Francia sajtok

Francia sajtok
Francia sajtok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 197
ISBN: 963-368-918-x
Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő sajtok bőséges választékát kínálja. A Francia sajtok című könyv negyven világhírű sajt felfedezésére kísér el minket, a roqueforttól a camembert-ig, a Beauforttól a Brocciuig, a Brie-től a Picodonig. A gyönyörű tájakat, falvakat és a tipikus francia sajtokat bemutató fotók segítségével hét útvonal mentén járjuk be Franciaországot egészen Korzikáig - Bretagne, Champagne, Elzász, Bourgogne, Savioia, Provance, Aquitania és a Pireneusok vidékén át. Minden sajtról rövid leírást találunk: mi a története, honnan ered, hogyan készítik, és milyen élményt ad érzékszerveinknek. Ezenkívül minden sajtot olasz szakácsok receptjeibe foglaltuk, és a legjobb borokat párosítottuk hozzájuk. A könyvben a sajtgyártás különböző fázisaival, az alvasztás, oltás, sózás, sajtolás és érlelés folyamataival, de a felvágás és a tálalás fortélyaival is megismerkedhetünk.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Az ízek univerzuma

5

Franciaország maga a sajt

6

Az élvezetek ábécéje

8

A sajtok történelmet írnak

14

Brie és pezsgő

23

Brie de Meaux

28

Brie de Coulummiers

31

Maroilles

32

Mimolette

35

A tej és a baktériumok

37

A camembert földjén

41

Camembert

48

Chabichou du Poitou

51

Crottin de Chavignol

52

Livarot

55

Neufchatel

56

Pont-l'Eveque

59

Pouligny Saint-Pierre

60

Saint-Maure de Touraine

63

Selles-sur-Cher

64

Valencais

67

...valóban Franciaország sajtja?

68

Burgundia és Franche-Comté között

77

Bleu de Geux

85

Comté

86

Emmental Grand Cru

89

Epoisses de Bourgogne

90

Langres

93

Mont d'Or

94

Munster-Gérome

96

Érlelés, darabolás és tartósítás

98

Cantal, Franciaország szíve

103

Bleu d'Avergne

110

Fourme d'Ambert

114

Laguiole

117

Rochebaron

118

Saint-Agur

121

Saint-Nectaire

122

Salers

125

...együtt a sajtospultnál

127

A roquefort felfedezése

131

Bleu des Causses

139

Brebiou

140

Chaumes

143

Rocamadour

144

Roquefort

147

A sajtok palettája

148

Beaufort és Provence illata

151

Abondance

160

Beaufort

163

Picodon

164

Reblochon

167

Bor és sajt

168

A Brocciu jegyében

173

Borcciu

180

Az élvezetek játéka

188

A sajtok és receptek mutatója

197


Kinyit
recepttár