Karcsúsító konyha

Gazdagon illusztrált ételleírások, lépésről lépésre

Karcsúsító konyha
Karcsúsító konyha
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kedvezményes vásárlás
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 256
ISBN: 963955233X
A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden alkalomra. Találhatók benne zsenge levesek és ízes-fűszeres előételek, habkönnyű falatkák és klasszikus hús- vagy halételek, de a vegetáriánus konyha hívei, sőt még az édesszájú fogynivágyók is lelnek benne bőven kedvükrevalót. A pontos zsír- és kalóriaadatok, a kifogyhatatlan szakértői ötletek, tanácsok teszik ezt a könyvecskét a korszerű egészséges táplálkozás egyik megkerülhetetlen alapművévé.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Levesek és előételek  7

Meglepődnénk, ha tudnánk, milyen magas számos közkedvelt leves és előétel zsírtartalma. Különösen igaz ez a szupermarketek konzervdobozba zárt vagy por alakban kínált késztermékeire. Mielőtt tehát legközelebb újra a kosarunkba tennénk valamit a polcok gazdag kínálatából gondoljunk a következő oldalak ízletes receptjeire - a zsírszegény ételsorok eme pompás nyitányaira.
A leves a főétel előtti étkek klasszikusa, ám egy darabka friss kenyérrel maga is könnyű főfogás. Bár kicsit időigényes, érdemes a levéskészítéssel bíbelődni. A zöldségek, húsok és halak főzőleve kitűnő levesalap, amit egy-egy szem burgonyával tanácsos sűrítenünk. Felejtsük el a hagyományos tejföl-liszt vagy - ami még rosszabb - zsír-liszt keveréket, ne használunk rántást.
Első fogásként persze nem csak levest tálalhatunk. Mit szólna például egy adag sonka-zeller rakottashoz, sonkás csirkepástétomhoz, -vagy legyen inkább túrógombóc paréjlevélben?

Hús- és szárnyasételek  49

Ahogy egyre nő az igény az egészséges táplálkozásra, az egészséges élelmiszerekre,egyre több hentesüzletben kínálnak speciálisan feldarabolt, sovány húsokat. Ezek ugyan többnyire valamivel drágábbak, mint az átlagos húsáru, ám mindenképp megéri kicsit több pénzt adni értük. Ahogy érdemes picit több időt is áldozni az elkészítésükre, hogy ízük-zamatuk maradéktalanul érvényesüljön. És ha gondosan megválogatott jól elkészített zöldségkörettel kínáljuk nincs is szükség akkora húsadagokra. 
Fontos, hogy a húsgombócnak, fasírtnak való és a rakott vagy mártásos ételekbe szánt darált hús is sovány legyen. S ha ilyet netán nem árulnak, elkészíthetjük mi magunk a megfelelőt. A marha- és sertéshúsokról vágjunk le minden látható zsíros részt, mielőtt még az étel elkészítésébe fognánk. A csirke, pulyka soványabb, mint a vörös húsok, sőt ez fokozható, ha lehúzzuk a bőrt. Ugyan a kacsahús meglehetősen zsíros, de íze olyan intenzív, hagy már egy kevésből is ízletes, ámde egészséges étel készíthető.

Halak, rákok, kagylók  111

A fehér húsú halak és ún. páncélos állatok (kagylók, rákok) nem hiányozhatnak a zsírszegény étrendből. Húsuk nemcsak rendkívül gazdag ásványi anyagokban és fehérjében, de változatos ízviláguk is tág teret nyújt a kísérletező konyhaművészetnek. 
Ördög, lapos- vagy rombuszhalat viszonylag könnyen kapunk a halárusnál, és elkészítésük sem ördöngösség. A zsírtalan és ízletes rák-, illetve kagylóhús számos ínyenc étel alapanyaga. Néhány halfajta- lazac, tonhal, pisztráng, makréla- húsa meglehetősen zsíros, s csak mértékkel ajánlatos hódolni élvezetének. Ugyanakkor sok bennük a zsírban oldódó A- és D-vitamin, sőt, a tudósok feltételezik, hogy halzsírjuk csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Aki kipróbálja ezeket a recepteket, nem fogja megbánni. Egyik-másik finomság- a halas-rákos tésztafélfújt avagy a fűszeres lazac zöldségágyon - nemsokára talán már nem is lesz olyan ritka vendég a konyháján.

Zöldséges finomságok, saláták  143

Gyakorta olyan sokáig főzzük a zöldségeket, hogy nemcsak tápanyaguk, de ízük is veszendőbe megy. Salátaként meg sokszor mindössze néhány fejessaláta-levél árválkodik a tányéron párfonnyadt hagymakarika meg némi paradicsom társaságában. Ez a fejezet megmutatja, mi mindent varázsolhatunk a friss zöldségek gazdag kínálatából.
A brokkolit és a káposztát a legjobb gőzben párolni, hogy megtartsa színét, frissességét. A narancssárga- és zöldpaprika, a mélylila padlizsán már színeiben is ínycsiklandó, nem hiányozhat a konyhánkból. A gyökérzöldségek közül a sárgarépát és a retket köretekhez, párolt húsokhoz is reszelhetjük, hogy ízesebbé tegyék az ételt. Nyáron bodros szelű pirosas fejes salátákkal tehetjük vidámabbá a salátástálat, vagy gazdagíthatjuk édes koktélparadicsomokkal. Ez utóbbiak nyársra fűzve is megállják helyüket. Kertben jár a ne mulasszunk el zöldfűszerek után nézni, de például menta vagy bazsalikom cserépben is kapható és otthon a konyhaablakban is nevelhető.
A csonthéjasok és olajos magvak zsírtartalma magas, lehetőleg takarékosan bánjunk velük. Másrészt értékes ásványi anyagokkal, fehérjével látják el az emberi szervezetet, ezért kivált a vegetáriánus étrendben játszanak fontos szerepet. 

Desszertek, sütemények   195

Ideális esetben frissgyümölcs zárja az ételek sorát, esetleg egy kanálka zsírszegény joghurttal vagy netán kevéske krémtúróval nyakon öntve. A gyümölcs tökéletesen zsírmentes és önmagában elég édes; cukorra, édesítőkre semmi szükség. Értékes vitaminokban és ásványi anyagokban szintén gazdag - egyszóval az egészségesen táplálkozni kívánók számára minden tekintetben eszményi.
Ugyanakkor számtalan módon felhasználhatjuk a gyümölcsöt sütemények, desszertek, készítéséhez is. Hála a modern áruszállításnak, szinte hetente újabb és újabb egzotikus, eddig csak képekről ismert gyümölcsöt fedezhetünk fel a bevásárlóközpontok polcain. Érdemes kipróbálni ezeket a különlegességeket akár meleg desszert, akár elegáns gyümölcshabok, csábító sütemények formájában. Persze a régi ismerősöknek sem fordítunk hátat, csak éppen a megszokottat is egyszer-egyszer egészen másként, új köntösben kínáljuk.
Az ünnepi asztalt megkoronázó eperroládtól a váratlan vendégeknek is nyugodt szívvel adható gyömbéres sárgarépatortáig a következő fejezet minden alkalomra számos csemegét kínál, amelyek közt bizonnyal mindenki talál kedvenc receptet. 


Kinyit
könyvek

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Állítson össze saját menüt egészségesen Állítson össze saját menüt egészségesen
Kiadó: Elektra Kiadóház (2010)

Könyvünk 22 előételt, 22 főételt és 22 desszertet tartalmaz, amelyekből bármilyen menüt könnyedén...

Gyógyhatású ételek Gyógyhatású ételek
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Gabonafélék, karfiol, alma, citrom, szőlő... ezek nem csak kívánatos és egészséges táplálékaink: igazi...

691 recept jó étvággyal, egészségesen 691 recept jó étvággyal, egészségesen
Szerkesztő: Móza Katalin
Kiadó: Írisz 2003 Kiadó (2004)

Családi étlapunk mindennapos segítség az egészséges, tápláló, de nem hizlaló ételek elkészítéséhez.

1000 kcal 1000 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Paleolit szakácskönyv Paleolit szakácskönyv
Szerző: K. Kishonti Betti
Kiadó: Könyvműhely (2010)

A legtöbb betegségünk kialakulása étkezési szokásainkban rejlik. Ételeinket olyan alapanyagokból...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Lefogyni koplalás nélkül? - vágyálom. Ám az álmok beteljesülhetnek, ha ezt elő is segítjük. Ha gondosan...

1600 kcal 1600 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)
A legfinomabb egészséges ételek A legfinomabb egészséges ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

33 egészséges nyers ételek 33 egészséges nyers ételek
Szerző: Meng Tünde
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2010)

A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba...

1200 kcal 1200 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Az étel a legjobb orvosság Az étel a legjobb orvosság
Szerzők: Dr. Romhányi Csaba, Hargitai György
Kiadó: Gladiátor Kiadó (2002)

Tudja-e, hogy az alma valóságos "gyógyszer", mert rendszeres fogyasztásakor várható a vérkoleszterinszint...

Bogrács és kukta Bogrács és kukta
Szerzők: Balyó Mária, Pelle Józsefné
Kiadó: MRT-Minerva (1973)

A világszerte joggal híres magyar konyháról - itthon, magunk között - megállapíthatjuk, hogy hagyományos...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Kapcsolódó cikkek