Levesek

Levesreceptek a világ minden tájáról, lépésről lépésre

Levesek  
Levesek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 256
ISBN: 9639552321
Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes ételleírás könnyen követhető a lépésről lépésre megadott útmutatás és a remek színes szemléltető képek alapján.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés  4

Zöldséglevesek  6
A zöldségek rendkívül nagy választékot kínálnak a leveskészítéshez. Főzhetünk belőlük igen egyszerű leveseket, de lehetőséget adnak a legváltozatosabb felhasználásra is. Gondoljuk el, mennyiféle zöldség termelődik az évszakok változása során, s milyen sokféle lehetőség adódik levesben való felhasználásukra - főzhetünk krémleveseket, erőleveseket, darabos, sűrű és kiadós leveseket. A zöldségek alapul szolgálhatnak egyszerű táplálékhoz vagy izgalmas, bonyolult összetételű étkekhez, tiszta ízekhez vagy ízek elbűvölő egybeolvasztásához, zsírszegény és egészséges vagy gazdag, ínycsiklandó kombinációkhoz. 
A zöldséglevesek rendkívül változatosak és igen élvezetesek - ráadásul gyakran színpompásságukkalis gyönyörködtetnek. Mivel a zöldséglevesektöbbsége előre is elkészíthető, így általában gyorsabban tálalhatjuk őket. 
Ne feledjük el, hogy a legjobb levesek kiváló hozzávalókból készülnek. A húsos, friss zöldségek ízben és tápértékben gazdagabbak, mint a hervadt és ráncos zöldségek, ezért leveseinkhez mindig a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk, méghozzá bőségesen. Minél magasabb a zöldség aránya a folyadékhoz viszonyítva, annál koncentráltabb lesz a leves íze, annál kedvezőbb a sűrűsége.
A személyes választásunkon múlik, hogy éppen milyn zöldségből főzünk levest. A fejezben található receptek rengeteg ötletet kínálnak - tekintsük a javaslatokat alapnak a kísérletezéshez.

Halas levesek  62
A halakból, kagylókból és rákfélékből készült leveseket a világ szinte minden részén kedvelik, mert nagyon kellemes, élvezetes és gyakran igen gazdaságos fajtáját jelentik a tápláló ételeknek. Ráadásul gyorsan elkészíthetők. 
A halászok ragulevesét a kényszerűség hívta életre, hogy felhasználják az eladatlan fogást, ezért hagyományosan sokféle halat, kagylót és rákfélét tartalmaz; ezek könnyen helyettesíthetők, így lehetőség van az improvizációra. Szabadon választhatunk az éppen friss, szezonális tenger gyümölcseiből. 
Bár az ebben a fejezetben szereplő levesek nem igényelnek halalaplét, mégis jobb azt használni víz helyett - ha van kéznél -, mert erősebb lesz a leves íze. A kagylófélék főzőleve igen ízletes, zamatossá teszi a levest. A garnélarák héjának és más páncélosoknak a felhasználásával igen pompás erőleves készíthető. A többi erőleveshez viszonyítva halból rövidebb idő alatt elkészül a halalaplé, ebben a fejezetben találhatunk egy alapreceptet hozzá. Ha szükséges, felhigított tyúklevest is használhatunk helyette.
A tenger gyümölcseiből igen sokféle levest főzhetünk, a legegyszerűbbtől  - erőleves rákkal - a különböző egzotikus fűszerezésű változatokig. A fejezet receptjei lehetőséget kínálnak a halakból, kagylókból és rákfélékből készíthető változatos levesek felfedezésére.

Levesek különféle húsokkal  106
A húsokból és a szárnyasokból készített levesek sora a legegyszerűbb húslevestől a nagyon tartalmas egytálételekig terjed. A hús- és a szárnyaslevesek választéka szinte végtelen, az egyszerű, tésztabetéttel készült tyúkhúslevestől a marharagulevesig, az egzotikus ízesítésű keleti levesekig.
A fejezetben lévő levesajánlatok igen-egen táplálóak és főfogásnak is alkalmasak, ha kenyeret, esetleg salátát és sajtot adunk kíséretül. Ezek a levesek megfelelő arányban tartalmaznak fehérjét, zöldségeket és szénhidrátokat, mindezt akár egyetlen fogásban. A legtöbb esetben a a hús- és a szárnyaslevesekhez szükség van erőlevesre. A fejezetben a marhahús- és a csirkehúserőleves elékészítéséhez is találhatunk receptet. Ezek az alapreceptek mindenféle leves, mártás és ragu készítéséhez használhatók. A csirkéből és más szárnyasból készült húsleves különösen jól használható, s helyettesíthető vele a többi húsból nyert erőleves.
A húslevesek és a szárnyaslevesek közt megtalálhatók a legkedveltebb és a legjobb receptek, amelyek felidézik gyermekkori emlékeinket és a családi otthon melegét.

Levesek hüvelyesekből  156
A babbal, egyéb hüvelyesekkel és gabonamagvakkal készült szívmelengető és tápláló levesek sok különböző országban a hagyományos ételek közé tartoznak. Az ilyen hozzávalókból készült levesek gyakran diétás helyettesítői más fehérjeforrásoknak, s egyszersmind tökéletes, könnyű, finom levesek.
A bab és más hüvelyesek előkészítése során az első feladat a gondos átválogatás, hogy eltávolítsuk a kavicsokat és az idegen szemetet. Többségüknél elengedhetetlen a beáztatás - 6 vagy 24 órán át. A felhasználás évében termett száraz hüvelyesek rövidebb áztatási időt igényelnek. A lencsét többnyire nem is szükséges beáztatni. A bab és a többi hüvelyes főzési ideje némiképpen különböző; néha lassabban puhulnak meg, mint várnánk. A sót csak akkor adjuk a hüvelyesekhez, ha már megfőttek, mivel a só keményítő hatású és meg is akadályozhatja, hogy alaposan megfőjenek. 
A konzervbab igen alkalmas lehet, mivel a recept szerint megfelelő pillanatban a többi hozzávalóhoz adva nem kell hosszú ideig főzni. A só és cukor nélkül dobozolt konzervek a legmegfelelőbbek.
Az olyan gabonák, mint a rizs, az árpagyöngy vagy a zab változatossá és táplálóvá teszik a levest. Fő alkotórészei vagy ízletes és egészséges kiegészítői is lehetnek egy tartalmas levesnek. A fejezetben szereplő receptek bizonyítják, hogy milyen változatosak lehetnek a hüvelyesekkel és gabonamagvakkal készüt levesek.

Különleges és hideg levesek  204
Az ebben a fejezetben szereplő levesválaszték valami mást kíván nyújtani. A különleges alkalmakraszánt levesreceptek igen célszerűek vendéglátásra, mivel különleges, ünnepi hozzávalókból készülnek. Megfelelőek kötetlen társas összejövetelekhez, azért is, mivel hosszabb az elkésíztési idejük, mint amennyit általában egy családi vacsora megenged. a hideg levesek is remek ételek különleges alkalmakra és otthoni vendéglátásra, de általában örömet szerezhetnek forró nyári napokon is. A hideg leveseket előre el kell készíteni, hogy legyen elég idő a behűtésükre; a legtöbb ilyen levest bizonyos szintig jó előre el lehet készíteni. Általános szabály, hogy a levest csak takaréklángon vagy közepes hőfokon, nagyon lassan szabad újból felmelegíteni, amíg forró és gőzőlgő lesz. Ha végül tejszín is szükséges a levesbe, azzal várjunk és csak az újramelegítés után kerüljön bele. 
Ha vendéglátásra készülünk, tanácsos sorra venni, mely ételek a legalkalmasabbak erre a célra. Gondoljuk meg, minek van éppen szezonja, s mivel szeretnénk megvendégelni a barátainkat és a családot; ez a fejezet bizonyára ad majd ihletet.


Kinyit
bevásárlólista

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Levesek Levesek

A kötetben helyet kapnak a klasszikus levesek, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak...

500 kedvenc receptünk 500 kedvenc receptünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Kilófaló finomságok Kilófaló finomságok
Szerző: Szoó Judit
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Kilófaló sütemények után finomságok? Bizony! Sütemények és édességek mellett egyre több étel, leves és...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Burgonya Burgonya
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A burgonya kétségtelenül az egyik legváltozatosabban felhasználható zöldségféle. Kiváló a tápértéke,...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára...

Főzőkanállal hazán kívül Főzőkanállal hazán kívül
Szerzők: Lénárt Vera, Pákozdi Judit
Kiadó: Idegenforgalmi Propaganda és Kiadó V. (1985)

Sokat hallunk, olvasunk arról, hogy miként is alakul a 20. század második felében a messzi földön nevezetes...

Mexikói konyha Mexikói konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A vibrálóan eleven és izgalmas mexikói konyhát különféle kultúrák sok évszázados konyhaművészeti...

Kínai ízek Kínai ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Test és lélek harmóniája- ennek megteremtéséhez járul hozzá az évezredes hagyományokkal rendelkező kínai...

Spanyol konyha Spanyol konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

99 leves 33 színes ételfotóval 99 leves 33 színes ételfotóval
Szerzők: Hemző Károly, Lajos Mari
Kiadó: Corvina Kiadó (1989)

A "fazék" szóhoz - amelyben több-kevesebb lével főzzük az ételt - a világ minden nyelvén, olykor régen...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Egy nap, egy recept Egy nap, egy recept
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: Magánkiadás (2003)

Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg...

Francia finomságok dióhéjban Francia finomságok dióhéjban
Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

Kapcsolódó cikkek