Borenciklopédia

Borenciklopédia  
Borenciklopédia
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Gabo Kiadó
Kiadás éve: 2002
Oldalszám: 320
ISBN: 9639421286
Enciklopédiánkban kalanod felfedezőútra invitáljuk az olvasót több, mint ezer bor birodalmában, amelynek során több tucat bortermelő oszággal és borkultúrával ismerkedünk meg. Évről évre egyre több nemzet és vidék jelenik meg új borokkal a piacon, és természetesen a fogyasztói igények is folymatosan változnak. A 90-es évek elején már ne mlehetett kitartani a régi hit mellett, hogy bort csa a franciák, olaszok, németek, spanyolok és portugállok tudnak készíteni. Görögország, Bulgária, Románia és a voolt jugoszlávia utódállamai sorra felkerültek a bor világtérképére, a magyar borok is újra hírnevet szereztek, de helyet követeltek maguknak olyan távoli országok és vidékek is, mint Chile, Argentína, Ausztrália, illetve Kalifornia. A borvilág tehát szüntelenül átalakulóban van. Ebben a könyvben a fehér-, rozé-, és vörösborok mellett megismerhetjük a világ - többek között Champagne - pezsgőit, valamint az erősített vagy más néven avinált borokat, mint amilyen a sherry és a portói. kitérünk a borok történetére, készítésük műhelytitkaira, a felhasznált szőlők termesztésére, illetve azok esetleges házasítására, valamint szót ejtünk a bor jellegét alapvetően befolyásoló tényezők, az éghajlat és a talaj kitüntetett szerepéről is. Végül természetesen nem maradhat ki a pincemunka különböző fázisainak - az erjesztésnek és érlelésnek - leírása sem. A jó bornak személyisége van, amely meghatározza, milyen körülmények között és milyen hőmérsékleten fogyasztva nyújtja a legtöbb élvezetet. Ennek megválasztásában számos tanáccsal igyekszünk az olvasót segíteni. Ebben a 800 színes képet tartalmazó Borenciklopédiában a szerző többek között - bemutatja a legfontosabb szőlőfajtákat - adatokat közöl a borkultúra kialakulásáról, illetve egyes borok eredetéről - részletesen leírja a borok íz- és aromavilágát, fogyasztási hőmérsékleteket javasol - a híres bortermelő vidékek mellett ismerteti Chile, Kalifornia és más területek borait is - betekintést nyújt a névhasználat és a címkék rejtelmeibe értelmezi napjaink borszakkifejezéseit.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezető

7

A legismertebb szőlőfajták

7

Európa

11

Franciaország

11

Spanyolország

98

Portugália

144

Olaszország

154

Görögország

196

Jugoszlávia utódállamai

206

Bulgária

215

Románia

217

A volt Szovjetunió

219

Magyarország

221

A volt Csehszlovákia

236

Ausztria

240

Svájc

243

Németország

256

A Benelux államok és az Egyesült Királyság

262

Afrika

271

Zimbabwe

271

Dél-Afrika

271

Észak-Amerika

280

Kanada

280

Egyesült Államok

284

Mexikó

292

Dél-Amerika

294

Brazília

294

Uruguay

294

Argentina

296

Chile

301

Ausztrália és Új-Zéland

306

Kislexikon

316

Köszönetnyilvánítás

319


Kinyit
tippek, fortélyok