Szakácskönyv

Háztartási tanácsadó

Szakácskönyv  
Szakácskönyv
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: MNDSZ
Kiadás éve: 1955
Oldalszám: 126
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Levesek:

Levesekről

18

Rántás

19

Habarás

19

Burgonyaleves

21

Karfiolleves

22

Karalábéleves

20

Káposztalé (korhely) leves

22

Paradicsomleves

21

Paradicsomos zöldbableves

21

Sóskaleves

20

Szárított gombaleves

21

Vegyes zöldségleves

20

Zöldbableves

21

Zöldborsóleves

21

Habart levesek:

Gyümölcslevesek

22

Rántott levesek:

Köménymagleves

23

Tojásleves

23

Krémlevesek:

Burgonyakrém leves

23

Zellerkrém leves

23

Húslevesek:

Galamb-becsinált leves

24

Marhahúsleves

24

Leves-betétek:

Daragaluska

25

Gyűszű tészta

24

Májgaluska

25

Májpiskóta

25

Palacsinta metélt

25

Pirított zsemlekocka

24

Sültborsó

25

Tojás kocsonya

25

Fúzelékfélék:

Karfiolpörkölt

29

Karfioltekercs

29

Karfiol vajban

20

Kelfőzelék

28

Kelkáposzta rizzsel összerakva

28

Kelkáposzta kirántva

28

Kirántott tök

27

Kolozsvári káposzta

26

Lecsó rizzsel

31

Lucskos káposzta

26

Gombapaprikás

32

Gomba tojással

32

Padlizsán kirántva

32

Rakott karalábé

31

Spenótfőzelék

29

Spenótos borjúszelet

29

Spenótos labdacs, főzelék feltétnek

30

Spenótos palacsinta

30

Sólet

32

Tejfeles karfiol

28

Tökfőzelék

27

Tök fehérmártásban

27

Töltött tök

28

Töltött kel

28

Töltött karalábé

31

Töltött paprika

31

Vegyes egytál

32

Zöldbabfőzelék

30

Zöldbabfőzelék más módon

30

Zöldbab fehér mártással

30

Zöldborsófőzelék

30

Zöldborsó vajban

30

Töltött paradicsom

27

Húsok:

A húsokról általában

36

A borjú részei

34

A marha részei

33

A sertés részei

35

Készítmények marhahúsból:

Citromos nyelv

39

Egészben sült fehérpecsenye rozsdamártással

37

Marhapörkölt

38

Nyelv hidegen

39

Paradicsomos nyelv

39

Rostélyos szelet

37

Stefánia sült

38

Vadas bélszín

38

Vadas nyúl

39

Kirántott húsok:

Bécsi szelet

40

Párizsi szelet

40

Sertéskaraj

40

Készítmények borjúhúsból:

Borjúpörkölt

38

Citromos borjúszelet

41

Egybesült borjú

40

Gombás szelet

41

Hamis borjúhús

41

Hirtelen sült (naturszelet)

41

Paprikás borjúszelet

41

Töltött borjú felsál

41

Töltött borjú mell (szegy)

40

Vagdalt húsok

Labdapecsenye (fasírozott)

42

Labdapecsenye olasz módra

42

Belsőrészek:

Kirántott máj

42

Kirántott velő

43

Kenőmájas

43

Májas kenyér

43

Májpörkölt

42

Májpuffancs

42

Pirított máj

42

Vese tojással

43

Vese velővel

43

Velő tojással

43

Savanyútüdő

44

Szárnyasok:

Galamb- és csirkebecsinált leves

24

Rántott csirke

40

Kacsasült

46

Libasült

46

Pulyka feldolgozása

47

Rizses csirke

45

Rizses kacsa-liba aprólék

45

Sült libamáj

46

Tejfeles paprikáscsirke

45

Töltött csirke

45

Vad szárnyasok:

Fácán- és fogolypecsenye

47

Halak:

Halászlé

48

Halkocsonya

49

Hideg fogas

49

Kirántott hal

49

Kisütött halszeletek

49

Olajos hal hidegen

50

Rostonsültek

50

Tejfeles ponty

49

Mártások:

Barnamártás

52

Citrommártás

52

Fehérmártás

51

Habart mártások

51

Hideg mártások

56

Hagymamártás

52

Majonézmártás

52

Tartármártás

52

Sűrű fehérmártás

51

Paradicsommártás

52

Tormamártás

51

Híg fehérmártás

51

Köretek:

Burgonyabab

53

Gombás rizs

53

Rizskörte

52

Sültburgonya

53

Szalma burgonya

53

Zöldborsós rizs

53

Zöldség köretek

53

Zsemlegombóc

54

Újburgonya párolva

54

Tojásételek:

Tojás omlett

54

Tojás felfújt

55

Tojáspörkölt

55

Töltött tojás melegen

54

Saláták:

Francia saláta

56

Keleti saláta

55

Mustáros burgonyasaláta

55

Saláták tartárral

55

Vitaminsaláta

55

Tésztafélék:

Főtt tészták:

Burgonyás tészta

56

Burgonyagombóc hússal töltve

56

Makaróni felfújt, burkoltan

57

Palacsinta tészta

57

Rakott galuska sonkával v. sajttal

57

Túrós gombóc

57

Kelt tészták:

Aranygaluska

59

Diós-mákos patkó

60

Foszlós tejeskalács

58

Kuglóf

58

Pozsonyi kifli

61

Szalagos fánk

59

Omlós tészták, linzerek:

Bécsi diós

61

Almásbéles

61

Diós linzer

62

Kígyó rétes

62

Rácsos linzer

61

Rumos szelet

62

Sárgarépa sütemény

62

Kavart tészták:

Dió-, vagy mogyorólepény

63

Kakaós lepény

63

Képviselő fánk

63

Leveles vajas tészta

64

Máklepény

63

Krémek, felfújtak, sodók:

Birsalma hab

66

Borhab

66

Citrom sodó

65

Citromos darahab

65

Csokoládé mártás

65

Darabhab vanília mártással

65

Égetett cukorkrém

66

Gesztenyepüré

67

Hóvirág puding

66

Karamell mártás

65

Rizsfelfújt

66

Vanília mártás

65

Váratlan vendég krém

65

Sós- és édes apró sütemények:

Dominó

69

Habcsók

69

Habcsók hidegen kikeverve

70

Ischli fánk

69

Keksz

68

Linzi koszorú

68

Mézescsók

70

Mézespogácsa

70

Mézestészták

70

Piskóta csók

69

Réteges tepertős pogácsa

67

Sörkifli

67

Tejfeles pogácsa

68

Túróspogácsa

68

Vanília kifli

69

Torták:

Babtorta

73

Citromtorta

72

Citromos töltelék

77

Citromkrém

72

Csokoládétorta

72

Csokoládékrém

72

Csokoládés töltelék

78

Diókrém

73

Diótorta

73

Díszítés krémmel

75

Dobostorta

71

Fehérmáz

73

Fehértorta

71

Fondant bevonat

74

Grillás krém

78

Karamell torta

72

Karamell krém

72

Linzertorta

73

Piskótaalap tekercsnek

70

Tortaalap készítése

70

Tortabevonatok

74

Torták díszítése

75

Töltött tortalapok

77

Vajkrém

73

Tortaféleségek:

Indusfánk

78

Rigójancsi

78

Szendvicsek:

87

Zsúrkenyér

88

Befőttek:

Aranyalma befőtt

94

Birsalma befőtt

94

Cseresznye befőtt

93

Cukoroldat készítés

92

Ecetes szilva

94

Kajszibarack befőtt

93

Körte befőtt

94

Meggy befőtt

93

Őszibarack befőtt

93

Ringló befőtt

94

Rumos szilva befőtt

94

Szeder befőtt

95

Gyümölcsök eltevése:

Alma

95

Cseresznye

95

Pöszméte (egres)

95

Meggy

95

Ribizli

95

Gyümölcsízek:

Cukornélküli gyümölcsízek

98

Csereszenye- és meggyíz

96

Eper-, málna-, ribizke-, szederíz

97

Kajszibarackíz (sárgabarackíz)

97

Őszibarackíz

98

Ribizke- és kajszibaracklekvár nyersen kikavarva

98

Kocsonyás gyümölcsízek: (Dzsemek)

Bodzadzsem

100

Citromdzsem

101

Eperdzsem

99

Erdeiszeder dzsem

100

Kajszibarack dzsem

99

Meggydzsem

99

Őszibarack dzsem

100

Szilvadzsem

100

Különfélék:

Birsalmasajt

101

Málnaszörp

101

Főzelékfélék eltartása:

Kapor sóban eltéve

104

Káposztasavanyítás

104

Lecsó télire

102

Paprikalekvár

103

Paradicsomfőzés

102

Sóska télire

103

Tölteni való zöldpaprika paradicsomban

103

Zöldbab

103

Zöldborsó

103

Zöldpetrezselyem

104

Vegyes leves zöldség sóban

104

Szárított zölddségfélék:

Szárított gomba

105

Szárított zöldbab

105

Szárított zöldborsó

105

Szárított zöldpaprika

105

Savanyúság

Ecetes uborka

106

Paprikasaláta

107

Paradicsompaprika ecetben

106

Tárkony ecetben

107

Vegyes saláta

107

Vizesuborka

106

Zöldparadicsom saláta

106


Kinyit
google+