Anglia 10
Az angol reggeli; Reggelihez való specialitások; Tejszínfélék; A tea; Amit a teáról tudni kell; A teakóstolás kifinomult művészete; A lekvárok; Hogyan találta fel Mrs. Keiller a narancslekvárt?; Az angol nemzeti étel - Roastbeef Yorkshire pudinggal; A marhahús darabolása; Angol specialitás: a hús elkészítésének számtalan módja; Pies és puddings; Kalandozás az angol ízek világába: a mártások; Egy mártáskedvelő nép; A pickles és a piccalilli; Curry - az indiai konyha ajándéka; A cheddar, a stilton & Co.; A picnic; Alaptartozékok klasszikus piknikhez; Fish and chips; Huntin', Shootin' and Fishin'; A nyírfajd; A legfontosabb halak; Anglia különleges sörei - az ale és a stout; Válogatott angol ale-fajták; Angliai sörfajták; Bor almából - a cider; Merry Christmas!
Skócia 42
A whisky; Az ital története; Skót whiskyfajták; A gyártási folyamat; Skót whiskyvel készült italok; Egy kis egzotikum: a haggis; Skót specialitások; Tudnivalók a zabról; Zablisztből készült sütemények
Írország 54
Kiapadhatatlan táplálékforrás - a burgonya; Hogyan főzik az ír háziasszonyok a krumplit?; Boxty - Bacstaí; A húsok; Sertés- és marhahúsok; Sertéshúsból és marhahúsból készülő ír ételek; Hogyan lett az ürüből bárány?; Irish Stew - az ír nemzeti eledel; Cockles és mussels; A sokoldalú tengeri moszat; A halloween; Brack - a szimbolikus erejű sütemény; Az erős barna sör - a Guinness; Egy sajátos whisky; Whiskyfajták; A bailey's - egy világhírű likőr; "Fehér húsok" - a tej, a sajt és a vaj; Ír sajtféleségek; Sütemények és desszertek; Soda Bread - a griddle kenyér; Gurr Cake - a kisiskolások kedvenc kalácsa; Puding - az édes kísértés
Dánia 74
Bornholm erős illatú csemegéje - a füstölt hering; Dán heringspecialitások; Népi ételből különleges csemege - az angolna; Legkedveltebb táplálék - a sertéshús; Márá-már világnézeti kérdés - a smorrebrod; Egy viking tradíció - a sör; Bécsi kenyér Koppenhágából - sütődei műremekek; Ünnepre: Kransekage - kalácskarikák
Norvégia 90
Nemes halból tömegcikk - a lazac; Gravet laks (gravlaks) - egy skandináv specialitás; Norvégia alapvető tápláléka - a tőkehal; Halak, halak és halak; A halvásárlás és -előkészítés titkai; Egy világjáró pálinka - az aquavit; A nomádok öröksége - a rénszarvas; A jávorszarvas - Észak-Európa szimbóluma; Havasi gazdálkodás - a sajt
Svédország 104
Egy hamisítatlan intézmény - a svédasztal; Smörgasbord: hering és hideg előételek; Hering - változatok egy témára; Specialitás ínyenceknek: a surströmming; Smörgasbord: hal és hús; Ki volt Jansson?; Smörgasbord: édes falatok; Friss sütemény a kávéhoz; Állami pálinka, állami bor - alkoholika; Kemény kenyér - a knackebrot; Gabona - a szem adta erő; Ballasztanyagok
Finnország 114
A finn élet központja - a szauna; A finn szaunarituálé; A kellemes közérzet csúcsa - rákot enni; Hogyan zalik a rákünnep?; Így kell rákot főzni; Horgászszenvedély - a lazacpisztráng; Egy különleges csemege - a halikra; Finn ikrás halak; Kenyér hallal és hússal - a kalakukko; Gombák és bogyók; Az elásott bárány; A finn táplálkozás alapja - a kenyér
Oroszország és az egykori Szovjetunió tagállamai 126
Az orosz szertartás - a zakuszka; Tojásos zakuszkák; Gombás zakuszkák; Háziasszonyok próbája - a pirog; Szibériai ravioli - a pelmenyi; Luxus a cári idők óta - a tokhal; Oroszország drága csemegéje - a kaviár; Kaviárminőségek; Így eszik a kaviárt; Blini kaviárral: apró napocskák; A káposzta és a répa; Finom és laktató - a levesek; Orosz "egyveleg" - a szoljanka; Sztrogantól a családi sültig - híres húsételek; A kenyér; A kása - a jólét szimbóluma; Orosz néi ital - a kvász; Krím pezsgője - a krimszkoje; Nem csak húsvétra - édességek; A mongol kán ajándéka - a tea; A szamovár - az orosz teakultúra lelke; Erdei teák; Szbityen mézből és fűszerekből; "Fehér mágia" - a vodka; Orosz vodkafajták; Vodkábl készült likőrök
Lengyelország 152
Ínyencségek a lengyel erdőkből - a gombák; A gomba kezelése; Egy hagyományos lengyel étel - a kása; Zöldségek királya - a káposzta; Kiadós, szaftos, hatalmas - laktató húsételek; Híres lengyel kolbászok - a krakkói; Ismertebb lengyel kolbászfélék; Ital a középkorból - a mézsör; Mézsörminőségek
Csehország és Szlovákia 166
Kenyértésztában sütve - halhatatlan - a párgai sonka; a cseh konyha királya - a ponty; A szlovákok eledele - a juhsajt; A pilseni sör; Így készül a pilseni sör; Sörkülönlegességek; Ételek a sörhöz
Magyarország 178
A Balaton királya - a fogas; Magyar specialitás - a halászlé; Hazai és külföldi ínyencek különleges csemegéje - a libamáj; Gulasch, ami nem gulyás - a pörkölt; Tüzes és temperamentumos - egyedi fűszer - a paprika; A fűszerpaprika készítése; Leheletvékony csemege - a palacsinta; A borok királya, a királyok bora - a tokaji aszú; A barackpálinka
Ausztria 192
Mítosz és legenda - a bécsi kávéház; Kávéspecialitások; Különleges húsbontás - a marhahús; A marhahús osztrák bontása; Másolják, de utánozhatatlan - a bécsi szelet; Ausztria: a vadászparadicsom - a vadhúsok; A legfontosabb vadak vadászati időpontja; Vadételek; Úton a világhír felé - a bor; Osztrák borvidékek; Új bor, régi vendégszeretet - a Heuriger; Bécs - a bor városa; Harapnivalók a Heurigerhez; A virslibódé; Minden hizlal, am ízlik - a tésztafélék; Érzéki élvezet - a gombóc; Szemleút a knédlikonyhában; Habhegység - a salzburgi galuska; Még egy kultikus csemege - a fánk; Folyékony nemes gyümölcs - az osztrák pálinka; A wachaui kajszibarack; Hercegi édesség - a Sacher-torta
Svájc 214
A legeslegjava - a svájci sajt; Az ementáli - a svájci sajt szimbóluma; Az ementáli készítése; Tipikusan svájci - a sajtfondü; Amit a fondüről tudni kell; Saját fondü minden kantonban; Raclette - az olvasztott sajt élvezete; Variációk tört krumplira - a rösti; Röstikompozíciók; Patakok és hegyi tavak ajándéka - a halak; A hegyi levegő ajándéka - a bündeni hús; Édesség, milliméter pontosan - a bázeli Leckerli; Édes finomságok; Az alpesi tej ajándéka - a csokoládé; Hogyan lesz a babból kakaó?; A praliné - a csokoládé-királynő; Svájci bonbonok; A szivarok; A Cohiba - Kuba válasza a Davidoffra; Szivarformátumok; A szivargyártó - a legfontosabb ember; Így kell szivarozni
Németország 232
A kenyérsütés világbajnoka - a kenyér és a zsemlék; Német kenyérfajták; Így készül a kovász; Így készül a zsemle; Kenyeres ételek; Kenyérfajták és péksütemények; A sertés bontása; A németek kedvenc háziállata - a sertés és húsa; A kolbász - minőség és sokoldalúság; Regionális kolbászspecialitások; A kolbászok csoportjai; Regionális hússpecialitások; Észak-Németország világhírű különlegessége - a kieli sprotni; Északi- és Keleti-tengeri halak a kereskedelemben; A vizek ajándékai - a lepényhal és a hering; Ezerarcú, életmentő zöldségféle - a burgonya; Harc az ínséggel; Amit a burgonyatermesztésről tudni kell; Burgonyaételek; Legkedveltebb zöldség - a káposzta; Német káposztafélék; Hajósok lakomája; A zöld konyha sokoldalúsága - a zöldségek; Szezonális zöldféle - a spárga; Német főtt tészta - a Spatzle; Sajtos Spatzle; Sok vitamin a kertből - az alma; Németország - almaország; Földieper és szilva; Egy kis jólét - a sok jó sütemény; Tejszínhabbal legyen szíves - a torták; Gyümölcstorták; Mézeskalács és puszedli; A lübecki marcipán; Németország - a rizling hazája; A bor; Hogyan mérik a mustfokot?; Borok és ünnepek; Német borok és azok minősége; Német borvidékek; Sachsenhausen nevezetessége - Ebbelwoi, az almabor; Tisztaság és minőség - a német sör; A világ legnagyobb sörünnepe; 500 éves tisztasági törvény; Felső és alsó erjesztés; Észak-déli változatosság; A német sörfogyasztás szigetei; Német sörök; A német sör alkotórészei és készítésének menete; Helyi specialitások a sör mellé
Hollandia 280
Világszerte fogalom - a holland sajt; A sajt készítése; Szárazanyag- és zsírtartalom; Szerények, de laktatók - az egytálételek; A holland kuglóf - a poffert; A méret a lényeg - a palacsinta; Amit a heringről tudni kell; Egyben bekapni - a matjes; A tengerfenék kincse - a feketekagyló; Csemegetortácska - a limburgi vlaai; Kismamáknak: krentewegge; Holland édesség lesz belőlük - édesgyökér és gyömbér; Medvecukor, az élvezetek netovábbja; A gyömbér mint távol-keleti édesség; Mikulás süteménye - a speculaas; Egy kis desztillálás - a genever és a likőrök; Egy kupica genever; Híres likőrök
Belgium 302
A waterzooi; Angolna a zöldben; A pommes frites; Stoemp; A kagylók; Különböző ötletek a kagyló elkészítéséhez; A cikória; Kelbimbó és komlórügy; A szárnyasok; A szárnyasok osztályozása; Az ardenneki sonka; Vadételek az Ardennek hegyeiből; Sütés-főzés sörrel; A belga sörök; A lambic és a guezue; A trappisták söre; Trappista sörfőzdék; Az herve; A sajtok; A liege-i ostya; Belga pékáruk és ostyaspecialitások; A szirup; A praliné
Franciaország 330
A baguette; Vaj frissen fejt tejből; A croissant; A pastis; Hagyományos aperitifek; A pastis hozzávalói; A creme de cassis; Éti csiga a tányéron; Csigák a kereskedelemben; A homár; Híres homárételek; Az osztriga; Osztrigafajták; Osztrigaméretek; Európában ismert osztrigafajok; Így kell felnyitni az osztrigát; A tenger gyümölcsei; A halak; Ételek ínyenceknek - egyben sütött halak, különleges kagylók; Bouillabaisse; A ringli; Az ajóka a kereskedelemben; A levesek; A szarvasgomba; Périgord tölgyesei - a fekete szarvasgomba hazája; Tudnivalók a szarvasgombáról; Pástétomok: a paté és a terrine; A libamáj; A libamáj minőségjegyei; A volaille de Bresse; Baromfifélék; Szárnyashúsból készült ételek; A traiteur; A traiteur csemegéi; A sonka és a kolbász; Sonkafélék; A szarvasmarha; A marhahús francia bontása; A minőségi marhahús kezelése; Szarvasmarhafajták; Marhahúsból készülő ételek; A sertés és a juh; Sertésfajták; Juhfajták; A choucroute; A zöldségek és a krumpli; Crudités - nyers zöldségek; Variációk krumplira; A saláták és az olaj; Olajfajták; Az ecet; Ecetfajták; A provence-i zöldfűszerek; A dijoni mustár; Mustárfajták; A quiche lorraine; A sajtok; Fromage frais - a friss sajt; A camembert; Fromages a croute fleurie - fehérpenészes lágy sajtok; Vacherin Mont d'Or; Fromages a croute lavée - pirosflórás lágy sajtok; A roquefort; Chévre - a kecskesajt; Nem hevített préselt sajtok; Hevített préselt sajtok; Áttekintés a francia sajtmárkákról; A bor; Borkategóriák; Palackformák; Alapszótár a borhoz; Bordeaux; Bordeaux-i szőlőfajták; Délnyugat-Franciaország; Burgundia; Beaujolais; Burgundiai szőlőfajták; Rhone vidéke; Provence; Korzika; Languedoc-Roussillon; Dél-franciaországi szőlőfajták; Loire vidéke; Elzász; Jura és Savoie; Loire-i szőlőfajták; Elzászi borajánlatok; A pezsgő; Kis pezsgőszótár; Ismert pezsgőmárkák; A cognac; Konyakkategóriák; Az armagnac; A fine; A marc; A gyümölcspálinkák; Pálinkának való bogyók, vadbogyók és gyümölcsök; Gyümölcspálinkák kisszótára; Gyümölcspálinka-készítő régiók; A cidre; Almás desszertek; Szimfónia egy almához; A calvados; Édességek; A crepes; A legkedveltebb crepes-féleségek; A patisserie; A legfontosabb cukrászkrémek; A lyoni csokoládé; A nugát; Klasszikus cukrászati különlegességek
Spanyolország 440
A tapas; A sherry; Sherryfajták; Brandy de Jerez; Az ibériai sonka; A jamón iberico szeletelése és fogyasztása; A kolbászfélék; Különleges kolbászformák; A gazpacho; A húsok; Kis húslexikon; Levesek és egytálételek; A tojásételek; Kedvelt tortillák; A halak; Kedvelt halfajták; A tenger gyümölcsei; Halkonzervek; Halból és a tenger gyümölcseiből készült ételek; A rizs; Rizsfajták és -minőségek; A paella; A rizskészítés alapszabályai; A sáfrány; Sáfrányminőségek; Olívaolajféleségek; Az olívaolaj; A zöldségek; A sajtok; Spanyol sajtfajták; A gyümölcsök; Spanyolország gyümölcsösei; Desszertek és édességek; Rioja bora; Riojai borévjáratok; Minőségi kategóriák; Fontos szőlőfajták; A bor - spanyol borvidékek; A cava; Cavaminőségek; A sidra
Portugália 486
A petiscos és a salgados; Salgados - pástétomos táskák; Petiscos - ínyenc falatok; A caldo verde; Kis zöldségszótár; Levesek és egytálételek; A szardíniák; A bacalhau; A halak és a tenger gyümölcsei; A portugál vizek kínálata; A húsok; A Denomonacao de Origen (DO) minősítésű portugál kérődző háziállatok; Kis hússzótár; Kolbászok és sonkák; A kenyér; Az olívaolaj; A piri-piri és egyéb fűszerek; A sajtok; Portugál sajtféleségek; Édességek, sütemények; Finom sütemények és apró kalácsok; Magok és egyéb rágcsálnivalók; Gyümölcsök és diófélék; A méz; A vinho verde; Portugál borvidékek; Borkategóriák; A portói bor; A madeira; Kiváló madeiraborok
Olaszország 516
A kenyér; Kenyérspecialitások; A pizza; A pármai sonka; San Daniele sonkája; Az antipasti; A száraztészta; Tésztamártások; Melyik mártás milyen tésztához illik?; A friss tészta; Így készül a ravioli; Így készül a tortellini; A gnocchi; A polenta; A parmigiano-reggiano; A pecorino; A gorgonzola; Olasz sajtfajták; A levesek; A pacal; A rizs; Rizsfajták; A salumi; A szalámifélék; Az olasz sertések; Szalámikülönlegességek; A húsok; A marhahús bontása olasz módra; Kis hússzótár; A szárnyasok; Kis szárnyaslexikon; A vadhúsok; A halak és a tenger gyümölcsei; Kislexikon a halakról és a tenger gyümölcseiről; A zöldségek; Kis zöldséglexikon; Mi a frittata?; A vargánya; A szarvasgomba; Az olívaolaj; Különböző minőségű olívaolajok; Insalata - a saláta; Az édességek; Kedvelt édességek; A panettone; A gelati; Olasz fagylaltok a legkedveltebb ízesítésekkel; Az aceto balsamico; A borok; Borkategóriák; Fontos szőlőfajták; Olasz borvidékek; Brunello di Montalcino; A vin santo; A grappa; A Campari; Aperitifek és gyomorerősítők; A caffe espresso
Görögország 588
A mezedesz; A levesek; A pita és a fillo; A zöldségek; A halak és a tenger gyümölcsei; Elkészítési módok; A húsok; A sajtok; A görög húsvét; Az uzo; Digesztívek; A recina; Szőlőtermesztés; A likőrborok; Szőlőfajták, szőlőtermő és bortermelő vidékek; Édességek és a kávé; Kedvelt édességek
Törökország 610
A lepénykenyér; A meze;Tipikus török előételek; A yufka, a bulgur és a rizs; A raki; A zöldségek; A halak; Három tenger halai; A húsok; A joghurt és a sajtok; Török sajtfajták; Édességek sok mézzel; Az édességek és desszertek "fellegváraiˇ; A tea és a teázók
Kinyit