Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen

Régi falusi receptek

Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen  
Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Delta 2000 Kiadó
Oldalszám: 96
ISBN: 963-8308-25-7
Fánkok, palacsinták, gofrik, e szavak a hajdani konyhaművészetet idézik. A fánkok a karnevál hagyományaihoz tartoznak. A középkorban azt is jelentette, a "fánkok napja". Húshagyókedd napján bőkezűen osztogatták őket, mint például a "hölgyek combját" vagy különféle alakú, speciális formákkal készült fánkokat. Egyes vidékeken ezekkel fejezték be az aratási vagy kaszálási lakomákat. Napjainkban végtelenül sok változatban készítik őket: hallal, sajttal, zöldséggel, gyümölcsökkel stb. Egyes fondü-receptek is ennek továbbfejlesztett változatai csupán! Tehát ezek a mindennapi menü fontos elemei lehetnek. A gyertyaszentelő hagyományán kívül - amikor egy régi mondás szerint, aza a szokás, hogy egyik kezünkben pénzt tartva feldobunk egy palacsintát, annak reményében, hogy egész évben lesz pénzünk - elkészítési módjuk változatos receptekkel gazdagodott. Főételként szerepelhetnek, vagy desszertként egészíthetnek ki egy könnyű menüt. A gofrikról szólva, az egyszerűek vagy tejszínhabtól, lekvártól túlcsordulóak, a vásárokban kaphatók, mindig lelkesítették a gyerekeket, de könnyű ezt a nyalánkságot otthon is elkészíteni. A modern gofrisütők nagyon megkönnyítik a dolgunkat.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Tészták

 

Sós fánkok...

 

...sajttal

 

...rákkal, kagylóval

 

...hallal

 

...hússal

 

...zöldséggel

 

Édes fánkok...

 

...gyümölccsel, virággal

 

Sós palacsinták...

 

...sajttal

 

...rákkal, hallal

 

...zöldséggel

 

...hússal

 

Édes palacsinták...

 

...simák

 

...krémmel töltve

 

...gyümölcsel töltve

 

Sós gofrik

 

Édes gofrik

 


Kinyit
google+

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak Ínyenc fogások az őrület szélén álló anyukáknak
Szerzők: de Turckheim, Stéphanie, Langrée, Aimée
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Hat jó érv, amiért érdemes megvenned ezt a könyvet: 1. Te is anyuka vagy. Anyuka, aki dolgozik; akinek csak egy...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Ostyasütés Ostyasütés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2004)

Már szinte kimentek a divatból, de az utóbbi években újra felfedezték az ostyákat. A fiatal párok...

Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét Fiatal, világjáró svéd lány kísérleti nyulakat keres, akik megkóstolnák a főztjét
Szerző: Sandklef, Viveka
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Szeretjük a főzésben a merészséget? Kipróbálnánk szokatlan ízeket vagy esetleg szeretnénk megtanulni,...

Francia ízek Francia ízek
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A francia házias ízeknek nincs párjuk. Franciaország különböző területei a helyi adottságoknak megfelelően...

Téli ételek Téli ételek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A hosszú, meghitt téli esték hangulatához kiválóan illenek e kötet receptjei. Lehet az egy forró leves, mint...

66 torta 66 torta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Ebben a könyvben, remélem, ki-ki megtalálja a kedvére valót, van itt mindenféle torta: egyszerű-házias,...

Karácsonyi asztal Karácsonyi asztal
Szerkesztő: Haraszti-Mészáros Erzsébet
Kiadó: Ab-Art Kiadó (2000)

Gyermekkoromban még anyám is szegetlen kenyeret takart hímzett vászon konyharuhába, s féltő gonddal helyezte a...

Modern mézeskalácsok Modern mézeskalácsok
Szerző: Tószegi Judit
Kiadó: Cser Kiadó (2015)

A mézeskalács az ízek, illatok, formák különleges találkozása. A könyvben szereplő darabokat úgy...

Desszertek Desszertek
Szerzők: Bardi, Carla, Lane, Rachel, Morris, Ting
Kiadó: Kossuth Kiadó (2010)

Ha lenne terülj-terülj asztalkánk, könnyedén kívánhatnánk egy-egy étkezés befejeztével almás pitét vagy...

66 karácsonyi édesség 66 karácsonyi édesség
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

"Régi adósságunk ez a könyv. Sokak-sokunk számára a karácsony a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért...

Déligyümölcsök a konyhában Déligyümölcsök a konyhában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

E látványos fotókkal kísért, különleges szakácskönyv déligyümölcsökből készített fogásokat mutat be....

Spanyol ízek Spanyol ízek
Szerző: Anne, Wilson
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Tojás, chilipaprika, csicseriborsó, tengeri ételek, paprikafélék, rizs - a spanyol ételek igen színesek,...

155 muffin 155 muffin
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Akarom, mert Makaron! Akarom, mert Makaron!
Szerző: Colonna, Jill
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert Makaron! című könyvecske...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A mediterrán étrend számos pozitív vonása közismert, így az egészséges táplálkozás hívei is széles...

Hogyan váljunk házi istennőkké Hogyan váljunk házi istennőkké
Szerző: Lawson, Nigella
Kiadó: Szukits Kiadó (2007)

Nigella legújabb könyve segítségével visszahozza mindannyiunk életébe a régi idők konyhájának meghitt,...

Kapcsolódó cikkek