Nélkülözhetetlen vendégváró falatok

Nélkülözhetetlen vendégváró falatok  
Nélkülözhetetlen vendégváró falatok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerkesztő: Cseh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 304
ISBN: 9639552216
A vendégváró falatok a szakácsművészet modern, rugalmas és látványos elemei. Gusztusos "apróságok" elegáns tálalásban - a hangsúly mégis mindenkor az egyszerűségen és az ízléses tálaláson van. Sem kés, sem villa nem szükséges hozzá - barátok viszont annál inkább, akikkel megosztjuk az élvezetet. Friss hozzávalókból készülnek a keleti ínyencségek a dim sumtól a sushiig; a nagy tál anitpasti például hosszú nyári ebédre való; a mártások és mártogatnivalók egy családi délutánra; az egyszerű, de ínycsiklandozó tapas és meze pedig partira. A vendégváró falatok - lehetnek elegánsak vagy "lazák" - mindig nagyszerűek. • A fejezetek régiók és kulturális egységek szerint mutatják be a spanyol tapast, a keleti mediterrán mezét, a távol-keleti dim sumot, az indiai tésztákat és a tüzes tex-mex partifalatokat. • Színes oldalpárok szólnak a bruschettáról, a satayról és egyéb nyársakról, a tengeri finomságokról, a sushiról, a szendvicsekről, a mártásokról, a pácolt olajbogyókról - és sok másról. • A lapszélen - lépésről lépésre - képek és szövegek mutatják a tennivalókat és a "trükköket", a különleges hozzávalókról pedig megjegyzések tájékoztatnak.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Falatok  4
Van valami rendkívül vonzó és megkapó ebben a különleges ételféleség, melyet - nem lévén rá bevett magyar szó - nevezhetünk falatkáknak, partiételeknek vagy egyszerűen: harapnivalónak. Csodálatosan felnőtt érzés ez, hogy megszegjük az összes szabályt, amelyet belénk neveltek: ülj nyugton, amíg eszel", és "nem állhatsz fel az asztaltól, amíg meg nem etted". A finger food, ez a hedonisztikus és laza műfaj, azt jelenti, hogy járkálsz a szobában, egyik kezedben többnyire egy pohár ital, a másikban pedig egy apró, egyetlen harapásnyi falat...

Tervezés és előkészületek  8
Néhány falat vagy parti? - Hogyan alkalmazhatók a könyv ételleírásai? - A menü összeállítása - Mennyit készítsünk? - Büféasztal vagy "pincér"? - Tálalás - Előkészületek - Italok

Antipasti   13
Ha azt mondjuk, hogy az olaszok számára igen fontos az étel - nem mondtunk semmit. Imádnak enni, az ételeket nagy büszkeséggel és odaadással készítik el, az étkezések a családi élet mindennapos fénypontjai. És ugyan van-e finomabb étvágygerjesztő, mint egy színpompás antipastitál? A szó valójában előételt jelent, a hagyomány pedig a Római Birodalom hosszadalmas mulatságaiban gyökerezik. Manapság az antipasti nem feltétlenül előétel - lehet maga a felséges vacsora is...

Kanapék  45
A kanapé eredetileg kis szelet kenyér vagy pirítós, ízletes, pikáns krémmel a tetején, és többnyire a főétkezés előtt tálaljuk fel. Maga a szó - canapé - francia, és valóban magát az ülőbútort jelenti, arra utalva, mintha a krém vagy a "feltét" kis "kanapén" ülne a kenyér tetején. Azóta a kanapé nagy utat tett meg, akárcsak a kenyér mint olyan: ma a kanapé lehet pogácsa, polentaszelet, tészta vagy kis lepény, a tetejére pedig szinte bármi kerülhet. A tökéletes kanapé egy, legfeljebb két finom falat; nem kell hozzá sem villa, sem tányér, ezért aztán a vendégek nyugodtan sétálgathatnak, s beszélgethetnek...

India ízei  83
Ha barátaink fűszeresen kedvelik az életet, adjunk a partin kínált falatoknak indiai karaktert. Néhány indiai étel - a samosa, a pakora, a csirketikka - közismert és közkedvelt. De a fűszeres nem feltétlenül méregerős; az indiai konyha sokszor lágy és magával ragadó - a báránykorma és a cipóban tálalt dhal ugyan egy forró ország ízeit elegyíti, de mégsem durva és lehengerlő. Ha nagy és éhes társaságot látunk vendégül, kínáljunk különféle miniatűr kenyereket, hogy megpakolhassák színpompás "köretekkel" és chutneykkal...

Keleti ízek  111
Amikor a kínai Szung-dinasztia főszakácsai ínycsiklandozó apró falatok végtelen hosszú sorát tálalták fel, hogy megbizsergessék császári uraik amúgy elkényeztetett szájpadlását, aligha sejtették, hogy a yum cha hagyományait alapozták meg éppen. Ezeket a harapásnyi falatok túlélték a századokat, és manapság teához kínálják őket; közkedveltek mind Kínában, mind a világ bármely kínai negyedében. És Ázsia többi országa sem maradt szégyenlősen a háttérben, hogy Kínának hagyja a kulináris glóriát... A japán sushi, a thai haltorták és az indonéziai gado mind helyet követel magának a keleti kedvencek asztalán...

Tapas & Meze  161
A tapas és a meze azok a csodás finomságok, amelyeket a balzsamos mediterrán vidéken kínálgatnak leginkább. A tapas egyenesen a társaságkedvelő spanyol nép összejöveteleinek szíve. A szó maga - "tapa" - azt jelenti: lefed, letakar, és pontosan erre használták anno: kenyér- vagy sonkaszelettel letakarták a sherrys poharat, nehogy belepottyanjon egy-két légy. Azóta a tapas persze önálló pályára lépett, s manapság a legfőbb oka tud lenni egy-egy spanyol kocsmai látogatásnak. A "meze" görög szó, "ízletes morzsát" jelent, s Görögország, Törökország és a Közép-Kelet ízeit gyűjti halomba. Eredetileg a főfogás előtt tálalták, de manapság egy mezetál a saját jogán koronáz meg bármely étkezést...

Tex-mex   195
A határvonal Mexikó és Texas között alighanem két nagyon különböző országot választ el, de ha ételről van szó, különbség szinte nem létezik. A tex-mex konyha oly színes és fényes, akárcsak a napsütötte Texas és Mexikó, ahonnan származik. Amíg egy tál finoman elrendezett kanapé nyugalmat, eleganciát sugároz, egy rakás tüzes tex-mex falat szinte robban..

Partira fel!  219
Hát elküldted a meghívókat, már nem lehet tagadni... Ez nem egy afféle spontán vendégség, nem csak amolyan "felugranak a haverok egy kicsit" - ez hamisítatlan parti. A szó szinte húzza maga után a várakozást, az izgalmat, a borzongást. Nyugodj meg, higgadja le, ne ess túlzásokba: az alábbi receptek közül ötöt-hatot válassz ki (legfeljebb megkétszerezed-megháromszorozod a mennyiséget); jobban jársz, mintha húsz különböző ételt készítenél. Lepd meg a vendégeidet azzal, hogy kis méretben tálalod azt, amit nagyban szoktak meg: húsos lepényt vagy szendvicset...

Valami édes  267
Ugyan honnan származik vajon az "édes semmiség" kifejezés? Hiszen legtöbbünk számára az édesség egyáltalán nem semmiség, hanem az élet egyik legnagyobb öröme. Az olvadó csokoládé íze az ajkunkon, az apró tortafalatból kibuggyanó krém, a friss gyümölcs hatása az ízlelőbimbókra - hát ezeket bizony nem szabad könnyedén venni. Kerekítsük hát le az estét egy tál édességgel, és nézzük, hogy csillan fel a vendégek tekintete...


 


Kinyit
recept beküldése

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Ünnepek - vendégvárás Ünnepek - vendégvárás
Szerzők: Döbbelin, Hans Joachim, Bulling, Hermann
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Könyvünkben 17 ünnepségre állítottunk össze ételsort a hozzájuk illő italokkal és terítékekkel, és...

Hamburgerek és burgerek Hamburgerek és burgerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Kellemesen csalódik majd, aki azt gondolja, minden hamburger íze egyforma. A híres üzletláncok kínálatát is...

Finom falatkák Finom falatkák
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Sör- vagy borkorcsolyaként ismert apró falatkákkal kínáljuk a délután vagy a vacsora után érkező...

Paleolit vendégváró falatkák Paleolit vendégváró falatkák
Szerző: Mezei Elmira
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

Ki ne szeretné paleós házigazdaként is elkápráztatni vendégeit gusztusos, étvágygerjesztő falatkákkal,...

Sütemények két személyre Sütemények két személyre
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Édes süteményekkel, tortákkal szeretné elkápráztatni a családját és barátait? A könyvben található...

Saját készítésű pralinék és bonbonok Saját készítésű pralinék és bonbonok
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Ennek a varázslatos könyvnek a segítségével megvalósulhatnak a legédesebb álmaink: a több mint 40 receptből...

Palacsintaparti Palacsintaparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Egyszer fogadásból egy olyan bulit rendeztem fiatalok számára, ahol minden étel alapja a palacsintatészta volt....

Rostonsültek Rostonsültek
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült...

99 vendégváró 33 színes ételfotóval 99 vendégváró 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Sanoma Kiadó (2010)

"...Ebben a könyvben olyan ételek receptjét igyekeztem egy kosárba szedni, amelyek között, reményeim szerint,...

Harapnivalók Harapnivalók
Szerző: Neri, Michela
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2013)

Egyszerűen elkészíthető harapnivalók családunk és barátaink örömére. Ebben az elegáns és tartalmas...

1 forma - 50 muffin 1 forma - 50 muffin
Szerző: Spaeth, Radu
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A kis tortácskák a mai konyha slágerei: gyorsan elkészülnek, ínycsiklandóan díszítve egyszerűen édesen,...

Barbecue és nyári saláták Barbecue és nyári saláták
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120...

Ételművészet, életművészet Ételművészet, életművészet
Szerző: Hatvany Lili
Kiadó: Szépirodalmi Kiadó (1986)

Valamikor régen, boldog háborúelőtti időben, kétféle polgári háziasszonyt ismertünk. Az egyik – a jó...

500 finom falat 500 finom falat
Szerző: Blake, Susannah
Kiadó: Gabo Kiadó (2008)

Az 500 finom falat világos, könnyen érthető követhető, ínycsiklandó receptek gyűjteménye, mely praktikus...

Gyerekzsúr Gyerekzsúr
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2006)

Hogyan rendezzünk gyerekzsúrt? Mit adjunk a vendégeknek, mit adjunk a vendéggyerekeknek? A könyv kitér a...

Grillparti Grillparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A társasági együttlét egyik legkellemesebb formája a grillezés, amikor beszélgetés-iszogatás közben a...

A legfinomabb vendégváró falatok A legfinomabb vendégváró falatok
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Baráti lakomák Baráti lakomák
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Az éttermek zajos, rohanó világával ellentétben Gordon Ramsay otthoni konyhájában nyugalom honol. A főzés...

Kapcsolódó cikkek