Tápanyagtáblázat

Táplálkozástan és tápanyag-összetétel

Tápanyagtáblázat  
Tápanyagtáblázat
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: , , ,
Kiadó: Medicina Kiadó
Kiadás éve: 1995
Oldalszám: 285
ISBN: 963-242-130-1
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés / dr. Bíró György

12

Táplálkozástani áttekintés

13

Tápanyagszükséglet / dr. Antal Magda

13

Energia, energiaforgalom
15
Fehérjék és aminosavak
30
Szénhidrátok
33
Zsírok (lipidek)
36
Vitaminok
38
Ásványi anyagok
42

Néptáplálkozásunk helyzete és javításának főbb irányai / dr. Bíró György

54

Táplálkozási ajánlások az egészséges, felnőtt lakosság számára
59

Közétkeztetés, fogyasztási tendenciák / dr. Bouquet Dezső, dr. Zajkás Gábor

62

A közétkeztetés kialakulása, szerepe és feladatai a lakosság tápanyagellátásában
62
A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése
64
Javaslatok a népesség különböző nemű, korú, fizikai terhelésű és fiziológiás állapotú csoportjainak napi energia- és tápanyagbevitelére, valamint közétkeztetési ellátására
72

A beteg ember energia- és tápanyagszükséglete / dr. Zajkás Gábor

75

A táplálkozás és a tápláltsági állapot vizsgálata, prognózis
75
A beteg ember energiaszükséglete
81
Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben
83

Sporttáplálkozás / dr. Frenkl Róbert

112

Sport és energiaszükséglet
112
Energiaigény a különböző sportágakban
116
Energiát szolgáltató tápanyagok. Szükséglet és arányok
118
A sportolók vitaminszükséglete. Étrend-kiegészítők
121
Folyadék- és ásványianyag-pótlás a sportban
121
Táplálkozás és versenyzés
123
Szabadidősport és táplálkozás
124

Élelmianyagaink összetétele

125

Bevezetés

125

Energiát adó tápanyagok, víz-, hamu- és nyersrosttartalom / dr. Lindner Károly

129

Gabonák, magvak és termékeik
129
Zöldség- és főzelékfélék
135
Gombák
139
Gyümölcsök
140
Diófélék, olajos magvak
143
Zsiradékok
144
Húsok és vágóhídi termékek
145
Halak és halkészítmények
152
Tej és tejtermékek
154
Tojás
159
Szeszital-ipari készítmények
160
Borok
160
Sörök
162
Üdítőitalok
163
Tömény szörpök
163
Édesipari termékek
164
Fagylaltok, fagylaltkészítmények
167
Bébiételek, -italok
168
Készételek
172
Gyorsfagyasztott félkész és készételek
178
Gyorsfagyasztott tésztás termékek
180
Energiamentes édesítőszerek
181
Ásványvizeink jellemzői
182
Gyógyvizeink jellemzői
184

Vitaminok / dr. Dworschák Ernő, dr.Barna Éva, dr. Lindnerné dr. Szotyori Katalin

185

Gabonamagvak és őrleményeik
185
Zöldség- és főzelékfélék
190
Gombák
193
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
193
Diófélék, olajos magvak
195
Zsiradékok
195
Húsok, belsőségek, húsipari termékek
195
Halak, halkészítmények
198
Tejfélék és tejtermékek
198
Tojás
201
Készételek
202
Bébiételek és -italok
206

Ásványi anyagok

208

Gabonák, magvak és termékeik
208
Zöldségek- és főzelékfélék
210
Gombák
212
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
213
Diófélék, olajos magvak
214
Húsok, belsőségek, húsipari alapanyagok
215
Halak és halkészítmények
218
Tej és tejtermékek
218
Tojás
220
Gyorsfagyasztott félkész és készételek
221
Bébiételkonzervek
222
Üdítőitalok
224
Egyebek
225
Bébitápszerek
225

Különleges összetevők / dr. Cuczy Péter, dr. Dworschák Ernő, dr. Gaál Ödön, dr. Kontraszti Mariann

226

Aminosavtartalom

226

Növényi eredetű élelmianyagok
226
Állati eredetű élelmianyagok
227

Zsírsavösszetétel

228

Növényi olajok, ill. magvak
228
Állati eredetű zsiradékok
228
Margarinok zsírsavösszetétele
229
Halak
229
Tejzsírok és csecsemőtápszerek
230

Élelmirost-tartalom

231

Gabonák, magvak és termékeik
231
Száraz hüvelyesek
234
Zöldség- és főzelékfélék
234
Gyümölcsök
235
Olajos magvak, növényi magvak
235
Rostos ivólevek
236
Diétás készítmények
236
Édesipari termékek
236

Szénhidrát- és cukoralkohol-tartalom

237

Zöldségfélék
237
Gyümölcsök
237

Állati eredetű élelmianyagok koleszterintartalma

238

Növényi eredetű anyagok szterintartalma

239

Élelmianyagok fitinsavtartalma

239

Flatulentiát okozó oligoszacharidok

240

Oxálsavtartalom

240

Élelmianyagok tájékoztató purintartalma

241

Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek / dr. Kádas Lajos, Vajda Pál

243

Húsfélék veszteségei előkészítéskor

243

Húsfélék veszteségei hőkezeléskor

245

Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során

254

Cukrászipari tészták tömegvesztesége sütés közben

261

Vitaminveszteség előkészítő és elkészítő műveletek alatt

261

Élelmiszer-adalékanyagok / dr. Sohár Pálné

265

Az élelmiszer-adalékanyagok csoportosítása és jellemzése

267

A legfontosabb élelmiszeradalékanyag-csoportok

268

Élelmiszer-színezékek
268
Antioxidánsok és antioxidáns-szinergisták
269
Tartósítószerek
272
Állományjavító és -módosító anyagok
273
Savak (savanyítók) és sók
276
Aromaanyagok és ízfokozók
278
Édesítőszerek
280
Csomósodást és tapadást gátlók
282
Élelmiszer-adalékanyagok oldására felhasználható oldószerek
282
Egyéb élelmiszer-adalékanyagok
282

Felhasznált irodalom

284

Adatokat, információkat nyújtó szervek

285


Kinyit
könyvek