Klasszikus magyar konyha

Klasszikus magyar konyha  
Klasszikus magyar konyha
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Corvina Kiadó
Kiadás éve: 1992
Oldalszám: 380
ISBN: 963-13-3786-3
A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt elmondhatjuk a magyar ételekről és borfajtákról is. Ebből a könyvből az olvasó az étel- és italfajták lenyűgözően gazdag választékát ismerheti meg, a falusi asztalokra kerülő levesektől az arisztokrácia kifinomult grande cuisine-jéig. Láng György fáradhatatlan kutatómunkával, minden apróságra kiterjedő figyelemmel gyűjtötte össze ezeket az eredeti, kipróbált recepteket. Pontos és részletes utasításai alapján olvasói könnyen és hibátlanul elkészíthetik a könyvben szereplő ételeket. Láng György a mű bevezető fejezetében érdekfeszítő összefoglalót nyújt a magyar konyha történetéről, visszanyúlva a titokzatos kezdetekig, a mongol törzsek étkezési szokásaiig; majd szórakoztató beszámoló következik a Magyarország különböző területein gyakorolt konyhaművészet és étkezési szokások tíz évszázadáról - a budapesti éttermek és kávéházak leírását éppúgy megtaláljuk a könyvben, mint az alföldi pásztortüzekét. E könyvet forgatva az olvasó megújult tiszteletet érez a múlt egyszerű ételei iránt; ugyanakkor könnyen kísértésbe eshet, hogy megpróbálja saját konyhájában előállítani a századforduló híres magyar cukrászainak legpompásabb torta-remekeit. Ez a gazdagon illusztrált, szórakoztató, tanulságos, a maga műfajában meghatározó jelentőségű könyv 1971-ben jelent meg első alkalommal, angol nyelven. Azóta több kontinensen, számos alkalommal kiadták.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés

7

Előszó a magyar kiadáshoz

9

A magyar szakácsművészet története

A titokzatos kezdetek

15

Az első ötszáz év

18

Három külön világ, háromféle konyha (A tizenhatodik és tizenhetedik század szakácsművészete)

27

Buda visszafoglalásától az Osztrák-Magyar Monarchiáig

41

A tizenkilencedik-huszadik század

51

A magyar tájegységek gasztronómiai jellegzetességei

Dunántúl

69

Budapest

79

Észak-Magyarország

89

A Nagyalföld

100

Erdély

119

Receptek

Megjegyzések, elöljáróban

127

Levesek

129

Levesbevalók

147

Előételek

153

Halak

166

Szárnyasok

174

Sertéshúsok és szalonnák

183

Borjú

192

Marha

199

Bárány- és ürühús

210

Vadszárnyasok és vadhúsok

214

Hagyományos raguk: gulyás, pörkölt, paprikás és tokány

222

A káposzta mint főétel

231

Tészták

243

Töltött zöldségfélék

252

Főzelékek és köretek

259

Saláták

272

Mártások

278

Kenyér és pogácsák

284

Krémek, édes mártások és gyümölcsök

291

Zsírban sült tészták

296

Meleg tészták

299

Palacsinták

306

Rétesek

314

Házi édességek

322

Kalács

328

Torták

333

Aprósütemények, szeletek és teasütemények

349

Édes csemegék

359

Táji étrendek, különleges vacsorák és ünnepi lakomák

362

Függelék

Köszönetnyilvánítás

367

Berda József verseiről

369

Válogatott irodalomjegyzék

370

Betűrendes receptmutató

373


Kinyit
facebook