Egy nap, egy recept

Egy nap, egy recept  
Egy nap, egy recept
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 2003
Oldalszám: 159
ISBN: 963-212-856-7
Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg nem ismerhettem meg néphagyományait, népcsoportjait, ételeit, addig is boldogságot okozott, hogy ez a pici ország az én hazám. Most, hogy több mint száz alkalommal csomagoltam össze bőröndömet és indultam el stábunkkal, hogy egy újabb települést felfedezzünk, más tudom miért isteni áldás magyarnak születni. Mindig újabb és újabb meglepetések vártak bennünket, de egy valami állandó volt, az emberek szeretete. Jó szembesülni gazdagságunkkal, jó tudni, hogy rengeteg kincsünk van, amelyek biztosan a miéink maradnak, ha elég gondoskodók és lelkiismeretesek vagyunk, hiszen a lelkünkben kell őrizni azokat. Jó lenne, ha nagyanyáink, nagyapáink tudása tovább élne a mi unokáinkban is. Jó lenne, ha fiaink és lányaink lelkük és szeretetük beleadásával készítenék el lakásuk, házuk tárgyait, díszeit és a család közösen elfogyasztott ételeit, hiszen szükségünk van ezek családösszetartó erejére. Ha megismerték az itt összegyűjtött ételeket, megismerik hazánkat és múltunk egy töredékét is. Ez a könyv tehát országjárás ízeinken keresztül. Jó utazást! (Borbás Marcsi)
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

9

Levesek

Gölődin leves Fót

12

Korhely harcsahalászlé Tiszaújváros

14

Halászlé baja

16

Savanyú bableves "oszuski"-val Tatabánya

18

Kecsege húsleves Cibakháza

20

Petyek "Fonyódi halleves" Fonyód

22

Savanyú svábleves Diósd

24

Bográcsgulyás Szolnok

26

Kiszely leves Váchartyán

28

Paradicsomos, babos répaleves Pacsa

30

Kötözött,suhintott táskaleves Hódmezővásárhely

32

Pandúrgulyás Jászkísér

34

Tarator Halásztelek

36

Rábaközi húsgombócleves Csoma

38

Főételek

Senyei vargányás nyúl Őrség

42

Ó-hallstadti babtál Százhalombatta

44

Hagymás vér Mórahalom

46

Sűrű lebbencsleves Tiszanána

48

Babos káposzta Szombathely

50

Libamell, töltött libanyakkal Szombathely

52

Kakasherepörkölt Kál

54

Avasi pincepecsenye Miskolc

56

Fokhagymás kacsa vagy libamáj Miskolc

58

Káposztás keltgombóc Madaros

60

Pincepörkölt Balatonrendes

62

Esterházy rostélyos Pápa

64

Tepsis csülök Szolnok

66

Toros káposzta Hajdúböszörmény

68

Pinkóczi töltött borda Balatonalmádi

70

Kakaspaprikás Rém

72

Duna-ági tejfölös pulykatokány Csepel

74

Pácolt szűzpecsenye Kapuvár

76

Csirkemájjal töltött sertésborda Kapuvár

78

Szatmári töltött káposzta Mátészalka

80

Birkapörkölt Szalkszentmártonon

82

Alföldi tyúkpaprikás, hurkatésztával Tiszaújváros

84

Palotás káposzta Cserszegtomaj

86

Őzcomb mentás Sütőtökpürével, töltött almával Eger

88

Hegyalja pecsenye Gyöngyös

90

Babos, gombás pacal Tatabánya

92

Grillezett szűzpecsenye Győr

94

Busakolbász Gyomaendrőd

96

Tészták

Parasztkenyér Nyírmeggyes

100

Mézeskalács Nyíregyháza

102

Sztrapacska Nyíregyháza

104

Hajtogatott tepertős pogácsa Csepel

106

Ferdinánd sütemény Karcag

108

Lakodalmas perec Szenna

110

Abonyi krumplis, túrós lepény Füzesabony

112

Vízen kullogó Kisújszállás

114

Gyümölcsös túrótorta Deszk

116

Csíramálé Szentes

118

Slambuc Hajdúböszörmény

120

Babos tészta, Szurok

122

Páránfőtt Sátoraljaújhely

124

Sörkifli Rém

126

Krumplis rétes Nyúl

128

Mákos rétes Fót

130

Görhe vagy ganca Sándorfalva

132

Kakaós svédgombóc Madaras

134

Puliszka Tarpa

136

Kőttrétes Bükkalja

138

Tojásos tészta és forrázott paprika Váchartyán

140

Meggyes hókifli Nyírmeggyes

142

Túros lepény Hódmezővásárhely

144

Sudlijica Szentpéterfa

146

Lakodalmas kalács Baks

148

... és még...

Házi túró Veresgyház

152

Mákos kukorica Tura

154

Meggy dzsem Nyírmeggyes

156

Pörkölt diótorta Pacsa

158


Kinyit
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)

Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

A Palócföldtől a Tiszáig A Palócföldtől a Tiszáig
Szerkesztő: Kaposi Levente
Kiadó: Pallas Lap- és Könyvkiadó (0)

Különleges látogatásra invitáljuk Heves megyébe az olvasót, hogy betekintést nyerjen e táj ételeibe és...

Balatoni ízek Balatoni ízek
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (1988)

A Balaton mellett nem csak strandolni, vitorlázni, horgászni, lovagolni, szórakozni és pihenni lehet - hanem,...

Határtalan lakoma Határtalan lakoma
Szerző: Bangó Margit
Kiadó: EMI Zenei Kft. (2009)

A TV2 Hal a Tortán c. műsorában az egész országot elkápráztatta szakácstudományával Bangó Margit....

Ízes élet Ízes élet
Szerző: Nádasdy Borbála
Kiadó: Méry Ratio (2012)

Édes-keserű, hazája iránti vágyakozással és szeretettel teli életrajzi naplói után Nádasdy grófnő újabb...

Önételrajz Önételrajz
Szerző: Kulka János
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

Kulka János szeret és tud is főzni. Ezúttal arra vállalkozott, hogy megmutatja az olvasóknak kedvenc ételeit....

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Így főzünk Pannóniában Így főzünk Pannóniában
Szerkesztő: Jelinek Aliz
Kiadó: Pannonia Sz. V. V. (0)

A Pannónia 42 szállodájának és több száz különálló éttermének specialitásait és egyedi hangulatát nem...

550 remek recept 550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

A Magyar konyha örökzöld ízeivel A Magyar konyha örökzöld ízeivel
Szerzők: Kaposi Gyöngyi, Rosenthal Emília
Kiadó: Magánkiadás (2012)

A könyv több mint 400 népi tapasztalatokon nyugvó receptjeivel ismerteti meg az olvasót, közel 150 színes...

Bogrács és kukta Bogrács és kukta
Szerzők: Balyó Mária, Pelle Józsefné
Kiadó: MRT-Minerva (1973)

A világszerte joggal híres magyar konyháról - itthon, magunk között - megállapíthatjuk, hogy hagyományos...

Magyar parasztkonyha Magyar parasztkonyha
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A színes fotókkal illusztrált különleges szakácskönyv az igazi magyar parasztkonyha receptjeit gyűjti egybe....

Kis magyar konyha Kis magyar konyha
Szerző: Horváth Boldizsár
Kiadó: Corvina Kiadó (2002)

A hagyományos magyar konyha kis receptfüzete, megannyi színes illusztrációval.

Kapcsolódó cikkek