Halak és a tenger gyümölcsei

Halak és a tenger gyümölcsei
Halak és a tenger gyümölcsei
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2002
Oldalszám: 207
ISBN: 9630943697
Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és folyókból asztalunkra kerülő ínyencségek konyhaművészeti vonatkozásaival ismerteti meg az olvasót. Az érdeklődő azonban azt is megtudhatja belőle, hogy táplálkozásunk szempontjából milyen értékes a hal, és minden lényegeset elsajátíthat a halak és a tenger gyümölcseinek helyes konyhai előkészítéséről és feldolgozásáról. Kulináris utazásunk a világ legkülönbözőbb országaiba vezeti el az olvasót, pompás fogásokat tálal fel, hagyományos ételeket éppúgy, mint moderneket, mindig a hozzájuk illő italok kíséretében, sok szép kép és érdekes történet keretében.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

A vizek kincsei

7

Ősrégi kapcsolat

8

Hal és ember

8

A tengerek sokszínű élővilága

17

A nagy halcsaládok

17

Édesvízi halak

26

Az angolnától a fogasig

26

A lábasfejűek

30

Kalmárok, szépiák és polipok

30

Kagylók

30

Kincset rejtő kemény héjak

30

Rákok

33

Ollós-páncélos vitézek

33

A legegészségesebb fehérje

38

Hal és táplálkozás

38

A vásárlás szempontjai

40

A frissesség és a minőség ismérvei

40

Halak és a tenger gyümölcsei

44

Konyhai előkészítés

44

A "kékre főzésről" a pirításig

50

A legfontosabb elkészítési módok

50

A Földközi-tenger kincsei

53

Receptek

58

Európai folyókból és tavakból

89

Receptek

94

Észak kincsei

115

Receptek

120

Ázsiai konyhák egzotikus ízei

161

Receptek

166

Karibi ínyencségek

183

Receptek

188

Állatnevek betűrendes mutatója

200

Betűrendes receptmutató

204

Felhasznált irodalom

205

Képjogok

206

Impresszum

206

Részletes tartalomjegyzék

207

A vizek kincsei

7

Ősrégi kapcsolat

8

Hal és ember

8

Kővé vált tanúk

8

Friss hal a Nílusnál és az ókori Rómában

8

Halászat a legújabb technikával

10

Halállomány és halászati kvóta

11

Minőségellenőrzés és halkereskedelem

12

Konzervek és kaviár

12

Hal- és ráktenyészet, halfarm

13

A tengerek sokszínű élővilága

17

A nagy halcsaládok

18

Porcos halak

18

Cápák és angyalcápák

18

Ráják

18

A tőkehalfélék

19

A kabeljau és társai

19

Heringfélék

20

Ezüstös hadsereg

20

Makrélák, ton- és kardoshalak

20

A tengerek eleven "torpedói"

20

A lepényhalak

22

Két testfelük nem egyforma

22

Sügérfélék és keszegek

23

Ízletes nagycsalád

23

Színes egyveleg a tengerek világából

24

Találó nevű halak

24

Édesvízi halak

26

Az angolnától a fogasig

26

A lábasfejűek

30

Kalmárok, szépiák és polipok

30

Kagylók

30

Kincset rejtő kemény héjak

30

Rákok

33

Ollós-páncélos vitézek

33

A legegészségesebb fehérje

38

Hal és táplálkozás

38

Hal kontra koleszterin

38

A kellemes fogyókúra titka: a hal

38

A hal mint természetes orvosság

38

A vásárlás szempontjai

40

A frissesség és a minőség ismérvei

40

Így ismerjük meg a friss halat

40

Mélyhűtött hal vásárlása

41

A tenger gyümölcseinek kiválasztása

42

Halak és a tenger gyümölcsei

44

Konyhai előkészítés

44

Hengeres testű halak lepikkelyezése, felbontása és a kopoltyú eltávolítása

44

Hengeres alakú halak filézése vagy szeletelése

44

Egészben elkészített hal feldarabolása

45

Lepényhalak felbontása, megnyúzása, és filézése

45

Angolna kibontása és megnyúzása

45

Puhatestűek és héjasok kibontása

46

A tinta eltávolítása a tintahalakból

46

Tintahal és kalmár kibontása és előkészítése

46

Polip kibontása és előkészítése

46

Feketekagyló előkészítése

47

Zarándokkagyló előkészítése

47

Osztriga felnyitása

48

Sikeres "páncéltörés"

48

Garnéla előkészítése és kibelezése

48

Homár felnyitása

48

Adagonként ennyi halat számítunk

48

Az előkészítés után ennyi marad

49

A halkonyha felszerelése

49

A kékre főzéstől a pirításig

50

A legfontosabb elkészítési módok

50

Kékre főzés

50

Párolás

50

Posírozás

50

Saját lében párolás vagy sütés

50

Sütés

50

Fritírozás

50

Sütőben sütött hal

50

Pirítás vagy szotírozás

51

Roston sütés (grillezés)

51

Halleves-alap (fond)

51

A Földközi-tenger kincsei

53

A legkisebb a tengerek közül

54

A mattanza véres rituáléja

54

Étkezési kultúra a Földközi-tenger mentén

56

Tengermelléki ínyencségek

57

Európai folyókból és tavakból

89

Ilyen régi is lehet egy hal - de csak megkövesedve

90

Lándzsával és horoggal ejtették el a zsákmányt

90

Ki-ki a maga környezetében

90

Nagy bankettek sztárja

92

Receptek egész Európából

93

Észak kincsei

115

A halban gazdag területek felfedezése

116

A tenger nem nyel le mindent

116

Hal sokféle változatban

116

Különleges konzervek

118

A király kedvence

119

Más konyhák kedvencei

119

Ázsiai konyhák egzotikus ízei

161

Thaiföld változatos halkonyhája

162

Banánlevélben párolt hal

162

Kínai hagyományok

162

Indiában nincs halétel fűszer nélkül

163

Karibi ínyencségek

183

Több mint 7000 szigetből álló füzér

183

Két világ találkozása: Jamaica

183

A kreol konyhába afrikai ízek is vegyülnek

186

A spanyolok kulináris öröksége

187


Kinyit
szólj hozzá, értékelj