Európa eszik

Európa eszik  
Európa eszik
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Szabad Föld Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 234
ISBN: 963-8473-37-1
Ha az olvasó felüti ezt a könyvet, reményeink szerint gasztronómiai meglepetések érik! Receptgyűjteményünkben - többek között - szó esik arról, hogy a baszkok az egyedüli szakácsok a világon, akik a kiszáradt pergamentekercsből is képesek zamatos ételt varázsolni; a földközi-tengeri halászlé színe fehér, a portugál leveshez kés és villa is jár; a Jansson nevű svédek megkísérthetők sózott heringgel; amelyhez - tejszínnel sütve - hagymával lerakott burgonya dukál. Kötetünkből megtudható az is: a finneknél megszokott dolog a répafagylalt; a franciaországi Provenve-ban levest csak télen fogyasztanak; a vikingek hagymás ruszlija; miképp arrafelé a legtöbb savanyúság, édes. De ugyanígy nem titkoljuk el azt sem: a francia étkezés íratlan szabálya szerint sajtból csak egyetlenegyszer lehet venni - a sajttál egyszer jár körbe, és ha már elvitték tőlünk, illetlenség még megáhítani is! A nemzetközi konyhák sokszínűsége megmarad Európa egységesülési folyamatában. "Uniós szakácskönyvünk" huszonnyolc náció étkezési kultúrájából, gasztronómiájából ad ízelítőt több mint ötödfélszáz recept révén. Jó étvágyat kívánunk!
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető

11

Ausztria

13

Gemütlich: kedélyesen, otthonosan, kellemesen

13

Bécsi almás rétes (Apfelstrudel) 1.

13

Bécsi almás rétes 2.

14

Bécsi májragu tésztával

14

Bécsi omlós

14

Bécsi sajtsaláta

14

Bécsi sült alma

15

Bécsi szelet

15

Demel-féle kuglóf (Gugelhupf)

15

Grazi gombóc (Germknödel)

16

Grazi grog

16

Innsbrucki daráltborjú-leves (Gestoßene Kalbsuppe)

16

Karintiai Kasnudeln

17

Klagenfurti vasárnapi sült

17

Kremsi mustos sült burgonyagombóccal

17

Linzerszeletek (Linzer Schnitten)

18

Linzi gyümölcsös linzer

18

Linzi almatorta

18

Linzi torta

18

Osztrák kék ponty (Karpfen blau)

19

Salzburgi galuska (Salzburger Nockerl)

19

Salzburgi metélt

19

Stájer zöldséges hús (Streirisches Wurzelfleisch)

19

Tafelspitz

20

Tiroli szalonnagombóc-leves (Tiroler Speckknödelsuppe)

20

Wörgli gombócleves (Tiroler)

20

Édes történet

20

Belgium

23

A sült krumpli feltalálói

23

Antwerpeni tarkatallér

24

Ardenneki saláta

24

Ardenneki sonkaleves

24

Belgacsokoládé - házilag

24

Brugge-i tejszínes szelet

24

Brüsszeli rakott cikória

25

Brüsszeli sárgarépaleves

25

Flamand csokoládés hullám

25

Flamand halas egytálétel (waterzooi)

25

Liege-i (vallon) saláta

25

Oudenaarde-i sörös kávé

26

Waterzooi

26

Csokoládécsodák

26

Bulgária

29

Fűszeresen, finoman

29

Bolgár csirkeleves (pileska szupa)

30

Bolgár pásztornyárs

30

Bolgár ragu padlizsánból

30

Bolgár uborkaleves

30

Burgaszi pacalleves

31

Cselamicska

31

Csőben sült báránygombóc (agnesko meszo na furna)

31

Gjuvecs

31

Plovdivi paradicsomsaláta

31

Sumeni pulykamell joghurtosan

32

Szófiai sertéscsülök

32

Várnai uborkatál

32

Csubrica, ljutenica, sopszka és kiszelo mljakó

33

Ciprus

35

Mediterrán mezek

35

Ciprusi mogyorós-szirupos édesség (kataifi)

36

Famagustai tarka salátatál

36

Limassoli (Lemeszósz) halleves (psarosoupa)

36

Nicosai húsgombóc citromos mártásban

36

Stifado

37

Zöldséges darált hús mézzel

37

Halloumi

37

Csehország

39

Knédli

39

Brünni (Brno) torta

40

Csehfánk (tarkedli)

40

Karlsbadi (Karlovy Vary) perec

40

Knédli

40

Olomouci (Olmütz) "morva veréb"

41

Pilseni (Plzen) pacalleves (drst'ková polévka)

41

Prágai hústekercs

41

Prágai sonka

41

Prágai sonkatekercs

41

Rántott pulykamell (smazená kruti prisícka)

42

Znojmói pörkölt

42

Svejk sörei

42

Dánia

49

Levestelenül

49

Arhusi karfiolleves

49

Dán vagdalt

50

Heringsaláta (sildsallad)

50

Húspogácsa (frikadeller)

50

Koppenhágai sült hal

50

Roskildei mazsolás zsömle

51

Skandináv vajas kenyér

51

Egyesült Királyság

53

"Hideg fogadtatás, fagyos hús, jeges társalkodás"

53

Angol almatorta

54

Angol karácsonyi puding (christmas pudding)

55

Birminghami bélszín

55

Cheddari sajtos leves

55

Coventry-i szilvapuding

55

Edingburgh-i (Skócia) pulykamell rizzsel

56

Glasgow-i (Skócia) krémes

56

Haggis (Skócia)

56

Invernessi (Skócia) rebarbaratorta (tarten riwbob)

56

Liverpooli kacsa sherryszószban

57

Monmouth-i (Wales) pórékrémleves (cawl cennin a hufen)

57

Oxfordi mazsolás zsemle

57

Shepherd's Pie

57

Skót csirkeleves szilvával (cock-a-leekie)

58

Skót vajaskeksz (shortbread)

58

Skót zabpogácsa (oatcakes)

58

Walesi húspogácsa

58

Walesi leves cipóban, sajttal (cawl bred with cheese)

58

Yorki "fasírtok királya"

59

Walesi póréhagymaleves (cawn cennin)

59

Walesi puding (pwdin mynwy)

60

Nem is olyan skótok...

60

Észtország

63

Tejivó rokonok

63

Észt előétel (rollmops)

63

Észt savanyúkáposzta-leves

63

Észt tejleves hallal

64

Mulgi káposzta (mulgi kapsad)

64

Pärnui rakott hering

64

Tallinni főtt hal tojásos mártásban

64

Tartui sörleves

64

Kiek in de Kök, azaz: Kukkants a konyhába!

64

Finnország

67

Finomodott falatok

67

Feketeáfonyás sütemény (mustikkapiirakka)

68

Finn áfonyás kehely (puolukkamalja)

68

Finn spenótleves (pinaattikeitto)

68

Finn fűszeres kalács (maustekakku)

68

Helsinki halleves

69

Jyväskyläi karácsonyi szilva

69

Karéliai pecsenye (karjalan paisti)

69

Karéliai pirog (karjalan piirakka)

69

Kuopio-i "kanalas kenyér"

69

Lazacleves (lohikeitto)

70

Lappföldi grillezett sebes pisztráng (loisteella kypsennettyä tunturirautua)

70

Oului halleves

70

Porvoo-i Runebergintortuu, azaz Runeberg tortája

70

Rakott marharépa (lanttulaatikko)

70

Riihimäki rosolli

71

Roston sült keszeg (pariloitu lahna)

71

Salo-i krinolinmártás (makkarakastike)

71

Savo-i "halkakas" (kalakukko)

71

Tamperei pácolt lazac

71

Töltött csuka (täytetty hauki)

72

Halat hallal

72

Franciaország

75

A bőség zavara

75

Aix-en-Provence-i pisztráng

77

Auvergne-i sertésfejleves

77

Baszk torta (gateau basque)

77

Bordeaux-i hideg eperkrémleves

77

Bretagne-i pulykamell almaágyon

78

Cherbourgi halászlé

78

Dijoni sertésszelet

78

Francia zöldségleves

79

Franciakenyér

79

korzikai húsvéti sütemény

79

Korzikai sajtos sütemény (Strenna Corse)

79

Lyoni gesztenyetorta

79

Lyoni saláta

80

Marseille-i csirkecomb

80

Marseille-i halas omlett

80

Marseille-i halleves

80

Meursault-i marharagu

80

Nancy-i csokoládés torta

81

Nantes-i spagetti

81

Nizzai egytálétel marhahúsból

81

Nizzai mimózatorta

81

Párizsi hagymaleves (soupe á l'oignon)

82

Provance-i halleves

82

Reimsi borjúsült

82

Reimsi póréleves

83

Sajtos spárga marhahússal

83

Strasbourgi húsos káposzta (Choucroute)

83

Sült borjúszelet konyakos-tejszínes mártásban

84

Touloni kuszkusz (Taboule)

84

Tours-i parasztleves

84

Séfek séfje

84

Szürke tőkehal tejszínes mártásban (Colin en tranches)

86

Görögország

87

Együnk, mielőtt megmelegszik az étel!

87

Athéni sertésszelet

89

Athéni ubroka-leves

89

Görög gomba

89

Görög halleves (kakavia)

89

Görög padlizsánkrém

89

Görög saláta

90

Görög sült padlizsán (muszaka)

90

Lerápetrai (Kréta) nyárson sült bárányhús (souvlaki)

90

Larisszai avgolemono

90

Ördög polipja (htápodi tu diavólu)

90

Rodoszi olajos sütemény (gliko tapsiou me ladi)

91

Töltött szőlőlevelek (dolmadakia jalantzi)

91

Tolo-i diós csirkesaláta

91

Voloszi marhahúsos makaróni (pastitsu)

92

El, szigetelve

92

Hollandia

95

Vörös-fehér-kék levesestál

95

Amszterdami sajtsaláta

96

Hágai burgonya fodros kellel és szalonnával (stamppot boerenkool)

96

Holland meggytorta

96

Holland sajtos spárga

96

Homoktorta

97

Húsvéti kenyér (paaschbrod)

97

Kókuszos hamburger

97

Rotterdami sárgaborsóleves (erwtensoep)

97

Sertéssült krémsajttal

97

Utrechti fánkocskák

98

"Sajtfejűek"

98

Írország

101

Kelta krumpli

101

Corcaigh-i (Cork) whiskeys sütemény

102

Ír colcannon

102

Ír sonka whiskeymártásban (gammon in whiskeysauce)

103

Luimneach-i (Limerick) ürügulyás (Irish stew)

103

Zöldséges zab

103

Rakott bárány

104

Az élet vize

104

Lengyelország

109

Dupla íz

109

Céklaleves (barszcz)

109

Bigos régi lengyel módon

110

Gdanski alma bortésztában

110

Hideg paradicsomleves (chlodnik pomidorowy)

110

Kovászos krumplileves (zalewajka)

110

Burgonyás heringsaláta

111

Krakkói barackhabos-mandulás torta

111

Lengyel csirke (kurczeta po polsku)

111

Lengyel sörleves

112

Lengyel spárga

112

Lublini hurka

112

Poznani sertésmáj

112

Sörben párolt ponty (karp duszony w piwie)

113

Sziléziai füstölt hús gyümölcsökkel

113

Sziléziai göngyölt hús burgonyagombóccal

113

Wroclawi bableves

113

Wroclawi vegyes haltál

113

Páratlan fogások

114

Lettország

117

Hidegen

117

Daugavpilsi sajtos paprika

117

Répával töltött tésztatáskák (burkanu pardevejs)

118

Rigai heringes előétel

118

Sajtkrémes keksz

118

Főzés - főzés nélkül

118

Litvánia

121

Kiadós és rusztikus

121

hideg céklaleves (barsciai)

121

Burgonyás fánk

122

Litván burgonyafelfújt (kugelis)

122

Litván burgonyás-almás felfújt

122

Litván töltött burgonyakifli (cepelinai)

123

Litván töltött gombócok (cepelinai)

123

Palangai nyárson sült tyúk

123

Vilniusi göngyölt hús

123

Barna kendervaj, köményes feketekenyér

124

Luxemburg

125

Ki fél a marhasülttől?

125

Luxembugerli (világos és sötét)

125

Gombás-húsos palacsinta

126

Luxemburgi rák (Kriibsen)

126

Luxemburgi sajtos sütemény (Keiskuch)

126

Nyúlragu (Huesenziwi)

127

Őzcomb (Reihänmmchen)

127

Túródesszert szilvával

127

Zöldbableves (Bou'neschlupp)

127

Nagyhercegség - nagy zabálás

127

Magyarország

129

Idézve

129

Alföldi gulyás

131

Alföldi töltött káposzta

131

Soproni babgulyás füstölt csülökkel

131

Bajai halászlé 1.

132

Bajai halászlé 2.

132

Bajai halászlé 3.

132

Bajai kenyér

133

Bajai pacal

133

Baracskai halászlé Sobri Jóska módra

133

Baracskai hallé

133

Baracskai halpaprikás

133

Baracskai sült csuka

133

Békéscsabai krokett

134

Birkapörkölt Kalocsa környékéről

134

Budai májgaluskaleves

134

Budapest bélszín

135

Budapest krémes

135

Csornai vert perec

135

Debreceni aprópecsenye

135

Debreceni kolbász 1.

135

Debreceni kolbász 2.

136

Debreceni krémes

136

Debreceni pulykamell sajttal töltve

136

Debreceni sertésborda

136

Debreceni töltött káposzta

136

Dorozsmai ponty

137

Dunaújvárosi halászlé szabad tűzön

137

Dunaújvárosi ürüborda sütve, fokhagymás vajjal

137

Egri erőleves

137

Egri éti csiga

138

Egri húsgombócleves

138

Egri répatorta

138

Fonyódi kapros túrós rezgőke

138

Gyomai korhely busaleves

138

Győri sós-sajtos perec

138

Gyulai kolbásszal töltött hús

139

Hajdúböszörményi orjaleves

139

Hajdúnánási sertésborda

139

Hajdúszoboszlói pecsenye

139

Herendi báránygerinc

139

Hernádi csontleves

140

Hevesi túróspite

140

Hódmezővásárhelyi sajtos perec

140

Izsáki tyúkhúsleves

140

Kalocsai sertésborda

140

Kazincbarcikai petrezselymes palacsinta

141

Kecskeméti diótorta

141

Kiskunhalasi savanyú máj

141

Kisvárdai nyúl háziasan

141

Kondorosi vajas perec

142

Kunhegyesi juhhúsos kása

142

Libamáj zsírjában

142

Mátrai sertésmáj

142

Mohácsi szárma

142

Molnárkalács (palóc)

143

Nagykanizsai kaszáslé

143

Őriszentpéteri gombás flekken

143

Paksi tejfölös harcsa

143

Pulykamell Debrecen környékéről

144

Soproni oldalas

144

Soproni sertésborda

144

Soproni tallér

144

Szegedi halpaprikás

144

Szegedi meggyes lepény

145

Szegedi tejfölös sült csuka

145

Szeghalmi betyárleves

145

Szentesi gombócleves

145

Tihanyi vaddisznóragu

145

Tokaji sertésborda

146

Tokaji tejszínes szőlőleves camembert sajttal

146

Tolnai halászlé bográcsban

146

Vasvári krémes tekercs

146

Vasi malacsült

147

Vegyes pörkölt

147

Vecsési töltött káposzta

147

Zalaegerszegi babos káposzta csülökkel

147

Zalai burgonyapalacsinta zöldséggel és csirkemájjal

148

Zirc környéki vörösboros vaddisznóragu vargányával

148

Kanalazható világörökség

148

Málta

151

Fenekelés

151

Fenek

153

Húsvéti sütemény (figolla)

153

Máltai grillezett hal (pixxispad mixvi)

153

Máltai kenyér (hobz)

153

Rabati fűszeres puding

154

Spagetti polipszósszal (spagetti biz-zalza tal-qarnit)

154

Sült káposzta sonkával (kabocca moqlija bil-bacon)

154

Sült makaróni (timpana)

154

Sült marhatekercs (bragioli l-forn)

154

Töltött padlizsán

155

Vallettai halleves

155

Aljottától zeppoliig

155

Németország

159

Boldog világ késsel és villával

159

Augsburgi ananászos torta puffasztott búzából

161

Baden-badeni őzgerinc

161

Bajor töltött táska (bayrische gefüllte Tasche)

161

Berlini farsangi fánk (Faschingskrapfen)

162

Berlini fánk borsodóval

162

Berlini mazsolás hústekercs

162

Berlini sertéscsülök borsópürével

163

Berlini spárgakrémleves zsemlekockával

163

Brandenburgi káposztástekercs (Brandenburger Kohlrouladen)

163

Drezdai levesesfazék (Dresdner Suppentopf)

163

Drezdai gyümölcskenyér (Stollen)

164

Frankfurti leves

164

Hamburgi savanyú leves 1.

164

Hamburgi savanyú leves 2.

164

Hannoveri marhatekercs (Hannoversche Rinderroulade)

165

Helgolandi sárgabarackleves (Helgoländer Aprikosensuppe)

165

Lübecki egytál (Lübecker National)

165

Lüneburgi burgonyagulyás

165

Lipcsei stollen

166

Magdeburgi sajtleves tojással

166

Müncheni burgonyakrémleves

166

Müncheni sörös virsli

166

Nürnbergi jércegombócos leves

166

Saarbrückeni húsos torta

167

Bajorosan

167

Olaszország

169

Pastaparádé

169

Bazsalikomos fasírtgombócok (polpotte al basilico)

173

Bárány bazsalikomos paradicsommártásban (pappardelle all abbachio)

173

Bolognai lasagne

174

Bolognai sajtleves

174

Bolognai spagetti (spaghetti bolognese)

174

Cassata (szicíliai édesség)

175

Firenzei csavart

175

Firenzei makaróni

175

Firenzei pacal (trippa alla fiorentina)

175

Gaetai töltött pizza

176

Genovai zöldségleves (minnestrone alla genovese)

176

Genovai sárgadinnyeleves

176

Lasagne egyszerűen, de bőségesen

176

Mandulás puszedli (amaretti)

177

Margherita pizza

177

Milánói karfiol

177

Milánói körte

178

Milánói pacalleves

178

Milánói rizstál

178

Nápolyi struffoli

178

Nápolyi orsótészta mozzarellával (fusilli alla napoletana)

179

Olasz juhsajtsaláta

179

Olasz zöldségleves (minestrone)

179

Padovai zöldbab

180

Palermói húsgombócok sütőben (polpette al forno)

180

Palermói saláta

180

Palermói sült hal

180

Pármai borsos-uborkás szendvics

180

Pármai rakottas

181

Ravennai rántotta

181

Római borjúszelet (saltimbocca alla romana)

181

Római módra töltött articsóka (carciofi alla romana)

181

Római saláta

182

Siracusai spenót

182

Szalámis-gombás pizza

182

Szardíniai ravioli spenóttal és ricotta-töltelékkel, paradicsomszósszal (ravioli Sarde)

182

Szicíliai borsodó

183

Szicíliai egytálétel

183

Tavaszi spegetti (pasta primavera)

183

Velencei borjúmáj (fegato alla veneziana)

183

Velencei burgonyagombóc

183

Velencei hús

184

Velencei ragu

184

Velencei zöldbab

184

Trentinói trakta

184

Portugália

187

Szárított tőkehal százféle módon

187

Bragancai csirke

188

Coimbrai rizs

188

Lamego-i disznóhús kertészné módra

189

Lisszaboni rostélyos

189

portugál citromos csirke

189

Portugál gesztenyeleves

189

Portugál puding

190

Portugál rizs

190

Tőkehal (bacalhau)

190

Sertésragu kagylóval (carne de porco a alentejana)

190

Szegény ember levese (sopa a alentejana)

191

Madeirán madeirát

191

Románia

195

Egyszerűen

195

Aradi barackos lepény

196

Aradi briós

196

Brassói aprópecsenye

196

Brassói káposzta

196

Brassói pulykamell

196

Bukaresti egytálétel

197

Csíkszeredai nyúltokány

197

Ditrói sertésrolád sonkás rizzsel töltve

197

Erdélyi gombaragu (tocana de ciuperta)

197

Erdélyi meggyleves (supa de cirease)

197

Kolozsvári rakott káposzta

197

Kolozsvári töltött káposzta

198

Kovásznai saláta

198

Nagykárolyi sütőtök-puding

198

Nagyszebeni húsos palacsinta

199

Pacalleves (ciorba de burt
Kinyit

twitter

Kapcsolódó receptek