Egytálételek

320 egyszerű és különleges, étvágygerjesztő recept a húsoktól a titokzatos tazsinig

Egytálételek  
Egytálételek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerzők: , ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 256
ISBN: 9630959650
Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de használhatunk sütőt, tűzhelyet vagy az új kedvencet, a slow-cookert, a lassan főző edényt. Az ínycsiklandó, egészséges, tápláló ételek rövid időn belül már tálalhatók is. Ebben az átfogó, több mint 300 receptet tartalmazó szakácskönyvben hagyományos és modern ételrecepteket is találunk a bouillabaisse-től a Shepherdpástétomig, a borscstól a cheddar fondüig.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  9
Levesek és hallevesek 10
A leves nemcsak egészséges, de illatával, gőzölgő párájával a lelket is táplálja. A leves könnyen és gyorsan elkészíthető étel, alapanyagai sok háztartásban szinte mindig megtalálhatók. Íze, illata, színe, lágysága, sűrűsége pedig felkészít a következő fogásra. Ebben a fejezetben a világ számos tájáról 65 receptet gyűjtöttünk össze a gulyáslevestől a fűszeres vidéki kelkáposztalevesig. Jó étvágyat hozzá!
Sültek, hirtelensültek, rizottók, paellák 62
Ebben a fejezetben gyorsan és egyszerűen - tepsiben, sütőtálban, wokban - elkészíthető ételeket mutatunk be a világ különböző részeiből. Az Olaszországban oly népszerű rizottókat, a spanyol paellákat, amelyeket szinte ezerféleképpen ízesíthetünk. De megismerkedhetünk az ázsiai konyha remekeivel is, az igazi hirtelensültekkel. Bár a wokban való sütés, főzés némi gyakorlatot igényel a szakácstól, ha így készítik el az ételeiket, rájönnek: az ízek, színek, zamatok, vitaminok mily különlegessé teszik azokat.
Párolt húsok, tazsinok, curryk és csilik  100
A "ragu" világszerte igen népszerű, és a választék is nagy a húsos és zöldséges ételek kínálatában. A különböző ragufélék szinte elolvadnak a szájban, és számos egzotikus kigészítő teszi még ízesebbé őket. A csiliket, curryket és tazsinokat, a kocsonyásabb ételeket meglepően könnyű otthon is elkészíteni. Az ázsiai és afrikai fűszereket és hozzávalókat a szupermarketekben és a speciális boltokban be lehet szerezni. A receptekből kiderül, hogyan kell elkészíteni a klasszikus marhát, a fűszeres, zöldséges csirkét, valamint a jó ízű curryket és tazsinokat.
Főtt zöldséges és húsételek, puliszkák, tészták  160
Az elektromos és a gáz főzőlap megjelenése előtt, a háztartásokban központi helyet foglalt el az a tűzhely, amelyben szinte állandóan égett a tűz, melegedett a forró víz. A konyha a család központi helye volt, itt döntött a háziasszony arról, mi kerüljön a fazéba: zöldség vagy hús. E fejezetben olyan klasszikus recepteket mutatunk be, amelyek a család kedvencei voltak, és elfogyasztásuknál az asztalnál étkezés közben sokat beszélgettek. Megismerkedhetünk néhány hagyományos étel, például a francia pot-au-feu húsleves vagy a - legalább négyféle húsból készült - olasz bollito misto elkészítésével.
Raguk a tálban, csőben sültek, pecsenyék, sültek  180
Számtalan tápláló, egészséges, finom húsos egytálétel sülhet a sütőben. Elkészítésükhöz és tálalásukhoz a népszerű kerámiatálakat használhatjuk, amelyekben finomra párolódnak, sülnek a hagyományos húsos-zöldséges ételek. Ilyen sütőben sült étel például a lancashir-i egytál, a Sheperd-pástétom vagy a sólethez hasonló francia cassoulet. De sorolhatnánk a csőben sülteket, a piláfokat, az olasz tojásos lepényeket, a kolbászokat, a  zöldségeket és a tésztás fogásokat. A nagy családi lakomákon kínálhatunk ilyen étkeket.
Lassan főző edényben főtt levesek, sültek és fondük  224
Ebben a fejezetben jellegzetes receptek közül válogathatunk. Ilyenek a fondük, az asztalon készített meleg egytálételek és a háziasszonyok által csk "lassan főző" edénynek nevezett, speciális konyhai eszközben készített levesek, húsételek. A fondük és a meleg, húsos egytálételek igen népszerűek, ha a családot, a barátokat látjuk vendégül. A lassan főzőben (slow-cooker) készült ételek pedig 10-12 óráig is párolódhatnak, rotyoghatnak, sülhetnek. Ezek az asztali elektromos, hőszabályozós edények alacsony, 80-90 fokon készítik el az egészséges, finom, tápláló fogásokat.


Kinyit
lexikon

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

155 szárnyas étel 155 szárnyas étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Csirke, jérce, tyúk, kakas, pulyka, kacsa, liba, gyöngyös - megannyi remek fogás alapanyagát adják. Nem csak a...

155 egytálétel 155 egytálétel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Az egytálételek vendégvárás idején segítenek abban, hogy több időnk maradjon a felkészülésre. Vacsorára...

Falusi ízek Falusi ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ez a könyvecske válogatás több nemzet hagyományos vidéki ételeinek legjobb receptjeiből. Találhatnak benne...

Mikrohullámú szakácskönyv Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

33 cukkini recept 33 cukkini recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Kurír Lap- és Könyvkiadó (1992)

Az uborka és a tök házasságából származó cukkini két távoli vidékről, Mexikóból és Nyugat-Indiából...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

99 kímélő étel 33 színes ételfotóval 99 kímélő étel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Lajos Mari, Hemző Károly
Kiadó: Sanoma Kiadó (2011)

Ebben a könyvben olyan receptek szerepelnek, amelyeknek - egyebek között - fő erényük, hogy gyorsan-egyszerűen...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

101 egyszerű vacsora 101 egyszerű vacsora
Szerző: Murrin, Orlando
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Manapság mindannyian azt szeretnénk, hogy a mindennapi étkezéseink ne igényeljenek időrabló...

33 sajtos finomság 33 sajtos finomság
Szerzők: Hunyaddobrai Csaba, Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

A szlovákok nemzeti eledele méltán népszerű nálunk is szaftos ételekhez, például paprikás csirkéhez,...

Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét
Szerző: Sandklef, Viveka
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Szeretjük a főzésben a merészséget? Kipróbálnánk szokatlan ízeket vagy esetleg szeretnénk megtanulni,...

Étvágygerjesztő húsok Étvágygerjesztő húsok
Kiadó: Magyar Könyvklub (2004)

Hogyan pároljuk, süthetjük, főzhetjük vagy piríthatjuk a marha-, bárány-, sertés- és borjúhúst, ha biztos...

Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk
Szerzők: Pavlowitch, Annie, Pavlowitch, Anna
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A kötet több mint 50 mesébe illő és könnyen elkészíthető receptet tartalmaz. A legízletesebb és...

1 millió menü 1 millió menü
Szerzők: Halmos Mónika, Korpádi Péter
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2007)

A változatos étkezéshez sok ötlet kell. Hétfő, kedd, szerda... telnek a napok, és sokszor gondban vagyunk, mi...

155 recept római tálban 155 recept római tálban
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A római tál legnagyobb előnye, hogy zsiradék nélkül (vagy nagyon kevés olívaolajjal) bármit puhára, sőt...

155 húsos étel 155 húsos étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

500 kedvenc receptünk 500 kedvenc receptünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Kapcsolódó cikkek