Vadhús- és halételek

Vadhús- és halételek  
Vadhús- és halételek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Népszava Kiadó
Kiadás éve: 1983
Oldalszám: 380
ISBN: 963-321-876-4
Brillant-Savarin, a gasztronómia klasszikusa szerint a vadpecsenye az asztal legnagyobb gyönyörűségei közé tartozik. Erről való értekezésében kifejti, hogy a vad értéke sokszor attól is függ, hogy milyen tájakon élt és táplálkozott. Szerinte a vidék geológiai, növénytani adottságai a vadak húsának aromáját is befolyásolják. A fácánt a legkülönbnek, a legízletesebb csemegének tartja az összes vad között, elkészítéséről külön értekezik "Az ízlés fiziológiája" című művében. E gasztronómia momentumok felelevenítése arról győzhet meg valamennyiünket, hogy örvendetes esemény Tolnai Kálmán értékes könyvének kiadása. Nagy erénye e könyvnek, hogy éppen azokhoz a témákhoz nyúlt kellő szakértelemmel, amelyek nagyon hiányoznak a magyar szakácskönyv-irodalomból. Több ez puszta szakácskönyvnél - jól tudom -, jó szakácskönyvet írni elhivatottságot jelent. Tolnai Kálmánt azonban nemcsak Diana, hanem Gasterea is kegyeibe fogadta. Könyvével az élő magyar gasztronómiai irodalom vad, hal, gomba és egyéb természet által kínált élelmiszerek megismerésének és felhasználásának - több százféle receptjével - legrendezettebb gyűjteményét tarthatja kézben az olvasó. (Lontai Egon)
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Néhány szó a táplálkozásról és a tápanyagokról

7

A vadhús- és halételek készítésénél használt élelmiszerekről

12

A vadhúsokról

25

A vadhúsételek elkészítésének technikája

35

Vadszárnyasok

48

Fácán

51

Fogoly

64

Vadgalamb

68

Erdei szalonka

70

Fenyvesmadár

72

Vadliba

72

Vadkacsa

74

Császármadár, fürj, fenyőrigó

77

Vadnyúl

79

Őz

91

Muflon

103

Nutria

107

Szarvas

110

Vaddisznó

151

A halakról, felhasználásuk előkészítéséről

211

Hideg halételek

213

Meleg halételek

222

Erdei gombák

291

Az étkezésre alkalmas erdei gombák és felismerésük

291

Fontos tudnivalók a gombákról

303

Gombák tartósítása házilag

306

Gombaételek készítése

308

Erdei gyümölcsök

320

Erdei méz

328

Köretek, kiegészítő ételek vadhúsfélékhez, halakhoz

331

Mártások készítése halakhoz, vadhúsfélékhez

353

Különleges ételek

361

Békák

361

Rákételek

363

Csigából készült ételek

369

Teknősbékaételek

371


Kinyit
recepttár