Zsidó konyha

Zsidó konyha
Zsidó konyha
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 64
ISBN: 9789639731448
Alig akad kultúra, amelyben az ételkészítés és- fogyasztás módjának olyan erőteljes vallási vetülete van, mint a judaizmusban, és ahol az olyan szerves része a rítusnak, mint ebben. A zsidó konyha alapelvei a kasrutnak nevezett igen pontos szabályrendszerből következnek. Ennek fundamentális eleme, hogy rituális tisztaság szempontjából az állatokat ehetőkre és nem ehetőkre osztja. A héber kasér - kóser - szó jelentése tiszta, jótékony, értékes, megengedett, ennek ellentéte a "tépett" jelentésű tréfá - ebből lett a magyar köznyelvben már tágabb értelemben is használt tréfli -, amely eredetileg egyszerűen ragadozók által széttépett állatot jelentett, ma pedig mindazt jelöli, ami nem kóser. ... Az ünnepek lehetőséget nyújtanak a zsidó háziasszonynak, hogy megmutassa ügyességét, jártasságát, és a hagyományos ételek egyúttal jelképesen kifejezik az ünnepek számos vallási és történeti aspektusát.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
ételfotó

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Magyarországi zsidó ételek Magyarországi zsidó ételek
Szerző: Herbst Péterné Krausz Zorica
Kiadó: Minerva Kiadó (1984)

A zsidó háziasszonyok kezét igen szigorú rituális szabályok kötötték, kötik meg. Nagy leleményességre...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Rosenstein szakácskönyv Rosenstein szakácskönyv
Szerző: Rosenstein Tibor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

„Ez a szakácskönyv három generáció receptjeit tartalmazza. Magam a hagyományos vendéglátásban érzem...

Kapcsolódó cikkek