Halak és a tenger gyümölcsei

Halak és a tenger gyümölcsei
Értékeld elsőként!





Írd a szövegdobozba az értékelésed, szöveges véleményedet!








Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2002
Oldalszám: 207
ISBN: 9630943697
Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban azt is megtudhatja belőle, hogy táplálkozásunk szempontjából milyen értékes a hal, és minden lényegeset elsajátíthat a halak és a tenger gyümölcseinek helyes konyhai előkészítéséről és feldolgozásáról. Kulináris utazásunk a világ legkülönbözőbb országaiba vezeti el az olvasót, pompás fogásokat tálal fel, hagyományos ételeket éppúgy, mint moderneket, mindig a hozzájuk illő italok kíséretében, sok szép kép és érdekes történet keretében.
Tartalomjegyzék
A vizek kincsei |
7 |
Ősrégi kapcsolat |
8 |
Hal és ember |
8 |
A tengerek sokszínű élővilága |
17 |
A nagy halcsaládok |
17 |
Édesvízi halak |
26 |
Az angolnától a fogasig |
26 |
A lábasfejűek |
30 |
Kalmárok, szépiák és polipok |
30 |
Kagylók |
30 |
Kincset rejtő kemény héjak |
30 |
Rákok |
33 |
Ollós-páncélos vitézek |
33 |
A legegészségesebb fehérje |
38 |
Hal és táplálkozás |
38 |
A vásárlás szempontjai |
40 |
A frissesség és a minőség ismérvei |
40 |
Halak és a tenger gyümölcsei |
44 |
Konyhai előkészítés |
44 |
A "kékre főzésről" a pirításig |
50 |
A legfontosabb elkészítési módok |
50 |
A Földközi-tenger kincsei |
53 |
Receptek |
58 |
Európai folyókból és tavakból |
89 |
Receptek |
94 |
Észak kincsei |
115 |
Receptek |
120 |
Ázsiai konyhák egzotikus ízei |
161 |
Receptek |
166 |
Karibi ínyencségek |
183 |
Receptek |
188 |
Állatnevek betűrendes mutatója |
200 |
Betűrendes receptmutató |
204 |
Felhasznált irodalom |
205 |
Képjogok |
206 |
Impresszum |
206 |
Részletes tartalomjegyzék |
207 |
A vizek kincsei |
7 |
Ősrégi kapcsolat |
8 |
Hal és ember |
8 |
Kővé vált tanúk |
8 |
Friss hal a Nílusnál és az ókori Rómában |
8 |
Halászat a legújabb technikával |
10 |
Halállomány és halászati kvóta |
11 |
Minőségellenőrzés és halkereskedelem |
12 |
Konzervek és kaviár |
12 |
Hal- és ráktenyészet, halfarm |
13 |
A tengerek sokszínű élővilága |
17 |
A nagy halcsaládok |
18 |
Porcos halak |
18 |
Cápák és angyalcápák |
18 |
Ráják |
18 |
A tőkehalfélék |
19 |
A kabeljau és társai |
19 |
Heringfélék |
20 |
Ezüstös hadsereg |
20 |
Makrélák, ton- és kardoshalak |
20 |
A tengerek eleven "torpedói" |
20 |
A lepényhalak |
22 |
Két testfelük nem egyforma |
22 |
Sügérfélék és keszegek |
23 |
Ízletes nagycsalád |
23 |
Színes egyveleg a tengerek világából |
24 |
Találó nevű halak |
24 |
Édesvízi halak |
26 |
Az angolnától a fogasig |
26 |
A lábasfejűek |
30 |
Kalmárok, szépiák és polipok |
30 |
Kagylók |
30 |
Kincset rejtő kemény héjak |
30 |
Rákok |
33 |
Ollós-páncélos vitézek |
33 |
A legegészségesebb fehérje |
38 |
Hal és táplálkozás |
38 |
Hal kontra koleszterin |
38 |
A kellemes fogyókúra titka: a hal |
38 |
A hal mint természetes orvosság |
38 |
A vásárlás szempontjai |
40 |
A frissesség és a minőség ismérvei |
40 |
Így ismerjük meg a friss halat |
40 |
Mélyhűtött hal vásárlása |
41 |
A tenger gyümölcseinek kiválasztása |
42 |
Halak és a tenger gyümölcsei |
44 |
Konyhai előkészítés |
44 |
Hengeres testű halak lepikkelyezése, felbontása és a kopoltyú eltávolítása |
44 |
Hengeres alakú halak filézése vagy szeletelése |
44 |
Egészben elkészített hal feldarabolása |
45 |
Lepényhalak felbontása, megnyúzása, és filézése |
45 |
Angolna kibontása és megnyúzása |
45 |
Puhatestűek és héjasok kibontása |
46 |
A tinta eltávolítása a tintahalakból |
46 |
Tintahal és kalmár kibontása és előkészítése |
46 |
Polip kibontása és előkészítése |
46 |
Feketekagyló előkészítése |
47 |
Zarándokkagyló előkészítése |
47 |
Osztriga felnyitása |
48 |
Sikeres "páncéltörés" |
48 |
Garnéla előkészítése és kibelezése |
48 |
Homár felnyitása |
48 |
Adagonként ennyi halat számítunk |
48 |
Az előkészítés után ennyi marad |
49 |
A halkonyha felszerelése |
49 |
A kékre főzéstől a pirításig |
50 |
A legfontosabb elkészítési módok |
50 |
Kékre főzés |
50 |
Párolás |
50 |
Posírozás |
50 |
Saját lében párolás vagy sütés |
50 |
Sütés |
50 |
Fritírozás |
50 |
Sütőben sütött hal |
50 |
Pirítás vagy szotírozás |
51 |
Roston sütés (grillezés) |
51 |
Halleves-alap (fond) |
51 |
A Földközi-tenger kincsei |
53 |
A legkisebb a tengerek közül |
54 |
A mattanza véres rituáléja |
54 |
Étkezési kultúra a Földközi-tenger mentén |
56 |
Tengermelléki ínyencségek |
57 |
Európai folyókból és tavakból |
89 |
Ilyen régi is lehet egy hal - de csak megkövesedve |
90 |
Lándzsával és horoggal ejtették el a zsákmányt |
90 |
Ki-ki a maga környezetében |
90 |
Nagy bankettek sztárja |
92 |
Receptek egész Európából |
93 |
Észak kincsei |
115 |
A halban gazdag területek felfedezése |
116 |
A tenger nem nyel le mindent |
116 |
Hal sokféle változatban |
116 |
Különleges konzervek |
118 |
A király kedvence |
119 |
Más konyhák kedvencei |
119 |
Ázsiai konyhák egzotikus ízei |
161 |
Thaiföld változatos halkonyhája |
162 |
Banánlevélben párolt hal |
162 |
Kínai hagyományok |
162 |
Indiában nincs halétel fűszer nélkül |
163 |
Karibi ínyencségek |
183 |
Több mint 7000 szigetből álló füzér |
183 |
Két világ találkozása: Jamaica |
183 |
A kreol konyhába afrikai ízek is vegyülnek |
186 |
A spanyolok kulináris öröksége |
187 |
Kinyit