Zsidó konyha
Szerző: Krekulová, Alena
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 64
ISBN: 9789639731448
Hozzászólás beküldése:
Bejelentkezés vagy regisztráció
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 64
ISBN: 9789639731448
Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett igen pontos szabályrendszerből következnek. Ennek fundamentális eleme, hogy rituális tisztaság szempontjából az állatokat ehetőkre és nem ehetőkre osztja. A héber kasér - kóser - szó jelentése tiszta, jótékony, értékes, megengedett, ennek ellentéte a "tépett" jelentésű tréfá - ebből lett a magyar köznyelvben már tágabb értelemben is használt tréfli -, amely eredetileg egyszerűen ragadozók által széttépett állatot jelentett, ma pedig mindazt jelöli, ami nem kóser. ... Az ünnepek lehetőséget nyújtanak a zsidó háziasszonynak, hogy megmutassa ügyességét, jártasságát, és a hagyományos ételek egyúttal jelképesen kifejezik az ünnepek számos vallási és történeti aspektusát.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Rosenstein Tibor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)
„Ez a szakácskönyv három generáció receptjeit tartalmazza. Magam a hagyományos vendéglátásban érzem...

Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Szerző: Herbst Péterné Krausz Zorica
Kiadó: Minerva Kiadó (1984)
A zsidó háziasszonyok kezét igen szigorú rituális szabályok kötötték, kötik meg. Nagy leleményességre...