Télire finomat

Télire finomat
Értékeld elsőként!





Írd a szövegdobozba az értékelésed, szöveges véleményedet!








Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 1993
Oldalszám: 119
ISBN: 963-09-3668-2
A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a sok finomságból télire is megőrizni valamennyit. A két és félszáz receptet tartalmazó könyvecske különféle befőttek, lekvárok, gyümölcsízek, dzsemek, szörpök, gyümölcsborok, likőrök, ecetek, savanyúságok, főzelékkonzervek, zöldségkrémek és ételízesítők készítési módjával, valamint a befőzés és tartósítás aranyszabályaival ismertet meg.
Tartalomjegyzék
Bevezető |
5 |
Befőttek |
11 |
Főzés nélkül |
11 |
Cseresznye nyersen |
11 |
Cseresznye és meggy vegyesen |
11 |
Meggy cukorral rétegezve |
12 |
Konyakos meggy nyersen |
12 |
Rumos meggy napon érlelve |
12 |
Barack napon érlelve |
13 |
Rumos szilva nyersen |
13 |
Vegyes gyümölcs alkohollal |
13 |
Reszelt alma nyersen |
15 |
Befőttek szirup nélkül |
15 |
Alma süteménybe I. |
15 |
Alma süteménybe II. |
15 |
Natúr cseresznye |
16 |
Natúr meggy |
16 |
Meggyhús |
16 |
Ribizli mártáshoz |
16 |
Egres mártáshoz |
17 |
Befőttek szirupban |
17 |
Almabefőtt |
17 |
Cseresznyebefőtt |
18 |
Meggybefőtt |
18 |
Cseresznye és meggy magozva |
18 |
Eperbefőtt |
18 |
Egresbefőtt |
19 |
Körtebefőtt |
19 |
Vackorbefőtt |
20 |
Hamvas szilva |
20 |
Hámozott, töltött szilva |
20 |
Ringlóbefőtt |
21 |
Birsalmabefőtt |
21 |
Sárgabarack egészben |
22 |
Sárgabarack hámozva |
22 |
Őszibarack lustán |
22 |
Őszibarack hámozva |
23 |
Málnabefőtt |
23 |
Ribizlibefőtt |
24 |
Szőlőbefőtt |
24 |
Rebarbarabefőtt |
25 |
Gyümölcsök sűrű cukoroldatban |
25 |
Zöld dió |
26 |
Dinnyehéj cukorban |
26 |
Eper cukorban |
27 |
Cseresznye vagy meggy cukorban |
28 |
Szilva vagy ringló cukorban |
28 |
Narancshéj cukorban |
28 |
Alma, körte, barack cukorban |
29 |
Cukrozott gesztenye |
29 |
Befőttek cukor nélkül |
30 |
Gyümölcsízek, lekvárok |
30 |
Almalekvár |
31 |
Szilvalekvár sütőben |
31 |
Fűszeres szilvalekvár |
32 |
Egyszerű szilvaíz |
32 |
Vegyesíz I |
32 |
Vegyesíz II |
33 |
Birsalmalekvár |
33 |
Barackíz egyszerűen |
33 |
Sárgabaracklekvár |
34 |
Őszibarackíz |
34 |
Cseresznyeíz |
34 |
Csipkebogyóíz |
35 |
Málnaíz |
35 |
Ribizliíz |
36 |
Szőlőíz |
36 |
Szamócaíz |
36 |
Gyümölcsíz nyersen |
36 |
Narancslekvár |
37 |
Dzsemek |
37 |
Eperdzsem |
37 |
Cseresznye- és meggydzsem |
38 |
Zöldparadicsom-dzsem |
38 |
Rózsadzsem |
39 |
Sárgabarackdzsem |
39 |
Őszibarackdzsem |
39 |
Szilvadzsem |
40 |
Hámozottszilva-dzsem |
40 |
Narancsdzsem |
41 |
Citromdzsem |
41 |
Málnadzsem |
41 |
Zselék, kocsonyák, sajtok |
42 |
Fűszeres almakocsonya |
42 |
Feketeribizli-kocsonya |
42 |
Pirosribizli-kocsonya |
42 |
Málna- és szederkocsonya |
43 |
Hamis narancszselé |
43 |
Birsalmazselé |
43 |
Birsalmasajt |
43 |
Marmaládé |
44 |
Serbet |
45 |
Málnaserbet |
45 |
Citrom- és narancsserbet |
46 |
Gyümölcslevek |
47 |
Gyümölcsszörpök |
49 |
Málnaszörp erjesztve |
49 |
Egyszerű málnaszörp |
49 |
Málnaszörp vörösborral |
50 |
Málnaszörp hidegen |
50 |
Bodzaszörp |
50 |
Citromszörp I |
51 |
Citromszörp II |
51 |
Csipkeszörp |
51 |
Csipkeszörp nyersen |
51 |
Ribizliszörp |
52 |
Ribizliszörp nyersen |
52 |
Feketeribizli-szörp |
52 |
Feketeribizli-szörp nyersen |
53 |
Cseresznyeszörp |
53 |
Meggyszörp I |
53 |
Meggyszörp II |
54 |
Fenyőszörp |
54 |
Rózsaszörp |
54 |
Szamócaszörp |
54 |
Narancsszörp I |
55 |
Narancsszörp II |
55 |
Gyümölcsborok |
56 |
Almabor |
58 |
Almabor körtével |
59 |
Birsalmabor |
59 |
Csipkebor |
59 |
Szamócabor |
60 |
Egresbor |
60 |
Ribizlibor |
61 |
Feketeribizli-bor |
61 |
Málnabor |
62 |
Szederbor |
62 |
Meggybor |
63 |
Barackbor |
63 |
Szilvabor |
63 |
Gyógyborok |
64 |
Bodzavirágbor |
64 |
Gyomorerősítő ürmösbor |
64 |
Borókabor |
65 |
Téli védőital |
65 |
Citromfüves bor |
65 |
Diólevélbor |
65 |
Petrezselyembor |
66 |
Tárkonybor |
66 |
Zellerbor |
66 |
Tormabor |
66 |
Levendulabor |
67 |
Zöldfűszeres gyógyital |
67 |
Gyümölcspálinka és likőrök |
67 |
Gyümölcspálinka |
68 |
Almalikőr |
68 |
Cseresznyelikőr |
68 |
Sárgabaracklikőr |
69 |
Őszibaracklikőr |
69 |
Meggylikőr |
69 |
Visináta |
70 |
Málnalikőr |
70 |
Eperlikőr |
71 |
Ribizlilikőr |
71 |
Szilvalikőr |
71 |
Vegyeslikőr |
71 |
Diólikőr |
72 |
Fenyőlikőr |
72 |
Zöldfűszer-likőr |
72 |
Gyümölcsecetek |
73 |
Almaecet |
73 |
Borecet |
74 |
Vegyes gyümölcsecet |
75 |
Különleges meggyecet |
76 |
Fűszeres ecet I |
76 |
Fűszeres ecet II |
76 |
Tárkonyecet |
77 |
Citromos ecet |
77 |
Zellerecet |
78 |
Illatos ecet |
78 |
Savanyúságok |
79 |
Sarvalt vegyes savanyúság |
79 |
Sarvalt káposzta |
80 |
Vizes uborka |
80 |
Ecetes uborka hidegen |
81 |
Ecetes uborka forrázva |
81 |
Csemegeuborka |
82 |
Sarvalt uborka |
83 |
Ízletes uborkasaláta |
83 |
Zöldparadicsom egészben |
84 |
Zöldparadicsom-saláta |
84 |
Szende paradicsom |
84 |
Piros paradicsom egészben |
85 |
Ecetes paprika |
86 |
Fűszeres almapaprika |
86 |
Ropogós almapaprika hidegen |
87 |
Csemegepaprika |
87 |
Paprikasaláta |
88 |
Sültpaprika-saláta |
88 |
Ecetes paradicsompaprika |
89 |
Csemege paradicsompaprika |
89 |
Marinált paradicsompaprika |
90 |
Paprika káposztával töltve |
90 |
Ecetes alma |
91 |
Ecetes szilva |
91 |
Csalamádé I |
92 |
Csalamádé II |
93 |
Bébicékla télire |
94 |
Gyöngyhagyma ecetben |
94 |
Fokhagyma ecetben |
95 |
Ecetes gomba |
95 |
Marinált gomba |
96 |
Gombasaláta |
96 |
Zöldbabsaláta |
97 |
Zöldségfélék és főzelékkonzervek |
98 |
Paradicsomlé |
98 |
Paradicsomlé nyersen |
99 |
Friss paradicsom |
99 |
Tölteni való paprika |
99 |
Tölteni való paprika paradicsomlében |
100 |
Lecsó I |
101 |
Lecsó II |
101 |
Zöldbab ecetesen |
102 |
Zöldbab sósan |
102 |
Zöldborsókonzerv |
103 |
Sóskapüré |
103 |
Spenót főzeléknek |
104 |
Mángold télire |
104 |
Saláta főzeléknek |
104 |
Gombakonzerv |
105 |
Tökkonzerv |
105 |
Pritaminzakuszka I |
106 |
Pritaminzakuszka II |
107 |
Padlizsános zakuszka |
107 |
Zakuszka fejtett babbal |
108 |
Vineta |
109 |
Mártások, ízesítők |
110 |
Ketchup I |
110 |
Ketchup II |
110 |
Csípős mártás |
111 |
Paradicsompaprika-sűrítmény |
111 |
Paprikalekvár |
111 |
Házi vegeta |
112 |
Leveszöldség sóban |
112 |
Zöld fűszerek sóban |
112 |
Kinyit