Levesek

Levesreceptek a világ minden tájáról, lépésről lépésre

Levesek  
Levesek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 256
ISBN: 9639552321
Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes ételleírás könnyen követhető a lépésről lépésre megadott útmutatás és a remek színes szemléltető képek alapján.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés  4

Zöldséglevesek  6
A zöldségek rendkívül nagy választékot kínálnak a leveskészítéshez. Főzhetünk belőlük igen egyszerű leveseket, de lehetőséget adnak a legváltozatosabb felhasználásra is. Gondoljuk el, mennyiféle zöldség termelődik az évszakok változása során, s milyen sokféle lehetőség adódik levesben való felhasználásukra - főzhetünk krémleveseket, erőleveseket, darabos, sűrű és kiadós leveseket. A zöldségek alapul szolgálhatnak egyszerű táplálékhoz vagy izgalmas, bonyolult összetételű étkekhez, tiszta ízekhez vagy ízek elbűvölő egybeolvasztásához, zsírszegény és egészséges vagy gazdag, ínycsiklandó kombinációkhoz. 
A zöldséglevesek rendkívül változatosak és igen élvezetesek - ráadásul gyakran színpompásságukkalis gyönyörködtetnek. Mivel a zöldséglevesektöbbsége előre is elkészíthető, így általában gyorsabban tálalhatjuk őket. 
Ne feledjük el, hogy a legjobb levesek kiváló hozzávalókból készülnek. A húsos, friss zöldségek ízben és tápértékben gazdagabbak, mint a hervadt és ráncos zöldségek, ezért leveseinkhez mindig a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk, méghozzá bőségesen. Minél magasabb a zöldség aránya a folyadékhoz viszonyítva, annál koncentráltabb lesz a leves íze, annál kedvezőbb a sűrűsége.
A személyes választásunkon múlik, hogy éppen milyn zöldségből főzünk levest. A fejezben található receptek rengeteg ötletet kínálnak - tekintsük a javaslatokat alapnak a kísérletezéshez.

Halas levesek  62
A halakból, kagylókból és rákfélékből készült leveseket a világ szinte minden részén kedvelik, mert nagyon kellemes, élvezetes és gyakran igen gazdaságos fajtáját jelentik a tápláló ételeknek. Ráadásul gyorsan elkészíthetők. 
A halászok ragulevesét a kényszerűség hívta életre, hogy felhasználják az eladatlan fogást, ezért hagyományosan sokféle halat, kagylót és rákfélét tartalmaz; ezek könnyen helyettesíthetők, így lehetőség van az improvizációra. Szabadon választhatunk az éppen friss, szezonális tenger gyümölcseiből. 
Bár az ebben a fejezetben szereplő levesek nem igényelnek halalaplét, mégis jobb azt használni víz helyett - ha van kéznél -, mert erősebb lesz a leves íze. A kagylófélék főzőleve igen ízletes, zamatossá teszi a levest. A garnélarák héjának és más páncélosoknak a felhasználásával igen pompás erőleves készíthető. A többi erőleveshez viszonyítva halból rövidebb idő alatt elkészül a halalaplé, ebben a fejezetben találhatunk egy alapreceptet hozzá. Ha szükséges, felhigított tyúklevest is használhatunk helyette.
A tenger gyümölcseiből igen sokféle levest főzhetünk, a legegyszerűbbtől  - erőleves rákkal - a különböző egzotikus fűszerezésű változatokig. A fejezet receptjei lehetőséget kínálnak a halakból, kagylókból és rákfélékből készíthető változatos levesek felfedezésére.

Levesek különféle húsokkal  106
A húsokból és a szárnyasokból készített levesek sora a legegyszerűbb húslevestől a nagyon tartalmas egytálételekig terjed. A hús- és a szárnyaslevesek választéka szinte végtelen, az egyszerű, tésztabetéttel készült tyúkhúslevestől a marharagulevesig, az egzotikus ízesítésű keleti levesekig.
A fejezetben lévő levesajánlatok igen-egen táplálóak és főfogásnak is alkalmasak, ha kenyeret, esetleg salátát és sajtot adunk kíséretül. Ezek a levesek megfelelő arányban tartalmaznak fehérjét, zöldségeket és szénhidrátokat, mindezt akár egyetlen fogásban. A legtöbb esetben a a hús- és a szárnyaslevesekhez szükség van erőlevesre. A fejezetben a marhahús- és a csirkehúserőleves elékészítéséhez is találhatunk receptet. Ezek az alapreceptek mindenféle leves, mártás és ragu készítéséhez használhatók. A csirkéből és más szárnyasból készült húsleves különösen jól használható, s helyettesíthető vele a többi húsból nyert erőleves.
A húslevesek és a szárnyaslevesek közt megtalálhatók a legkedveltebb és a legjobb receptek, amelyek felidézik gyermekkori emlékeinket és a családi otthon melegét.

Levesek hüvelyesekből  156
A babbal, egyéb hüvelyesekkel és gabonamagvakkal készült szívmelengető és tápláló levesek sok különböző országban a hagyományos ételek közé tartoznak. Az ilyen hozzávalókból készült levesek gyakran diétás helyettesítői más fehérjeforrásoknak, s egyszersmind tökéletes, könnyű, finom levesek.
A bab és más hüvelyesek előkészítése során az első feladat a gondos átválogatás, hogy eltávolítsuk a kavicsokat és az idegen szemetet. Többségüknél elengedhetetlen a beáztatás - 6 vagy 24 órán át. A felhasználás évében termett száraz hüvelyesek rövidebb áztatási időt igényelnek. A lencsét többnyire nem is szükséges beáztatni. A bab és a többi hüvelyes főzési ideje némiképpen különböző; néha lassabban puhulnak meg, mint várnánk. A sót csak akkor adjuk a hüvelyesekhez, ha már megfőttek, mivel a só keményítő hatású és meg is akadályozhatja, hogy alaposan megfőjenek. 
A konzervbab igen alkalmas lehet, mivel a recept szerint megfelelő pillanatban a többi hozzávalóhoz adva nem kell hosszú ideig főzni. A só és cukor nélkül dobozolt konzervek a legmegfelelőbbek.
Az olyan gabonák, mint a rizs, az árpagyöngy vagy a zab változatossá és táplálóvá teszik a levest. Fő alkotórészei vagy ízletes és egészséges kiegészítői is lehetnek egy tartalmas levesnek. A fejezetben szereplő receptek bizonyítják, hogy milyen változatosak lehetnek a hüvelyesekkel és gabonamagvakkal készüt levesek.

Különleges és hideg levesek  204
Az ebben a fejezetben szereplő levesválaszték valami mást kíván nyújtani. A különleges alkalmakraszánt levesreceptek igen célszerűek vendéglátásra, mivel különleges, ünnepi hozzávalókból készülnek. Megfelelőek kötetlen társas összejövetelekhez, azért is, mivel hosszabb az elkésíztési idejük, mint amennyit általában egy családi vacsora megenged. a hideg levesek is remek ételek különleges alkalmakra és otthoni vendéglátásra, de általában örömet szerezhetnek forró nyári napokon is. A hideg leveseket előre el kell készíteni, hogy legyen elég idő a behűtésükre; a legtöbb ilyen levest bizonyos szintig jó előre el lehet készíteni. Általános szabály, hogy a levest csak takaréklángon vagy közepes hőfokon, nagyon lassan szabad újból felmelegíteni, amíg forró és gőzőlgő lesz. Ha végül tejszín is szükséges a levesbe, azzal várjunk és csak az újramelegítés után kerüljön bele. 
Ha vendéglátásra készülünk, tanácsos sorra venni, mely ételek a legalkalmasabbak erre a célra. Gondoljuk meg, minek van éppen szezonja, s mivel szeretnénk megvendégelni a barátainkat és a családot; ez a fejezet bizonyára ad majd ihletet.


Kinyit
twitter

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló Eredeti receptek Svájcból - Kóstoló
Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2013)

Magyarországon éltünk, amikor elkezdtem írni ezt a könyvet és Svájcban, amikor befejeztem. Ahogy megismertem...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok,...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: O-Press (2010)

Az étkezés rendkívül fontos szerepet játszik a francia emberek életében. Az étel minősége nagymértékben a...

Egy nap, egy recept Egy nap, egy recept
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: Magánkiadás (2003)

Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg...

Levesek Levesek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Nincs is jobb egy tál finom levesnél! Hideg téli napokon a sütőtök - vagy gombakrémleves belülről melegíti...

Nélkülözhetetlen wok könyv Nélkülözhetetlen wok könyv
Szerkesztő: Harpham, Zoe
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az utóbbi időben a wok használata elterjedt az európai konyhákban is - köztudottá vált, hogy a wok...

A legfinomabb levesek A legfinomabb levesek
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A jól elkészített és megfelelő hőmérsékleten tálalt leves bármilyen étkezés méltó bevezetése lehet....

A 100 legjobb étel sertéshúsból A 100 legjobb étel sertéshúsból
Szerző: Bodó Alpár
Kiadó: STB Könyvek Kiadó (2004)

Ropogós sült malac, rántott sertéskaraj, sült sertésborda, sertéspörkölt, főtt tarja, füstölt sonka,...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

77 karácsonyi menü 77 karácsonyi menü
Szerző: Boda Zoltánné
Kiadó: Szalay Kiadó (2004)

Az ünnepek alkalmával mindig szeretnénk igazán kitenni magunkért, s karácsonykor különösen igyekszünk, hogy...

155 leves 155 leves
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

155 egytálétel 155 egytálétel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Az egytálételek vendégvárás idején segítenek abban, hogy több időnk maradjon a felkészülésre. Vacsorára...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Burgonya Burgonya
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

155 magyaros étel 155 magyaros étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Kedvcsinálóként szeretnénk kiemelni néhány érdekes receptet, mint például a balatoni mustos birkapecsenyét,...

Kapcsolódó cikkek