Fűszerkalauz

Fűszerkalauz  
Fűszerkalauz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás éve: 1991
Oldalszám: 125
ISBN: 963-234-454-5
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik szeretnének egészségesen, de egyúttal ízletesen táplálkozni. A műben ábácásorrendben megtalálható az összes jelentősebb (mintegy 80) hazai és külföldi fűszernövény leírása, és az, hogy milyen ételek, illetve italok ízesítésére alkalmasak. Ezenkívül szerepel benne több tucat fűszerkeverék, fűszerező szósz, fűszerkivonat, valamint néhány fűszeres borecet leírása. A fűszerek kiválasztását megkönnyíti az ételek szerint csoportosított fűszertáblázat. Az esetleges külföldi beszerzést segíti a növények angol és német nevének ismertetése.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés

5

Történeti rész

7

A fűszerek hatóanyagai

9

Fűszerek ábécében

13

Áfonya

14

Alkörmös

15

Aloé

16

Angelika

17

Angosztura

18

Ánizs

19

Babér

20

Bazsalikom

21

Benedekfű

22

Boróka

23

Bors vagy feketebors

24

Borsfű vagy csombor

25

Borsmenta

26

Cayenne-i bors, chilibors

27

Citrom

28

Citromfű

29

Csillagánizs

30

Édesgyökér

31

Édeskömény

32

Ezerjófű

33

Fahéj

34

Fehér üröm

36

Fekete üröm

37

Fodormenta

38

Fokhagyma

39

Galanga

40

Görögszéna

41

Gyömbér

42

Gyöbérgyökér

43

Izsóp

44

Kakukkfű

45

Kálmos

47

Kapor

48

Kapri

49

Kardamom

50

Kóladió

51

Komló

52

Koriander

53

Kömény

55

Kubebabors

56

Kurkuma

57

Lestyán

58

Levendula

59

Majoránna

60

Metélőhagyma

61

Mustár

62

Narancs

64

Olajbogyó

65

Paprika

66

Pasztinák

67

Petrezselyem

68

Római kömény

70

Római édeskömény

70

Rozmaring

71

Sáfrány

72

Sáfrányos szeklice

73

Szagos müge

74

Szegfűbors

75

Szegfűszeg

76

Szentjánoskenyér

78

Szerecsendió

79

Szezám

80

Szurokfű vagy origanum

81

Tárkony

82

Tárnics

83

Torma

85

Turbolya

86

Vanília

87

Vasfű

88

Vetiver vagy khus-khus

89

Vidrafű

90

Vizitorma

91

Vöröshagyma

92

Zedoaira

94

Zeller

94

Zsálya

95

Fűszerkeverékek

97

Baromfifűszer

97

Bouqet garni

97

Csilipor

98

Curryk

98

"Fines herbes"

99

Forraltbor-fűszer

99

Kolbászfűszer

99

Savanyúságfűszer

100

Süteményfűszer

100

Ízesítő szószok (mártások)

101

Abricoma-szósz

101

Austern-szósz

101

Barbecue-szósz

102

Branston

102

Café de Paris-szósz

102

Chili-szósz

103

Chutney-szósz

103

Cocktail-szósz

103

Detjap-Benteng-szósz

103

Francia fokhagymaszósz

104

Ideal-szósz

104

Mint-szósz

104

Mustárszósz

104

Paradicsomketchup

104

Szójaszósz

105

Sparerib-szósz

105

Tabasco-szósz

105

Tatárszósz

105

Worcester-szósz (Worestershire-szósz)

105

Fűszerkivonatok

106

Abszintkivonat

106

Angosztura (Aromatic Bitters)

107

Benediktiner-kivonat

107

Chartreuse-kivonat

107

Ételek ízesítésére alkalmas kivonat

108

Gyomorkeserű-kivonat I.

108

Gyomorkeserű-kivonat II.

108

Sütemények készítéséhez alkalmas kivonat I.

109

Sütemények készítésehez alkalmas kivonat II.

109

Vaníliakivonat

109

Borecetek - fűszeres borecetek

110

Fűszerezési ajánlatok

112

Levesek

112

Párolt zöldségek

113

Főzelékek

113

Húsok

113

Halételek

114

Saláták

114

A fűszerek mint egyszerű kozmetikai szerek

116

Fűszernövények felhasznált részei

117

Fűszerek magyar szinonimái

119


Kinyit
van itthon