Télire finomat

Télire finomat
Télire finomat
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 1993
Oldalszám: 119
ISBN: 963-09-3668-2
A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a sok finomságból télire is megőrizni valamennyit. A két és félszáz receptet tartalmazó könyvecske különféle befőttek, lekvárok, gyümölcsízek, dzsemek, szörpök, gyümölcsborok, likőrök, ecetek, savanyúságok, főzelékkonzervek, zöldségkrémek és ételízesítők készítési módjával, valamint a befőzés és tartósítás aranyszabályaival ismertet meg.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető

5

Befőttek

11

Főzés nélkül

11

Cseresznye nyersen
11
Cseresznye és meggy vegyesen
11
Meggy cukorral rétegezve
12
Konyakos meggy nyersen
12
Rumos meggy napon érlelve
12
Barack napon érlelve
13
Rumos szilva nyersen
13
Vegyes gyümölcs alkohollal
13
Reszelt alma nyersen
15

Befőttek szirup nélkül

15

Alma süteménybe I.
15
Alma süteménybe II.
15
Natúr cseresznye
16
Natúr meggy
16
Meggyhús
16
Ribizli mártáshoz
16
Egres mártáshoz
17

Befőttek szirupban

17

Almabefőtt
17
Cseresznyebefőtt
18
Meggybefőtt
18
Cseresznye és meggy magozva
18
Eperbefőtt
18
Egresbefőtt
19
Körtebefőtt
19
Vackorbefőtt
20
Hamvas szilva
20
Hámozott, töltött szilva
20
Ringlóbefőtt
21
Birsalmabefőtt
21
Sárgabarack egészben
22
Sárgabarack hámozva
22
Őszibarack lustán
22
Őszibarack hámozva
23
Málnabefőtt
23
Ribizlibefőtt
24
Szőlőbefőtt
24
Rebarbarabefőtt
25

Gyümölcsök sűrű cukoroldatban

25

Zöld dió
26
Dinnyehéj cukorban
26
Eper cukorban
27
Cseresznye vagy meggy cukorban
28
Szilva vagy ringló cukorban
28
Narancshéj cukorban
28
Alma, körte, barack cukorban
29
Cukrozott gesztenye
29

Befőttek cukor nélkül

30

Gyümölcsízek, lekvárok

30

Almalekvár
31
Szilvalekvár sütőben
31
Fűszeres szilvalekvár
32
Egyszerű szilvaíz
32
Vegyesíz I
32
Vegyesíz II
33
Birsalmalekvár
33
Barackíz egyszerűen
33
Sárgabaracklekvár
34
Őszibarackíz
34
Cseresznyeíz
34
Csipkebogyóíz
35
Málnaíz
35
Ribizliíz
36
Szőlőíz
36
Szamócaíz
36
Gyümölcsíz nyersen
36
Narancslekvár
37

Dzsemek

37

Eperdzsem
37
Cseresznye- és meggydzsem
38
Zöldparadicsom-dzsem
38
Rózsadzsem
39
Sárgabarackdzsem
39
Őszibarackdzsem
39
Szilvadzsem
40
Hámozottszilva-dzsem
40
Narancsdzsem
41
Citromdzsem
41
Málnadzsem
41

Zselék, kocsonyák, sajtok

42

Fűszeres almakocsonya
42
Feketeribizli-kocsonya
42
Pirosribizli-kocsonya
42
Málna- és szederkocsonya
43
Hamis narancszselé
43
Birsalmazselé
43
Birsalmasajt
43

Marmaládé

44

Serbet

45

Málnaserbet
45
Citrom- és narancsserbet
46

Gyümölcslevek

47

Gyümölcsszörpök

49

Málnaszörp erjesztve
49
Egyszerű málnaszörp
49
Málnaszörp vörösborral
50
Málnaszörp hidegen
50
Bodzaszörp
50
Citromszörp I
51
Citromszörp II
51
Csipkeszörp
51
Csipkeszörp nyersen
51
Ribizliszörp
52
Ribizliszörp nyersen
52
Feketeribizli-szörp
52
Feketeribizli-szörp nyersen
53
Cseresznyeszörp
53
Meggyszörp I
53
Meggyszörp II
54
Fenyőszörp
54
Rózsaszörp
54
Szamócaszörp
54
Narancsszörp I
55
Narancsszörp II
55

Gyümölcsborok

56

Almabor
58
Almabor körtével
59
Birsalmabor
59
Csipkebor
59
Szamócabor
60
Egresbor
60
Ribizlibor
61
Feketeribizli-bor
61
Málnabor
62
Szederbor
62
Meggybor
63
Barackbor
63
Szilvabor
63

Gyógyborok

64

Bodzavirágbor
64
Gyomorerősítő ürmösbor
64
Borókabor
65
Téli védőital
65
Citromfüves bor
65
Diólevélbor
65
Petrezselyembor
66
Tárkonybor
66
Zellerbor
66
Tormabor
66
Levendulabor
67
Zöldfűszeres gyógyital
67

Gyümölcspálinka és likőrök

67

Gyümölcspálinka
68
Almalikőr
68
Cseresznyelikőr
68
Sárgabaracklikőr
69
Őszibaracklikőr
69
Meggylikőr
69
Visináta
70
Málnalikőr
70
Eperlikőr
71
Ribizlilikőr
71
Szilvalikőr
71
Vegyeslikőr
71
Diólikőr
72
Fenyőlikőr
72
Zöldfűszer-likőr
72

Gyümölcsecetek

73

Almaecet
73
Borecet
74
Vegyes gyümölcsecet
75
Különleges meggyecet
76
Fűszeres ecet I
76
Fűszeres ecet II
76
Tárkonyecet
77
Citromos ecet
77
Zellerecet
78
Illatos ecet
78

Savanyúságok

79

Sarvalt vegyes savanyúság
79
Sarvalt káposzta
80
Vizes uborka
80
Ecetes uborka hidegen
81
Ecetes uborka forrázva
81
Csemegeuborka
82
Sarvalt uborka
83
Ízletes uborkasaláta
83
Zöldparadicsom egészben
84
Zöldparadicsom-saláta
84
Szende paradicsom
84
Piros paradicsom egészben
85
Ecetes paprika
86
Fűszeres almapaprika
86
Ropogós almapaprika hidegen
87
Csemegepaprika
87
Paprikasaláta
88
Sültpaprika-saláta
88
Ecetes paradicsompaprika
89
Csemege paradicsompaprika
89
Marinált paradicsompaprika
90
Paprika káposztával töltve
90
Ecetes alma
91
Ecetes szilva
91
Csalamádé I
92
Csalamádé II
93
Bébicékla télire
94
Gyöngyhagyma ecetben
94
Fokhagyma ecetben
95
Ecetes gomba
95
Marinált gomba
96
Gombasaláta
96
Zöldbabsaláta
97

Zöldségfélék és főzelékkonzervek

98

Paradicsomlé
98
Paradicsomlé nyersen
99
Friss paradicsom
99
Tölteni való paprika
99
Tölteni való paprika paradicsomlében
100
Lecsó I
101
Lecsó II
101
Zöldbab ecetesen
102
Zöldbab sósan
102
Zöldborsókonzerv
103
Sóskapüré
103
Spenót főzeléknek
104
Mángold télire
104
Saláta főzeléknek
104
Gombakonzerv
105
Tökkonzerv
105
Pritaminzakuszka I
106
Pritaminzakuszka II
107
Padlizsános zakuszka
107
Zakuszka fejtett babbal
108
Vineta
109

Mártások, ízesítők

110

Ketchup I

110

Ketchup II

110

Csípős mártás

111

Paradicsompaprika-sűrítmény

111

Paprikalekvár

111

Házi vegeta

112

Leveszöldség sóban

112

Zöld fűszerek sóban

112


Kinyit
pinterest