Mit egyen az epebeteg?

Mit egyen az epebeteg?
Mit egyen az epebeteg?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerzők: , , ,
Kiadó: Anonymus Kiadó
Kiadás éve: 2001
Oldalszám: 175
ISBN: 963-7966-37-4
Az epebetegek gyógyításában a legtöbb nyugat-európai országban közel sincs olyan jelentősége a diétának, mint Magyarországon. Mégpedig azért, mert az ottani táplálkozási szokások sokkal egészségesebbek, mint a mieink.Az átlagos hazai étrend a szükségesnél több energiát, zsírt, koleszterint, cukrot, konyhasót - és a szükségesnél kevesebb élelmi rostot, vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot és mikroelemet (vasat, szelént, cinket, kobaltot stb.)tartalmaz. Mindennek egyenes következménye, hogy Magyarországon nő a táplálkozással összefüggő betegségek (szív- és keringési-, cukor-, daganatos betegségek) száma. Az epebetegség szintén ide tartozik, mert létrejötte elsősorban a zsírbő és rostszegény táplálkozás, valamint a rendszertelen étkezés következménye. Ezért könyvünkkel nemcsak a már megbetegedettek gyógyítását, hanem a megbetegedés kockázatának csökkentését, a megelőzést is szolgálni kívánjuk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

7

Az epehólyag és epeutak betegségei

9

Étrend és epebetegség

13

Az epekőképződés kockázatát csökkentő étrend

13

Az egészséges táplálkozás alapelvei

13

Hogyan étkezzünk, ha a panaszok jelentkeznek?

16

Epegörcs és akut epehólyaggyulladás diétás kezelése

20

Étrend epeműtét után

20

Élelmiszeranyagaink és élelmiszereink értékelése az epebetegek diétájának szempontjából

22

Gyógynövények az epebántalmak kezelésében (fitoterápia)

31

Illóolaj-tartalmú drogok

34

Keserűanyag-tartalmú drogok

40

Ételreceptek

43

Tanácsok az étel elkészítéséehz

43

Néhány általános alapelv

43

Levesek

44

Levesbetétek

55

Főzelékek, köretek

59

Mártások

81

Saláták

84

Húspótlók

97

Halak

103

Szárnyasok

109

Marhahúsból készült ételek

120

Sertéshúsból készült ételek

127

Tészták, édességek

135

Gyümölcsök, gyümölcskészítmények

142

Szendvicskrémek

150

Italok

156

Mintaétrendek

160

I. étrend

160

II. étrend

160

III. étrend

161

Élelmiszerek energia- és zsíranyagtartalma

166

Konyhai eszközök mértéktáblázata

169

A receptben szereplő ételek tápanyagtartalma

170

Irodalomjegyzék

175

Könyvünk szerzői


Kinyit
pinterest