Dietetika

Egészségügyi szakiskolák tankönyve

Dietetika  
Dietetika
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Medicina Kiadó
Kiadás éve: 1992
Oldalszám: 151
ISBN: 963-242-110-8
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó a harmadik kiadáshoz

5

Táplálkozásélettani ismeretek

7

Alapfogalmak

7

A diétás gyógykezelés célja és fejlődése

8

Energiaforgalom és tápanyagszükséglet

10

Fehérjék
13
Szénhidrátok
14
Zsírok
17
Vitaminok
18
Ásványi anyagok
23
Víz
27

Az emésztés

29

Élelmezési alapismeretek

34

Élelmianyagok - élelmiszerek

34

Tej és tejtermékek
34
Tojás
37
Hús
38
Zöldség- és főzelékek
39
Gyümölcsök
41
Sütőipari termékek
42
Élvezeti szerek, szeszes és üdítőitalok
44

Diétás konyhatechnika

48

Konyhatechnikai eljárások

48

Az ételek ízesítése

50

Tálalás

51

Betegétkeztetés

52

Betegélelmezési rendszerek

53

Betegségek étrendi kezelése

56

A diéták felosztása

56

Étrendi formák

57

Gyógyintézeti alapétrend

60

Energiagazdag étrend

60

Energiaszegény étrend

63

Fehérjegazdag étrend

65

Fehérjeszegény étrend

66

Zsírszegény étrend

68

Szénhidrátgazdag étrend

69

A cukorbetegségek étrendje

70

Elektrolitszabályozó étrend

75

Az egyes szervek betegségeinek étrendi kezelése

78

A gyomor-bél rendszer betegségeinek étrendi kezelése

78

Májbetegségek étrendje

83

Epehólyag- és epeútbetegségek étrendje

88

Hasnyálmirigy-betegségek étrendje

89

A keringési rendszer megbetegedéseinek étrendje

91

Vesebetegségek étrendi kezelése

96

Endokrin betegségek étrendje

100

A lázas beteg étrendje

103

Mozgásszervi betegségek étrendje

104

Sebészeti betegek étrendje

106

Az élettani és a kóros terhesség étrendje

108

Szemészeti betegek étrendje

113

Bőrgyógyászati betegek étrendje

115

Különleges étrendek

118

Nyersétrend

118

Liszt- és gluténérzékenység (cöliákia) diétája

119

Tejcukorérzékeny betegek diétája

120

Purinszegény diéta

121

Vizsgálati étrendek

122

A gyógyszeres kezelés és az étrend

126

Mesterséges táplálás

129

Gyógytápszerek

131

Tápanyagtáblázat

133

Javasolt irodalom

152


Kinyit
vegetáriánus ételek