Angéla, Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A zamatos páclével és különleges töltelékkel gazdagított egybesült húsok az ünnepi ebéd vagy vacsora...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Príma szárnyasételek Príma szárnyasételek
Szerző: Rias-Bucher, Barbara
Kiadó: Pesti Szalon Kiadó (1992)

Így igazán ízletes a szárnyasétel! Ezek az eredeti receptek vonzóak, bárki könnyen elkészítheti őket....

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Csábító csirkefalatok Csábító csirkefalatok
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Akár hétköznapi fogásról, akár ünnepi ebédről vagy vacsoráról legyen szó, kötetünk minden alkalomra...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára...

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

A legfinomabb szárnyas ételek A legfinomabb szárnyas ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

50 gyors recept csirkefiléből 50 gyors recept csirkefiléből
Szerzők: Clark, Pamela, Patniotis, Louise
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)

Egy fárasztó nap után a legjobb ételeket csirkefiléből készíthetjük el. Nincs benne csont, nincs rajta bőr,...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Kapcsolódó cikkek