Egytálételek

320 egyszerű és különleges, étvágygerjesztő recept a húsoktól a titokzatos tazsinig

Egytálételek  
Egytálételek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerzők: , ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 256
ISBN: 9630959650
Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de használhatunk sütőt, tűzhelyet vagy az új kedvencet, a slow-cookert, a lassan főző edényt. Az ínycsiklandó, egészséges, tápláló ételek rövid időn belül már tálalhatók is. Ebben az átfogó, több mint 300 receptet tartalmazó szakácskönyvben hagyományos és modern ételrecepteket is találunk a bouillabaisse-től a Shepherdpástétomig, a borscstól a cheddar fondüig.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  9
Levesek és hallevesek 10
A leves nemcsak egészséges, de illatával, gőzölgő párájával a lelket is táplálja. A leves könnyen és gyorsan elkészíthető étel, alapanyagai sok háztartásban szinte mindig megtalálhatók. Íze, illata, színe, lágysága, sűrűsége pedig felkészít a következő fogásra. Ebben a fejezetben a világ számos tájáról 65 receptet gyűjtöttünk össze a gulyáslevestől a fűszeres vidéki kelkáposztalevesig. Jó étvágyat hozzá!
Sültek, hirtelensültek, rizottók, paellák 62
Ebben a fejezetben gyorsan és egyszerűen - tepsiben, sütőtálban, wokban - elkészíthető ételeket mutatunk be a világ különböző részeiből. Az Olaszországban oly népszerű rizottókat, a spanyol paellákat, amelyeket szinte ezerféleképpen ízesíthetünk. De megismerkedhetünk az ázsiai konyha remekeivel is, az igazi hirtelensültekkel. Bár a wokban való sütés, főzés némi gyakorlatot igényel a szakácstól, ha így készítik el az ételeiket, rájönnek: az ízek, színek, zamatok, vitaminok mily különlegessé teszik azokat.
Párolt húsok, tazsinok, curryk és csilik  100
A "ragu" világszerte igen népszerű, és a választék is nagy a húsos és zöldséges ételek kínálatában. A különböző ragufélék szinte elolvadnak a szájban, és számos egzotikus kigészítő teszi még ízesebbé őket. A csiliket, curryket és tazsinokat, a kocsonyásabb ételeket meglepően könnyű otthon is elkészíteni. Az ázsiai és afrikai fűszereket és hozzávalókat a szupermarketekben és a speciális boltokban be lehet szerezni. A receptekből kiderül, hogyan kell elkészíteni a klasszikus marhát, a fűszeres, zöldséges csirkét, valamint a jó ízű curryket és tazsinokat.
Főtt zöldséges és húsételek, puliszkák, tészták  160
Az elektromos és a gáz főzőlap megjelenése előtt, a háztartásokban központi helyet foglalt el az a tűzhely, amelyben szinte állandóan égett a tűz, melegedett a forró víz. A konyha a család központi helye volt, itt döntött a háziasszony arról, mi kerüljön a fazéba: zöldség vagy hús. E fejezetben olyan klasszikus recepteket mutatunk be, amelyek a család kedvencei voltak, és elfogyasztásuknál az asztalnál étkezés közben sokat beszélgettek. Megismerkedhetünk néhány hagyományos étel, például a francia pot-au-feu húsleves vagy a - legalább négyféle húsból készült - olasz bollito misto elkészítésével.
Raguk a tálban, csőben sültek, pecsenyék, sültek  180
Számtalan tápláló, egészséges, finom húsos egytálétel sülhet a sütőben. Elkészítésükhöz és tálalásukhoz a népszerű kerámiatálakat használhatjuk, amelyekben finomra párolódnak, sülnek a hagyományos húsos-zöldséges ételek. Ilyen sütőben sült étel például a lancashir-i egytál, a Sheperd-pástétom vagy a sólethez hasonló francia cassoulet. De sorolhatnánk a csőben sülteket, a piláfokat, az olasz tojásos lepényeket, a kolbászokat, a  zöldségeket és a tésztás fogásokat. A nagy családi lakomákon kínálhatunk ilyen étkeket.
Lassan főző edényben főtt levesek, sültek és fondük  224
Ebben a fejezetben jellegzetes receptek közül válogathatunk. Ilyenek a fondük, az asztalon készített meleg egytálételek és a háziasszonyok által csk "lassan főző" edénynek nevezett, speciális konyhai eszközben készített levesek, húsételek. A fondük és a meleg, húsos egytálételek igen népszerűek, ha a családot, a barátokat látjuk vendégül. A lassan főzőben (slow-cooker) készült ételek pedig 10-12 óráig is párolódhatnak, rotyoghatnak, sülhetnek. Ezek az asztali elektromos, hőszabályozós edények alacsony, 80-90 fokon készítik el az egészséges, finom, tápláló fogásokat.


Kinyit
tippek, fortélyok

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

99 egytálétel 33 színes ételfotóval 99 egytálétel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1996)

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne,...

155 egytálétel 155 egytálétel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Az egytálételek vendégvárás idején segítenek abban, hogy több időnk maradjon a felkészülésre. Vacsorára...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Ez a mindentudó ázsiai serpenyő mind kedveltebb, hiszen segítségével szempillantás alatt zamatos ételek...

Egytálételek Egytálételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az egytálételeket szinte az egész világon mindenütt kedvelik, mert ízletesek és egyszerűen elkészíthetők....

Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk Tündérek konyhája, avagy hogyan tegyünk csodát anélkül, hogy varázslók lennénk
Szerzők: Pavlowitch, Annie, Pavlowitch, Anna
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A kötet több mint 50 mesébe illő és könnyen elkészíthető receptet tartalmaz. A legízletesebb és...

99 kímélő étel 33 színes ételfotóval 99 kímélő étel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Lajos Mari, Hemző Károly
Kiadó: Sanoma Kiadó (2011)

Ebben a könyvben olyan receptek szerepelnek, amelyeknek - egyebek között - fő erényük, hogy gyorsan-egyszerűen...

155 szárnyas étel 155 szárnyas étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Csirke, jérce, tyúk, kakas, pulyka, kacsa, liba, gyöngyös - megannyi remek fogás alapanyagát adják. Nem csak a...

Francia konyha Francia konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a...

Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan...

Burgonya Burgonya
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

55 fogás krumpliból 55 fogás krumpliból
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Barackos gombóc Burgonyás császármorzsa Burgonyás tekercs Burgonyasaláta, ahogy mi szeretjük Cseh fánk...

Egytálételek Egytálételek
Szerző: Gergelyné Varga Edit
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

E füzetben ötven egytálétel receptjét közlöm. Nem hagytam ki a magyar konyha közismert egytálételeit sem,...

A 100 legjobb pikáns étel A 100 legjobb pikáns étel
Szerző: Mózes István Miklós
Kiadó: Sajgó és Társa Kiadó (2004)

Ennek a ma általánosan elterjedt, világszerte kedvelt -- a közhit szerint olasz eredetű -- tésztaféle...

150 hagymaétel 150 hagymaétel
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Magánkiadás (1987)

Valljuk be őszintén, hogy a hagymát, konyhánk e szerény szereplőjét nem nagyon becsüljük. Magától...

120 étel burgonyából 120 étel burgonyából
Szerkesztő: Urr Géza
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
100 vadétel recept 100 vadétel recept
Szerző: Prevot, Norbert
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1997)

A számításba jövő vadak listája nagyon hosszú, mégis megkíséreltünk mindegyikhez receptet nyújtani....

33 cukkini recept 33 cukkini recept
Szerző: Pákozdi Judit
Kiadó: Kurír Lap- és Könyvkiadó (1992)

Az uborka és a tök házasságából származó cukkini két távoli vidékről, Mexikóból és Nyugat-Indiából...

Kapcsolódó cikkek