A táplálkozás egészségkönyve

A táplálkozás egészségkönyve  
A táplálkozás egészségkönyve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Előjegyzés, megrendelés
Szerzők: , , , ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2000
Oldalszám: 431
ISBN: 963-09-4103-1
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Dr. Bíró György: A táplálkozás az élet alapja

13

A táplálkozás

Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási alapfogalmak

21

Makrotápanyagok
22
Mikrotápanyagok
22

Dr. Gaál Ödön: A táplálkozás biokémiája

23

Az élőlényekben lejátszódó kémiai folyamatok
24
Megjelölt atomok
25
Energia
25
Építőkövek
27
Az élő szervezet - szervezett
28
Összehangolt szabályozás
29
Aktív és inaktív enzimek
30
Szabályozás hormonokkal
31

Táplálékaink fő összetevői

32

Dr. Gaál Ödön: A szénhidrátok
32
Dr. Perédi József: Zsírok és növényi olajok
41
Dr. Zajkás Gábor: A zsiradékok élettani hatása
48
Dr. Biacs Péter: A zsírok szerepének változása
52
Dr. Hajós Gyöngyi: A fehérjék
54
Dr. Barna Éva: Vitaminok
71
Dr. Fodor Péter: Ásványi anyagok
80
Dr. Figler Mária: Az élelmi rostok
84

Élelmiszereink

Alapvető élelmiszerek

95

Dr. Matuz János: Gabonafélék
95
Dr. Szalai Lajos: Kenyér - pékáruk - sütőipari termékek
107
Dr. Mednyánszky Zsuzsa: Zöldség- és főzelékfélék, saláták, gyümölcsök
117
Dr. Csapó János: Tej és tejtermékek
131
Dr. Incze Kálmán: Húsok és húskészítmények
144
Dr. Váradi László: Halak és halfélék
154

Italok

164

Dr. Zajkás Gábor: Ivóvíz, ásványvizek, gyógyvizek
164
Tóthné dr. Markus Marianna, dr. Boross Ferenc: Gyümölcslevek, üdítőitalok
168
Dr. Szollár Lajos: A bor
173
Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: A sör
178
Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: Tömény italok
180
Kékesi Erzsébet: A kávé
182
Kékesi Erzsébet: A tea
187
Dr. Kremmer Tibor: A teázás
194

Dr. Ladocsi Teréz: Fűszerek és gyógynövények

197

A fűszerek hatóanyagairól
198
A fűszeres ételek hatásai
198
Néhány tanács a fűszerek használatához
199
Néhány fűszer-feldolgozási technika
200

Életmód, egészség

Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozás és egészség

207

Táplálkozási ajánlások a felnőtt lakosság számára
209

Dr. Mózsik Gyula, dr. Figler Mária: A felszívódás

210

A felszívódás (és a tápanyagok) hasznosulásának fontosabb szintjei
210

Dr. Gelencsér Éva: A táplálkozás hatása az immunrendszerrre

217

Szisztémás immunrendszer
217
Velünk született immunitás
218
Szerzett immunitás
220
Nyálkahártyához kapcsolódott immunrendszer
221
A táplálkozás és az immunrendszer
221
Kóros elhízás és túlzott tápanyagbevitel
226

Dr. Polgár Marianna: Táplálkozás és allergia

226

A táplálék által kiváltott allergia
226
Az allergia kialakulása
230
Allergiára hajlamosító tényezők
231
Megelőzés
232
Kivizsgálás szükséges
232

Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás szerepe egyes betegségek megelőzésében

233

A táplálkozás szerepe a szív- és érrendszer védelmében

237

Dr. Romics László: A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői
237
Az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktorai
237
Dr. Fodor György: A táplálkozás hatása a koleszterinszintre
241
Dr. Pados Gyula: A zsírsavak hatása a koleszterinszintre
248

Dr. Greiner Erika, Domonkos Andrea: Vegetáriánus táplálkozás

253

Mit értünk vegetariánus táplálkozási forma alatt?
254
Fő vegetariánus irányzatok
254
Választott és kényszervegetarianizmus
255

Táplálkozás és elhízás

261

Dr. Halmy László: Elhízás felnőttkorban
261
Dr. Blatniczky László: Elhízás gyermekkorban
268

Dr. Cserháti László: Az egészséges életmód és a fizikai aktivitás

274

Gyakorlati tudnivalók

Dr. Molnár Pál: Az élelmiszertörvény és az élelmiszerek jelölése

285

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség feladata
286
Biztonsági és minőségi követelmények
287
Élelmiszerek jelölése
288
Minőségét emgőrzi...
289

Dr. Sohár Pálné: Élelmiszer-adalékanyagok

290

Mi az élemiszer-adalékanyag?
291
Antioxidánsok és antioxidáns-szinergisták
294
Tartósítószerek
295
Állományjavító és -módosító anyagok
296
Aromaanyagok és ízfokozók
297
Édesítőszerek
298

Dr. Zajkás Gábor: Étrend-kiegészítők

299

Mit nevezünk étrend-kiegészítőnek?
299

Dr. Kiss István: Élelmiszerek és mikroorganizmusok

302

Az élemiszerek értékvesztése
302
Romlást és betegséget okozó mikroorganizmusok
304
Hasznos mikroorganizmusok
306
Az élelmiszerek eltarthatósága
307
Csomagolás
310
Élelmiszerek higiénés kezelése
310

Dr. Rodler Imre: Ételmérgezések, ételfertőzések

312

Konyhatechnikai ismeretek
315
Az ételmérgezés tünetei
316
Az ételmérgezés megelőzése
316
Turizmus
317
Élelmiszer-termelés
317
Megváltozott élelmiszer-fogyasztási szokások
318
Élelmszer-biztonság - belső ellenőrzési rendszerek
319

Dr. Sebők András, dr. Simon József: Az élelmiszerek tárolása

320

Szárazáru tárolása
320
A gyümölcs, zöldség tárolása
321
A konzervek kezelése
321
Hűtés és gyorsfagyasztás
321

Az egészséges táplálkozás

Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási javaslatok egyes életszakaszokban

329

Az iskoláskorúak táplálkozása
329
Időskorúak táplálkozása
332
Táplálkozás terhesség idején
334

Élelmiszer-útmutató

336

Dr. Greiner Erika, Polyikné Vántsa Judit: Kéthetes mintaétrend az élelmiszer-útmutató alapján

348

Sági Katalin: Tervezzünk étrendet - korszerű ételkészítés

353

Jó tanácsok az élelmiszerek vásárlásához
356

Dr. Greiner Erika, Hajós Cecília: Ételkészítési tanácsok ízletesen - fiatalosan

363

Domonkos Andrea, dr. Greiner Erika: Receptgyűjtemény

372

Tóthné Rédey Györgyi: Megjelenítés, terítés, tálalás

383

F. Nagy Angéla: A táplálkozás kultúrtörténete

Kalandozás a konyha körül

391

Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás jelene és jövője a tudomány tükrében

Felhasznált irodalom

403

Idegen szavak jelentése

407

A szerzőről

417

Tárgymutató

423


Kinyit
facebook

Kapcsolódó könyvek

Illóolajok Illóolajok
Szerzők: Mondo, Luigi, Del Principe, Stefania
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

E hasznos kézikönyvből megismerhetjük a kenőcsökben, balzsamokban előforduló illóolajokat és sókat,...

Gyógyhatású ételek Gyógyhatású ételek
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Gabonafélék, karfiol, alma, citrom, szőlő... ezek nem csak kívánatos és egészséges táplálékaink: igazi...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

33 finom étel cukorbetegeknek 33 finom étel cukorbetegeknek
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (1998)

A cukorbetegség diétáját az orvos írja elő. Megállapítja az étrend két legfontosabb tényezőjét, azt,...

Paleolit válasz Paleolit válasz
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)

Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze...

33 egészséges nyers ételek 33 egészséges nyers ételek
Szerző: Meng Tünde
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)

A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Gabonakonyha Gabonakonyha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Csizmadia András, Nyers Csaba
Kiadó: Timp Kiadó (2002)

A búzából, tönkölybúzából, árpából, rozsból, hajdinából, zabból, rizsből, kölesből, kukoricából...

Legyen vegán! Legyen vegán!
Szerző: Carlin, Áine
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Áine Carlin szakszerűen avatja be az Olvasót a vegán étkezés rejtelmeibe. Száznál is több egyszerűen...

Gyógyító növények Gyógyító növények
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

A kézikönyv útmutatást ad a gyógynövények felismeréséhez, tárolásához és helyes alkalmazásához....

Táplálkozástani fogalomtár Táplálkozástani fogalomtár
Szerzők: Kádas Lajos, Zajkás Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

A kislexikonnak is beillő kötet szakszerű fogalommagyarázatokat tartalmaz a táplálkozástudomány...

Paleolit gyorsételek hedonistáknak Paleolit gyorsételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

Szereted a finom ételeket, de nem kedveled a bonyolult recepteket? Nincs időd órákon át a konyhában robotolni?...

A négy alapíz szakácskönyve - Sós A négy alapíz szakácskönyve - Sós
Szerzők: Dworschák Ernő, Frank Júlia, Gundel Imre
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1986)

A négy alapíz szakácskönyvei a kiadó új vállalkozása. Alapízként (sós, savanyú, édes, keserű) gyűjti...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Egészséges ételek Egészséges ételek
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Szeretne úgy fogyókúrázni vagy megőrizni a karcsúságát, hogy nem kell érte koplalnia, megtagadnia magától...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Tésztadiéta Tésztadiéta
Szerző: Dusy, Tanja
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Töltött cannelloni? Mennye - de a kalóriák..." Semmi vész, ettől nyugodtan ehetjük! A tészta ugyanis semmi...

A Mayo Klinika diétája A Mayo Klinika diétája
Szerző: Hensrud, Donald
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

"Ez a diéta nem egy újabb divathóbort. Az ilyenekből nyilván eleged van, hisz ismered az eredményeket....

Pehelykönnyű ételek Pehelykönnyű ételek
Kiadó: Fortuna Kereskedelmi Kft. (1991)

Készült egy könyv az egészséges táplálkozás ígéretében és jegyében. A tervet a Gondolat Kiadó...

Kapcsolódó cikkek