Egy nap, egy recept

Egy nap, egy recept  
Egy nap, egy recept
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 2003
Oldalszám: 159
ISBN: 963-212-856-7
Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg nem ismerhettem meg néphagyományait, népcsoportjait, ételeit, addig is boldogságot okozott, hogy ez a pici ország az én hazám. Most, hogy több mint száz alkalommal csomagoltam össze bőröndömet és indultam el stábunkkal, hogy egy újabb települést felfedezzünk, más tudom miért isteni áldás magyarnak születni. Mindig újabb és újabb meglepetések vártak bennünket, de egy valami állandó volt, az emberek szeretete. Jó szembesülni gazdagságunkkal, jó tudni, hogy rengeteg kincsünk van, amelyek biztosan a miéink maradnak, ha elég gondoskodók és lelkiismeretesek vagyunk, hiszen a lelkünkben kell őrizni azokat. Jó lenne, ha nagyanyáink, nagyapáink tudása tovább élne a mi unokáinkban is. Jó lenne, ha fiaink és lányaink lelkük és szeretetük beleadásával készítenék el lakásuk, házuk tárgyait, díszeit és a család közösen elfogyasztott ételeit, hiszen szükségünk van ezek családösszetartó erejére. Ha megismerték az itt összegyűjtött ételeket, megismerik hazánkat és múltunk egy töredékét is. Ez a könyv tehát országjárás ízeinken keresztül. Jó utazást! (Borbás Marcsi)
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

9

Levesek

Gölődin leves Fót

12

Korhely harcsahalászlé Tiszaújváros

14

Halászlé baja

16

Savanyú bableves "oszuski"-val Tatabánya

18

Kecsege húsleves Cibakháza

20

Petyek "Fonyódi halleves" Fonyód

22

Savanyú svábleves Diósd

24

Bográcsgulyás Szolnok

26

Kiszely leves Váchartyán

28

Paradicsomos, babos répaleves Pacsa

30

Kötözött,suhintott táskaleves Hódmezővásárhely

32

Pandúrgulyás Jászkísér

34

Tarator Halásztelek

36

Rábaközi húsgombócleves Csoma

38

Főételek

Senyei vargányás nyúl Őrség

42

Ó-hallstadti babtál Százhalombatta

44

Hagymás vér Mórahalom

46

Sűrű lebbencsleves Tiszanána

48

Babos káposzta Szombathely

50

Libamell, töltött libanyakkal Szombathely

52

Kakasherepörkölt Kál

54

Avasi pincepecsenye Miskolc

56

Fokhagymás kacsa vagy libamáj Miskolc

58

Káposztás keltgombóc Madaros

60

Pincepörkölt Balatonrendes

62

Esterházy rostélyos Pápa

64

Tepsis csülök Szolnok

66

Toros káposzta Hajdúböszörmény

68

Pinkóczi töltött borda Balatonalmádi

70

Kakaspaprikás Rém

72

Duna-ági tejfölös pulykatokány Csepel

74

Pácolt szűzpecsenye Kapuvár

76

Csirkemájjal töltött sertésborda Kapuvár

78

Szatmári töltött káposzta Mátészalka

80

Birkapörkölt Szalkszentmártonon

82

Alföldi tyúkpaprikás, hurkatésztával Tiszaújváros

84

Palotás káposzta Cserszegtomaj

86

Őzcomb mentás Sütőtökpürével, töltött almával Eger

88

Hegyalja pecsenye Gyöngyös

90

Babos, gombás pacal Tatabánya

92

Grillezett szűzpecsenye Győr

94

Busakolbász Gyomaendrőd

96

Tészták

Parasztkenyér Nyírmeggyes

100

Mézeskalács Nyíregyháza

102

Sztrapacska Nyíregyháza

104

Hajtogatott tepertős pogácsa Csepel

106

Ferdinánd sütemény Karcag

108

Lakodalmas perec Szenna

110

Abonyi krumplis, túrós lepény Füzesabony

112

Vízen kullogó Kisújszállás

114

Gyümölcsös túrótorta Deszk

116

Csíramálé Szentes

118

Slambuc Hajdúböszörmény

120

Babos tészta, Szurok

122

Páránfőtt Sátoraljaújhely

124

Sörkifli Rém

126

Krumplis rétes Nyúl

128

Mákos rétes Fót

130

Görhe vagy ganca Sándorfalva

132

Kakaós svédgombóc Madaras

134

Puliszka Tarpa

136

Kőttrétes Bükkalja

138

Tojásos tészta és forrázott paprika Váchartyán

140

Meggyes hókifli Nyírmeggyes

142

Túros lepény Hódmezővásárhely

144

Sudlijica Szentpéterfa

146

Lakodalmas kalács Baks

148

... és még...

Házi túró Veresgyház

152

Mákos kukorica Tura

154

Meggy dzsem Nyírmeggyes

156

Pörkölt diótorta Pacsa

158


Kinyit
szótár

Kapcsolódó könyvek

104 híres magyar recept 104 híres magyar recept
Szerző: Lukács István
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1985)

Bizonyára mindenki talál kedvére valót az előételek, a levesek, a sültek, a halak, az egytál ételek, a...

Határtalan lakoma Határtalan lakoma
Szerző: Bangó Margit
Kiadó: EMI Zenei Kft. (2009)

A TV2 Hal a Tortán c. műsorában az egész országot elkápráztatta szakácstudományával Bangó Margit....

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Komatál Komatál
Szerkesztők: Szabó Magda, Varga József
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

"Komatálat hoztam, Fel is aranyoztam, Koma küldi komának, Koma váltsa magának." Akár ezzel a...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

A sűrűje 2. A sűrűje 2.
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: StratComm Kft. (2015)

"Hiszem, hogy a magyar gasztronómiát alapvetően és meghatározóan azok a fogások alkotják, amelyek a házi...

Kezdők és haladók mindentudó szakácskönyve Kezdők és haladók mindentudó szakácskönyve
Szerző: Domokos Lászlóné
Kiadó: JLX Kiadó (2009)

A közös étkezés minden család életében fontos szerepet játszik. Sok háziasszonyt visszariaszt azonban az...

A legfinomabb magyaros ételek A legfinomabb magyaros ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Édes kelt tészták, kalácsok Édes kelt tészták, kalácsok
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Sertéshúsból készült ételek Sertéshúsból készült ételek
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Aquila Kiadó (2005)

Mindenki ízlését igyekszünk kielégíteni szakácskönyvsorozatunkkal, melyekben kitűnő, ízletes fogások...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

Mai magyar konyha Mai magyar konyha
Szerző: Bereznay Tamás
Kiadó: Boook Kiadó (2009)

Bereznay Tamás a magyar konyhaművészet szerelmese. Szívvel-lélekkel főz, és büszke hazánk gasztronómiai...

Gabonakonyha Gabonakonyha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Csizmadia András, Nyers Csaba
Kiadó: Timp Kiadó (2002)

A búzából, tönkölybúzából, árpából, rozsból, hajdinából, zabból, rizsből, kölesből, kukoricából...

Csemegék Csemegék
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

A Palócföldtől a Tiszáig A Palócföldtől a Tiszáig
Szerkesztő: Kaposi Levente
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó (0)

Különleges látogatásra invitáljuk Heves megyébe az olvasót, hogy betekintést nyerjen e táj ételeibe és...

Kapcsolódó cikkek