Levesek

Levesreceptek a világ minden tájáról, lépésről lépésre

Levesek  
Levesek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 256
ISBN: 9639552321
Igen különböző ízvilágú ételek ötletekben gazdag gyűjteménye ez a kis szakácskönyv: 120 leves receptjét tartalmazza, amelyek a legváltozatosabb alapanyagokból és különféle főzési módszerekkel készültek. Az összes ételleírás könnyen követhető a lépésről lépésre megadott útmutatás és a remek színes szemléltető képek alapján.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés  4

Zöldséglevesek  6
A zöldségek rendkívül nagy választékot kínálnak a leveskészítéshez. Főzhetünk belőlük igen egyszerű leveseket, de lehetőséget adnak a legváltozatosabb felhasználásra is. Gondoljuk el, mennyiféle zöldség termelődik az évszakok változása során, s milyen sokféle lehetőség adódik levesben való felhasználásukra - főzhetünk krémleveseket, erőleveseket, darabos, sűrű és kiadós leveseket. A zöldségek alapul szolgálhatnak egyszerű táplálékhoz vagy izgalmas, bonyolult összetételű étkekhez, tiszta ízekhez vagy ízek elbűvölő egybeolvasztásához, zsírszegény és egészséges vagy gazdag, ínycsiklandó kombinációkhoz. 
A zöldséglevesek rendkívül változatosak és igen élvezetesek - ráadásul gyakran színpompásságukkalis gyönyörködtetnek. Mivel a zöldséglevesektöbbsége előre is elkészíthető, így általában gyorsabban tálalhatjuk őket. 
Ne feledjük el, hogy a legjobb levesek kiváló hozzávalókból készülnek. A húsos, friss zöldségek ízben és tápértékben gazdagabbak, mint a hervadt és ráncos zöldségek, ezért leveseinkhez mindig a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk, méghozzá bőségesen. Minél magasabb a zöldség aránya a folyadékhoz viszonyítva, annál koncentráltabb lesz a leves íze, annál kedvezőbb a sűrűsége.
A személyes választásunkon múlik, hogy éppen milyn zöldségből főzünk levest. A fejezben található receptek rengeteg ötletet kínálnak - tekintsük a javaslatokat alapnak a kísérletezéshez.

Halas levesek  62
A halakból, kagylókból és rákfélékből készült leveseket a világ szinte minden részén kedvelik, mert nagyon kellemes, élvezetes és gyakran igen gazdaságos fajtáját jelentik a tápláló ételeknek. Ráadásul gyorsan elkészíthetők. 
A halászok ragulevesét a kényszerűség hívta életre, hogy felhasználják az eladatlan fogást, ezért hagyományosan sokféle halat, kagylót és rákfélét tartalmaz; ezek könnyen helyettesíthetők, így lehetőség van az improvizációra. Szabadon választhatunk az éppen friss, szezonális tenger gyümölcseiből. 
Bár az ebben a fejezetben szereplő levesek nem igényelnek halalaplét, mégis jobb azt használni víz helyett - ha van kéznél -, mert erősebb lesz a leves íze. A kagylófélék főzőleve igen ízletes, zamatossá teszi a levest. A garnélarák héjának és más páncélosoknak a felhasználásával igen pompás erőleves készíthető. A többi erőleveshez viszonyítva halból rövidebb idő alatt elkészül a halalaplé, ebben a fejezetben találhatunk egy alapreceptet hozzá. Ha szükséges, felhigított tyúklevest is használhatunk helyette.
A tenger gyümölcseiből igen sokféle levest főzhetünk, a legegyszerűbbtől  - erőleves rákkal - a különböző egzotikus fűszerezésű változatokig. A fejezet receptjei lehetőséget kínálnak a halakból, kagylókból és rákfélékből készíthető változatos levesek felfedezésére.

Levesek különféle húsokkal  106
A húsokból és a szárnyasokból készített levesek sora a legegyszerűbb húslevestől a nagyon tartalmas egytálételekig terjed. A hús- és a szárnyaslevesek választéka szinte végtelen, az egyszerű, tésztabetéttel készült tyúkhúslevestől a marharagulevesig, az egzotikus ízesítésű keleti levesekig.
A fejezetben lévő levesajánlatok igen-egen táplálóak és főfogásnak is alkalmasak, ha kenyeret, esetleg salátát és sajtot adunk kíséretül. Ezek a levesek megfelelő arányban tartalmaznak fehérjét, zöldségeket és szénhidrátokat, mindezt akár egyetlen fogásban. A legtöbb esetben a a hús- és a szárnyaslevesekhez szükség van erőlevesre. A fejezetben a marhahús- és a csirkehúserőleves elékészítéséhez is találhatunk receptet. Ezek az alapreceptek mindenféle leves, mártás és ragu készítéséhez használhatók. A csirkéből és más szárnyasból készült húsleves különösen jól használható, s helyettesíthető vele a többi húsból nyert erőleves.
A húslevesek és a szárnyaslevesek közt megtalálhatók a legkedveltebb és a legjobb receptek, amelyek felidézik gyermekkori emlékeinket és a családi otthon melegét.

Levesek hüvelyesekből  156
A babbal, egyéb hüvelyesekkel és gabonamagvakkal készült szívmelengető és tápláló levesek sok különböző országban a hagyományos ételek közé tartoznak. Az ilyen hozzávalókból készült levesek gyakran diétás helyettesítői más fehérjeforrásoknak, s egyszersmind tökéletes, könnyű, finom levesek.
A bab és más hüvelyesek előkészítése során az első feladat a gondos átválogatás, hogy eltávolítsuk a kavicsokat és az idegen szemetet. Többségüknél elengedhetetlen a beáztatás - 6 vagy 24 órán át. A felhasználás évében termett száraz hüvelyesek rövidebb áztatási időt igényelnek. A lencsét többnyire nem is szükséges beáztatni. A bab és a többi hüvelyes főzési ideje némiképpen különböző; néha lassabban puhulnak meg, mint várnánk. A sót csak akkor adjuk a hüvelyesekhez, ha már megfőttek, mivel a só keményítő hatású és meg is akadályozhatja, hogy alaposan megfőjenek. 
A konzervbab igen alkalmas lehet, mivel a recept szerint megfelelő pillanatban a többi hozzávalóhoz adva nem kell hosszú ideig főzni. A só és cukor nélkül dobozolt konzervek a legmegfelelőbbek.
Az olyan gabonák, mint a rizs, az árpagyöngy vagy a zab változatossá és táplálóvá teszik a levest. Fő alkotórészei vagy ízletes és egészséges kiegészítői is lehetnek egy tartalmas levesnek. A fejezetben szereplő receptek bizonyítják, hogy milyen változatosak lehetnek a hüvelyesekkel és gabonamagvakkal készüt levesek.

Különleges és hideg levesek  204
Az ebben a fejezetben szereplő levesválaszték valami mást kíván nyújtani. A különleges alkalmakraszánt levesreceptek igen célszerűek vendéglátásra, mivel különleges, ünnepi hozzávalókból készülnek. Megfelelőek kötetlen társas összejövetelekhez, azért is, mivel hosszabb az elkésíztési idejük, mint amennyit általában egy családi vacsora megenged. a hideg levesek is remek ételek különleges alkalmakra és otthoni vendéglátásra, de általában örömet szerezhetnek forró nyári napokon is. A hideg leveseket előre el kell készíteni, hogy legyen elég idő a behűtésükre; a legtöbb ilyen levest bizonyos szintig jó előre el lehet készíteni. Általános szabály, hogy a levest csak takaréklángon vagy közepes hőfokon, nagyon lassan szabad újból felmelegíteni, amíg forró és gőzőlgő lesz. Ha végül tejszín is szükséges a levesbe, azzal várjunk és csak az újramelegítés után kerüljön bele. 
Ha vendéglátásra készülünk, tanácsos sorra venni, mely ételek a legalkalmasabbak erre a célra. Gondoljuk meg, minek van éppen szezonja, s mivel szeretnénk megvendégelni a barátainkat és a családot; ez a fejezet bizonyára ad majd ihletet.


Kinyit
google+

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Az én alapszakácskönyvem Az én alapszakácskönyvem
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Amikor Horváth Ilona több mint ötven éve megírta zseniális szakácskönyvét, még nem sejtette, hogy...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles...

155 magyaros étel 155 magyaros étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Kedvcsinálóként szeretnénk kiemelni néhány érdekes receptet, mint például a balatoni mustos birkapecsenyét,...

Thai ízek Thai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Thaiföld konyhája a különféle ázsiai főzési stílusok legérdekesebb elemeinek kiváló ötvözete. Az...

500 kínai recept 500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Székrekedés Székrekedés
Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)

Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

77 tavaszi menü 77 tavaszi menü
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2002)

Mit főzzek ma ebédre? Milyen desszert illik a főételhez? Szeretnénk megkönnyíteni a háziasszonyok dolgát,...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára...

500 leves 500 leves
Szerző: Blake, Susannah
Kiadó: Gabo Kiadó (2008)

A levesek e tárháza 500 ínycsiklandozó, egyszerű és könnyen elkészíthető receptet rejt. Oldalait forgatva...

99 új leves 99 új leves
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Sanoma Kiadó (2010)

Több mint 20 éve jelent meg 99 Leves című könyvünk, amelynek folytatását már régóta tervezzük, ugyanis...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

33 leves 33 leves
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2009)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Kapcsolódó cikkek