Késsel? Kézzel? Villával?

Így illik enni 77 különleges ételt

Késsel? Kézzel? Villával?  
Késsel? Kézzel? Villával?
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Magyar Könyvklub
Kiadás éve: 1999
Oldalszám: 159
ISBN: 9635489269
A szerző a gasztronómia speci- ális területét választotta könyve tárgyául: a különleges ételek fo- gyasztásának illeméről írt kézi- könyvet. Bareiss ABC sorrendbe rak 77 ételt, amelyek szerinte kü- lönlegesek és tanácsokat ad fo- gyasztásukhoz. Mint minden vá- logatás, ez is tükrözi a szerző íz- lését, ezért semmi meglepő nincs abban, hogy a 77 étel közé a cse- resznye befért, a gránátalma azonban nem. A könyv előszavá- ban ezért is kaphatott helyet az a megállapítás, hogy a legegysze- rűbb étel is lehet problémás – azaz különleges. Mindenesetre a kiválasztott ennivalók bemuta- tásra kerülnek – némelyek törté- nete részletes kultúrtörténeti ke- retbe is van illesztve. A magukat a legnehezebben megadó ételek „megközelítési módját” hosszab- ban, sokszor ábrákkal illusztrálva ismerteti, nem feledkezve meg arról sem, hogy melyik finom- sághoz milyen ital dukál. A Murphy-követők stílusában megírt útmutató tömörségre és humoros megfogalmazásra tö- rekszik, ez utóbbi nem mindig sikerül. Aki még nem fogyasztott articsókát, bouillabaisse-t, ho- márt, nyelvhalat vagy ökörfarkat, de a közeljövőben tervezi, az biztos, hogy egyről a kettőre jut a megismerés területén a Késsel? Kézzel? Villával? olvasása után. A legbiztosabb – mint ezt Ba- reiss is javasolja – az ismeretlen ínyencségek kipróbálása – és ha nehézségeink merülnek fel a fo- gyasztás módjával kapcsolatban, még mindig ott van a pincér, aki mindent tud és alig várja, hogy segítségünkre siessen.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

9

Articsóka

12

Avokádó

14

Bagett

15

Bajor kolbász

17

Bárányborda

19

A borról

20

Békacomb

22

Bouillabaisse

24

Chips

25

Cikóriasaláta

26

Cseresznye

28

Lucullus csemege: a cseresznye

28

Csiga

30

Csirke

31

"Minden polgárnak tyúk főjön a fazekában"

32

Dekoráció

34

Desszert

35

Ellenálhatatlan kísértés: a desszert

36

Dipek

39

Dupla hamburger

39

A hamburger nem ennivaló, hanem kortünet

40

Fácán

42

Fogoly

43

Fondue

43

Fürj

45

Galamb

46

Garnélarák

46

Gombóc

50

Hagymaleves

50

Hagymás lepény

50

Halételek

51

Hamburgi angolnaleves

54

Héjas rákok

54

Homár

56

Kacsa

60

Kagyló

62

Kagylók és egyebek

63

Kanapé

64

Karfiol

64

Kaviár

66

Kenyér

67

Kivi

68

Klubszendvics

69

Koktélgyümölcsök

70

Kókuszdió

72

Krokett

73

Aranyat ér a saját tűzhely - a konyháról

74

Krumpli

76

Christa formás gubói

77

Languszta

80

Leves

81

A leves - egytálételtől az őslevesig

82

LIba

85

Libamáj

85

Mangó

88

A szakácsművészet magasiskolája - a mártás

90

Mártások

92

Millefeuille

93

Nyelvhal

94

Olajbogyó

96

Omlett

96

Osztriga

96

Ökörfark

99

Papaja

100

Pástétom

101

Pezsgő

102

Pisztráng

102

Pizza

108

Püré

109

Rák

110

Rákkoktél

111

Sajt

112

Saláta

115

Sárgadinnye

116

Saslik

116

Savanyú káposzta

118

Sonka

119

Sonka kenyértésztában

120

Spagetti

121

Sprága

123

Sütemények

125

Szárnyasok

127

Szendvics

131

Szivar

133

Szuflé

135

Szünet

135

Tatár bifsztek

136

Tojás

136

Miért eszünk villával?

138

Zarándokkagyló

140

Zarándokjelvénytől az inyencfalatig: a zarándokkagyló

142

Kisszótár

145

Névmutató

157


Kinyit
van itthon