Ízes Erdély

Ízes Erdély  
Ízes Erdély
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Timp Kiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 132
ISBN: 963-86678-4-2
Mesélhetnénk órákig, napokig, mint a bebörtönzöttek, otthonom, a Székelyföld, Erdély ízeiről, mert abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy életem vándorlásai alatt bejártam ennek a kishazának szinte minden szegletét. Ettem a szatmári svábok semmihez sem hasonlítható szalonnájából, amelynek páclé-receptjét hétpecsétes titokként őrzik, kóstolgattam a Szeben-környéki román juhászok füstölt sajtjait vagy a híres noszói büdös sajtot, a kalotaszegi bivalytejből készült telemeát. (Ambrus Gizella)
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Erdély ízei, mint a honvágy  8
Kenyérsütés  12
Disznóvágás  14
Kóstoló  16
Lesi-pecsi  17
Káposztalé-leves  18
Füstölés, pácolás  20
Oroszhegyi szilvapálinka  22
Göngyölt hús  24
Székely házikocsonya  25
Egresleves lesütött disznóhússal  26
Lesütött disznóhús  27
Kalotaszegi zelleres almaleves  28
Pirosáfonya-leves füstölt csülökkel  29
Aszaltszilva-leves  30
Országgyűlés-leves  31
Tárkonyos pityókaleves lesütött disznóhússal  32
Mi van a háziasszony kamrájában?  34
Szőlőbefőtt  35
Savanyított gomba  35
Gogos  36
Csípős paprika  36
Vinetta (padlizsánkrém) és zakuszka  38
Gömböc  40
Oroszhegyi töltött káposzta gömböccel és puliszkával  41
Csángó töltelékes málégaluska  43
Parajdi főzőverseny  44
Disznótoros kemencés töltött káposzta  46
Kolozsvári töltött káposzta  48
Csernátoni hagyományőrzők  50
Torockói csomboros tökfőzelék tükörtojással  52
Ludaskása sült paprikával  53
Mit ettek a nagyenyedi diákok?  54
Szabógallér-leves  55
Árvalaska-leves  56
Hagymás tokány puliszkával  57
Tárkonyos fuszulykaleves  58
Fuszulykafőzelék csülökkel  59
Otthoni ízek  60
Varsági rántásos zöldségleves  62
Kalotaszegi savanyúleves  64
Gyimesi csángó vendéglátás  66
Juhmérés Mérában  68
Sajtkészítés  72
Sajkínálás az esztenán  76
Rakott kaszás puliszka  78
Tojásos bárányragu  80
Bálmos  81
Túrós puliszkagombóc  82
Göngyölt puliszka  83
Kászuban érlelt túró  84
Sült gomba juhtúróval  86
Hiripgomba-tokány puliszkával  88
Töltött bárány  90
Tárkonyos savanyú bárányfej-leves  92
Konyha- és szobabelsők  94
Tyúkhúsleves a havason  96
Vadcsomboros bárányborda  98
Pácolt flekken  100
Pityókás házi lószalámi  101
Kukoricalisztben sütött pisztráng fokhagymamártással  102
Marosi párolt hal  104
Őzgerinc áfonyamártással  105
Borvizek  107
Máréfalvi tejfölös lepény  108
Vargabéles  110
Kürtőskalács  112
Csigarétes vagy búcsúi rétes  114
Keresztelő Mérában  116
Pántlikás pánkó  118
Csörögefánk  119
Szilvalekváros derelye  119
Kapros-ordás palacsinta  120
Somodi kalács  122
Ételek és borok  124
Ambrus Gizi fűszerajánlata  128
Ételmondók, ételfőzők  129




 


Kinyit
most van szezonja