Egytálételek

320 egyszerű és különleges, étvágygerjesztő recept a húsoktól a titokzatos tazsinig

Egytálételek  
Egytálételek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerzők: , ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 256
ISBN: 9630959650
Levesek, raguk, frissensültek… mind-mind egytálételek. Világszerte sokan ismerik és kedvelik őket. A hozzávalókat – húsokat, zöldségeket, fűszereket – egészen egyszerű edényben, serpenyőben, tálban is elkészíthetjük, de használhatunk sütőt, tűzhelyet vagy az új kedvencet, a slow-cookert, a lassan főző edényt. Az ínycsiklandó, egészséges, tápláló ételek rövid időn belül már tálalhatók is. Ebben az átfogó, több mint 300 receptet tartalmazó szakácskönyvben hagyományos és modern ételrecepteket is találunk a bouillabaisse-től a Shepherdpástétomig, a borscstól a cheddar fondüig.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető  9
Levesek és hallevesek 10
A leves nemcsak egészséges, de illatával, gőzölgő párájával a lelket is táplálja. A leves könnyen és gyorsan elkészíthető étel, alapanyagai sok háztartásban szinte mindig megtalálhatók. Íze, illata, színe, lágysága, sűrűsége pedig felkészít a következő fogásra. Ebben a fejezetben a világ számos tájáról 65 receptet gyűjtöttünk össze a gulyáslevestől a fűszeres vidéki kelkáposztalevesig. Jó étvágyat hozzá!
Sültek, hirtelensültek, rizottók, paellák 62
Ebben a fejezetben gyorsan és egyszerűen - tepsiben, sütőtálban, wokban - elkészíthető ételeket mutatunk be a világ különböző részeiből. Az Olaszországban oly népszerű rizottókat, a spanyol paellákat, amelyeket szinte ezerféleképpen ízesíthetünk. De megismerkedhetünk az ázsiai konyha remekeivel is, az igazi hirtelensültekkel. Bár a wokban való sütés, főzés némi gyakorlatot igényel a szakácstól, ha így készítik el az ételeiket, rájönnek: az ízek, színek, zamatok, vitaminok mily különlegessé teszik azokat.
Párolt húsok, tazsinok, curryk és csilik  100
A "ragu" világszerte igen népszerű, és a választék is nagy a húsos és zöldséges ételek kínálatában. A különböző ragufélék szinte elolvadnak a szájban, és számos egzotikus kigészítő teszi még ízesebbé őket. A csiliket, curryket és tazsinokat, a kocsonyásabb ételeket meglepően könnyű otthon is elkészíteni. Az ázsiai és afrikai fűszereket és hozzávalókat a szupermarketekben és a speciális boltokban be lehet szerezni. A receptekből kiderül, hogyan kell elkészíteni a klasszikus marhát, a fűszeres, zöldséges csirkét, valamint a jó ízű curryket és tazsinokat.
Főtt zöldséges és húsételek, puliszkák, tészták  160
Az elektromos és a gáz főzőlap megjelenése előtt, a háztartásokban központi helyet foglalt el az a tűzhely, amelyben szinte állandóan égett a tűz, melegedett a forró víz. A konyha a család központi helye volt, itt döntött a háziasszony arról, mi kerüljön a fazéba: zöldség vagy hús. E fejezetben olyan klasszikus recepteket mutatunk be, amelyek a család kedvencei voltak, és elfogyasztásuknál az asztalnál étkezés közben sokat beszélgettek. Megismerkedhetünk néhány hagyományos étel, például a francia pot-au-feu húsleves vagy a - legalább négyféle húsból készült - olasz bollito misto elkészítésével.
Raguk a tálban, csőben sültek, pecsenyék, sültek  180
Számtalan tápláló, egészséges, finom húsos egytálétel sülhet a sütőben. Elkészítésükhöz és tálalásukhoz a népszerű kerámiatálakat használhatjuk, amelyekben finomra párolódnak, sülnek a hagyományos húsos-zöldséges ételek. Ilyen sütőben sült étel például a lancashir-i egytál, a Sheperd-pástétom vagy a sólethez hasonló francia cassoulet. De sorolhatnánk a csőben sülteket, a piláfokat, az olasz tojásos lepényeket, a kolbászokat, a  zöldségeket és a tésztás fogásokat. A nagy családi lakomákon kínálhatunk ilyen étkeket.
Lassan főző edényben főtt levesek, sültek és fondük  224
Ebben a fejezetben jellegzetes receptek közül válogathatunk. Ilyenek a fondük, az asztalon készített meleg egytálételek és a háziasszonyok által csk "lassan főző" edénynek nevezett, speciális konyhai eszközben készített levesek, húsételek. A fondük és a meleg, húsos egytálételek igen népszerűek, ha a családot, a barátokat látjuk vendégül. A lassan főzőben (slow-cooker) készült ételek pedig 10-12 óráig is párolódhatnak, rotyoghatnak, sülhetnek. Ezek az asztali elektromos, hőszabályozós edények alacsony, 80-90 fokon készítik el az egészséges, finom, tápláló fogásokat.


Kinyit
hírlevél

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

33 padlizsán recept 33 padlizsán recept
Szerző: F. Nagy Angéla
Kiadó: Compu-Typo Kft. (0)

A szép magyar szóval tojásgyümölcsnek nevezett padlizsán egyike a legrégebbi zöldségfélénknek. Őshazája...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek...

Serpenyőben sültek Serpenyőben sültek
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Ha van kéznél a konyhában egy jó serpenyő és némi hús-, zöldség--, illetve tésztaféle, máris neki lehet...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

500 kínai recept 500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

111 gombás étel 111 gombás étel
Szerző: Harasztosi Lujza
Kiadó: Helios Kiadó (1997)

Amikor kitaláltuk ezt a sorozatot, akkor csupán annyit tudtunk, hogy azt a gyűjteményt, amely ott van abban a...

155 recept római tálban 155 recept római tálban
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

A római tál legnagyobb előnye, hogy zsiradék nélkül (vagy nagyon kevés olívaolajjal) bármit puhára, sőt...

A legfinomabb tepsis ételek A legfinomabb tepsis ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

99 egytálétel 33 színes ételfotóval 99 egytálétel 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1996)

Az egytálétel különös műfaj, amolyan minek nevezzelek? Aszerint, hogy melyik összetevő hangsúlyosabb benne,...

Egytálételek Egytálételek
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

A gyorsan készíthető, kevés munkát igénylő, kellő tápanyagot tartalmazó egytálételek készítése nemcsak...

550 remek recept 550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvemben található receptek mindegyike kiállta a próbát, többségük saját magam kedvence, családom és...

Francia konyha Francia konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Amilyen sokszínű a francia táj, ugyanolyan a francia konyha is. A laktató elzászi specialitásoktól a...

Mikrohullámú szakácskönyv Mikrohullámú szakácskönyv
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (1996)

E könyv az ételek kímélő, energiatakarékos, gyors főzésének, melegítésének és felolvasztásának...

Burgonya Burgonya
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

Tapas Tapas
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2008)

Akár apró snack egy pohár bor mellé, akár előétel vagy komplett menü, a tapas a mediterrán konyha...

Fondü és raklett Fondü és raklett
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2009)

Kedveli Ön a kedélyes családi vagy baráti összejöveteleket, és emellett még a finomságokról sem akar...

Zöldségek Zöldségek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

A megszokott köreteken kívül szánjunk más szerepet is a zöldségeknek! Hiszen a felhasználható alapanyagok...

Kapcsolódó cikkek