Élelmiszerek gyorsfagyasztása

Élelmiszerek gyorsfagyasztása  
Élelmiszerek gyorsfagyasztása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve: 1964
Oldalszám: 276
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés

7

Nyersanyagismeret

15

Növényi nyersanyagok

15

Zöldségek
15
Gyümölcsök
42

Állati nyersanyagok

70

Nagy vágóállatok húsa
71
Vágási melléktermékek
77
Baromfik
79
Vadon élő állatok húsa
81
Hidegvérű állatok húsa
82

Segédanyagok

82

Előkészítés gyorsfagyasztásra

86

A nyersanyag beszállítása és tárolása

86

Beszállítás
86
Tárolás
88

Előkészítő műveletek

89

Mosás
90
Válogatás
92
Osztályozás
94
Előfőzés
97
Hűtés
105
Üzemen belüli anyagmozgatás
106

A nyersanyagok előkészítése gyorsfagyasztásra

110

Zöldségek
110
Gyümölcsök
127
Gyümölcskrémek
136

Gyümölcslevek

138

Folyékony gyümölcslé

138

Sűrített gyümölcslé

139

Félkész és készételek

141

Csomagolás

147

Fogyasztói csomagolás

147

Gyűjtő, illetve nagyfogyasztói csomagolás

161

Gyorsfagyasztás

163

Élelmiszerek tartósítása kis hőmérsékleten

163

A fagyás folyamata

167

A víz kifagyása az élelmiszerből
168

A kifagyó víz hatása az állati és növényi sejtekre

171

A jégkiristály képződésének módja és hatása
174

A fagyasztás hatása a mikroorganizmusokra

181

Az élelmiszerek fagyasztásának hűtőtechnikai alapjai

185

A fagyasztáskor elvonandó hő mennyisége
192
A fagyasztás időtartama
192
A kifagyasztás időtartama
193
Az előhűtés és utánhűtés időtartama
194
A fagyasztási sebesség
195
A fagyasztási súlyveszteség
197

A fagyasztási eljárások és berendezések

199

Élelmiszerek fagyasztása párolgó hűtőközegben
203
Élelmiszerek fagyasztása hűtést közvetítő közegek felhasználásával
208

Az előszárítás utáni gyorsfagyasztás

222

Tárolás

226

A gyorsfagyasztott élelmiszerek változásai tárolás alatt

229

Fizikai változások
229
Kémiai és enzimus változások
230

Egyes gyorsfagyasztott élelmiszerek tárolás alatti változásai

231

A változó tárolási hőmérséklet hatása

241

A gyorsfagyasztott élelmiszerek tárolási hőmérsékletének és az adott hőmérsékleten való tárolási időtartamának ellenőrzése

242

Tárolhatósági időtartamok

244

A gyorsfagyasztott élelmiszerek raktározása

244

Szállítás

249

Szigetelt szállítóeszközök és berendezések

250

Gépi hűtésű hűtő gépkocsik

256

Hűtővagonok

257

Kereskedelmi forgalomba hozatal

263

A gyorsfagyasztott élelmiszerek felengedtetése, elkészítése és fogyasztása

267


Kinyit
recepttár