Mediterrán konyha

Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Észak-Afrika, Közel-Kelet, Törökország, Görögország, Balkán

Mediterrán konyha  
Mediterrán konyha
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 256
ISBN: 963-094-623-8
Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára varázsolhatja a világ egyik legkedveltebb - és egyben az egyik legegészségesebb - konyhájának ínycsiklandó ízeit és illatait. Lépésről lépésre mutatja be a házi pizza- és pitasütés, a paella- vagy a joghurtkészítés fortélyait. A kötet méltán válhat minden modern szakácskönyvgyűjtemény nélkülözhetetlen darabjává.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Olaszország  12
Az olasz konyha bámulatos regionális változatosságával valószínűleg a legismertebb a mediterrán konyhák közül. A 19-20. században az olasz emigránsok világszerte elterjesztették a főzés és az evés iránti szenvedélyüket, amit az utóbbi években csak felerősített a növekvő mértékű turizmus és a különböző sztárszakácsok ismertsége. Ám az olasz konyha maximálisan kiérdemli a népszerűséget: minden régiójának ételei egyszerűen elkészíthetők, és a mai napig őrzik a hagyományait annak a paraszti konyhának, mely csakis a legjobb minőségű, legfrissebb alapanyagokkal dolgozik. 

Franciaország  64
A francia konyha régiónként igen nagy változatosságot mutat. Nagyon leegyszerűsítve talán azt mondhatjuk, hogy felosztható észak-francia konyhára, melyre a gazdag, vajas mártások jellemzők, illetve déli vagy mediterrán francia konyhára, mely olívaolajon, fokhagymán és friss zöldfűszereken alapul. Az itt olvasható receptek szinte kivétel nélkül a délebbi vidékekről: Provence-ból, a Cóte d'Azurről és Languedocból származnak.

Spanyolország  100
Spanyolország keleti partvidékén a különböző tartományok konyhái Katalóniától Andalúziáig sokféle helyi jellegzetességet mutatnak. Innen ered néhány világszerte népszerűvé vált fogás is, mint például a gazpacho vagy a paella. Ezen a vidéken a hétköznapokat még mindig elkerüli a modern világ örökös rohanása. A terített asztal szentsége, a bőséges és friss halászzsákmány és a mór konyha cseppnyi egzotikuma adja a spanyol mediterrán konyha sajátos, utánozhatatlan ízvilágát.

Észak-Afrika  130
Marokkó, Tunézia és Algéria aromás és nemritkán csípős ételeiben a közel-keleti és afrikai hagyományok szerencsésen keverednek a mediterrán konyha elemeivel. Az észak-afrikai konyha kulináris értelemben a nomád berberektől ered; ez a nép találta ki mintegy 2000 évvel ezelőtt a mára már világhírűvé vált kuszkuszt. A régióra az idők során egyaránt hatott az arab világ, Törökország, Spanyolország, Franciaország, sőt az Újvilág konyhája, így alakult ki lassan az oly sokak által kedvelt, utánozhatatlanul sokszínű, intenzív és titokzatosan egzotikus ízvilág.

Közel-Kelet  150
A közel-keleti országok konyhája a régiót évezredek óta benépesítő földműves, illetve nomád pásztornépek étkezési szokásaira épül. Ősrégi hagyomány ez - olyannyira, hogy az egyes egyiptomi szövegekben és a Bibliában leírt ételeket a mai napig fogyasztják. A közel-keleti ízvilágot az iszlám harcosok idővel a Földközi-tenger egész medencéjében elterjesztették, amikor meghódították Észak-Afrikát, Spanyolországot és más vidékeket.

Törökország  186
Törökország mindig kelet és nyugat kapujának számított, így gasztronómiai hagyományaiban is mindkét világ sokszínű hatását tükrözi. A török konyha a régiót a középkorban benépesítő nomád népesség szokásaiban gyökerezik; erre épült rá az Oszmán Birodalom dúsgazdag szultánjainak fényűző és kifinomult udvari konyhája. A török ember számára ma ugyanolyan fontos, mint egykor, hogy jót főzzön, jót egyen, és persze a vendégeit is jóltartsa. 

Görögország  202
A alapvetően olívaolajra, különböző juh- és kecskesajtokra, roston sült húsokra, valamint friss zöldségekre és gyümölcsökre épülő görög konyha a könnyű és egészséges mediterrán étrend iskolapéldája. Az ország fekvéséből adódóan a görög konyha bámulatos regionális változatosságot mutat az európai szárazföldön fekvő északi vidékektől a Jón- és az Égei-tenger apró szigeteiig.

Balkán  228
A Görögországtól északra fekvő nyugat-balkáni országok, Albánia, Macedónia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia és Montenegró, valamint az Olaszországgal határos Szlovénia a mediterrán világ szerves részét képezik. A régió gasztronómiai hagyományai sok közös vonást mutatnak az olasz, a görög és általában a mediterrán konyhával. Mindazonáltal a balkáni konyhát különlegessé teszik a kelet-európai vonások, az Oszmán Birodalomtól és az Osztrák-Magyar Monarchiától örökölt jellegzetességek.

 Receptmutató  250


Kinyit
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

500 mediterrán étel 500 mediterrán étel
Szerző: Sforza, Valentina
Kiadó: Gabo Kiadó (2011)

A Földközi-tengert övező országok -Olaszország, Spanyolország, Görögország, Libanon és Portugália-...

Görög ízek Görög ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Tapas Tapas
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2008)

Akár apró snack egy pohár bor mellé, akár előétel vagy komplett menü, a tapas a mediterrán konyha...

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

33 mediterrán étel 33 mediterrán étel
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Görög konyha Görög konyha
Szerzők: Kieslich, Sabine, Kaipi, Aphrodite
Kiadó: Alexandra Kiadó (0)

Varázsolja könyvünk segítségével asztalára a nyár hangulatát! Több mint 50 eredeti recept, változatos...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Spanyol ízek Spanyol ízek
Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

Kapcsolódó cikkek