Az emberi táplálkozás alapjai

Az emberi táplálkozás alapjai  
Az emberi táplálkozás alapjai
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás éve: 1991
Oldalszám: 260
ISBN: 963-055-903-x
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

11

Bevezetés

13

Történeti áttekintés - a táplálkozástudomány kezdeti lépései

16

A táplálkozás

20

Az étkezéstől a sejtanyagcseréig

20

A szervezet tápláltsági állapota. Egészség-malnutríció

25

A táplálék összetétele

30

A táplálék összetevői, a tápanyagok csoportosítása

30

Az élelmiszerek tápanyagtartalmának vizsgálata

31

Tápanyagtáblázatok

32

A tápanyagszükséglet

33

Táplálkozási standardok

33

Nemzeti táplálkozási standardok (különbségek az egyes országok és nemzetközi szervezetek által javasolt napi tápanyagfogyasztásban)

35

A táplálkozási standardok gyakorlati alkalmazási területei és korlátai

36

A szervezet energiaforgalma

40

Alapfogalmak

41

Az energiaegyensúly és vizsgálata

42

Energiaszükséglet, energianorma

45

Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők

45

Testtömeg, testmagasság
45
Életkor
46
Fizikai aktivitás
47
A táplálék metabolikus hatása
47
A táplálék minősége
47
Éghajlat
48
Terhesség és laktáció
48
Egyéb tényezők
48

Különböző nemű, korú és állapotú személyek energianormái

49

Felnőttek energianormái
49
Csecsemők és gyermekek energianormái
50
Energianorma a terhesség és a laktáció időszakára
52

A túlzott energiabevitel következményei

52

Az elégtelen energiabevitel következményei

54

Makronutriensek

56

Szénhidrátok

56

A szénhidrátok emésztése és felszívódása
57
A szövetek és szervek szénhidrátfelhasználása
58
A nagy szénhidrátfogyasztás metabolikus hatása
58
Szénhidrát-érzékenység
59
A szénhidrátok etiológiai szerepe egyes betegségekben
59
Szénhidrát-intolerancia
61
Az emészthető szénhidrátok fogyasztása
63

Lipidek

63

A lipidek szerkezete
64
A lipidek emésztése és felszívódása
65
A szövetek és szervek lipidfelhasználása
68
A koleszterin
70
Esszenciális zsírsavak
71
A lipidfogyasztás jelentősége egyes betegségek kialakulásában
74
Az étkezési zsiradékok sajátosságai
75
Javasolt lipidfogyasztás
77

Fehérjék és aminosavak

77

A fehérjék és aminosavak metabolizmusa: emésztés, felszívódás
79
A szervezet fehérjetartalma, fehérjeszintézis, fehérjebontás
82
Az aminosavak szerepe az anyagcserében
83
Esszenciális és nem esszenciális aminosavak
86
A fehérje- és az aminosav-szükséglet
87
A táplálékfehérjék minősége
92
A fehérjeszükségleti norma
95
A táplálékfehérjék szerepe az egyes betegségek kialakulásában
97
Karnitin
101

Egyéb energiaszolgáltató tápanyagok

101

Az etilalkohol (etanol)
101
Szerves savak
103

Víz

104

Ionok és ásványi anyagok

106

Nátrium
106
Kálium
108
Klór
109
Kalcium
109
Foszfor
113
Magnézium
114

Mikronutriensek I.: vitaminok

117

A-vitamin

117

A-vitamin hatású vegyületek, A-vitamin-források
118
A-vitamin-anyagcsere
118
Az A-vitamin hatásai, hiánytünetei, toxicitása
120
A-vitamin-fogyasztási norma
123
Az A-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában
124

D-vitamin

125

D-vitamin hatású vegyületek, D-vitamin-források
126
A D-vitamin-anyagcsere és a D-vitamin hatásmechanizmusa
127
A D-vitamin-hiány tünetei és a D-vitamin élettani hatásai
128
D-vitamin-fogyasztási norma
129
A D-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában
130

E-vitamin

132

E-vitamin hatású vegyületek, E-vitamin-források
132
E-vitamin-anyagcsere
134
Az E-vitamin hatásai, hiánytünetei
134
E-vitamin-fogyasztási norma
135
Az E-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában
137

K-vitamin

138

K-vitamin hatású vegyületek, K-vitamin-források
138
K-vitamin-anyagcsere, hiánytünetek és hatásmechanizmus
139
K-vitamin-szükséglet és K-vitamin-fogyasztás
141
A K-vitamin szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában
142

B-vitaminok

143

B1-vitamin
143
B2-vitamin
145
Niacin
148
B6-vitamin
151
Biotin
154
Pantoténsav
156
Folsav
157
B12-vitamin
161

C-vitamin

164

Mikronutriensek II.: mikroelemek

167

Vas

168

Réz

172

Cink

175

A cink jelentősége egyes betegségekben
177

Fluor

178

Jód

180

Mangán

182

Króm

183

Szelén

184

Molibdén

186

Kobalt

187

Nikkel

188

Vanádium

189

Szilícium

189

Ón

190

Arzén

190

A táplálék egyéb összetevői

192

Élelmi rostok

192

Az élelmi rostok összetevői és tulajdonságai
192
Az élelmi rostok élettani hatásai
194
Az élelmi rostok szerepe egyes betegségek kialakulásában és gyógyításában
196
Túlzott élelmirost-fogyasztás
197
Az élelmi rostok és az egészséges táplálkozás
198

Egyéb tápanyagkomponensek

198

Az egyes életszakaszok táplálkozási sajátosságai

200

Felnőttkor

200

Terhesség és laktáció

202

A terhesség
202
Laktáció
205
Helyes táplálkozás a terhesség és a laktáció időszakában
206

Újszülött- és csecsemőkor

206

Az újszülöttek és csecsemők táplálása
206
A szoptatás és az etetés ritmusa
210

Gyermek- és serdülőkor

211

A táplálkozással kapcsolatos kóros állapotok
218

Időskor

219

Táplálkozás és immunitás

221

Infekció és alultápláltság

222

Cinkhiány és immunkompetencia

223

Az anyatej immunológiai jelentősége

224

Irodalomjegyzék

226

Függelék

247

Tápanyagszükségleti normák

249

Megjegyzések a normatáblázatok használatához

249

Javasolt napi tápanyagfogyasztás és energiabevitel egészséges, nem elhízott személyek számára

250

Biztonságosnak vélt tápanyagfogyasztás további tápanyagokra (Becsült szükségleti értékek alapján)

252

Tárgymutató

253


Kinyit
most van szezonja