Gyümölcs- és zöldséglevek, üdítőitalok

Gyümölcs- és zöldséglevek, üdítőitalok  
Gyümölcs- és zöldséglevek, üdítőitalok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: , , , , , , ,
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve: 1962
Oldalszám: 312
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

A gyümölcslé- és üdítőitalgyártás kialakulása és helyzete

15

Történeti adatok, termelési statisztika

17

Gyártmányféleségek

21

Szűrt (derített) levek, kereskedelmileg steril állapotban
21
Rostos gyümölcs- és zöldséglevek, kereskedelmileg steril állapotban
22
Szénsavas üdítőitalok
23
Turmix-italok
23
Gyenge alkoholtartalmú gyümölcslevek, üdítőitalok
23
Védőitalok
24
Közvetlen fogyasztásra nem alkalmas féltermék jellegű készítmények
24

A gyümölcs- és zöldséglevek és üdítőitalok élettani jelentősége

25

Történeti adatok

27

A gyümölcs- és zöldséglevek tápértéke

28

A gyümölcs- és zöldséglevek táplálkozásélettani (biológiai) értéke

29

A gyümölcs- és zöldséglevek élvezeti értéke, üdítő hatása

33

A gyümölcs- és zöldséglevek jelentősége az italfogyasztásban

34

Általános gyártásismeret

37

A légyártás nyersanyagai

39

A nyersanyagforrás
39
A légyártási nyersanyagok minősége
41
Gyümölcsök
42
Zöldségfélék
50

Lényerés

53

Előválogatás, mosás
53
Válogatás
55
Zúzás, aprítás, előkezelés
56
Préselés
64
Áttörés
80
Kilúgozás (diffúzió)
81

A létisztítás

83

Önderülés
87
Derítőlevek
88
Vegyszeres derítés
88
Enzimes derítés
91
Centrifugálás
93
Szűrés
103
Homogénezés
110

A levek tartósítása

115

Hőközléses tartósítás
116
Sűrítéses tartósítás
130
Tartósítás dehidrálással
154
Tartósítás hűtéssel és fagyasztással
159
Tartósítás széndioxiddal
165
Csírátlanító szűrés
169
Vegyszeres tartósítás
170
Egyéb tartósítási módok
171
A tartósító eljárások kombinálása
172

A gyümölcslevek tárolása

172

A gyümölcslevek tárolás alatti változásai
172
A gyümölcslevek tároló edényzetei
175

A gyümölcslevek töltése és zárása

181

A gyümölcslevek és üdítőitalok palackozása
181
Gyümölcslevek töltése egyéb edényzetbe
206

Légyártó- és feldolgozóüzemek telepítése és belső elrendezése

208

A gyümölcsléüzemek telepítése
208
A gyümölcsléüzemek tervezése
209
Gyártási vonalak kialakítása
212
A gyártási vonalak segédberendezései
220

A hulladékok feldolgozása

224

Részletes gyártásismeret

227

Gyümölcslevek

229

Derített, szűrt gyümölcslevek gyártástechnológiája
229
Különböző szűrt gyümölcslevek gyártása
236
Gyümölcslevek összetételének beállításával kapcsolatos számítások
252
Rostos gyümölcslevek
256
Citrusfélék feldolgozása
262

Zöldséglevel

267

Paradicsomlé gyártása
267
Egyéb zöldséglevek gyártása
269

Sűrített gyümölcslevek

271

A gyümölcslevek sűrítésének általános irányelvei
271
A gyümölcslevek sűrítésének technológiája
272
A gyümölcslevek aromaanyagainak kémiája, kinyerése és dúsítása
274

Gyümölcsszörpök

276

Valódi gyümölcsből készült szörpök
277
Ízesített szörpök
279

Szénsavas üdítőitalok gyártása

279

Egyéb italok

284

Alkoholtartalmú gyümölcsitalok gyártása
284
Stimuláló-italok
284
Turmix-italok
285
Védőitalok
285

Üzemellenőrzés, minőségvizsgálat

287

Üzemellenőrzés

289

A nyersanyag ellenőrzése
289
A gyártás ellenőrzése
289
Minőségellenőrzés
290

A légyártás mikrobiológiai vonatkozásai

295

A nyersanyagokon levő mikrobák csoportosítása
295
A gyümölcslevek mikroflórája
295
Mikrobiológiai szempontból fontosabb tartósítási módszerek
296
A hőkezeléses tartósítás mikrobiológiai tudnivalói
297
A gyártási vonal ellenőrzése, fázisvizsgálatok
300
Romlott gyümölcslékészítémények mikroflórája
302
Tartós gyümölcslevek maradék mikroflórája
302
Az üzemi berendezések és csomagolás anyagok (üvegek, dugók) fertőtlenítése
303

Felhasznált irodalom

305

Név- és tárgymutató

309


Kinyit
facebook