Régi magyar halételek

Régi magyar halételek  
Régi magyar halételek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 1991
Oldalszám: 79
ISBN: 963-09-3539-3
A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek receptjeit adja közre. A főtt, sült, pirított, rántott, párolt, leveses, mártásos, paprikás, fűszeres és egyéb halételek elkészítésének pontos leírása mellett bemutatják és osztályozzák az egyes halfajtákat mint konyhai nyersanyagokat. Természetesen megtanítanak a legfontosabb konyhatechnikai fogásokra is pl. a tisztításra, a keserűfog és a gerinchúr eltávolítására, az irdalásra, filézésre, tűzdelésre stb. A halételekhez illő kiegészítők - köretek és mártások is helyet kaptak a kötetben.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető

5

Miről ismerhető fel a friss, illetve a romlott hal?

6

A halak filézése

8

A halak csoportosítása

8

A halételek készítése

12

Levesek, hideg halételek

14

Tejfölös, zöldséges halleves

14

Böjti tárkonyos halleves

14

Savanyú vegyes halleves

15

Kecsegeleves májgaluskával

16

Citromos halikraleves

17

Pontyikraleves

17

Pontyhalászlé

18

Szegedi halászlé

18

Bajai halászlé

19

Halászlé régiesen

20

Halászlé al-dunai módra

20

Pikáns halászlé

21

Pásztoros halászlé

22

Fokhagymás apróhalleves

22

Tejfölös, tárkonyos halleves

23

Törpeharcsagulyás

23

Citromos busaraguleves

24

Gombás halgombócleves

25

Böjti halbélleves

25

Tejfölös halaprólékleves

26

Révfalusi pontyleves

26

Suhantott halászlé

27

Halerőleves

28

Halgaluska

29

Pontykocsonya

29

Hideg harcsa

30

Halsaláta

30

Halikrasaláta

31

Hideg, pácolt angolna

31

Pisztráng fehérborban

32

Sült halételek

33

Süllő palócosan

33

Töltött hal böllér módra

33

Dióval töltött csuka

34

Süldőpontyok gombás töltelékkel

35

Pontyszeletek pékmester módra

36

Töltött ponty

36

Szalonnás pontytej tojással

37

Makói haltepertő

38

Kiskőrösi paradicsomos hal

38

Sajtos busa- vagy amurszelet

39

Hirtelen sült petrezselymes amur

39

Tepsis sült kecsege

40

Szalonnába bundázott apróhal

40

Sült angolna zöldborsóval

41

Halszeletek hagymás káposztával

42

Rakott burgonya pontyfilével

42

Halszeletek rácosan

43

Hortobágyi tepsis balin

44

Zöldbabos, sajtos halszeletek

44

Uborkás halszeletek barna vajjal

45

Svábos rakott süllőszeletek

46

Fokhagymás csuka gombás burgonyával

46

Tepsis, szardellás csuka

47

Harcsa savanyú káposztával

48

Szaggatott csuka savanyú káposztával

48

Tejfölös harcsa sütőben sütve

49

"Sajkás" haltej

50

Rozmaringos amurszelet

50

Ikrapogácsa

51

Keszegvagdalt

52

Halpogácsa

52

Angolnakolbászkák

53

Sajtos haltorta

53

Vagdalt ponty

54

Párolt halételek

55

Badacsonyi süllő mazsolával

55

Csukaszeletek halászosan

55

Székely tormás csuka

56

Harcsaszeletek tihanyi módra

57

Spékelt harcsa

57

Birsalmás, savanyú káposztás halikra

58

Lecsós hal pákász módra

58

Zöldséges halpaprikás

59

Vörösboros halszeletek haltejjel

60

Savanykás hal hentes módra

61

Taljános pontyszeletek

61

Vízimolnár pontypaprikás

62

Pontyszeletek szőlővel

63

Zöldséges ponty oroszosan

63

Ponty vörösboros mártásban

64

Úsztatott ponty

64

Pontypörkölt

65

Fokhagymás keszeg

66

Tejfeles-gombás kecsege

66

Tormás amurfilék

67

Fehérboros busa vagy amur lengyelesen

68

Tejszínes gombás busa

68

Busaszeletek kaprosan

69

Compó fehérborral

69

Angolna hordóskáposztával

70

Gombás angolnaparikás

70

Sörben főtt angolna

71

A halételek kiegészítői

72

Köretek

72

Vajas burgonya
72
Burgonyapüré
72
Pirított burgonya
73
Tojásos burgonyapép
73
Galuska
74
Vajasgaluska
74
Gyúrt tészta
74
Csipetke
75
Szélesmetélt
75
Csuszatészta
76

Mártások

76

Majonéz alapmártás
76
Majonézmártás
77
Tartármártás
77
Remuládmártás
77
Zöldmártás
78
Tejszínhabos mártás
78
Tejszínes gombamártás
78
Hollandi mártás
79
Fehérbormártás
79

Kinyit
szólj hozzá, értékelj