Levesek, saláták 7
Sok egyszerű, de finom leves alapanyaga a burgonya, mivel bársonyossá teszi és sűríti a levet. Kevés nyersanyag hozzáadásával a krumplileves értékes gulyássá vagy más egytálétellé változik. Hús, hal, hagyma, fokhagyma, zöldségek, zöldfűszerek - mind belekerülhet a levesbe. Ha még csipetkét is teszünk bele, vagy pirítóssal, kenyérrel kínáljuk, egytálételként fogyaszthatjuk.
Ebben a fejezetben nemcsak leveseket, hanem burgonya alapú salátákat is talál. Az ismert, majonézes alapú vagy ecetes változatokon kívül egzotikus recepteket is ajánlunk. Ezek könnyű vacsoraként, előételként is kiválóak, vagy a grillparti elengedhetetlen kísérői lehetnek.
Harapnivalók 62
A burgonya olyan sokoldalúan felhasználható alapanyag, hogy kisebb harapnivalók, könnyű vacsorák, ropogós sanckek egész sora készíthető el belőle. A burgonya rendkívül tápláló, mivel nagyrészt szénhidrátból áll. Ez könnyen és gyorsan alakul át energiává. Mivel a burgonya eléggé semleges ízű, nagyszerűen variálható mindenféle nyersanyaggal, így a legváltozatosabb ételek készíthetők belőle.
Ebbena fejezetben egy sor ízletes harapnivalót mutatunk be, melyeket könnyű vacsoraként, villásreggelire vagy éppen tévé előtti rágcsáláshoz ajánlunk. Ilyen a paprikachips, a spanyol tortilla vagy a töltött lepénykenyér. A receptek könnyen és gyorsan elkészíthetők, így akkor is választhatunk belőlük, ha váratlan vendég toppan be. Ha csak egy-két falatot kíván, nem egy egész menüsort, vagy este nem akarja megterhelni gyomrát, válassza ebből a fejezetből a krumplis omlettet vagy a lazacos rösztit.
Köretek 107
A burgonya nálunk hagyományosan a köret szerepét tölti be, leginkább húok mellé kínáljuk vízben főzve vagy olajban sütve. De ez a csodálatos gumó olyan sokféleképpen elkészíthető, hogy ízletes köretek egész skálája vonul fel a szakácskönyvek lapjain.
Ebben a fejezetben a burgonya sokoldalúságát szeretnénk bemutatni a köret szerepében is. A burgonyát főzve, vajon megfuttatva, pirítva, bő olajban kisütve és pürének szeretjük és ismerjük leginkább. Most megismerkedhetnek a karamellizált édesburgonyával, a spanyol burgonyával, egy thai krumplitállal és a papírhüvelyben sült burgonyával. Természetesen nem hiányozhatnak az olyan klasszikus receptek sem, mint a Dauphine-burgonya vagy az Anna-burgonya. A hagyományos köretek egy részét modernizált változatban mutatjuk be, ilyen a pirított burgonya chilivel vagy a pikáns burgonya sütőben sütve. Meglátják, a recepteknek csak a fantázia szab határt!
Főételek 157
Ebben a fejezetben ízletes főételek nagy választékát tálaljuk fel. A főételek sokkal tartalmasabbak, mint az előző fejezetben megismert köretek, ezért elkészítésükre is több időt kell szánni. Bár ezeknél a fogásoknál is főszerepet játszik a burgonya, az Olvasó sok húst és halat is talál majd a hozzávalók között. Természetesen a vegetáriánusok is megtalálják a nekik való ínyencfalatokat. A recepteket a világ minden tájáról válogattuk össze. Megtalálható közöttük a krumplis ravioli, a bárányhúsból készült köfte, egy spanyol rakott burgonya vagy egy tipikus indiai burgonyakári. Emellett olyan hagyományos, közép-európai ételek leírása is szerepel, mint a csirkés burgonyatál, a sajtos burgonyafelfújt vagy a többféle rakott krumpli. Akár egy főre, egy családra vagy egy egész vendégseregre főz, biztosan megtalálja a legmegfelelőbb receptet!
Töltött és rakott ételek 211
Ebben a fejezetben töltött és rakott ételek, angol értelemben vett pástétomok szerepelnek, amelyek nálunk inkább a pite vagy lepény fogalomkörébe tartoznak. Gazdag, tartalmas, őszi és téli fogások ezek. Természetesen könnyebb ételek receptjeiből is válogattunk ebbe a fejezetbe, melyeket meleg évszakokban fogyaszthatunk. A legtöbb recept csupán javaslatot tesz a hozzávalók összeválogatására, a végső szót mindig a szakács mondja ki. A fogások a csípőstől az édesig terjednek. Az édesburgonya például ideális alapanyagul szolgál gyümölcsös fogásokhoz.
Ugyancsak ebben a fejezetben gyűjtöttünk össze néhány kenyérreceptet. A burgonya ugyanis mindenfajta kenyeret jobb ízűvé és állagúvá tesz, sőt, az eltarthatósági idejét is növeli. A pástétomok-piték-lepények sorában főként tésztás változatok szerepelnek. Ha megsüti ezeket, rájön, hogy milyen sokoldalú alapanyag is a burgonya!
Kinyit