Valódi Magyar Szakácskönyv

Valódi Magyar Szakácskönyv  
Valódi Magyar Szakácskönyv
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó
Kiadás éve: 1987
Oldalszám: 419
ISBN: 963-223-416-4
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Könyvem története, írta Zilahy Ágnes

3

Levesek

Közönséges hus-leves

9

Barna-leves

10

Tyuk-leves

11

Tiszta borsos-leves

11

Gulyás-hus

12

Gulyás-hus másképpen

13

Rák-leves

13

Kaszáslé

15

Rákba való töltelék

16

Pörkölt- vagy árva-levesek

Rák-leves

16

Tüdő táska-leves

17

Gomba-leves

18

Zöldség-leves

18

Darával töltött tészta-leves

19

Gombócz-leves

21

Paradicsom-leves

21

Káposzta-leves

22

Turbolya-leves

22

Paszuly leves

23

Borleves böjtösen

24

Burgonya-leves

24

Savanyu tojás-leves

25

Borkő-leves

25

Köménymagos leves

26

Tört máj-leves

27

Levesbe valók

A gyurt tészták

27

Csiga-tészta készítése

28

A rákba való felvert galuska

30

Rák-leves rák-hussal

30

Tej-galuska

31

Dara (griz) koczkák

31

A máj-galuska

32

Olasz-borsó

33

Gyöngykása fokhagymával

33

Gyöngykása gombával

34

Rizskása gombával

34

Rák-vaj - vagy rák-zsir

35

Vegyes zöldség

36

Tüdő táska

36

Liszt-koczkák

37

Zsemlyekása (griz) gombócz

38

Lisztgaluska

38

Hús körül való étkek

Rizskása gombával

39

Csiperkegomba

39

Többféle gomba készítése

40

Rizskása hagymával

41

Házi makkaroni

41

Vizes galuska

42

Turós-gombócz

42

Burgonya törve

43

Reszelt tészta

43

Sárga-répa

44

Káposzta-saláta

44

Mártások

Tatár-mártás

45

Mandulás tormamártás

46

Metélő hagyma-mártás

46

Eczetes torma

47

Halakra való mártás

47

Majonéz

48

Szárdella vaj

48

Paradicsom-mártás

48

Hagyma-mártás

49

Tejfeles ugorkamártás

50

Tejfeles tormamártás

51

Szardellamártás

51

Kapornyamártás

52

Zsemlyemártás

53

Kapormártás

53

Fokhagyma-mártás

54

Ugorkamártás

54

Köszméta (Piszke) mártás

55

Sóskamártás

55

Egres-mártás

56

Meggy-mártás

57

Ribizli-mártás

57

Alma-mártás

58

Leves utáni ételek

Főtt marhahus párolva

59

Főtt marhahus vagdalva

60

Kirántott sonka

61

Velős szeletek

61

Vese velővel

62

Sonkás-omlet

62

Liba, vagy más szárnyas májból vagdalék

63

Földi csiga

64

Borju-láb és borju-fej kirántva

65

Agyvelő kirántva

65

Tüdő savanyú lével

66

Tüdő rizskásával

66

Töltött tojás

67

Keserü gomba

68

Főzelékek

Tavas-káposzta

69

Töltött-káposzta (kolozsvári)

70

Közönséges töltött-káposzta

72

Hussal összerakott káposzta

73

Kelkáposzta töltve

74

Zöldkáposzta töltve

75

Lucskos káposzta

76

Székely-gulyás

77

Töltött karalábé

78

Töltött zöld paprika

79

Töltött paradicsom

80

Töltött burgonya

81

Töltött ugorka

82

Tökkáposzta

83

Paprikás káposzta

84

Babáros savanyu uborka

85

Szemes paszuly

85

Száraz borsó

86

Tojásos és sonkás burgonya

87

Szilva-lével

88

Szilva tálbafőtt

88

Zöld-paszuly

89

Vegyes zöldség

90

Kartfiol

91

Spárga-tök

91

Spárga

92

Komlóhajtás

93

Laboda (vagy spenót)

94

Szemes zöld-borsó

95

Lencse böjtösen

95

Ludas-kása

96

Kucsmagomba töltve

97

Aszalt lengyel-gomba

98

Becsináltak

Rák "Kokó"-val

99

Borju agyvelő czitrommal

100

Sárga-répa sertés-hussal

101

Tárkonyos bárány

101

Köszmétés bárány

102

Bárány czitrommal

103

Köszmétes csirke

103

Karalábés csirke

104

Zöldborsó csirkével

104

Paradicsomos csirke

105

Mazsolás és gesztenyés nyelv

106

Paczal

106

Borju-láb és fejtojással

107

Debreczeni mazsolás csirke

108

Bosporus

109

Rák rizskásával

110

Pecsenyék

A Lubysült

111

Beafstek

113

Marhahus paprikás

114

Vetrecze

115

Zöldséges pecsenye

115

Lengyel rostélyos

116

Vereshagymás rostélyos

117

Tejfeles rostélyos

117

Fehér pecsenye

118

Savanyu vesepecsenye

118

Szalonával tüzdelt vesepecsenye

119

Töltött fehér pecsenye

120

Szénen, illetve rostélyon sült (flek)

121

Marha-pecsenye-gombócz

122

Vagdalt marha-pecsenye

123

Borju-szelet

124

Borju-vesés

125

Borju-pörkölt

126

Borju-tokány

126

Borju-czomb

127

Rántott borju

127

Töltött borjuszeg

128

Borju fehér pecsenye töltve

129

Borju-máj

130

Borju-nyelv

130

Rántott csirke

131

Töltött csirke

132

Paprikás csirke

134

Pörkölt csirke

135

Kappan-sült

136

Szalonnával sütött kappan

136

Kacsa sülve

137

Szelid kacsa vad módra

138

Pulykasült

139

Pörkölt-pulyka

140

Pulyka vagdalt hussal

141

Libasült

142

Libamell fejtva

143

Sült-libamáj

144

Angol-sült

145

Marhahus tejfeles mártással

146

Paprikás-szelet

146

Serpenyős rostélyos

147

Főtt-marhanyelv

148

Marha pecsenye zöldséges mártással

148

Erdélyi tokány

149

Malaczsült

150

Pörkölt-malacz

152

Malacz-pecsenye tordaiason

152

Paprikás, sertés fejből

153

Sertés-gerincz (karmanádli)

154

Sertés-gerincz (másképen)

155

Sertés szelet

155

Sertés-czomb

156

Vad-husak

Az őzderék páczolva

157

Páczolt-nyul

159

Nyul Pácz nélkül

160

Nyul paprikás

161

Nyul babérral

161

Vad-liba

162

Vad-kacsa

163

Szalonka és szalonkabél

164

Fenyő-madár belestül

166

A verebek

166

Halak

Szegedi halpaprikás

167

Tejfeles halpaprikás

168

Rántott harcsa

169

Apróhal egészen sütve

170

Csuka fűszeresen

171

Süllő (vagy csuka) töltve

172

Hal-leves

173

Hering melegen

173

Szárított tőkehal

174

Marinirozott hal

175

Rántott békaczomb

176

A pisztráng hidegen

176

Saláták és diszitések

Aszpik

177

A magyar házimustár

179

Öntött saláta

179

Hideg saláta

180

Zeller és burgonya saláta

181

Hering saláta

181

Vegyes saláta

182

Tészták

A fánk

183

A bába kalács

186

Az egyszerü kalács

188

Kürtös kalács

189

A király kalács

190

Az arany galuska

191

A csorgatott czukros tészta

193

A darázslép tészta

195

A cseh fánk

196

Az élesztős-sodralék

197

A mákos gubó

198

Az élesztős lepény

199

Az élesztős palacsinta

200

A turós koczka-tészta

201

A paraszt-bélés

203

A réteges (élesztős) pogácsa

204

A tepertős pogácsa

205

A tepertős vakarcs

205

Az élesztős, irós-tészta

206

Az irós-tészta

207

A félirós-tészta

209

A toló-fánk

211

A rétes-tészta

212

A rétesbe való töltelék

215

Az almatöltelék

216

A turós rétes

217

A máktöltelék

217

A diótöltelék

218

Csiga rétes

218

Császár-morzsa

219

A debreczeni béles

220

A székely béles

222

A burgonya-rétes

223

A palacsinta-tészta

223

A levelen sült

225

A zsemlye pudding

227

Bor mártással

228

A puddingokra és tábla főttekre való tejmártás

229

A bor-mártás

230

Csokoládé mártás

231

Az eper táblafőtt

231

A dara tálbafőtt tojássárgával

232

A dara tálbafőtt másképpen

233

A csokoládé tálbafőtt

234

A tejfel tálbafőtt

234

A keményitő tálbafőtt

235

A rizskása tálbafőtt

236

A zsemlyemorzsás darakoczkák

237

Csörege kétféleképen

238

A rózsa fánk

239

A tejfel-koczka

241

A hájas pogácsa

242

Az uti pogácsa

242

Kisütött zsemlye

243

Az alma-fánk

243

A zsiros lepény

245

Turós-lepény

246

A fahajas-fánk

247

A málé-lepény

248

A gyurt tészták

249

Juh turós tészta

251

Tehén turós-tészta

251

A sodrott tészta (nudli)

252

A szilvaizes derelye

253

A káposztás koczka-tészta

255

A sonkás tészta

257

A tejbefőtt laska

257

A darával készült tészta

258

A mákos-tészta

258

A tehén turós gombócz

259

A bánáti gyümölcs-kenyér

260

A gyümölcs-kenyér

262

A vaniliás perecz

263

Vanilia hajtás

264

A czukor-perecz

264

A ráczpite

265

A pozsonyi mákos és diós patkó

266

Libazsiros sütemény

267

A porhanyó kis kifli

268

A mézes lepény

268

A diós sütemény

269

Diós rudak

270

A habos tészta

270

Füszeres édes tészta

271

Vajas torta

272

A morzsa-torta

273

A csokoládés édes tészta

274

A csokoládé torta

274

A sodrott torta-lepény

275

A dió-torta

276

A pörkölt-torta

277

A dalauzi

278

A czukros tört dió

279

A mogyoró csemege

280

Az édeske

280

A mandulacsókocska

281

Tojásos perecz

282

A gyümölcsös csókocskák

282

Mandula kártya

283

A bazarcsókocskák

283

A vanilia fagylalt

284

Kávé fagylalt

285

Csokoládé fagylalt

286

A madár-tej

286

Tejhab krémekbe és kávéba

287

A krémek

288

Baraczk-krém

289

Az ostya-sütés

289

A kozmás ételekről

A kozmás étel

290

Különlegességek

A disznótor

293

A disznó-ölés

296

A kolbász

300

A tüdőshurka készitése

302

A véres hurka

304

A májas készitése

306

A kásás hurka

308

A hájszeles

309

A gömböcz

310

A disznófő-sajt

311

Bőrsajt

314

A kocsonya készités

315

A király-hús

316

A paprikás szalonna

317

Az alta készitése

318

A komlós kenyér sütése

320

A komlós korpa készitése

322

A bálmos

324

A must kolbász (bánáti csemege)

325

A puliczka

326

A "debreczeni" kolbász készitése

328

A sonka és a magyar-nyelv páczolás

329

A "virsli" készités

330

A zsir olvasztás

331

Meleg és hideg italok

Csokoládé

332

Az édes ürmös készitése

332

Dió pálinka

333

Puncs

334

Meleg limonádé

334

Hideg puncs

335

Almabor

335

Vegyes gyümölcs-pálinka

336

Vaniliás pálinka

336

Narancs pálinka

337

Köménymagos pálinka

338

Eczet készités

338

Birsalma-sajt

339

Birsalma-sajt más módon

340

Télire eltett zöld-paszuly

340

Czitrom és narancs eltartása

341

Hogy kell a szilvát eltartani

342

Hogyan kell a tojást eltartani

342

A dinnye eltartása

343

Hogy kell az avas zsirt óvé tenni

343

Kovászos ugorka télre

344

Kovászos ugorka más módon

345

Ugorka saláta

347

Eczetes ugorka üvegben

348

Paprikás piros káposzta

348

Tökkáposzta üvegben

349

Sóska mártás üvegben

350

Hagyma eczetbe téve

350

Édes zöldpaprika eczettel

351

Eczetes ugorka saláta

351

Vegyes zöldség saláta

352

Asztalt körte

353

Asztal zöld kukoricza

354

Zöld paszuly aszalva

355

Aszalt paradicsom

355

Tinori gomba aszalva

356

Szappanfőzés

356

Hogyan lehet az égési sebet gyorsan enyhiteni?

358

Hogyan lehet a kemény tüzet eloltani?

358

Mosdószer

359

Befőttek

Többféle egyformán elkészithető befőtt

360

Sárga dinnyehaj befőtt

362

Görög dinnye befőtt

363

Czukorba főtt baraczk

365

Kajszin baraczk befőtt

366

Magolt ribizli

367

Körte befőtt

367

Birsalma befőtt

358

Hámozott dió befőtt

369

Rendes dió befőtt

369

Zöld ringlot

370

Rummal eltett vegyes gyümölcs

371

Meggy eczettel

372

Birsalma gyürü czukorban

372

Magolt meggy czukorban

373

Apró arany alma czukorban

373

Birsalma eczettel

374

Kajszin baraczk eczettel

374

Sárga dinnyehéja befőtt

375

Az elromlott befőttek értékesitése

375

Őszibaraczk-iz

376

A czukros gyümölcsök

376

Paradicsom üvegben

377

Ünnepi ebédek

378

Az ünnepi ebédekről

378

Az asztalterités

380

Nagy ebéd (télen)

383

Nagy vacsora (télen)

384

Nagy ebéd (tavasszal)

385

Nagy vacsora (tavasszal)

386

Nagy ebéd (nyáron)

386

Nagy vacsora (nyáron)

387

Nagy ebéd (ősszel)

388

Nagy vacsora (ősszel)

388

Utóirat

390

Hirdetések


Kinyit
könyvek