Házi konzerválás

Házi konzerválás  
Házi konzerválás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve: 1957
Oldalszám: 268
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

3

A konzerválás általános ismeretei

5

A konzerválás jelentősége, története

5

Az élelmiszerek összetétele

13

Mi okozza az élelmiszerek romlását?

30

Fizikai romlás
32
Kémiai romlás
32
Biológiai romlás
33

Házilag tartósított élelmiszerek tápértéke és vitamintartalma

38

Káros változások
38
Hasznos változások
39

A házi konzerválás főbb műveletei

40

A nyersanyag válogatása
40
Mosás
40
Hámozás
44
Kimagozás, szeletelés, vágás
45
Áttörés (paszírozás)
45
Előfőzés
45
Huzatás
46
Sűrítés
47
Cukoroldat készítése (cukorsűrítés)
49
Az üvegek előmelegítése
50
Légtelenítés
51
Az üvegek zárása
51
Csírátlanítás (dunsztolás)
52
Szárazdunsztolás
52
A konzervek tárolása
54

Néhány gyakorlati tanács

56

Egy kis konyhavegyészet

60

Cukor
61
Mesterséges édesítőszerek
62
Konyhasó
62
Salétromsó
62
Timsó
63
Savak
63
Pektin
67
Zselatin
68
Festőanyagok
68
Fűszerek
69

Milyen felszerelés szükséges a házi konzerváláshoz?

73

Főzelék- és zöldségfélék házi tartósítása

77

Természetes ízű (natur) főzelékkonzervek

77

Spárga
77
Zöldborsó
80
Hüvelyesbab
80
Karfiol
82
Paraj (spenót)
83
Sóska zsírban
84
Paradicsom
85
Lecsó
86
Lecsó gyors eljárással
87
Zsíros lecsó
88
Padlizsán
88
Csiperkegomba zsírban
90
Olajos gomba
90
Vajas gomba
90

Savanyított zöldségfélék

91

Kovászos uborka friss fogyasztásra
92
Tartósabb kovászos (vizes) uborka
93
Téli sósvizes uborka
94
Ecetes uborka
94
Ecetes, borsos uborka
94
Édes ecetes uborka
95
Édes ecetes uborka (egyszerűbb módszer)
96
Ecetes uborka háromszori forrázással
96
Csemege uborka
96
Sárga paradicsompaprika
98
Szerb (bolgár) paprika
98
Piros paradicsompaprika olajosan
99
Tölteni való ecetes paprika
99
Paradicsompaprika (meleg eljárás)
100
Ecetes zöldparadicsom
100
Tölteni való paprika paradicsommártásban
101
Tölteni való sós paprika
101
Piroskáposzta
102
Piroskáposztával töltött paprika
102
Káposztával töltött piros paradicsompaprika
103
Uborkasaláta
103
Vegyes saláta (csalamádé)
104
Sózott tök
105
Édes, ecetes dinnye
105
Ecetes dinnye forralt felöntőlével
106
Savanyított gyalult káposzta
106
Savanyított fejeskáposzta
108
Ecetes cékla
109
Ecetes gomba
110

Gyümölcsfélék házi konzerválása

111

Befőttek

112

Zölddióbefőtt
115
Zöddió sűrű cukorszörpben
116
Zöldmandula befőtt
117
Zöldmandula sűrű cukorszörpben
118
Cseresznyebefőtt
118
Cseresznyebefőtt gyors eljárárssal
119
Cseresznyebefőtt szalicilsavas előfőzéssel (gyors eljárás)
120
Cseresznye sűrű cukorszörpben
120
Fehér cseresznye sűrű cukorszörpben
121
Meggybefőtt
121
Meggy sűrű cukorszörpben
122
Meggybefőtt gyors eljárással
123
Meggybefőtt szalicilsavas előfőzéssel (gyors eljárás)
123
Rétesmegy
123
Citromosmeggy sűrű cukorszörpben
123
Pitébe való fejtett megy
124
Rumosmeggy
124
Rumosmeggy hideg úton
124
Rumos-boros meggy
124
Rumos meggybefőtt
124
Szalicilos meggy dunsztolás nélkül
125
Rózsabefőtt (dulcsásza)
125
Kajszibarack-befőtt
125
Kajszibarack-befőtt (gyors eljárás)
126
Kajszibarack rumosan
127
Kajszibarack 4 l-es üvegekben
127
Gyors barackbefőtt
128
Őszibarack-befőtt
128
Őszibarack-befőtt gyors eljárással
129
Őszibarack-befőtt egyszerű módon
129
Őszibarack párolva
129
Kajszi- és őszibarack sűrű cukorszörpben
129
Őszibarack-befőtt dunsztolás nélkül
130
Alkoholos őszibarack 5 l-es üvegekben
130
Dinnye sűrű cukorszörpben
130
Dinnye sűrű cukorszörpben, egyszerűbb módon
132
Dinnyebefőtt gyors módszerrel
132
Szilvabefőtt
133
Ecetes-cukros szilva
134
Ecetes-cukros szilva (egyszerű eljárás)
134
Ecetes szilva háromszori forrázással
134
Kékszilva-befőtt szalicilos előfőzéssel (gyors eljárás)
134
Magozott rumosszilva (hideg úton)
135
Zöldringló-befőtt
135
Zöldringló sűrű cukorszörpben
136
Körtebefőtt
136
Körtebefőtt (gyors eljárás)
138
Körtebefőtt szalicilos előfőzéssel (gyors eljárás)
138
Alkoholos körtebefőtt
138
Körtebefőtt 4 l-es üvegekben
139
Körtebefőtt (egyszerű módszer)
139
Birsbefőtt
139
Birsalma mustban
140
Körte és birs sűrű cukorszörpben
140
Narancs- (citrom-) héj sűrű cukorszörpben
141
Narancs- (citrom-) szeletek cukorszörpben
141
Kerti szamóca sűrű cukorszörpben
141
Nagyszermű szamóca cukorban
142
Tök cukorban
143
Görögdinnye cukorszörpben
143
Szőlőbefőtt
143
Áfonyabefőtt
143
Rétesalma készítése
144
Reszelt alma eltevése
144

Cukor nélküli befőttek cukorbajosoknak

144

Cukor nélküli meggybefőtt
144
Cukor nélküli cseresznyebefőtt
145
Cukor nélküli birsbefőtt
145
Cukor nélküli körtebefőtt
146

Cukrozott (kandírozott) gyümölcsök

147

Darabos gyümölcsízek (dzsemek)

148

Darabos sárgabarackíz
149
Darabos őszibarackíz
150
Darabos őszibarackíz (gyors eljárás)
151
Darabos meggyvíz
151
Darabos meggyvíz, előcukrozva
152
Darabos mennyvíz, darálva (gyors eljárás)
153
Darabos málnaíz
153
Darabos málnaíz, előcukrozva
154
Darabos szamócaíz
154
Darabos szamócaíz, előcukrozva
155
Darabos ribizliíz
155
Darabos narancs- (citrom-) íz
157
Darabos narancs- (citrom-) íz gyors eljárással
157
Darabos citromíz (dzsem)
158
Vörösszilva - cukordinnye darabos vegyesíz
158
Rumos szilvaíz
158
Nyers szilvakompót
158
Zöld paradicsom-dzsem
158

Gyümölcsízek (lekvárok) készítése

159

Málnaíz
160
Málnaíz ribizlivel
160
Málnaíz szamócával
160
Meggyíz
160
Meggyíz ribizlivel
160
Kajszibarackíz
161
Kajszibarakcíz szörpös eljárással
161
Szederíz
161
Csipkebogyó- (hecserli-) íz
161
Csipkebogyó- málna vegyesíz
162
Csipkebogyó-szamóca vegyesíz
162
Csipkebogyó-meggy vegyesíz
162
Csipkebogyó-málna-ribizke vegyesíz
163
Szilvaíz (szilvalekvár)
163
Cukrozott szilvaíz hámozott szilvából
163
Ribizlivel kevert málnaíz
164
Ribizlivel kevert szamócaíz
164
Ribizlivel kevert meggyíz
164

Gyümölcskocsonyák (zselék)

165

Birsalma-kocsonya
165
Almakocsonya
165
Ribizlikocsonya
166
Egreskocsonya
166

Egyéb gyümölcskészítmények

166

Birsalmasajt
166
Birsalmasajt, kevesebb cukorral
167
Málna- (szamóca-) szörbet
167
Barack-dulcsásza
167

Szörpök, gyümölcsvelők

168

Természetes ízű (natur) gyümölcslevek
168
Málnaszörp
168
Meggyszörp, szamócaszörp
168
Narancsízúű szörp
169
Málna-, ribizli- vagy egresszörp erjesztve
169
Fagylaltvelő
169
Fagylaltvelő más eljárással
170
Szamóca- vagy más gyümölcslé fagylalthoz
170

Gyümölcsborok

170

Meggybor
171
Almabor
171
Ribizlibor
172
Egresbor
172
Csipkebogyó- (hecserli) bor szűréssel
172
Szilvabor
172
Csipkebogyó- és szilvabor fejtéssel
172

Gyümölcspálinkák (hideg úton)

173

Diópálinka
173
Diópálinka más eljárással
173
Meggypálinka
173
Kávépálinka
173
Kávépálinka más módon
174
Birsalma-pálinka
174
Rum készítése
174
Gyenge rum
174
Erős rum
174

Likőrök

175

Kávélikőr
175
Likőrök előállítása bármilyen kivonattal (aromákkal)
175
Vanilialikőr
175

Ecetek

175

Málnaecet
178
Gyümölcsecet
176
Fűszerecet
176
Almahéjecet
176
Borecet
176

Szárítás, aszalás

177

Gyümölcsök aszalása
179
Szárított gyümölcsök előfőzéssel
181
Főzelék- és zöldségfélék aszalása
181
Gomba szárítása
182
Gyümölcsök és zöldségfélék természetes szárítása
182
Szárított és aszalt készítmények felhasználása
183

Hogyan tarthatjuk el a friss gyümölcsöt?

183

Téli alma, körte tárolása a kamrában
184
Gyümölcsök tárolása száraz homokban
184
A szőlő eltartása
185
A citrom eltartása
186
Citrom- vagy narancshéj eltevése
186
A nyers dió kezelése
186
Hagyma elrakása
186
A burgonya kezelése
186

Húsfélék házi konzerválása

188

A sertés feldolgozása (disznótor)

Néhány szó a disznótor "alanyáról"
189
Előkészületek a disznótorra
192
A sertés levágás és hasítása
195
Csontozás, inazás
200
A belek tisztítása, előkészítése
200
Sózás, pácolás, füstölés
201
A sertés részeinek házi feldolgozása
205
Szalámi és kolbászfélék
206
Hurkafélék, kenősáruk
210
Hússajtok
214
Szalonnafélék
216
Pácolt, füstölt házi húskészítmények
224
Zsírolvasztás
228
Kocsonyafőzés
230
Hús eltartása zsírban
232
Füstölthús, kolbász eltartása hamuban
232

Baromfihúsok házi tartósítása

Libamáj-készítmények
233
Füstölt libahúsok
236
Baromfihúsból készült felvágottak
239

Vadhúsok házi tartósítása

Fenyőmadarak eltevése
240
Sült fácán eltevése
240
Sült sonka eltevése
240
Őzhús sózva
241
Füstölt sonka vadsertésből
241
Vadsertés zsírban
241
Vadhúsok tejben
241
Vadhús ecetpácban
241

Halfélék házi konzerválása

Pácolt hal
243
Göngyölt hal
244
Füstölt hal
244

Tejtermékek házi készítése, konzerválása

A tej mint nyersanyag

247

Tejtermékek készítése

251

Tejszín
251
Aludttej
251
Joghurt
252
Tejföl
253
Vaj
253
Tehéntúró
255
Füstölt túró
256
Érett tehéntúró
256
Tejszín-krémsajt
256
Tehéntej-gomolya
256
Tejfölsajt
257

A juhtej feldolgozása

257

Oltókészítés
258
Juhsajt készítése
259
Juhtúró készítése
259
Orda, zsendice
260

Kinyit
cikkek