Gyógyélelmezés

Gyógyélelmezés  
Gyógyélelmezés
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Medicina Kiadó
Kiadás éve: 1978
Oldalszám: 237
ISBN: 963-240-302-9
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés

11

Dietetikai alapismeretek

13

A szervezet energiaforgalma

13

A tápanyagosk energiatartalma
13
Respirációs kvóciens
15
Energiaszükséglet
16

A fehérjék szerepe a diétában

22

Fehérjeszükséglet
23
A fehérjék értékelése
23
A fehérjék komplettálása
24
Fehérjeutilizáció
25
Az aminosavak megítélése
26
Az aminosavak imbalance-hatása
28
A fehérjék intermedier anyagcseréje
29

Az aminosavak értékesülése

29

A zsírok és lipoidok szerepe a diétában

30

Telített zsírsavak
31
Középhosszú szénláncú zsírsavak
34
Lipidek
35
Zsírszükséglet
35
A zsírok emésztése
36
A zsírok felszívódása
37
Alimentaris lipaemia
39
A vérkoleszterin-szint étrendi befolyásolása
39
A zsíranyagcsere hormonális szabályozása
40

A szénhidrátok szerepe a diétában

41

Szénhidrátszükséglet
41
A szénhidrátok emésztése és felszívódása
42
A szénhidrátok intermedier anyagcseréje
43
A szénhidrát-anyagcsere zavara
44
A diabetes mint anyagcserezavar
45
Mesterséges édesítőszerek
47
Hypoglikaemia
49

Az ásványi anyagcsere dietetikai jelentősége

50

Mátrium és klór
51
Kálium
52
Kalcium és foszfor
52
Magnézium
53
Vas
55
Réz, króm, szelén
55
Kobald, molibdén, cink
56
Jód
56
Fluor
57

A vitaminok szerepe a dietetikában

57

Retinol
58
Tiamin
60
Riboflavin
60
Niacin
60
Folsav
61
Aszkorbinsav
61
Kolekalciferol
62
Piridoxin
63
Permiabilitási vitamin
63
Cianokobalamin
63
Tokoferol
64
K-vitamin
64

A tápláltsági állapot meghatározása

65

A testzsír meghatározása
66

A diéták élvezeti értéke (fűszerezés)

68

A fűszerek szerepéről
68

A diétás rendszer alapjai

72

A diéták elnevezése

73

A diétás rendszer felépítése

74

Tápanyagtartalom szerinti változatok
74
Ételkészítési eljárások szerinti változatok
75
Mesterséges táplálás
75
Különleges diéták
75
Diagnosztikus étrendek
77
Gyógyszeres kezelés diétás kiegészítése
77

Tápanyagtartalom szerinti változat

78

Alapétrend
78
Kalória- és fehérjedús diséta
78
Kalóriaszegény étrend
84
Fehérjeszegény diéta
90
Giordano-Giovannetti típusú diéta (kalóriadós-fehérjeszegény étrend)
92
Zsírszegény diéta
96
Diabetes-diéta
99
Nátriumszegény diéta (konyhasószegény diéta)
106

Ételkészítési eljárások szerinti változatok

108

Folyékony diéta
108
Pépes diéta
109
Rostszegény diéta
109
Könnyű-vegyes diéta
110
Rostdús diéta
111

Különleges diéták

111

Kalóridadús diéta
111
Gyümölcsnap
113
Savanyító és lúgosító diéták
115
Szénhidrátszegény, zsírdús diéta
115
Cukorszegény, tejmentes diéta
116
Purinszegény diéta
116
Gliadinszegény diéta
117
Folyadékszegény diéta
117
Folyadékdiéta
117
Triptofánszegény diéta
118

Elektrolitszabályozó étrendek

118

Konyhasógazdag étrend
119
Káliumszegény étrend
119
Káliumgazdag étrend
119
Kalciumgazdag étrend
120
Magnéziumszegény étrend
120
Magnéziumgazdag étrend
120

Aminoacidopathiák és enzymopathiák kezelésére szolgáló diéták

121

Phenylketonuria
121
Tirosinaemia
124
Alkaptonuria
124
Maple syrup urine disease
125
Hypervalinaemia
125
Homocystinuria
125
Cystathionuria
126
Histidinaemia
126
Gystinosis
126
Hydroxykinureninuria
126
Hyperglycinaemia
126
Hyperprolinaemia
127

Szerves savak anyagcserezavarai

127

Isovalerianacidaemia
127
Methylmalonacidaemia
127
Propionacidaemia
127

Az ureaciklus zavarainál alkalmazható étrendek

128

Hyperammonaemia I. II.
128
Arginin-borostyánkősav-uria
128
Citrullinaemia
128
Argininaemia
128
Ornithinaemia
128

Dipeptidanyagcsere-zavar esetén alkalmazható étrend

128

Carnosinaemia
129

Aminoacidurák

129

Hartnup-betegség
129

Piridoxinanyagcsere-zavarok diétája

129

Piridoxinelégtelenség
129
Piridoxinhiány
129

A szénhidrát-anyagcsere zavarainak étrendi kezelése

129

Galactosaemia
129
Veleszületett fruktóz-intolerancia
130
Laktóz-intolerancia
130
Glycogenosis
130

Hyperlipoproteinaemiák kezelésére szolgáló étrendek

131

Diagnosztikus diéták

134

Keresődiéták (nutritív allergiában)
134
Szerotoninmentes diéta
134
Kalciumszegény próbadiéta
134
GTT előtti diéták
135
Pancreas-funkciót vizsgáló próbadiéta
135
Víz- és sóterhelési próbák
135
Weber-vizsgálat előtti próbadiéta
136
Diétás utasítások különféle diagnosztikus eljárásokhoz
136

Gyógyszeres kezelés diétás kiegészítése

136

Gyermekosztályokon alkalmazott étrendek

138

Mesterséges táplálás

139

Iv. táplálás
140
Szondatáplálás
146
Elemi diéták
148

Különféle betegségekben alkalmazható diétás eljárások

153

Függelék

181

Kalóriaszegény diéta

181

Étrendi minták kalóriaszegény diétához
181
Ételkészítési eljárások
184

Cukorbeteg-diéta

187

Étrendi minták cukorbetegek részére
190
Ételkészítési eljárások
191

Nátriumszegény diéta

193

Étrendi minták nátriumszegény diétához
196
Ételkészítési eljárások
197

Purinszegény diéta

199

Étrendi minták purinszegény diétához
202
Ételkészítési eljárások
203

Gliadinmentes diéta

205

Étrendi minták gliadinmentes diétához
207
Ételkészítési eljárások
208

Fenilalanin-szegény diéta

210

Étrendi minták fenilalanin-mentes diétához
212
Ételkészítési eljárások
214

Hazai élelmianyagok tápanyagtartalma

216

Irodalom

237


Kinyit
recepttár