Sajtos-túrós ételek

Sajtos-túrós ételek  
Sajtos-túrós ételek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Aranyhal Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 80
ISBN: 963-9268-85-2
Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem többre! Ennek fele lehet állati eredetű pl: tojás, tej, sajt, vagy hús, a másik fele származhat növényekből, mint legolcsóbb fehérjeforrásunkból: hüvelyesekből, gabonákból, szójából' - olvasható a vékony szakácskönyv bevezetőjében, majd arról is tájékozódhat az érdeklődő, hogy a szervezet napi fehérjeszükségletét milyen élelmiszerekből tanácsos kielégítenie. A tej, az emberiség legősibb tápláléka, ezért is fontos, hogy ott szerepeljen a mindennapi étkezések étlapján, de a szerző azt is hozzáteszi, hogy a mai pasztörizált tejek már csak 'nyomokban' emlékeztetnek a valódi tehéntejre. Az aludttejet még a népi gyógyászatban is panáceaként használták, a joghurt és a kefir, az író és a savó pedig azon túl, hogy az emésztést segítik, fontos kiegészítői az egészséges táplálkozásnak. Bár sokan nem szeretik a tejfölt és a túrót, az azonban elvitathatatlan, hogy ezek is a magyaros konyha ízvilágának elengedhetetlen alkotó elemei, ezért ezeknek az étkezésben betöltött fontos szerepéről is szól a szerző. A Levesek; Levesbetétek; Főételek; Vendégváró finom falatok és édességek; Saláták; Fondűk fejezetek szerint tagolva sorakoznak a jobbnál jobb túró és sajt alapú ételek receptjei, amelyek - minden háziasszony figyelmére érdemesek.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

Néhány szó a tejről és a tejtermékekről

3

A napi fehérjeszükséglet

3

A mai bolti tej

4

Az érdekesség kedvéért

5

Mit tartalmaz a tej?

6

A tej az emberiség legősibb tápláléka

6

A Biblia - a tejtermékekről

7

A friss tej

7

Szépségápolás tejjel

8

Az aludttej a népi gyógyászatban

8

Joghurt

8

Joghurt készítése otthon

9

Kefír

9

Író és savó

10

A sajt

10

Sajttörténelem

10

A magyar sajt története

11

A különféle sajtok

12

Egészségünk védelmében

13

Tejföl

14

Túró

15

Tejszín és vaj

16

Levesek

18

Levesbetétek

25

Főételek

27

Vendégváró finom falatok és édességek

54

Saláták

72

Fondük

75

Irodalomjegyzék

78


Kinyit
szótár

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Sajtok világa Sajtok világa
Szerző: Ettl, Alexander
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Vajon milyen is a sajtok világa? Azt mindenki tudja, hogy a sajt tejből készül, de hogy miképpen lesz a tejből...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Sajtok zsebkönyve Sajtok zsebkönyve
Szerző: Bielefeld, Jochen G.
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

Megkönnyítjük a sajtvásárlást! Kétszázféle sajt fényképpel, a sajtra vonatkozó adatokkal: honnan...

Sajtok a világ minden tájáról Sajtok a világ minden tájáról
Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)

A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Sajtok kézikönyve Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Tapas Tapas
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Sajtok nagy könyve Sajtok nagy könyve
Szerzők: Teubner, Christian, Dr. Mair-Waldburg, Heinrich, Ehlert, Friedrich-Wilhelm
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)

Egy értékes kalauz a sajtok világába, segítség az ízlésnek, az alkalomnak megfelelő sajtok megfelelő...

100 Vegeta különlegesség 100 Vegeta különlegesség
Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)

Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Kis sajtlexikon Kis sajtlexikon
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Finomságok túróval Finomságok túróval
Kiadó: Bakony Zrt. (2009)

Ez a kis receptkönyv nem jöhetett volna létre Önök nélkül. Önök voltak azok, akik 2008 őszén játékos...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

A legfinomabb sajt- és tojásételek A legfinomabb sajt- és tojásételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Kapcsolódó cikkek