Borászok zsebkönyve

Borászok zsebkönyve  
Borászok zsebkönyve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Szerző:
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve: 2001
Oldalszám: 275
ISBN: 963-9358-20-7
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Török Sándor - Eperjesi Imre: Borszőlőfajták

11

Államilag elismert fajták

11

Fehérborszőlő-fajták
11
Vörösborszőlő-fajták
19

Termesztésben még ismert és egykori szőlőfajták

22

Magyarországon kevésbé ismert fontosabb szőlőfajták

25

Fehérborszőlő-fajták
25
Vörösborszőlő-fajták
27

Török Sándor - Eperjesi Imre: Nevezetesebb borok és borvidékek

31

Török Sándor - Kállay Miklós: Hatósági előírások, szabványok

57

A borkészítés során leggyakrabban használt fogalom-meghatározások

57

A bor mint jövedéki termék

59

A must és a bor készítésekor és kezelésekor felhasználható anyagok

61

Adalékanyagok
61
A must és a bor készítésekor és kezelésekor alkalmazható eljárások
633

Borászati szabványok

65

Különféle mustok és borok jellemzőinek követelményei

68

Török Sándor - Kállay Miklós: A must és a bor összetétele

77

Cukrok

77

Alkoholok

77

Szerves savak

78

Ásványi anyagok

80

Nitrogéntartalmú anyagok

81

Illatanyagok

82

Fenolszármazékok (polifenolok)

82

Pektinanyagok

83

Enzimek

83

Vitaminok

83

Szén-dioxid (CO2)

83

Borok és borászati anyagok alkohol- és savösszetétele

84

Török Sándor - Magyar Ildikó: A must és a bor mikroorganizmusai

89

Élesztőgombák

89

Baktériumok

91

Penészgombák

93

Török Sándor - Eperjesi Imre: Must- és borkezelés

95

Kénezés

95

Kénezési módszerek
95
A szőlő és a must kénezése
97
Nyálkázás
97
Borok kénezése
98

A must cukortartalmának növelése

99

Átszámítási táblázatok

101

A must erjesztése

109

Erjesztés fajélesztővel
110
Az erjedés irányítása és ellenőrzése
111
Térfogatcsökkenés
112

Vörösborkészítés

112

Musttartósítás

113

Kénessavval tartósított must
114
Szeszezett must (misztella)
114
Töményített must
114
Sűrített must
116
Cukorral töményített must
116

Feltöltés

116

Fejtés

117

Szeparálás

117

Házasítás

118

Derítés

119

Bentonitos derítés
120
Csersav-zselatinos derítés
120
Kovasav-zselatinos derítés
121
Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés)
122

Szűrés

123

Kovaföld
124
Perlit
125
Cellulóz
125
Szűrőlapok
125
Szűrőmembránok
126

Hidegkezelés

127

Borok térfogatának változása hőmérséklet-változás hatására

128

Melegkezelés

130

Pasztőrözés
130
Tartós melegkezelés
131
Melegtöltés
131

Borstabilizálás kémiai szerekkel

131

Metaborkősav
131
Szorbinsav, káliumszorbát
131
L-aszkorbinsav (C-vitamin)
132

A savtartalom szabályozása

132

Savcsökkentés szénsavas mésszel
132
Kettős sós savtompítás
133
Savcsökkentés biológiai almasavbontással
133
A savtartalom növelése
134

Az alkoholtartalom növelése (avinálás)

134

Párlási bor (Brennwein)

135

A cukortartalom szabályozása

135

A bor színezése

136

Borkezelés aktív szénnel

136

Szénsavas borok

136

Pezsgőgyártás

137

Alapborkészítés
137
Likőrök
137
Élesztő
137
A töltőbor összeállítása
138
Erjesztés, érlelés
139
Tisztítás, likőrözés
139
A pezsgőpalackban mért nyomás
140

Habzóbor

142

Gyöngyözőbor

143

Szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor

144

Ízesített borok és likőrborok

144

Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása
144
Fűszerek
145

A borkezeléssel kapcsolatos adatok

147

Borbetegségek és borhibák

150

A bor tárolása

157

Fahordók
157
Vasbeton tartályok
159
Műanyag tartályok
160
Alumínium tartályok
161
Saválló acél tartályok
161
Adatok űr- és folyadéktartalom kiszámításához
161

Török Sándor - Kállay Miklós: Must- és borvizsgálatok

165

Mustfokolás

165

Az alkoholtartalom mérése

169

A titrálhatósav-tartalom meghatározása

170

A borban előforduló savak adatai
172
A cukortartalom meghatározása
173

A vonadékanyag (az extrakt) meghatározása

176

A borok sűrűsége
178

A kénessavtartalom meghatározása

180

Az állóképesség vizsgálata

181

Levegőpróba
181
Melegpróba
181
Hidegpróba
181
Rázópróba
181

Török Sándor -Magyar Ildikó: Sejtszám-meghatározás

181

Sejtszám meghatározás Bürker-kamrával
182
Az élősejt-szám meghatározása lemezöntéssel
183
Az élősejt-szám meghatározása membránszűréssel
183
Üledékvizsgálat
183
Határozókulcs az üledékanyagok vizsgálatához
186

Török Sándor - Kállay Miklós: Borbírálat

188

A borbírálat feltételei
190
Borbírálati módszerek
192

Török Sándor - Kállay Miklós: Gazdasági adatok

197

A szőlőfeldolgozás különböző fázisaiban nyert termékek mennyisége

197

Veszteségek

198

Melléktermékek és hulladékok
198
Borveszteség-normák
199

Költségek

199

Munkaerő-gazdálkodás

200

Csomagolási és raktározási adatok

201

Anyaggazdálkodás

202

Árkalkuláció

203

Török Sándor - Kállay Miklós: Technikai adatok

205

Mértékek

205

SI nemzetközi egységrendszer
205
Régi magyar mértékek
209
Angol-amerikai mértékek
211
Egyéb folyadék- (bor-)űrmértékek
212
Bibliai űrmértékek folyadékokra
213
Antik római folyadékűrmértékek
213

Kémiai adatok

214

Egyes anyagok sűrűsége

215

Török Sándor - Eperjesi Imre: Borászati szótár

217

Török Sándor - Eperjesi Imre: Statisztikai adatok

241

Török Sándor - Kállay Miklós: Magyarország borvidékei

259

Borvidékek, bortermőhelyek

259

Szőlőtermő tájak
259
Borvidékek
259
Bortermő helyek
265
Borvidékeink jellemző borszőlőfajtái
265

Török Sándor - Eperjesi Imre: Ételek - borok

269

Irodalom

271

Folyóiratok
271
A magyar borászati irodalom néhány jeles alkotása
273
Ajánlott irodalom
275

Kinyit
twitter