Gyümölcsök tartósítása kisüzemben és háztartásban

Gyümölcsök tartósítása kisüzemben és háztartásban
Értékeld elsőként!





Írd a szövegdobozba az értékelésed, szöveges véleményedet!








Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás éve: 1995
Oldalszám: 213
ISBN: 963-7812-44-x
Tartalomjegyzék
Az élelmiszerek háztartási és feldolgozóipari technológiájának összefüggései (Dr. Bíró Oszkár) |
9 |
A gyümölcsök szerepe az egészséges táplálkozásban (Dr. Bíró György) |
11 |
Alaptápanyagok, energiatartalom |
11 |
Kiegészítő tápanyagok. Vitaminok - Ásványi anyagok - Nyomelemek |
12 |
Élvezeti érték és gyümölcsfogyasztás |
15 |
A gyümölcs mint a feldolgozás nyersanyaga (Dr. Erdélyi Lajosné) |
17 |
A gyümölcsök termesztése |
17 |
A gyümölcs minőségét befolyásoló tényezők |
17 |
A termesztési tényezők hatása a gyümölcsök minőségére |
18 |
A gyümölcsök érése |
20 |
A gyümölcsök szedése, szállítása |
24 |
A gyümölcsök tárolása |
25 |
Biotermesztés |
28 |
Gyümölcsfajták (miből mit gyártsunk) |
30 |
Almástermésűek: Alma - Körte - Birs |
30 |
Bogyósok: Málna - Szamóca - Ribiszke - Köszméte - Szeder - Szőlő |
32 |
Csonthéjasok: Őszibarack - Kajszi - Meggy - Cseresznye - Szilva |
35 |
Egyéb gyümölcsök: Áfonya - Bodza - Csipkebogyó - Homoktövis - Kökény - Gesztenye |
37 |
A gyümölcsök tartósítása a háztartásban (Dr. Erdélyi Lajosné) |
40 |
Előkészítő műveletek: Általános higiéniai szabályok - Válogatás - Osztályozás - Mosás - Hámozás - Száreltávolítás - Magok eltávolítása, szeletelés, darabolás - Áttörés, passzírozás - főzés - Húzatás - Sűrítés - Cukoroldat készítése |
40 |
Befőttek: Birs - Cseresznye - Kajszi - Körte - Meggy - Őszibarack - Szilva - Szőlő - Cukrozott vegyes gyümölcs alkohollal tartósítva - Zölddió |
47 |
Dzsemek (darabos gyümölcsízek): Alma - Bodza - Kajszi - Málna - Meggy - Őszibarack - Rebarbara - Ribiszke - Sárgadinnye - Szamóca - Szilvareszter |
52 |
Gyümölcsízek, lekvárok: Csipkebogyó - Kajszi - Ribiszkével kevert málna - Szeder - Szilvalekvár |
57 |
Gyümölcskocsonyák, sajtok: Alma - Köszméte (egres) - Ribiszkekocsonya - Birssajt - Málnazselé |
59 |
Gyümölcsök tartósítása ételekhez, süteményekhez: Alma és meggy réteshez - Meggy süteményekhez - Szilva nyersen - Cseresznye és meggy saját levében |
61 |
Töltés, légtelenítés, üvegzárás, hőkezelés, hűtés, tárolás |
62 |
Fagyasztott termékek |
63 |
A fagyasztásról általában |
63 |
Gyümölcsök előkészítése fagyasztásra: Cseresznye - Köszméte (egres) - Málna - Meggy - Őszibarack - Kajszi - Ribiszke - Szamóca - Szeder - Szilva - Gyümölcskrémek |
64 |
A fagyasztott gyümölcsök csomagolása, tárolása, felengedtetése |
67 |
A gyümölcsök tartósítása kisüzemben |
70 |
A gyümölcsfeldolgozás előkészítő műveletei (Dr. Szenes Endréné) |
700 |
A gyümölcsök előkészítése |
70 |
A gyümölcsök aprítása |
79 |
Blansírozás (előfőzés) |
83 |
Az előkészítő műveletek melléktermékei és hulladékai |
85 |
Részletes gyártásismeret (Dr. Sós Józsefné) |
88 |
Befőttgyártás |
88 |
Különleges befőttkészítmények (gyümölcsök cukorban, alkoholos befőttek, bólék, pudinggyümölcsök) |
95 |
Lekvárfélék gyártása |
97 |
Diétás készítmények (Dr. Sós Józsefné) |
110 |
Befőttek és lekvárfélék gyártása során előforduló leggyakoribb hibák |
112 |
Cukrozott gyümölcsök (Felcser Gedeon) |
113 |
Biokészítmények (Dr. Szenes Endréné) |
118 |
A gyümölcsfeldolgozás befejező műveletei (Dr. Szenes Endréné) |
125 |
A gyümölcskészítmények fogyasztói csomagolása |
125 |
Tartósítás hőkezeléssel (sterilezés, pasztőrözés) |
138 |
A gyümölcsfeldolgozás higiéniája |
148 |
Gyümölcskészítmények minőségbiztosítása (Dr. Sós Józsefné) |
152 |
A gyümölcsökben, gyümölcskészítményekben előforduló idegen anyagok egészségügyi kérdései (Dr. Sohár Pálné) |
157 |
Környezeti szennyezőanyagok |
157 |
Technológiai eredetű szennyező anyagok |
161 |
Élelmiszer-adalékanyagok |
162 |
Kisüzemek létesítése és üzemeltetése |
163 |
A vállalkozás elhatározása (Dr. Bíró Oszkár) |
163 |
A kis- és középméretű élelmiszer-ipari üzemek múltjáról |
163 |
A vállalkozóvá válás indítékai |
165 |
A vállalkozás jogi formái |
166 |
A privatizálás hatása az élelmiszeripar tulajdonosi szerkezetére |
171 |
A gyümölcsfeldolgozó kisüzem létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatos engedélyezések (Kiss Lászlóné) |
171 |
Élelmiszer-előállító hely (üzem, telephely) és tevékenység engedélyezése |
172 |
Az előállításra kerülő élelmiszerrel kapcsolatos engedélyezések |
174 |
Egészségügy, alkalmasság, szakképzettség (Dr. Simon József) |
176 |
Tisztító-, fertőtlenítőszerek (Kiss Lászlóné) |
177 |
A gyümölcsfeldolgozás gazdaságossága, jövedelmezősége (Dr. Bíró Oszkár) |
178 |
A tőkebefektetés hatékonyságát befolyásoló tényezők |
178 |
A beszerzési és az értékesítési piac hatása a jövedelmezőségre |
183 |
A gyümölcsfélék kisüzemi és háztartási tartósításának elhatározását befolyásoló tényezők |
185 |
A gyümölcstermékek értékesítése piacokon, vásárokon (Dr. Szenes Endréné) |
188 |
Irodalomjegyzék |
190 |
Függelékek |
|
Hatályos jogszabályok jegyzéke (Kiss Lászlóné) |
192 |
Engedélyező szervek címlistája (Kiss Lászlóné) |
193 |
A gyümölcskészítményekre és csomagolásukra vonatkozó magyar szabványok jegyzéke (Dr. Szenes Endréné) |
196 |
A lekvárfélékre vonatkozó legfontosabb előírások (Dr. Sós Józsefné) |
199 |
A cukor oldása (Dr. Szenes Endréné) |
200 |
A gyümölcskészítmények gyártásánál leggyakrabban felhasznált adalék- és segédanyagok (Dr. Szenes Endréné) |
203 |
Gyümölcskészítményekhez engedélyezett segéd- és adalékanyagok (Dr. Sohár Pálné) |
207 |
Gyártmánylap (minta) (sárgarépadzsem almával) (Dr. Sós Józsefné) |
211 |
Vizsgálati jelentés (minta) (Dr. Sós Józsefné) |
213 |
Kinyit