Gyümölcsök tartósítása kisüzemben és háztartásban

Gyümölcsök tartósítása kisüzemben és háztartásban  
Gyümölcsök tartósítása kisüzemben és háztartásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: , , ,
Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás éve: 1995
Oldalszám: 213
ISBN: 963-7812-44-x
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Az élelmiszerek háztartási és feldolgozóipari technológiájának összefüggései (Dr. Bíró Oszkár)

9

A gyümölcsök szerepe az egészséges táplálkozásban (Dr. Bíró György)

11

Alaptápanyagok, energiatartalom

11

Kiegészítő tápanyagok. Vitaminok - Ásványi anyagok - Nyomelemek

12

Élvezeti érték és gyümölcsfogyasztás

15

A gyümölcs mint a feldolgozás nyersanyaga (Dr. Erdélyi Lajosné)

17

A gyümölcsök termesztése

17

A gyümölcs minőségét befolyásoló tényezők
17
A termesztési tényezők hatása a gyümölcsök minőségére
18
A gyümölcsök érése
20
A gyümölcsök szedése, szállítása
24
A gyümölcsök tárolása
25
Biotermesztés
28

Gyümölcsfajták (miből mit gyártsunk)

30

Almástermésűek: Alma - Körte - Birs
30
Bogyósok: Málna - Szamóca - Ribiszke - Köszméte - Szeder - Szőlő
32
Csonthéjasok: Őszibarack - Kajszi - Meggy - Cseresznye - Szilva
35
Egyéb gyümölcsök: Áfonya - Bodza - Csipkebogyó - Homoktövis - Kökény - Gesztenye
37

A gyümölcsök tartósítása a háztartásban (Dr. Erdélyi Lajosné)

40

Előkészítő műveletek: Általános higiéniai szabályok - Válogatás - Osztályozás - Mosás - Hámozás - Száreltávolítás - Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás - Áttörés, passzírozás - főzés - Húzatás - Sűrítés - Cukoroldat készítése

40

Befőttek: Birs - Cseresznye - Kajszi - Körte - Meggy - Őszibarack - Szilva - Szőlő - Cukrozott vegyes gyümölcs alkohollal tartósítva - Zölddió

47

Dzsemek (darabos gyümölcsízek): Alma - Bodza - Kajszi - Málna - Meggy - Őszibarack - Rebarbara - Ribiszke - Sárgadinnye - Szamóca - Szilvareszter

52

Gyümölcsízek, lekvárok: Csipkebogyó - Kajszi - Ribiszkével kevert málna - Szeder - Szilvalekvár

57

Gyümölcskocsonyák, sajtok: Alma - Köszméte (egres) - Ribiszkekocsonya - Birssajt - Málnazselé

59

Gyümölcsök tartósítása ételekhez, süteményekhez: Alma és meggy réteshez - Meggy süteményekhez - Szilva nyersen - Cseresznye és meggy saját levében

61

Töltés, légtelenítés, üvegzárás, hőkezelés, hűtés, tárolás

62

Fagyasztott termékek

63

A fagyasztásról általában
63
Gyümölcsök előkészítése fagyasztásra: Cseresznye - Köszméte (egres) - Málna - Meggy - Őszibarack - Kajszi - Ribiszke - Szamóca - Szeder - Szilva - Gyümölcskrémek
64
A fagyasztott gyümölcsök csomagolása, tárolása, felengedtetése
67

A gyümölcsök tartósítása kisüzemben

70

A gyümölcsfeldolgozás előkészítő műveletei (Dr. Szenes Endréné)

700

A gyümölcsök előkészítése
70
A gyümölcsök aprítása
79
Blansírozás (előfőzés)
83
Az előkészítő műveletek melléktermékei és hulladékai
85

Részletes gyártásismeret (Dr. Sós Józsefné)

88

Befőttgyártás
88
Különleges befőttkészítmények (gyümölcsök cukorban, alkoholos befőttek, bólék, pudinggyümölcsök)
95
Lekvárfélék gyártása
97
Diétás készítmények (Dr. Sós Józsefné)
110
Befőttek és lekvárfélék gyártása során előforduló leggyakoribb hibák
112
Cukrozott gyümölcsök (Felcser Gedeon)
113
Biokészítmények (Dr. Szenes Endréné)
118

A gyümölcsfeldolgozás befejező műveletei (Dr. Szenes Endréné)

125

A gyümölcskészítmények fogyasztói csomagolása
125
Tartósítás hőkezeléssel (sterilezés, pasztőrözés)
138
A gyümölcsfeldolgozás higiéniája
148

Gyümölcskészítmények minőségbiztosítása (Dr. Sós Józsefné)

152

A gyümölcsökben, gyümölcskészítményekben előforduló idegen anyagok egészségügyi kérdései (Dr. Sohár Pálné)

157

Környezeti szennyezőanyagok

157

Technológiai eredetű szennyező anyagok

161

Élelmiszer-adalékanyagok

162

Kisüzemek létesítése és üzemeltetése

163

A vállalkozás elhatározása (Dr. Bíró Oszkár)

163

A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról
163
A vállalkozóvá válás indítékai
165
A vállalkozás jogi formái
166
A privatizálás hatása az élelmiszeripar tulajdonosi szerkezetére
171

A gyümölcsfeldolgozó kisüzem létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatos engedélyezések (Kiss Lászlóné)

171

Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése
172
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések
174
Egészségügy, alkalmasság, szakképzettség (Dr. Simon József)
176
Tisztító-, fertőtlenítőszerek (Kiss Lászlóné)
177

A gyümölcsfeldolgozás gazdaságossága, jövedelmezősége (Dr. Bíró Oszkár)

178

A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők
178
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre
183
A gyümölcsfélék kisüzemi és háztartási tartósításának elhatározását befolyásoló tényezők
185
A gyümölcstermékek értékesítése piacokon, vásárokon (Dr. Szenes Endréné)
188

Irodalomjegyzék

190

Függelékek

Hatályos jogszabályok jegyzéke (Kiss Lászlóné)

192

Engedélyező szervek címlistája (Kiss Lászlóné)

193

A gyümölcskészítményekre és csomagolásukra vonatkozó magyar szabványok jegyzéke (Dr. Szenes Endréné)

196

A lekvárfélékre vonatkozó legfontosabb előírások (Dr. Sós Józsefné)

199

A cukor oldása (Dr. Szenes Endréné)

200

A gyümölcskészítmények gyártásánál leggyakrabban felhasznált adalék- és segédanyagok (Dr. Szenes Endréné)

203

Gyümölcskészítményekhez engedélyezett segéd- és adalékanyagok (Dr. Sohár Pálné)

207

Gyártmánylap (minta) (sárgarépadzsem almával) (Dr. Sós Józsefné)

211

Vizsgálati jelentés (minta) (Dr. Sós Józsefné)

213


Kinyit
recepttár