Valódi magyar szakácskönyv

Valódi magyar szakácskönyv  
Valódi magyar szakácskönyv
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés
Kiadás éve: 2007
Oldalszám: 240
ISBN: 963-962-291-3
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Könyvem története

Levesek

Közönséges husleves

15

Barna-leves

16

Tyuk leves

16

Tiszta borsos-leves

17

Gulyáshus

17

Gulyáshus másképpen

17

Rák-leves

18

Kaszás lé

18

A rákba való töltelék

19

Pörkölt-, vagy "Árva"-levesek

Rák-leves

20

Tüdő-táska-leves

20

Gombaleves

21

Zöldségleves

21

Darával töltött tésztaleves

21

Káposztaleves

22

Gombóczleves

22

Paradicsomleves

23

Turbolya-leves (Tavaszi étel)

23

Paszuly-leves

23

Borleves bőjtösen

24

Burgonya-leves

24

Savanyu tojás-leves

25

Borkő-leves

25

Köménymagos-leves

25

Tört májleves

26

Levesbe valók

A gyurt tészták

27

Csiga tészta készítése

27

A rákba való felvert-galuska

28

Rákleves, rákhussal

28

Tejgaluska

29

A májgaluska

29

Dara (Griz) koczkák

30

Olasz-borsó

30

Gyöngykása fokhagymával

30

Gyöngykása gombával

31

Rizskása gombával

31

Rák-vaj - vagy rák-zsír

31

Vegyes zöldség

32

Tüdő-táska

32

Liszt-koczkák

32

Zsemlyekása (griz) gombócz

33

Liszt-galuska

33

Hus körül való ételek

Rizskása gombával

34

Csiperke gomba

34

Többféle használható gomba készítése

35

Rizskása hagymával

35

Házi makkaroni

35

Vizes galuska

36

Turos-gombócz

36

Burgonya-törve

36

Reszelt-tészta

37

Sárga-répa

37

Káposztasaláta

37

Mártások

Tatár-mártás

38

Mandulás tormamártás

38

Metélőhagyma-mártás

39

Eczetes tormamártás

39

Halakra való mártás

39

Majonéz

39

Szárdella-vaj

40

Paradicsommártás

40

Hagymamártás

40

Tejfeles ugorkamártás

41

Tejfeles tormamártás

41

Szárdella-mártás

42

Kapornya-mártás

42

Zsemle-mártás

42

Kapormártás

43

Fokhagyma-mártás

43

Pöszméte (Piszke) mártás

43

Ugorkamártás

44

Sóskamártás

44

Egres mártás

44

Meggymártás

45

Ribizli mártás

45

Alma-mártás

45

Leves utáni ételek

Főtt marhahus párolva

47

Főtt marhahus vagdalva

47

Kirántott sonka

48

Velős szeletek

48

Vese-velővel

49

Sonkás-omlett

49

Liba, vagy más szárnyas májból vagdalék

49

Földi csiga

50

Borju-láb és borju-fej kirántva

50

Agyvelő kirántva

51

Tudó savanyú-lével (Becsinált)

51

Tudó rizskásával

51

Töltött tojás

52

Keserü-gomba

52

Főzelékek

A tavas káposzta

53

Töltött-káposzta (Valódi kolozsvári módon)

53

Közönséges töltött-káposzta

54

Hussal összerakott káposzta

55

Kelkáposzta töltve

55

Zöldkáposzta töltve

56

A lucskos káposzta (Erdélyi étel)

57

A székely-gulyás

57

Töltött karalábé

58

Töltött zöld paprika

58

Töltött paradicsom

59

Töltött burgonya

59

Töltött ugorka

60

Tökkáposzta

60

Paprikás káposzta

61

Babéros savanyu burgonya

61

Szemes paszuly

62

Száraz borsó

62

Tojásos és sonkás burgonya

63

Szilva-lével

63

Szilva tálbefőtt

63

Zöld-paszuly

64

Vegyes zöldség

64

Kárfiol

65

Spárga

65

Spárga-tök

66

Komlóhajtás

66

Láboda vagy spenót

66

Szemes zöldborsó

67

Lencse bőjtösen

67

Ludas-kása

68

Kucsmagomba töltve

68

Aszalt lengyel gomba

69

Becsináltak

Borju agyvelő czitrommal

70

Rák "kokó"-val

70

Sárga-répa sertés-hussal

71

Tárkonyos bárány

71

Köszmétés bárány

71

Bárány czitrommal

72

Köszmétés-csirke

72

Karalábés-csirke

73

Zöldborsó csirkével

73

Paradicsomos-csirke

73

Mazsolás és gesztenyés nyelv

74

Paczal

74

Borju-láb és fej tojással

74

Debreczeni mazsolás csirke

75

Bosporus

75

Rák rizskásával

76

Pecsenyék

A "Luby" sült

77

Beafsteak

78

Marhahus paprikás

79

Zöldséges pecsenye

79

Vetrecze

80

Lengyel rostélyos

80

Vereshagymás rostélyos

80

Tejfeles rostélyos

81

Fehér pecsenye

81

Savanyu vesepecsenye

81

Szalonnával tűzdelt vesepecsenye

82

Töltött fehérpecsenye

82

Szénen, illetve rostélyos sült (Fleck)

83

Marha-pecsenye-gombócz

83

Vagdalt marha-pecsenye

84

Borju-szelet

85

Borju-vesés

85

Borju-pörkölt

85

Borju-tokány

86

Borju-czomb

86

Rántott borju

86

Töltött borjuszegy

87

Borju fehérpecsenye töltve

87

Borju máj

88

Borju-nyelv

88

Rántott csirke

88

Töltött csirke

89

Paprikás-csirke

90

Pürkölt-csirke

90

Kappan-sült

91

Szalonnával sütött kappan

91

Kacsa sülve

92

Szelíd kacsa vad módra

92

Pulyka sült

92

Pörkölt pulyka

93

Pulyka vagdalt hussal

93

Libasült

94

Libamell fojtva

95

Sült libamáj

95

Az angol sült

96

Serpenyős rostélyos

96

A marhahus tejfeles mártássel

96

A paprikás-szelet

97

A főtt marha-nyelv

97

Marha pecsenye zöldséges mártással

98

Erdélyi tokány

98

Malaczsült

99

Pörkölt-malacz

99

Malacz-pecsenye tordaiasan

100

Paprikás sertés fejből

100

Sertés-gerincz (Karmanádli)

101

Sertés-gerincz (másképen)

101

Sertés-szelet

101

Sertés-czomb

102

Vad-husok

Azőz derék páczolva

103

Páczolt nyul

104

Nyul pácz nélkül

104

Nyul-paprikás

105

Nyul babérral

105

Vad-liba

106

Vad-kacsa

106

Szalonka és szalonka-bél

107

Fenyő-madár belestül

108

A verebek

108

Halak

A szegedi halpaprikás

109

Tejfeles halpaprikás

109

A rántott harcsa

110

Az egészben megsütött apró hal

110

Csuka füszeresen

111

Süllő, vagy csuka töltve

111

Hal-leves

112

A hering melegen

112

A száritott tőkehal

113

Marinirozott-hal

113

Rántott békaczomb

113

A pisztráng hidegen

114

Saláták és diszitések

Ászpikk

115

A magyar házimustár

116

Öntött saláta

116

Hideg saláta

117

A zeller és a burgonya saláta (Vegyes saláta)

117

A hering-saláta

117

Vegyes saláta

118

A tészták

A fánk

119

A bába-kalács

120

Az egyszerü kalács

121

A király-kalács

122

A kürtös kalács

122

Az arany-galuska

123

Csorgatott czukros tészta

124

A darázslép tészta

124

A darázslép tészta

125

A cseh-fánk ("Talkerli")

125

Az élesztős-sodralék

126

A mákos-gubó

126

Az élesztős-lepény

127

Az élesztős palacsinta

128

A turós koczka-tészta

128

A paraszt-béles

129

A réteges (élesztős) pogácsa

129

A tepertős pogácsa

130

A tepertős vakarcs

130

Az élesztős, irós-tészta

131

Az irós-tészta

131

A félirós tészta

132

A toló-fánk

133

A rétes tészta

134

A rétesbe való töltelékek

135

Krém töltelék

135

Az alma töltelék

136

A turós rétes

136

A máktöltelék

137

A dió töltelék

137

Csiga rétes (Régi erdélyi tészta9

137

Császár morzsa

138

A debreczeni béles

138

A székely-béles (Erdélyi tészta)

138

A burgonya-rétes (Szepesi étel)

139

A palacsinta-tészta

140

A levelen-sült (A legrégibb magyar tészta)

141

A zsemlye pudding

142

Bor mártással (Bor sató)

142

A puddingokra és tálba főttekre való tejmártás ("Chaudeo")

143

A bor mártás

143

A csokoládé mártás

144

A tálba főtt eper

144

A darb tálbafőtt tojássárgával

144

A dara (vagy griz) tálbafőtt másképen

145

A csokoládé tálbafőtt

145

A tejfel tálba főtt

146

A keményitő tálbafőtt (Tojás nélkül)

146

A rizskása tálbafőtt

146

A zsemlye-morzsás darakoczkák

147

Csörege kétféleképpen

147

A rózsa-fánk

148

A tejfel-koczka (Tojás nélküli tészta)

149

A hájas pogácsa

149

Az uti-pogácsa

150

Kisütött zsemlye

150

Az alma-fánk

150

A zsiros lepény

151

Turós lepény (Hódmezővásárhelyi tészta)

152

A fahajas fánk

152

A málé-lepény (Erdélyi tészta)

153

A gyurt tészták

154

Juh túrós-tészta

154

A tehén turós-tészta

155

A sodrott tészta (Nudli)

155

A szilva izes derelye

156

A káposztás koczka-tészta

156

A sonkás tészta

157

A tejbefőtt laska

157

A darával készült tészta

158

A mákos tészta

158

A tehénturós gombócz

159

A bánáti gyümölcskenyér

159

A gyümölcs-kenyér (Német csemege)

160

A vaniliás perecz

161

A rácz pite

161

Vanilia hajtás

162

A czukor perecz (Téa tészta)

162

A pozsonyi mákos (diós) patkó

162

Libazsiros sütemény

163

A porhanyó kis kifli

163

A mézes lepény

164

A diós sütemény

164

A diós rudak

164

A habos tészta

165

A fűszeres édes tészta

165

Vajas torta

166

A morzsa-torta

166

A csokoládés édes tészta

167

A csokoládé-torta

167

A sodrott torta-lepény

167

A dió-torta

168

A pörkölt torta

169

A daluzi (Erdélyi, örmény csemege)

169

A czukros tört dió

170

A mogyoró csemege

170

Az édeske (Téa tészta)

170

A mandula csókocska

171

Tojásos perecz

171

A gyümölcsös csókocskák

172

A mandula kártya

172

A vanilia fagylalt

172

A bazár csókocskák

173

Kávé fagylalt

173

Csokoládé fagylalt

173

Gyümölcs fagylaltok

174

A madártej

174

Tejhab krémekhez és kávéba

174

A krémek (Csokoládéből vaniliából és mandulából)

175

Baraczk krém

175

Az ostya sütés

176

A kozmás ételekről

Különlegességek

A disznótor

179

A disznó ölés

180

A kolbász

182

A tüdös-hurka készitése

183

A véres hurka

184

A májas készités

185

A kásás hurka

186

A hájszeles

187

A gömböcz

187

A disznófősajt

188

Bőrsajt

189

A kocsonya-készités

190

A királyhus (Kaiserfleisch)

191

A paprikás szalonna

191

Az alta készitése

192

A komlós kenyér sütése

193

A komlós korpa készitése

194

A bálmos

195

A must kolbász (Bánáti csemege)

195

A puliczka (Erdélyi étel)

196

A "debreczeni" kolbász készitése

197

A sonka és a marha-nyelv páczolás

197

A "virsli" készités

198

A zsir olvasztás

198

Meleg és hideg italok

Csokoládé

199

Az édes ürmös készitése

199

Dió pálinka

200

Puncs

200

Meleg limonádé

200

Hideg puncs

201

Almabor

201

Vegyes gyümölcs-pálinka

201

Vaniliás pálinka

202

Narancs pálinka

202

Köménymagos vagy (Ánizsos) pálinka

202

Tartósítás

Eczet készités

204

Birs-alma sajt

204

Birs-alma sajt más módon

205

A czitrom és a narancs eltartása

205

Hogy kell a szilvát eltartani?

205

Hogyan kell a tojást eltartani?

205

A dinnye eltartása

206

Télére eltett zöld paszuly

206

Hogy kell az avas zsírt jóvá tenni?

207

Kovászos ugorka télre

207

Kovászos ugorka más módon

208

Az ugorka saláta

208

Eczetes ugorka üvegben

209

Paprikás piros káposzta

209

Tök-káposzta üvegben

210

Sóska mártás üvegben

210

Hagyma eczetbe téve

211

Édes zöldpaprika eczettel

211

Eczetes ugorka-saláta

211

Vegyes zöldség-saláta

212

Aszalt körte

212

Aszalt zöld kukoricza

213

Zöld paszuly aszalva

213

Aszalt paradicsom

214

Tinóri (vagy hiriba) gomba aszalva

214

Hasznos tanácsok

A szappan-főzés

215

Hogyan lehet az égési sebes gyorsan enyhiteni?

216

Hogyan lehet a kéménytüzet eloltani?

216

Mosdószer

216

Befőttek

Többféle, egyformán elkészithető befőtt

217

Sárga dinnye haj befőtt

218

A görög dinnye befőtt

219

A czukorba főtt baraczk

219

Kajszin baraczk befőtt

220

Magolt ribizli

220

A körte befőtt

221

Birsalma befőtt

221

Hámozott dió befőtt

222

Rendes dió befőtt

222

Zöld ringlót

222

Rummal eltett vegyes gyümölcs

223

Meggy eczettel

223

Birsalma sürü czukorban

224

Magolt meggy czukorban

224

Apró arany alma czukorban

224

Birsalma eczettel

224

Kajszin baraczk eczettel

225

Sárga-dinnyehéja eczettel

225

Az elromlott befőttek értékesitése

225

Őszibaraczk-iz

226

A czukros (jegeczes) gyümölcsök

226

Paradicsom üvegben

226

Ünnepi ebédek

Az asztal terités

229

Nagy ebéd (Télen)

230

Nagy vacsora (Télen)

231

Nagy ebéd (Tavasszal)

231

Nagy vacsora (Tavasszal)

232

Nagy ebéd (Nyáron)

232

Nagy vacsora (Nyáron)

233

Nagy ebéd (ősszel)

233

Nagy vacsora (ősszel)

233

Utóirat


Kinyit
könyvek