Szakácskönyv

Szakácskönyv  
Szakácskönyv
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 340
ISBN: 9639552410
A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan változik, az étkezés világa is. Emellett figyelembe veszi, hogy minden főzni vágyó más szándékkal vesz kézbe egy receptgyűjteményt. Van, aki már megvette az alapanyagokat, s ehhez keresgél ízlésének megfelelő jó receptet. Mások vásárlás előtt veszik le a polcról a kötetet, és keresnek sültet vagy süteményt, s a hozzávalók alapján indulnak vásárolni. Megint mások csak abban biztosak, hogy levest kellene főzni, de nincs ötletük, milyet. Innen is, onnan is el lehet indulni. A fontos a végeredmény: mindenki találjon olyan kedvére való enni-innivalót, amelyben már a készítés során örömét leli, hiszen ez a sikeres sütés-főzés egyik nagy titka. A kötet használatához tudni érdemes: a receptek általában 4 személyre szólnak; egyes ételleírásoknál változatok is találhatók; az eligazodást a tartalomjegyzék mellett a kötet végén részletes receptmutató segíti; a további tájékozódást segítik a Konyhai kislexikon című fejezet különböző összeállításai alapfogalmakról, készítési módokról, konyhai segédeszközökről, fűszerekről, eltarthatóságról, kalóriáról és még sok minden hasznos tudnivalóról.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető

5

Amit e könyv használatáról tudni érdemes

6

Előételek

11

Hideg előételek

11

Hideg előételek meleg mártással, pirítóssal

13

Meleg előételek

14

Levesek és levesbetétek

18

Gyümölcslevesek

32

Levesbetétek

34

Húsételek

39

Marhahúsok

39

Borjúhúsok

47

Sertéshúsok

52

Bárány- és birkahúsok

59

Bárányhúsok
59
Birkahúsok
61

Belsőségek

62

Szárnyasok

66

Csirkehúsok
66
Kacsahúsok
71
Libahúsok
72
Pulykahúsok
74
Szárnyas belsőségek
76

Vadhúsok

79

Vadszárnyasok
82

Halételek

84

Parázson sült és grillezett ételek

92

Páclevesek, mázak, fűszervajak, ízesítők hús, és halételekhez

98

Páclevek, mázak

98

Fűszervajak

99

Egyéb ízesítők

100

Mártások

104

Hideg mártások

104

Meleg mártások

106

Köretek

111

Kiegészítő és kiadós saláták, salátaöntetek

117

Kiegészítő saláták

117

Kiadós saláták

121

Salátaöntetek

127

Egytálételek hússal és hús nélkül

130

Egytálételek hússal

130

Egytálételek hús nélkül

140

Főzelékek és feltétek

149

Feltétek

154

Reggelik, vacsorák

158

Tojásételek

158

Hideg tojásételek
158
Meleg tojásételek
159

Kocsonyák

163

Szendvicsek

165

Szendvicskrémek
165
Melegszendvicsek
167

Tésztafélék

170

Főtt tészták

170

Édes főtt tészták
178

Kelt tészták

181

Lángosok
181
Pizzafélék
183
Édes kelt tészták
186

Fánkok és egyéb tészták

189

Palacsinták

192

Sós palacsinták
195

Rétesek

198

Édességek és sós sütemények

201

Torták és tortakrémek, -bevonatok

201

Tortakrémek, -bevonatok
206

Sütemények

208

Édes felfújtak és sodók, mártások, öntetek

219

Sodók, mártások öntetek
221

Krémek, habok, fagylaltok

223

Krémek
223
Habok
227
Fagylaltok
228

Gyümölcssaláták

230

Aprósütemények

233

Édes aprósütemények
233
Sós aprósütemények
236

Kóstoló a keleti konyhák ízeiből

241

Előételek

241

Levesek

242

Húsételek

243

Halak, tenger gyümölcsei

246

Egytálételek, tészták

247

Salátafélék

250

Édességek

250

Italok

253

Alkoholos italok

253

Alkoholmentes turmixok

255

Befőzés, tartósítás

257

Gyümölcsök tartósítása

257

Nyersen eltett gyümölcsök
257
Befőttek
258
Dzsemek, lekvárok
259
Szörpök
262
Gyümölcskocsonya, -sajt készítése
262

Zöldségfélék tartósítása

263

Savanyúságok készítése
263
Szárítással tartósítás
267
Egyéb konzerválás
268

Konyhai kislexikon

270

Alapfogalmak a főzés-sütés folyamatában

270

A főzés-sütés korszerű segédeszközei

288

Főző- és sütőedények
288
Elektromos készülékek
290
Csogamoló- és frissen tartó anyagok
293
Konyhakész élelmiszerek
294

Főszerek és más ízesítők

298

Fűszerek
298
Egyéb ízesítők
303

Táblázatok

306

Egyes élelmiszerek kalória-, fehérje-, zsír- és szénhidráttartalma

306

Egyes élelmiszerek főzési ideje kuktában

315

Egyes mélyhűtött élelmiszerek eltarthatósága -18 °C-on

316

Mértékek és mennyiségek

318

Receptmutató

320


Kinyit
twitter