Cukorbetegség és diéta

Az inzulinnal és az inzulin nélkül kezelt cukorbetegek táplálkozási útmutatója

Cukorbetegség és diéta  
Cukorbetegség és diéta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerzők: ,
Kiadó: Medicina Kiadó
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 199
ISBN: 963-242-936-2
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

9

A cukorbetegségről dióhéjban

11

1-es típusú cukorbetegség

11

2-es típusú cukorbetegség

11

A 2-es típusú cukorbetegség kezelési formái
12

A cukorbetegség tünetei

12

A vércukorszint és az inzulin

13

Mi a hipoglikémia?
13
Mi a hiperglikémia?
13

Megelőzhető-e a cukorbetegség?

14

Milyen anyagcsere-mutatók tekinthetők ideálisnak cukorbetegek esetében?
14

A cukorbetegség gyógyszeres kezelésének lehetőségei

15

Vércukorszint-csökkentő tabletták
15
Inzulinkészítmények
16
Inzulinadagolási módok
16

A cukorbetegség késői szövődményei

16

A cukorbetegség és a dohányzás

17

A cukorbetegség diétás kezelése

17

A diétáról általában

18

A cukorbetegség diétás kezelésének története
19

Miért kell diétáznia a cukorbetegnek?

20

A cukorbetegek diétájának főbb szempontjai
20
Az étrend összetétele
21
Az étkezések gyakorisága
22
Az egyes étkezések szénhidráttartalma
23
A vércukorszintet gyorsan emelő élelmiszerek, ételek, italok fogyasztásának kerülése
24

A cukor, mint a hipoglikémia gyógyszere

25

Amit a tápanyagokról tudni kell

26

Szénhidrátok

26

Cukrok
26
Keményítő
27
Fehérjék
29
Zsiradékok
30
Vitaminok és ásványi anyagok
32
Növényi rostok
32

A "diétás élelmiszerek" helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében

32

Mesterséges édesítőszerek és a velük készült ételek, italok
33
Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek
34

A cukorbeteg-diéta speciális kérdései

34

A diéta és az élvezeti szerek

34

Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg-diéta?

37

Diéta otthon, a családban, a munkahelyen, az iskolában, a vendéglátóhelyen és az utazások során

37

Diéta otthon
37
Diéta a munkahelyen
38
Diéta az iskolában
38
Diéta a vendéglátóhelyen
38
Diéta az utazások során
39

A metabolikus szindrómás cukorbetegek étrendje

39

A vércukorszint-csökkentő tablettával kezelt cukorbetegek diétája

39

A nappal vércukorszint-csökkentő tablettát szedő, éjjel inzulint kapó cukorbetegek diétája

38

A kevert inzulint naponta kétszer kapó cukorbetegek diétája

38

Az intenzív inzulinterápián lévő cukorbeteg diétája

38

A korszerű konyhatechnika eszközei és módszerei

43

Edények, eszközök

43

Ételkészítési eljárások

45

Az élelmiszerek tartósítása

47

Mélyhűtés

47

Befőzés

47

Gyümölcsbefőzés
47
Gyümölcsíz eltevése
47
Gyümölcsszörpök készítése
48
Rostos ivólé készítése
48
Tök eltevése télire
48
Paradicsomlé eltevése télire
48
Zöldbab eltevése télire
49
Zöldborsó eltevése télire
49

Savanyítás

49

Ecetes uborka
49
Vizes uborka
49
Ecetes paprika
49

Útmutató a mintaétrend használatához

50

Mértékegység-tömeg táblázat

53

10 napos mintaétrend (energiatartalom 5900 kJ (1400 kcal))

55

10 napos mintaétrend (energiatartalom 7560 kJ (1800 kcal))

62

Receptgyűjtemény

71

Levesek, levesbetétek

71

Mártások

86

Kisétkezések

91

Húsok, húspótlók

101

Főzelékek

114

Saláták

122

Köretek

138

Egytálételek

148

Tészták, sütemények

162

Függelék

181

Az ételreceptek betűrendes mutatója

195


Kinyit
szótár