Borok könyve

Borok könyve  
Borok könyve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Előjegyzés, megrendelés
Szerzők: , ,
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 1997
Oldalszám: 198
ISBN: 963-09-4065-5
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Előszó

5

Szőlő és bor

A bor világa, a világ borai / Dr. Rohály Gábor, Ember Sándor

11

A világ leghíresebb borai

11

A világfajták

15

A borárverések

19

Bormúzeumok

20

A borcímkékről

20

Magyarország borai / Dr. Török Sándor és Dr. Urbán András

27

A bortermelés története Magyarországon

27

Borvidékeink

31

Magyarország borai

42

A magyar borok helye a világban

43

A jövő magyar borai

45

A hegyközségek és pinceszövetkezetek szerepe a borok minőségének javításában

47

A jövő magyar borainak eredetvédelme

48

A bor a kémia tükrében / Dr. Hajós György

49

A must borrá erjed

49

A bor gazdag vegyülettár

50

A cukor a mustban és a borban

51

A borkő képződése

52

Sav és tannin a borban

52

A borkezelés legfontosabb művelete a kénezés

53

Másodlagos erjedések

54

A bor fénye és színe

55

A borkezelés és tartósítás kémiai módszerei

55

A boranalízis adatai

56

Szőlőtermesztés / Ember Sándor

57

A termőhelyi adottságok

57

Szőlőfajták

58

A szőlő betegségei

60

Művelési módok

61

Borkészítés / Ember Sándor

66

A szüret

66

A must

70

A fehér szőlők feldolgozása

71

A kék szőlők feldolgozása

71

Az erjesztés

73

A borok érlelése

75

A palackozás

78

A pezsgő / Dr. Törley Dezső

83

A pezsgő története

83

A pezsgő gyártása

87

A pezsgő minőségét befolyásoló tényezők

90

Híres külföldi pezsgők

90

A pezsgő tárolása és felszolgálása

91

Mikor igyunk pezsgőt?

92

A borkóstolás: tudomány és művészet / Dr. Rohály Gábor

94

A borkóstolás

94

A bor ízszerkezete

96

A borvizsgálat technikája

97

Fő ízirányok

98

A borok ízvilága

98

A borok élete / Ember Sándor, Dr. Hajós György és Dr. Rohály Gábor

101

Újbor-óbor

101

A borok fejlődése és öregedése

103

A borok élete hordóban és palackban

104

Évjáratkülönbségek, nagy évjáratok

108

A bor az asztalon / Dr. Rohály Gábor

110

A kulturált borfogyasztás

110

A sommelier

110

A pohár hatása a borra

111

Mikor nyissuk ki a palackot, és hogyan?

112

A borok fogyasztási hőmérséklete

113

Hogyan kínáljuk a bort?

113

A bor és az étel

Borválasztás / Dr. Mészáros Gabriella

119

Borhoz az ételt vagy ételhez a bort? A választás néhány vezérelve

119

A megszokottól eltérő tanácsok

120

Házi vinotéka

121

Az étel és a bor harmóniája / Dr. Csizmadia László

123

Az egyes ételféleségekhez illő italok

125

Az alkalomhoz illő italkínálat szempontjai

128

Ételreceptek borral

130

Kalla Kálmán, a Gundel étterem mesterszakácsa receptjei

139

A "Hét Borbírák" receptjei

142

Sajt és bor / Dr. Mészáros Gabriella

145

A Bor és a művészetek

Irodalmi válogatás / Dr. Németh Ferenc

153

Tájak, borok, irodalom

158

A bor a népdalokban

167

"Borversek"

168

Magyar bordalok / Keresztessy Péter

174

A szőlő és a bor az érmészetben / Dr. Mészáros István

182

A szőlő és a bor, mint bélyegmotívum / Dr. Csizmadia D. József

187

A szőlő, a bor és a színek világa / Dr. Rohály Gábor

192


Kinyit
pinterest

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

A nagy borválasztó A nagy borválasztó
Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

A bor titkai A bor titkai
Szerző: Kime, Giles
Kiadó: Scolar Kiadó (2015)

Az elmúlt húsz év során a bor agresszív reklámkampányokkal,és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Kapcsolódó cikkek