Borok könyve

Borok könyve  
Borok könyve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Előjegyzés, megrendelés
Szerzők: , ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 1997
Oldalszám: 198
ISBN: 963-09-4065-5
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Szőlő és bor

A bor világa, a világ borai / Dr. Rohály Gábor, Ember Sándor

11

A világ leghíresebb borai

11

A világfajták

15

A borárverések

19

Bormúzeumok

20

A borcímkékről

20

Magyarország borai / Dr. Török Sándor és Dr. Urbán András

27

A bortermelés története Magyarországon

27

Borvidékeink

31

Magyarország borai

42

A magyar borok helye a világban

43

A jövő magyar borai

45

A hegyközségek és pinceszövetkezetek szerepe a borok minőségének javításában

47

A jövő magyar borainak eredetvédelme

48

A bor a kémia tükrében / Dr. Hajós György

49

A must borrá erjed

49

A bor gazdag vegyülettár

50

A cukor a mustban és a borban

51

A borkő képződése

52

Sav és tannin a borban

52

A borkezelés legfontosabb művelete a kénezés

53

Másodlagos erjedések

54

A bor fénye és színe

55

A borkezelés és tartósítás kémiai módszerei

55

A boranalízis adatai

56

Szőlőtermesztés / Ember Sándor

57

A termőhelyi adottságok

57

Szőlőfajták

58

A szőlő betegségei

60

Művelési módok

61

Borkészítés / Ember Sándor

66

A szüret

66

A must

70

A fehér szőlők feldolgozása

71

A kék szőlők feldolgozása

71

Az erjesztés

73

A borok érlelése

75

A palackozás

78

A pezsgő / Dr. Törley Dezső

83

A pezsgő története

83

A pezsgő gyártása

87

A pezsgő minőségét befolyásoló tényezők

90

Híres külföldi pezsgők

90

A pezsgő tárolása és felszolgálása

91

Mikor igyunk pezsgőt?

92

A borkóstolás: tudomány és művészet / Dr. Rohály Gábor

94

A borkóstolás

94

A bor ízszerkezete

96

A borvizsgálat technikája

97

Fő ízirányok

98

A borok ízvilága

98

A borok élete / Ember Sándor, Dr. Hajós György és Dr. Rohály Gábor

101

Újbor-óbor

101

A borok fejlődése és öregedése

103

A borok élete hordóban és palackban

104

Évjáratkülönbségek, nagy évjáratok

108

A bor az asztalon / Dr. Rohály Gábor

110

A kulturált borfogyasztás

110

A sommelier

110

A pohár hatása a borra

111

Mikor nyissuk ki a palackot, és hogyan?

112

A borok fogyasztási hőmérséklete

113

Hogyan kínáljuk a bort?

113

A bor és az étel

Borválasztás / Dr. Mészáros Gabriella

119

Borhoz az ételt vagy ételhez a bort? A választás néhány vezérelve

119

A megszokottól eltérő tanácsok

120

Házi vinotéka

121

Az étel és a bor harmóniája / Dr. Csizmadia László

123

Az egyes ételféleségekhez illő italok

125

Az alkalomhoz illő italkínálat szempontjai

128

Ételreceptek borral

130

Kalla Kálmán, a Gundel étterem mesterszakácsa receptjei

139

A "Hét Borbírák" receptjei

142

Sajt és bor / Dr. Mészáros Gabriella

145

A Bor és a művészetek

Irodalmi válogatás / Dr. Németh Ferenc

153

Tájak, borok, irodalom

158

A bor a népdalokban

167

"Borversek"

168

Magyar bordalok / Keresztessy Péter

174

A szőlő és a bor az érmészetben / Dr. Mészáros István

182

A szőlő és a bor, mint bélyegmotívum / Dr. Csizmadia D. József

187

A szőlő, a bor és a színek világa / Dr. Rohály Gábor

192


Kinyit
tippek, fortélyok

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

A bor titkai A bor titkai
Szerző: Kime, Giles
Kiadó: Scolar Kiadó (2015)

Az elmúlt húsz év során a bor agresszív reklámkampányokkal,és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Kapcsolódó cikkek