Egy nap, egy recept

Egy nap, egy recept  
Egy nap, egy recept
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 2003
Oldalszám: 159
ISBN: 963-212-856-7
Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg nem ismerhettem meg néphagyományait, népcsoportjait, ételeit, addig is boldogságot okozott, hogy ez a pici ország az én hazám. Most, hogy több mint száz alkalommal csomagoltam össze bőröndömet és indultam el stábunkkal, hogy egy újabb települést felfedezzünk, más tudom miért isteni áldás magyarnak születni. Mindig újabb és újabb meglepetések vártak bennünket, de egy valami állandó volt, az emberek szeretete. Jó szembesülni gazdagságunkkal, jó tudni, hogy rengeteg kincsünk van, amelyek biztosan a miéink maradnak, ha elég gondoskodók és lelkiismeretesek vagyunk, hiszen a lelkünkben kell őrizni azokat. Jó lenne, ha nagyanyáink, nagyapáink tudása tovább élne a mi unokáinkban is. Jó lenne, ha fiaink és lányaink lelkük és szeretetük beleadásával készítenék el lakásuk, házuk tárgyait, díszeit és a család közösen elfogyasztott ételeit, hiszen szükségünk van ezek családösszetartó erejére. Ha megismerték az itt összegyűjtött ételeket, megismerik hazánkat és múltunk egy töredékét is. Ez a könyv tehát országjárás ízeinken keresztül. Jó utazást! (Borbás Marcsi)
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

9

Levesek

Gölődin leves Fót

12

Korhely harcsahalászlé Tiszaújváros

14

Halászlé baja

16

Savanyú bableves "oszuski"-val Tatabánya

18

Kecsege húsleves Cibakháza

20

Petyek "Fonyódi halleves" Fonyód

22

Savanyú svábleves Diósd

24

Bográcsgulyás Szolnok

26

Kiszely leves Váchartyán

28

Paradicsomos, babos répaleves Pacsa

30

Kötözött,suhintott táskaleves Hódmezővásárhely

32

Pandúrgulyás Jászkísér

34

Tarator Halásztelek

36

Rábaközi húsgombócleves Csoma

38

Főételek

Senyei vargányás nyúl Őrség

42

Ó-hallstadti babtál Százhalombatta

44

Hagymás vér Mórahalom

46

Sűrű lebbencsleves Tiszanána

48

Babos káposzta Szombathely

50

Libamell, töltött libanyakkal Szombathely

52

Kakasherepörkölt Kál

54

Avasi pincepecsenye Miskolc

56

Fokhagymás kacsa vagy libamáj Miskolc

58

Káposztás keltgombóc Madaros

60

Pincepörkölt Balatonrendes

62

Esterházy rostélyos Pápa

64

Tepsis csülök Szolnok

66

Toros káposzta Hajdúböszörmény

68

Pinkóczi töltött borda Balatonalmádi

70

Kakaspaprikás Rém

72

Duna-ági tejfölös pulykatokány Csepel

74

Pácolt szűzpecsenye Kapuvár

76

Csirkemájjal töltött sertésborda Kapuvár

78

Szatmári töltött káposzta Mátészalka

80

Birkapörkölt Szalkszentmártonon

82

Alföldi tyúkpaprikás, hurkatésztával Tiszaújváros

84

Palotás káposzta Cserszegtomaj

86

Őzcomb mentás Sütőtökpürével, töltött almával Eger

88

Hegyalja pecsenye Gyöngyös

90

Babos, gombás pacal Tatabánya

92

Grillezett szűzpecsenye Győr

94

Busakolbász Gyomaendrőd

96

Tészták

Parasztkenyér Nyírmeggyes

100

Mézeskalács Nyíregyháza

102

Sztrapacska Nyíregyháza

104

Hajtogatott tepertős pogácsa Csepel

106

Ferdinánd sütemény Karcag

108

Lakodalmas perec Szenna

110

Abonyi krumplis, túrós lepény Füzesabony

112

Vízen kullogó Kisújszállás

114

Gyümölcsös túrótorta Deszk

116

Csíramálé Szentes

118

Slambuc Hajdúböszörmény

120

Babos tészta, Szurok

122

Páránfőtt Sátoraljaújhely

124

Sörkifli Rém

126

Krumplis rétes Nyúl

128

Mákos rétes Fót

130

Görhe vagy ganca Sándorfalva

132

Kakaós svédgombóc Madaras

134

Puliszka Tarpa

136

Kőttrétes Bükkalja

138

Tojásos tészta és forrázott paprika Váchartyán

140

Meggyes hókifli Nyírmeggyes

142

Túros lepény Hódmezővásárhely

144

Sudlijica Szentpéterfa

146

Lakodalmas kalács Baks

148

... és még...

Házi túró Veresgyház

152

Mákos kukorica Tura

154

Meggy dzsem Nyírmeggyes

156

Pörkölt diótorta Pacsa

158


Kinyit
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Önételrajz Önételrajz
Szerző: Kulka János
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

Kulka János szeret és tud is főzni. Ezúttal arra vállalkozott, hogy megmutatja az olvasóknak kedvenc ételeit....

Főzzünk magyarul Főzzünk magyarul
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

A szerző - aki amatőr ételfotós is - valamennyi ételről színes felvételt készített, hogy ezzel is...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Ízes Erdély Ízes Erdély
Szerző: Ambrus Gizella
Kiadó: Timp Kiadó (2005)

Mesélhetnénk órákig, napokig, mint a bebörtönzöttek, otthonom, a Székelyföld, Erdély ízeiről, mert abban...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

155 magyaros étel 155 magyaros étel
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

Kedvcsinálóként szeretnénk kiemelni néhány érdekes receptet, mint például a balatoni mustos birkapecsenyét,...

Édes kelt tészták, kalácsok Édes kelt tészták, kalácsok
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Magyar ízek varázsa Magyar ízek varázsa
Szerző: Liscsinszky Béla
Kiadó: M-Érték Kiadó (2012)

A szerző mesterszakács, odaadó híve és elkötelezett propagálója a magyar konyhának. "Főzzünk magyarul"...

Sertés java Sertés java
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Szalay Kiadó (2004)
Könnyű, gyors vacsorák Könnyű, gyors vacsorák
Szerző: Török Júlia
Kiadó: Minerva Kiadó (1969)

Ez a köny azt a célt szolgálja, hogy a munkamódszerekben adjon segítséget a dolgozó háziasszonyoknak. Nem...

A Rosenstein A Rosenstein
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A Rosenstein vendéglő voltaképpen egy nagy-nagy család konyhája-tűzhelye-ebédlője, ahol a betérőnek...

55 jóféle kolbászétel 55 jóféle kolbászétel
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

A kolbászokat a sokféle íz teszi a konyhában oly gyakori vendéggé. Bár vannak, akik azt állítják, hogy...

Magyar parasztkonyha Magyar parasztkonyha
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A színes fotókkal illusztrált különleges szakácskönyv az igazi magyar parasztkonyha receptjeit gyűjti egybe....

Kelet-európai szakácskönyv Kelet-európai szakácskönyv
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1983)

Az egyes népek táplálkozási szokásai mindig összefüggtek életkörülményeikkel, országuk földrajzi és...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)

Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

A legfinomabb magyaros ételek A legfinomabb magyaros ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

A sűrűje 2. A sűrűje 2.
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: StratComm Kft. (2015)

"Hiszem, hogy a magyar gasztronómiát alapvetően és meghatározóan azok a fogások alkotják, amelyek a házi...

Göcseji históriák és ételek Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

Kapcsolódó cikkek