Erdélyi lakoma

Erdélyi lakoma
Erdélyi lakoma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Palatinus Kiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 293
ISBN: 9639587762
Kövi Pál könyvére az a műfaji megjelölés illik leginkább, hogy "lírai esszék gyűjteménye, szakácskönyvnek álcázva". Nemcsak azért, mert az erdélyi étel-recepteket olyan kitűnő erdélyi írók, mint Szőcs István, Éltető József, Bálint Tibor, Mircea Zaciu, Csávossy György, Bajor András, Romulus Guga és természetesen Kövi Pál írásai fűszerezik, teszik felejthetetlenül zamatossá és élvezetessé, de azért is, mert minden egyes recept fölér egy költeménnyel. Kövi Pál valószínűleg nemcsak New York, de az egész világ egyik legelegánsabb, legszínvonalasabb és legötletesebben vezetett éttermének, a "The Four Seasons"-nak volt a társtulajdonosa, neve, egyénisége, szakértelme legendás a gasztronómia világában. Szívderítő, lelket melengető olvasmány Kövi Pál "Erdéyi lakomája"-ja. De vigyázat! Aki elolvassa, attól kezdve bizony csak finyorán nyúl minden olyan ételhez, amelyet fantázia, szív és lélek nélkül, tehát csak amúgy gagymatolva készítettek.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Kövi Pál: Az olvasóhoz

5

Tűzhelytől tűzhelyig

Szőcs István: Ami a földdel és az éggel összeköt

9

Mircea Zaciu: Mintha anyám főztje volna...

23

Éltető József: Éléskamra a templomerődben

31

Kövi Pál-Szőcs István: Az ángádzsábur nyomában

42

Szőcs István: "...hogy az állatok rútul ne rongáltassanak..."

47

Erdélyi ínyesmester

306 ételrecept

51

Előételek

62

Ízelítők

62

Levesek

70

Másodfogások

114

Halételek

114

Gombás ételek

122

Káposztás ételek

129

Belsőségek

139

Főételek

142

Ételek szárnyashúsból

142

Juh- és kecskehúsból készült ételek

148

Vadak

157

Sültek

165

Körítések

178

Főzelékek

178

Töltött, rakott főzelékek

185

Feltétek és levesbe valók

194

Mártások

205

Köretek

211

Saláták, savanyúságok és fűszerecetek

211

Lisztes ételek

217

Kenyér, puliszkaételek

217

Édességek

225

Kőttestészták, palacsinták

225

Sütemények, nyalánkságok

236

Az étel tisztessége

Bajor Andor: Terített asztal

249

Romulus Guga: Az örök hírvivő

256

Kövi Pál: Az otthon fészekmelege

259

Anyám kovásza

259

A mákos rétes

260

Bálint Tibor: A húslevesről

263

Óda Allium Cepához

264

Egynémely fűszerszámunkról

266

A Fejér Lótól a Zokogó Majomig

269

Szőcs István: A lakodalmi étkezés költészete

286

Csávossy György: Borissza kalauz

294

Függelék

A legkedveltebb hontermő fűszerek (Sz. I.)

307

Egzotikus fűszerek (Sz. I.)

310

Az erdélyi magyar konyha különleges szavairól (Sz. I.)

311

Tárgymutató

319


Kinyit
google+