Egytálételek

320 egyszerű és különleges, étvágygerjesztő recept a húsoktól a titokzatos tazsinig

Egytálételek  
Egytálételek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerzők: , ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 256
ISBN: 9630959650
Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de használhatunk sütőt, tűzhelyet vagy az új kedvencet, a slow-cookert, a lassan főző edényt. Az ínycsiklandó, egészséges, tápláló ételek rövid időn belül már tálalhatók is. Ebben az átfogó, több mint 300 receptet tartalmazó szakácskönyvben hagyományos és modern ételrecepteket is találunk a bouillabaisse-től a Shepherdpástétomig, a borscstól a cheddar fondüig.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  9
Levesek és hallevesek 10
A leves nemcsak egészséges, de illatával, gőzölgő párájával a lelket is táplálja. A leves könnyen és gyorsan elkészíthető étel, alapanyagai sok háztartásban szinte mindig megtalálhatók. Íze, illata, színe, lágysága, sűrűsége pedig felkészít a következő fogásra. Ebben a fejezetben a világ számos tájáról 65 receptet gyűjtöttünk össze a gulyáslevestől a fűszeres vidéki kelkáposztalevesig. Jó étvágyat hozzá!
Sültek, hirtelensültek, rizottók, paellák 62
Ebben a fejezetben gyorsan és egyszerűen - tepsiben, sütőtálban, wokban - elkészíthető ételeket mutatunk be a világ különböző részeiből. Az Olaszországban oly népszerű rizottókat, a spanyol paellákat, amelyeket szinte ezerféleképpen ízesíthetünk. De megismerkedhetünk az ázsiai konyha remekeivel is, az igazi hirtelensültekkel. Bár a wokban való sütés, főzés némi gyakorlatot igényel a szakácstól, ha így készítik el az ételeiket, rájönnek: az ízek, színek, zamatok, vitaminok mily különlegessé teszik azokat.
Párolt húsok, tazsinok, curryk és csilik  100
A "ragu" világszerte igen népszerű, és a választék is nagy a húsos és zöldséges ételek kínálatában. A különböző ragufélék szinte elolvadnak a szájban, és számos egzotikus kigészítő teszi még ízesebbé őket. A csiliket, curryket és tazsinokat, a kocsonyásabb ételeket meglepően könnyű otthon is elkészíteni. Az ázsiai és afrikai fűszereket és hozzávalókat a szupermarketekben és a speciális boltokban be lehet szerezni. A receptekből kiderül, hogyan kell elkészíteni a klasszikus marhát, a fűszeres, zöldséges csirkét, valamint a jó ízű curryket és tazsinokat.
Főtt zöldséges és húsételek, puliszkák, tészták  160
Az elektromos és a gáz főzőlap megjelenése előtt, a háztartásokban központi helyet foglalt el az a tűzhely, amelyben szinte állandóan égett a tűz, melegedett a forró víz. A konyha a család központi helye volt, itt döntött a háziasszony arról, mi kerüljön a fazéba: zöldség vagy hús. E fejezetben olyan klasszikus recepteket mutatunk be, amelyek a család kedvencei voltak, és elfogyasztásuknál az asztalnál étkezés közben sokat beszélgettek. Megismerkedhetünk néhány hagyományos étel, például a francia pot-au-feu húsleves vagy a - legalább négyféle húsból készült - olasz bollito misto elkészítésével.
Raguk a tálban, csőben sültek, pecsenyék, sültek  180
Számtalan tápláló, egészséges, finom húsos egytálétel sülhet a sütőben. Elkészítésükhöz és tálalásukhoz a népszerű kerámiatálakat használhatjuk, amelyekben finomra párolódnak, sülnek a hagyományos húsos-zöldséges ételek. Ilyen sütőben sült étel például a lancashir-i egytál, a Sheperd-pástétom vagy a sólethez hasonló francia cassoulet. De sorolhatnánk a csőben sülteket, a piláfokat, az olasz tojásos lepényeket, a kolbászokat, a  zöldségeket és a tésztás fogásokat. A nagy családi lakomákon kínálhatunk ilyen étkeket.
Lassan főző edényben főtt levesek, sültek és fondük  224
Ebben a fejezetben jellegzetes receptek közül válogathatunk. Ilyenek a fondük, az asztalon készített meleg egytálételek és a háziasszonyok által csk "lassan főző" edénynek nevezett, speciális konyhai eszközben készített levesek, húsételek. A fondük és a meleg, húsos egytálételek igen népszerűek, ha a családot, a barátokat látjuk vendégül. A lassan főzőben (slow-cooker) készült ételek pedig 10-12 óráig is párolódhatnak, rotyoghatnak, sülhetnek. Ezek az asztali elektromos, hőszabályozós edények alacsony, 80-90 fokon készítik el az egészséges, finom, tápláló fogásokat.


Kinyit
hírlevél

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

155 húsos étel 155 húsos étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

A 100 legjobb rizses étel A 100 legjobb rizses étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2003)

A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a...

Egytálételek Egytálételek
Szerző: Gergelyné Varga Edit
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

E füzetben ötven egytálétel receptjét közlöm. Nem hagytam ki a magyar konyha közismert egytálételeit sem,...

Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét
Szerző: Sandklef, Viveka
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Szeretjük a főzésben a merészséget? Kipróbálnánk szokatlan ízeket vagy esetleg szeretnénk megtanulni,...

Tészta és rizs Tészta és rizs
Szerzők: Bardi, Carla, Gioffré, Rosalba, Thompson, Mollie, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű...

1 millió menü 1 millió menü
Szerzők: Halmos Mónika, Korpádi Péter
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2007)

A változatos étkezéshez sok ötlet kell. Hétfő, kedd, szerda... telnek a napok, és sokszor gondban vagyunk, mi...

Burgonya Burgonya
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

155 egytálétel 155 egytálétel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Az egytálételek vendégvárás idején segítenek abban, hogy több időnk maradjon a felkészülésre. Vacsorára...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

124 recept tejtermékekből 124 recept tejtermékekből
Kiadó: Tejipari Vállalatok Trösztje (0)

Egészségesen, finomat tejtermékekből! Krónikások feljegyzéseiből maradtak ránk - már az ókorból - azok a...

111 gombás étel 111 gombás étel
Szerző: Harasztosi Lujza
Kiadó: Helios Kiadó (1997)

Amikor kitaláltuk ezt a sorozatot, akkor csupán annyit tudtunk, hogy azt a gyűjteményt, amely ott van abban a...

Hogyan felejtsük el az exünket egy pazar lakomával Hogyan felejtsük el az exünket egy pazar lakomával
Szerzők: Veuillet, Marina, Jacquet, Claire
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Épp most szakítottunk kedvesünkkel vagy elhagyott életünk párja, és vele az étvágyunk is? Egy falat se megy...

25 perces receptek 25 perces receptek
Szerző: Duroy, Maurice
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Lepje meg barátait és családtagjait egy különleges étellel az A la carte sorozatból! Nem fognak csalódni,...

Zöldségek Zöldségek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok...

40 recept 40 recept
Szerkesztők: Hegyi Pálné, Kovács Sándor
Kiadó: Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat (1983)

A Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat és a Belvárosi Vendéglátó Vállalat nevében köszöntjük Önöket,...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Ezerízű Kína Ezerízű Kína
Szerző: Terebess Gábor
Kiadó: Helikon Kiadó (1986)

"Ez a könyv - mondja érdekfeszítő művéről a szerző, aki maga is hosszabb ideig élt a Távol-Keleten -...

A legfinomabb tepsis ételek A legfinomabb tepsis ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Wok 3 Wok 3
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Wokban főzni egyet jelent az ételek egyszerű, gyors, egészséges elkészítésével. Ebben a sokoldalú...

Kapcsolódó cikkek