Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen

Régi falusi receptek

Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen  
Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Delta 2000 Kiadó
Oldalszám: 96
ISBN: 963-8308-25-7
Fánkok, palacsinták, gofrik, e szavak a hajdani konyhaművészetet idézik. A fánkok a karnevál hagyományaihoz tartoznak. A középkorban azt is jelentette, a "fánkok napja". Húshagyókedd napján bőkezűen osztogatták őket, mint például a "hölgyek combját" vagy különféle alakú, speciális formákkal készült fánkokat. Egyes vidékeken ezekkel fejezték be az aratási vagy kaszálási lakomákat. Napjainkban végtelenül sok változatban készítik őket: hallal, sajttal, zöldséggel, gyümölcsökkel stb. Egyes fondü-receptek is ennek továbbfejlesztett változatai csupán! Tehát ezek a mindennapi menü fontos elemei lehetnek. A gyertyaszentelő hagyományán kívül - amikor egy régi mondás szerint, aza a szokás, hogy egyik kezünkben pénzt tartva feldobunk egy palacsintát, annak reményében, hogy egész évben lesz pénzünk - elkészítési módjuk változatos receptekkel gazdagodott. Főételként szerepelhetnek, vagy desszertként egészíthetnek ki egy könnyű menüt. A gofrikról szólva, az egyszerűek vagy tejszínhabtól, lekvártól túlcsordulóak, a vásárokban kaphatók, mindig lelkesítették a gyerekeket, de könnyű ezt a nyalánkságot otthon is elkészíteni. A modern gofrisütők nagyon megkönnyítik a dolgunkat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Tészták

 

Sós fánkok...

 

...sajttal

 

...rákkal, kagylóval

 

...hallal

 

...hússal

 

...zöldséggel

 

Édes fánkok...

 

...gyümölccsel, virággal

 

Sós palacsinták...

 

...sajttal

 

...rákkal, hallal

 

...zöldséggel

 

...hússal

 

Édes palacsinták...

 

...simák

 

...krémmel töltve

 

...gyümölcsel töltve

 

Sós gofrik

 

Édes gofrik

 


Kinyit
hírlevél

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

500 kedvenc receptünk 500 kedvenc receptünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Amanda és Gömbi mindentudó sütiskönyve Amanda és Gömbi mindentudó sütiskönyve
Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2013)

Szülőként csak ámulok, milyen gyorsan telik az idő. A kis gügyögő-totyogó csemetém pillanatok alatt a...

Sütemények két személyre Sütemények két személyre
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

Édes süteményekkel, tortákkal szeretné elkápráztatni a családját és barátait? A könyvben található...

Túrótorták, krémek Túrótorták, krémek
Szerkesztők: F. Nagy Angéla, Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Fantasztikus látvány és ínycsiklandó ízek együtteséhez kínál e kötet számos ötletet. Túrótorták...

Hogyan váljunk házi istennőkké Hogyan váljunk házi istennőkké
Szerző: Lawson, Nigella
Kiadó: Szukits Kiadó (2007)

Nigella legújabb könyve segítségével visszahozza mindannyiunk életébe a régi idők konyhájának meghitt,...

A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye
Szerző: Papp Emese
Kiadó: Sanoma Kiadó (2010)

Szeretné elkápráztatni családját saját kezűleg sütött, mennyei süteményekkel? 30 percen belül össze akar...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2017)

Könyvünkben több mint 70 receptet gyűjtöttünk össze Olaszország minden tájáról. Receptjeink között...

155 régi étek 155 régi étek
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Bécsi sütemények Bécsi sütemények
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2008)

A legendás bécsi kávéházakról könyvtárnyi irodalom született már. Ez a kötet az ottani sütemények...

Muffin Muffin
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Nem is olyan régen, ha a muffinokról érdeklődtünk, válasz helyett csak csodálkozó szemekkel találkoztunk....

Csokoládé Csokoládé
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csokoládérajongók tábora szerte a világon egyetért abban, hogy már maga a csokoládé szó is mágikusan hat...

Francia konyha Francia konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A franciák híresek a gasztronómia iránti kitüntetett figyelmükről, valamint választékosságukról az...

Csokoládé Csokoládé
Szerző: Lagorce, Stephan
Kiadó: Geopen Kiadó (2010)

A csokoládékóstolás kézikönyve, 40 csokoládés recepttel és ínycsiklandó fotókkal, trükkökkel,...

Muffinok és sütemények Muffinok és sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az otthon készült, sütőben sült finomságok mindig megmelengetik az ember szívét, és ha kis papírformákban...

Édes kelt tészták, kalácsok Édes kelt tészták, kalácsok
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt....

Kilófaló finomságok Kilófaló finomságok
Szerző: Szoó Judit
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Kilófaló sütemények után finomságok? Bizony! Sütemények és édességek mellett egyre több étel, leves és...

1 tészta - 50 sütemény 1 tészta - 50 sütemény
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)

A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...

Eredeti receptek Svájcból - Nassoló Eredeti receptek Svájcból - Nassoló
Szerző: Blaser Zsuzsanna
Kiadó: Underground Kiadó (2014)

Kedves Olvasó! Ön egy olyan szakácskönyv harmadik fejezetét tartja a kezében, amely egyaránt ízletes...

Kapcsolódó cikkek