Végigettem Indiát

Gasztrokulturális utazás az ízek és a fűszerek országában

Végigettem Indiát
Végigettem Indiát
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Tericum Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 344
ISBN: 9639633568
India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az ezerarcú országnak a gasztronómiai gazdagságát? Aligha. Világszerte az indiai konyhát a curryvel vagy a tikka maszálával azonosítják, a csípős, sáfrányos, fűszeres ételekkel. Azonban az indiai konyha ennél sokkal gazdagabb. Ahány vidék vagy tartomány, ahány vallás vagy kulturális közösség, annyiféle étkezési szokás, ételkészítési technológia és különleges fogás. Végigenni a különböző tartományok ételeit szinte lehetetlen. A könyv szerzője mégis a lehetetlenre vállalkozott. Gasztronómiai felfedező útja során Chitrita Banerji bejárta szinte egész Indiát: Bengált, Bombayt, Goát, Benáreszt, Gudzsarátot, Rádzsaszthánt, számtalan kisvárost és falut. Ennek a több évig tartó gasztrokulturális odisszeának eredményeképpen született ez a kötet, amely egyszerre kultúrtörténeti bedekker és gasztronómiai kalauz.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bengál: az ezer folyó vidéke   21
A portugálok nyomában: Bengálból Goába   54
Étkezés az országút mentén   73
Tháli a déli Karnátakában   86
Az angloindiai konyha   109
Zarándoklat és pompa Amritszárban   125
A császári palota lakomái - a muszlim konyha   146
Benáresz: dőzsölés és böjtölés Siva városában   189
Étel és művészet a gudzsaráti tányérokon   208
Bombay: a tengerparti város   240
Kerala: a borsbirodalom gazdag konyhái   257
Az utolsó indiai zsidók   285
Az őslakosság ételei   303
Sáfrányos vágyak   319


Kinyit
szólj hozzá, értékelj