A táplálkozás egészségkönyve

A táplálkozás egészségkönyve  
A táplálkozás egészségkönyve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Előjegyzés, megrendelés
Szerzők: , , , ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 431
ISBN: 963-09-4103-1
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Dr. Bíró György: A táplálkozás az élet alapja

13

A táplálkozás

Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási alapfogalmak

21

Makrotápanyagok
22
Mikrotápanyagok
22

Dr. Gaál Ödön: A táplálkozás biokémiája

23

Az élőlényekben lejátszódó kémiai folyamatok
24
Megjelölt atomok
25
Energia
25
Építőkövek
27
Az élő szervezet - szervezett
28
Összehangolt szabályozás
29
Aktív és inaktív enzimek
30
Szabályozás hormonokkal
31

Táplálékaink fő összetevői

32

Dr. Gaál Ödön: A szénhidrátok
32
Dr. Perédi József: Zsírok és növényi olajok
41
Dr. Zajkás Gábor: A zsiradékok élettani hatása
48
Dr. Biacs Péter: A zsírok szerepének változása
52
Dr. Hajós Gyöngyi: A fehérjék
54
Dr. Barna Éva: Vitaminok
71
Dr. Fodor Péter: Ásványi anyagok
80
Dr. Figler Mária: Az élelmi rostok
84

Élelmiszereink

Alapvető élelmiszerek

95

Dr. Matuz János: Gabonafélék
95
Dr. Szalai Lajos: Kenyér - pékáruk - sütőipari termékek
107
Dr. Mednyánszky Zsuzsa: Zöldség- és főzelékfélék, saláták, gyümölcsök
117
Dr. Csapó János: Tej és tejtermékek
131
Dr. Incze Kálmán: Húsok és húskészítmények
144
Dr. Váradi László: Halak és halfélék
154

Italok

164

Dr. Zajkás Gábor: Ivóvíz, ásványvizek, gyógyvizek
164
Tóthné dr. Markus Marianna, dr. Boross Ferenc: Gyümölcslevek, üdítőitalok
168
Dr. Szollár Lajos: A bor
173
Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: A sör
178
Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: Tömény italok
180
Kékesi Erzsébet: A kávé
182
Kékesi Erzsébet: A tea
187
Dr. Kremmer Tibor: A teázás
194

Dr. Ladocsi Teréz: Fűszerek és gyógynövények

197

A fűszerek hatóanyagairól
198
A fűszeres ételek hatásai
198
Néhány tanács a fűszerek használatához
199
Néhány fűszer-feldolgozási technika
200

Életmód, egészség

Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozás és egészség

207

Táplálkozási ajánlások a felnőtt lakosság számára
209

Dr. Mózsik Gyula, dr. Figler Mária: A felszívódás

210

A felszívódás (és a tápanyagok) hasznosulásának fontosabb szintjei
210

Dr. Gelencsér Éva: A táplálkozás hatása az immunrendszerrre

217

Szisztémás immunrendszer
217
Velünk született immunitás
218
Szerzett immunitás
220
Nyálkahártyához kapcsolódott immunrendszer
221
A táplálkozás és az immunrendszer
221
Kóros elhízás és túlzott tápanyagbevitel
226

Dr. Polgár Marianna: Táplálkozás és allergia

226

A táplálék által kiváltott allergia
226
Az allergia kialakulása
230
Allergiára hajlamosító tényezők
231
Megelőzés
232
Kivizsgálás szükséges
232

Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás szerepe egyes betegségek megelőzésében

233

A táplálkozás szerepe a szív- és érrendszer védelmében

237

Dr. Romics László: A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
237
Az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktorai
237
Dr. Fodor György: A táplálkozás hatása a koleszterinszintre
241
Dr. Pados Gyula: A zsírsavak hatása a koleszterinszintre
248

Dr. Greiner Erika, Domonkos Andrea: Vegetáriánus táplálkozás

253

Mit értünk vegetariánus táplálkozási forma alatt?
254
Fő vegetariánus irányzatok
254
Választott és kényszervegetarianizmus
255

Táplálkozás és elhízás

261

Dr. Halmy László: Elhízás felnőttkorban
261
Dr. Blatniczky László: Elhízás gyermekkorban
268

Dr. Cserháti László: Az egészséges életmód és a fizikai aktivitás

274

Gyakorlati tudnivalók

Dr. Molnár Pál: Az élelmiszertörvény és az élelmiszerek jelölése

285

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség feladata
286
Biztonsági és minőségi követelmények
287
Élelmiszerek jelölése
288
Minőségét emgőrzi...
289

Dr. Sohár Pálné: Élelmiszer-adalékanyagok

290

Mi az élemiszer-adalékanyag?
291
Antioxidánsok és antioxidáns-szinergisták
294
Tartósítószerek
295
Állományjavító és -módosító anyagok
296
Aromaanyagok és ízfokozók
297
Édesítőszerek
298

Dr. Zajkás Gábor: Étrend-kiegészítők

299

Mit nevezünk étrend-kiegészítőnek?
299

Dr. Kiss István: Élelmiszerek és mikroorganizmusok

302

Az élemiszerek értékvesztése
302
Romlást és betegséget okozó mikroorganizmusok
304
Hasznos mikroorganizmusok
306
Az élelmiszerek eltarthatósága
307
Csomagolás
310
Élelmiszerek higiénés kezelése
310

Dr. Rodler Imre: Ételmérgezések, ételfertőzések

312

Konyhatechnikai ismeretek
315
Az ételmérgezés tünetei
316
Az ételmérgezés megelőzése
316
Turizmus
317
Élelmiszer-termelés
317
Megváltozott élelmiszer-fogyasztási szokások
318
Élelmszer-biztonság - belső ellenőrzési rendszerek
319

Dr. Sebők András, dr. Simon József: Az élelmiszerek tárolása

320

Szárazáru tárolása
320
A gyümölcs, zöldség tárolása
321
A konzervek kezelése
321
Hűtés és gyorsfagyasztás
321

Az egészséges táplálkozás

Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási javaslatok egyes életszakaszokban

329

Az iskoláskorúak táplálkozása
329
Időskorúak táplálkozása
332
Táplálkozás terhesség idején
334

Élelmiszer-útmutató

336

Dr. Greiner Erika, Polyikné Vántsa Judit: Kéthetes mintaétrend az élelmiszer-útmutató alapján

348

Sági Katalin: Tervezzünk étrendet - korszerű ételkészítés

353

Jó tanácsok az élelmiszerek vásárlásához
356

Dr. Greiner Erika, Hajós Cecília: Ételkészítési tanácsok ízletesen - fiatalosan

363

Domonkos Andrea, dr. Greiner Erika: Receptgyűjtemény

372

Tóthné Rédey Györgyi: Megjelenítés, terítés, tálalás

383

F. Nagy Angéla: A táplálkozás kultúrtörténete

Kalandozás a konyha körül

391

Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás jelene és jövője a tudomány tükrében

Felhasznált irodalom

403

Idegen szavak jelentése

407

A szerzőről

417

Tárgymutató

423


Kinyit
facebook

Kapcsolódó könyvek

A zen diéta forradalma A zen diéta forradalma
Szerzők: Faulks, Martin, Faulks, Philippa
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A kötetben közreadott módszer a zen mesterek bölcsességét a legújabb kutatási eredményekkel ötvözi. Nem...

Paleolit szakácskönyv Paleolit szakácskönyv
Szerzők: Szendi Gábor, Mezei Elmira
Kiadó: Jaffa Kiadó (2010)

"Szakácskönyvünkkel rendhagyó receptkönyvet vesz kezébe a kedves olvasó. E könyv úttörő, mert ilyen,...

Nyersből finomat Nyersből finomat
Szerző: Wignall, Judita
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

A nyersdiéta a méregtelenítés, bőrtisztítás, fogyás és közérzetjavítás rendkívül hatékony...

33 finom étel cukorbetegeknek 33 finom étel cukorbetegeknek
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (1998)

A cukorbetegség diétáját az orvos írja elő. Megállapítja az étrend két legfontosabb tényezőjét, azt,...

Székrekedés Székrekedés
Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)

Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

1600 kcal 1600 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)
100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

Gyógyhatású ételek Gyógyhatású ételek
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Gabonafélék, karfiol, alma, citrom, szőlő... ezek nem csak kívánatos és egészséges táplálékaink: igazi...

A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

Kilófaló sütemények Kilófaló sütemények
Szerző: Szoó Judit
Kiadó: Timp Kiadó (2009)

Fogyókúra idején és cukorbetegek számára is fogyasztható, sütemények. Egy sikerrel lefogyott háziasszony...

90 napos diéta 90 napos diéta
Szerző: Jámbor Mariann
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Három hónap kitartás, és a siker látványos! A szétválasztó diéta segítségével valóban jelentős...

33 étel a paleolit táplálkozás jegyében 33 étel a paleolit táplálkozás jegyében
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2011)

A receptkönyvsorozat legújabb kötet az egyre népszerűbb paleolit táplálkozás jegyében született. A...

33 finom étel magas vérnyomásban 33 finom étel magas vérnyomásban
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Gabonakonyha Gabonakonyha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Csizmadia András, Nyers Csaba
Kiadó: Timp Kiadó (2002)

A búzából, tönkölybúzából, árpából, rozsból, hajdinából, zabból, rizsből, kölesből, kukoricából...

Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve
Szerzők: Gyurcsáné Kondrát Ilona, Dr. Hidvégi Edit, Borbás Judit
Kiadó: SpringMed Kiadó (2012)

A tejcukorérzékenység (laktózintolerancia) jellemzője a tejtartalmú ételek elfogyasztása után jelentkező...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Kapcsolódó cikkek