Egytálételek

320 egyszerű és különleges, étvágygerjesztő recept a húsoktól a titokzatos tazsinig

Egytálételek  
Egytálételek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerzők: , ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 256
ISBN: 9630959650
Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de használhatunk sütőt, tűzhelyet vagy az új kedvencet, a slow-cookert, a lassan főző edényt. Az ínycsiklandó, egészséges, tápláló ételek rövid időn belül már tálalhatók is. Ebben az átfogó, több mint 300 receptet tartalmazó szakácskönyvben hagyományos és modern ételrecepteket is találunk a bouillabaisse-től a Shepherdpástétomig, a borscstól a cheddar fondüig.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  9
Levesek és hallevesek 10
A leves nemcsak egészséges, de illatával, gőzölgő párájával a lelket is táplálja. A leves könnyen és gyorsan elkészíthető étel, alapanyagai sok háztartásban szinte mindig megtalálhatók. Íze, illata, színe, lágysága, sűrűsége pedig felkészít a következő fogásra. Ebben a fejezetben a világ számos tájáról 65 receptet gyűjtöttünk össze a gulyáslevestől a fűszeres vidéki kelkáposztalevesig. Jó étvágyat hozzá!
Sültek, hirtelensültek, rizottók, paellák 62
Ebben a fejezetben gyorsan és egyszerűen - tepsiben, sütőtálban, wokban - elkészíthető ételeket mutatunk be a világ különböző részeiből. Az Olaszországban oly népszerű rizottókat, a spanyol paellákat, amelyeket szinte ezerféleképpen ízesíthetünk. De megismerkedhetünk az ázsiai konyha remekeivel is, az igazi hirtelensültekkel. Bár a wokban való sütés, főzés némi gyakorlatot igényel a szakácstól, ha így készítik el az ételeiket, rájönnek: az ízek, színek, zamatok, vitaminok mily különlegessé teszik azokat.
Párolt húsok, tazsinok, curryk és csilik  100
A "ragu" világszerte igen népszerű, és a választék is nagy a húsos és zöldséges ételek kínálatában. A különböző ragufélék szinte elolvadnak a szájban, és számos egzotikus kigészítő teszi még ízesebbé őket. A csiliket, curryket és tazsinokat, a kocsonyásabb ételeket meglepően könnyű otthon is elkészíteni. Az ázsiai és afrikai fűszereket és hozzávalókat a szupermarketekben és a speciális boltokban be lehet szerezni. A receptekből kiderül, hogyan kell elkészíteni a klasszikus marhát, a fűszeres, zöldséges csirkét, valamint a jó ízű curryket és tazsinokat.
Főtt zöldséges és húsételek, puliszkák, tészták  160
Az elektromos és a gáz főzőlap megjelenése előtt, a háztartásokban központi helyet foglalt el az a tűzhely, amelyben szinte állandóan égett a tűz, melegedett a forró víz. A konyha a család központi helye volt, itt döntött a háziasszony arról, mi kerüljön a fazéba: zöldség vagy hús. E fejezetben olyan klasszikus recepteket mutatunk be, amelyek a család kedvencei voltak, és elfogyasztásuknál az asztalnál étkezés közben sokat beszélgettek. Megismerkedhetünk néhány hagyományos étel, például a francia pot-au-feu húsleves vagy a - legalább négyféle húsból készült - olasz bollito misto elkészítésével.
Raguk a tálban, csőben sültek, pecsenyék, sültek  180
Számtalan tápláló, egészséges, finom húsos egytálétel sülhet a sütőben. Elkészítésükhöz és tálalásukhoz a népszerű kerámiatálakat használhatjuk, amelyekben finomra párolódnak, sülnek a hagyományos húsos-zöldséges ételek. Ilyen sütőben sült étel például a lancashir-i egytál, a Sheperd-pástétom vagy a sólethez hasonló francia cassoulet. De sorolhatnánk a csőben sülteket, a piláfokat, az olasz tojásos lepényeket, a kolbászokat, a  zöldségeket és a tésztás fogásokat. A nagy családi lakomákon kínálhatunk ilyen étkeket.
Lassan főző edényben főtt levesek, sültek és fondük  224
Ebben a fejezetben jellegzetes receptek közül válogathatunk. Ilyenek a fondük, az asztalon készített meleg egytálételek és a háziasszonyok által csk "lassan főző" edénynek nevezett, speciális konyhai eszközben készített levesek, húsételek. A fondük és a meleg, húsos egytálételek igen népszerűek, ha a családot, a barátokat látjuk vendégül. A lassan főzőben (slow-cooker) készült ételek pedig 10-12 óráig is párolódhatnak, rotyoghatnak, sülhetnek. Ezek az asztali elektromos, hőszabályozós edények alacsony, 80-90 fokon készítik el az egészséges, finom, tápláló fogásokat.


Kinyit
cikkek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Mikrohullámú szakácskönyv Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

155 régi étek 155 régi étek
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

Francia konyha Francia konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a...

Félkész falatok dicsérete, avagy hogyan főzzünk finomat konyhakész alapokból Félkész falatok dicsérete, avagy hogyan főzzünk finomat konyhakész alapokból
Szerző: Pavlowitch, Anna
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Könyvünk azoknak a dolgozó nőknek és férfiaknak szól, akik a munka és a gyereknevelés mellett sem akarják...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan...

77 egytálétel 77 egytálétel
Szerző: Murányi Péter
Kiadó: Minerva Kiadó (1972)

Ezt a kis füzetet úgy igyekeztünk összeállítani, hogy lehetőleg ne a közismert egytálételeket tartalmazza,...

55 jóféle kolbászétel 55 jóféle kolbászétel
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

A kolbászokat a sokféle íz teszi a konyhában oly gyakori vendéggé. Bár vannak, akik azt állítják, hogy...

Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvemben található receptek mindegyike kiállta a próbát, többségük saját magam kedvence, családom és...

155 magyaros étel 155 magyaros étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Kedvcsinálóként szeretnénk kiemelni néhány érdekes receptet, mint például a balatoni mustos birkapecsenyét,...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

500 kedvenc receptünk 500 kedvenc receptünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

99 kímélő étel 33 színes ételfotóval 99 kímélő étel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Lajos Mari, Hemző Károly
Kiadó: Sanoma Kiadó (2011)

Ebben a könyvben olyan receptek szerepelnek, amelyeknek - egyebek között - fő erényük, hogy gyorsan-egyszerűen...

101 hal- és tengeri étel 101 hal- és tengeri étel
Szerző: Wright, Jeni
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A halak és a tenger gyümölcsei egyre népszerűbbek, hiszen mind többen fedezik fel, milyen egészségesek,...

Tapas Tapas
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2008)

Akár apró snack egy pohár bor mellé, akár előétel vagy komplett menü, a tapas a mediterrán konyha...

Burgonya Burgonya
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

Kapcsolódó cikkek