Szakácskönyv

Szakácskönyv  
Szakácskönyv
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Magyar Nők Országos Tanácsa-Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 1986
Oldalszám: 457
ISBN: 963-09-2797-7
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető

5

Ki vagyok - mire van szükségem?

7

A vitaminokról

16

Ízekről - fűszerekről

18

A korszerű konyha berendezése

23

Városi konyha

23

Vidéki konyha

25

A háztartás megszervezése

27

A főzés munkamenete, konyhatechnikai eljárások

29

Előkészítő eljárások

29

Elkészítő eljárások

32

Néhány gyakorlati tanács az ételek elkészítéséhez

35

Az anyagok lazítása
35
Ízesítés
36
Sűrítés
36
Rántáskészítés
36
Habarás
37
Bundázás (panírozás)
38
Bundázás más módjai
38
Lerakás, rétegzés
39
Töltés
39
Derítés, tisztítás
39
Áttörés (passzírozás)
39
Sűrűre főzés vagy verés
40
Habverés
40
Kocsonyásítás zselatinnal
40

Befejező eljárások

41

Tálalás, terítés
41

Segítőtársaink a konyhában

43

Kuktafazék
44
Teflonedények
46
Alumíniumfólia (alufólia)
46
Római tál
47
Rostsütők
48

Ételleírások

49

Levesek

51

Zöldséglevesek

52

Húslevesek

58

Habart gyümölcslevesek

62

Rántott levesek

64

Tésztalevesek

65

Száraz hüvelyesekből készült levesek

67

Vegyes levesek

68

Levesbe való betétek

68

Előételek

73

Sós felfújtak (pudingok)

73

Tészta előételek

78

Főzelékfélék

85

Burgonya

85

Zöldfőzelékek

91

Zöldséges egytálételek

106

Gombás egytálételek

121

Húsok

125

A húsokról általában

125

A húsok előkészítése, párolása és sütése
126

Marhahúsok

127

Borjúhúsok

138

Sertéshúsok

142

A sertés házi feldolgozása
147

Bárány- és birkahúsok (juhfélék)

153

Belsőrészek: máj, vese, velő, tüdő, vér, aprólék

155

Szárnyasok

158

Csirkéből készült ételek

159

A gyöngycsirke és a gyöngytyúk elkészítése

164

A kacsa sütése

164

A hízott liba feldolgozása

165

A pulyka feldolgozása

170

Pecsenyék házinyúlból

171

Vadak

172

Vadszárnyasok

176

Halak

178

Felvágottból készülő és hústalan feltétek főzelékekhez, mártásokhoz

183

Tojásételek

189

Meleg szendvicsek

197

Köretek

200

Mártások

204

Meleg mártások

205

Hideg mártások

208

Saláták

213

Hidegkonyha

222

Szendvicsek

237

Meleg tészták

241

Főtt tészták

241

Puliszkafőzés

248

Burgonyás tészták

250

Palacsinták

251

Vegyes tészták

255

Kelt tészták

258

Rétestészták

264

Rétestöltelékek
265

Édes felfújtak

267

Felfújtakhoz való mártások, sodók, öntetek
271

Leveles tészták

275

Hajtogatott leveles vajastészták
275
Gyorsan készíthető leveles vajastészta
279
Élesztővel készült hajtogatott leveles vajastészták
280
Hájas tészták
281
Különböző leveles tészták
284

Sütemények

285

Égetett vagy forrázott tészták

285

Kevert tészták

286

Omlós tészták vagy linzerek

291

Élesztős omlós tészták
292
Élesztő nélküli omlós tészták
295

Vegyes édes aprósütemények

301

Mézes tészták
309

Sós aprósütemények

312

Leveles vajastészták felhasználása sós süteményekhez
316

Torták

318

Sütemények - torták sütés nélkül

326

Babapiskótából készült torták: édességek
329

Tortakrémek - tortabevonatok

330

Vegyes édességek

337

Habok, krémek

337

Gyümölcsből készített édességek

347

Gyümölcssaláták

351

Fagylaltok - parfék

355

Egyszerű, házilag készíthető cukorkák

360

Italok

363

Turmixitalok

371

Befőzések

374

Gyümölcsök eltevése levesekhez, mártásokhoz és süteményekhez

382

Gyümölcsízek (lekvárok)

383

Darabos gyümölcsízek (dzsemek)

387

Gyümölcskocsonyák - zselék

390

Gyümölcsszörpök

391

Főzelékek tartósítása

393

Befőzéssel tartósított zöldségfélék
393
Sózással tartósított zöldségfélék
395
Szárított zöldségfélék
396

Savanyúságok

398

A korszerű konyha új anyagai

401

Gyorsfagyasztott ételek

401

Gyorsfagyasztás - házilag
403
Mit kell tudnunk a gyorsfagyasztott gyümölcsökről?
404
Mit kell tudnunk a mélyhűtött zöldségekről, főzelékekről?
406
Mit kell tudnunk a gyorsfagyasztott húsokról, halakról?
408
Hogyan készítsük el a gyorsfagyasztott köreteket, tésztákat?
410
Hogyan készítsük el a gyorsfagyasztott készételeket?
412
Mit kell tudnunk a fagylaltokról, parfékról?
414

Félkész ételek - por és pehely alakban

414

Tudnivalók a konzervekről

418

Főzés-sütés a szabadban

420

Hogyan alakítsuk ki a kertben a főzés-sütés helyét?

420

Mit főzhetünk a szabadban?
421
Mit süssünk a szabadban?
423
Rostonsültek
423
Nyársonsültek
427
Rostonsültek, nyársonsültek tálalása
427
Alufóliában sültek
428

Krémek - tubusban, üvegbe, dobozban

431

Alapanyagok
431
Ízesítők
432

Különféle tanácsok

436

Mit készíthetünk el 30 perc alatt?

436

Egyéb tanácsok

437

Elrontott ételek helyrehozása

439

Maradék ételek felhasználása

441

Mit kell tudni a beteg élelmezéséről?

442

Tárgymutató

445


Kinyit
vegetáriánus ételek