Barbecue és nyári saláták

Barbecue és nyári saláták
Barbecue és nyári saláták
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Szerző:
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás éve: 2005
Oldalszám: 256
ISBN: 963-9552-34-8
A hagyományos barbecue-ételek receptgyűjteménye, lépésről lépésre. Ez az ötletekkel teli szakácskönyv 120 különféle ínycsiklandó barbecue- és salátareceptet ajánl. Külön fejezetek foglalkoznak a hallal és a tenger gyümölcseivel, a szárnyasokkal, a hússal, a zöldségekkel, a salátákkal és a desszertekkel. Az olvasó új alapanyagokkal ismerkedhet meg, de ezek a modern receptek a család kedvenceivel is kiegészülnek, és igazán ízletes ételek gyűjteményét ajánlják.
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Tartalomjegyzék

Bevezetés  4
Melyik grillt? - Készülék - A grillsütő begyújtása - Sütési előkészületek

Halak, kagylók, rákok  7
A grillezett hal nagyon finom. Ez a fejezet tele van ötletekkel, az egyszerű, faszénparázson egyben grillezett haltól a fűszeres pácolt haldarabkákig és halnyársakig. Az olajos hal különösen alkalmas a grillezésre, mert közvetlenül a hőforrás felett a hús nem szárad ki. A fehér húsú halnak csak előnyére válik a mártás vagy a páclé, ha közvetlenül a faszénparázs fölött sül, de a kisebb halat egészben is meg lehet sütni, mert a bőr megtartja a halban lévő csodálatos leveket, és természetes védőburkot képez. A pácolt vagy mártásban megforgatott halszeleteket közvetlenül a rácson grillezzük.
Kemény húsú halat válasszunk, különben félő, hogy forgatás közben összetörik, és a darabok a faszénparázsba esnek. A kettős rács végtelenül megkönnyíti a forgatást. Fontos, hogy kemény húsú halat - mint amilyen az ördöghal is - használjunk a nyárshoz; a törékenyebb halat alufóliába csomagoljuk, így saját levében sül meg.
a tenger gyümölcsei gyorsan megsülnek, és a páclében sem kell hosszú ideig hagyni őket, ezért ideálisak a rögtönzött grillezéshez. Nyárson sütve percek alatt elkészülnek.

Szárnyasok  49
A szárnyasokat nagyon sokféleképpen lehet grillezni. Kipróbálhatjuk fűszernövényekkel és fokhagymával, csípős paradicsommal bevonva vagy fűszeres keleti ízekkel. Illik hozzájuk az édes máz és a friss gyümölcs is.
A csirke ideális, mert a bőre segít megtartani a hús nedvességét, és ropogós bevonatot képez. Nagyon fontos, hogy a szárnyas minden része jól átsüljön. Próbaképp megszúrjuk egy nyárssal a legvastagabb húst - ha átsült, átlátszó lé folyik ki belőle. Nehogy a bőre szénné égjen, a belseje meg nyers maradjon: jobb, ha nem túl forró faszénparázs fölött sütjük.  A rácsot kb. 10 cm magasra helyezzük a faszén fölé. Képesnek kell lennünk 5 másodpercig közvetlen a rács fölött tartani a kezünk; ha túl forró, a hőmérsékletet azzal csökkentjük, hogy följebb emeljük a rácsot, vagy szétterítjük a szenet. Ellenben, ha a faszénparázs nem elég forró, a csirke túl lassan sül meg, és kiszárad.
A pulyka lehet, hogy kissé száraz, úgyhogy gyakran kenegetjük a szósszal vagy a páclével. a kacsának erősebb az íze és zsírosabb a húsa, mint a csirkéé vagy a pulykáé. Nagyobb egybesült szárnyasokat elő lehet főzni forró vízben a tűzhelyen és készre sütni a grillen.

Hús  95
A legtöbb ember a húsra gondol, ha a grillezésről van szó, hiszen még a legegyszerűbb hússzeletnek is  csodálatos az íze, ha grillen sül. Pácolva vagy mártással kenegetve a legétvágygerjesztőbb ételt készíthetjük belőle.
A következő receptek a kedvenc húsok elkészítéséhez nyújtanak javaslatokat, valamint a kedvenc húsok, burgerek és kolbászok új grillezési módját sorolják fel. Csak az okozhat problémát, hogy eldöntsük, melyiket nem sütjük meg. Ne féljünk kísérletezni és a mártásokat és pácokat különféle húsokkal keverni.
Ha rögtön akarunk grillezni, mártásos receptet válasszunk, bár ha időnk engedi, a hús pácolása nemcsak ízt ad, hanem biztosítja a puhaságot is. A húsról minden felesleges zsírt levágunk, negogy a faszénparázsra csöppenve lángra lobbanjon - mindenesetre legyen kéznél vizes spray.
A marhát és a bárányt akkor is tálalni lehet, ha a közepe még rózsaszín, de a sertéshús készítésekor győződjünk meg arról, hogy a hús jól átsült. Egy nyársat beleszúrva ellenőrizzük, hogy átlátszó lé folyik-e ki belőle.

Zöldségek és saláták  173
A vegetáriánusok sose érezzék úgy, hogy kimaradnak, mert a zöldségeket nagyon jól lehet grillezni, és nagyon finomak. Kipróbálhatjuk a színes zöldségnyársakat, a diós rizspogácsát, a vegetáriánus kolbászokat, vagy a pácolt tofunyársakat. Süthetünk zöldséget egészben, felszetelve, nyárson, becsomagolva főételként, vagy ízletes köretként.
A főételre váró vendégeket megörvendeztethetjük ízletes rágcsálnivalókkal, mint például a ropogós burgonyahéjak, a fokhagymás kenyér vagy a mediterrán bruschetta, míg a töltött gomba és a töltött paradicsom ideális előétel a vegetáriánus vendégeknek.
Ha ötleteket szeretnénk a grillételek mellé a salátákhoz, nem kell többet várnunk. Ebben a fejezetben minden saláta jól illik a grillételekhez, és sok közülük ideális előétel is. A körte és rokfort saláta vagy az articsóka és pármai sonkás saláta divatos előétel, és jó előre el lehet készíteni.

Desszertek  235
Ne felejtsük el, hogy desszerteket is lehet grillezni. Bár a desszert nem a legfontosabb része a grillkínálatnak, mindig élvezet, és  többnyire előre is el lehet késízteni, s ott hagyhatjuk a kihűlő faszénparázson, míg hozzálátunk a főétel készítéséhez.
A gyümölcs mindig jó választás, mert megfelelő ellentétben áll  a gyakran gazdag és laktató főételekkel. Kipróbálhatjuk a csokoládéval töltött croiisant-t vagy panettonét mascarpone sajttal a tetején.
Legyen mindig kéznél rengeteg fagylalt. Nagyon népszerű a gyerekek körében, és nagyon finom grillezett gyümölcsökkel tálalva egy kánikulai nyári napon. A gyümölcsökhöz ideális a sűrű természetes joghurt és a könnyű tejszín is. Ha nem szeretnénk forró desszertet, egyszerű gyümölcssalátát is készthetünk.
Egy gyors édes fogáshoz habcukrot nyársakra fűzünk, és a meleg faszénparázs fölé tartjuk, míg épp hogy megolvad. Vagy kipróbálhatjuk a nyársakra fűzött teasüteményt, amit aranybarnára pirítunk, és egy kis juharsziruppal tálalunk.


Kinyit
most van szezonja

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Grillparti Grillparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A társasági együttlét egyik legkellemesebb formája a grillezés, amikor beszélgetés-iszogatás közben a...

Grill, raclette, fondü Grill, raclette, fondü
Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

155 étel a szabadban 155 étel a szabadban
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

Villámgyors grillezés Villámgyors grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2011)

Negyvennél is több villámreceptet kínálunk hús, hal, zöldségek grillezésre, melyeket különböző kenyerek,...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Rostonsültek Rostonsültek
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A lassú tűznél, a kerti tűzrakó parazsánál sütött húsféléknek különleges zamata, az így készült...

Barbecue Barbecue
Szerző: Feller, Thomas
Kiadó: Geopen Kiadó (2011)

A barbecue egyszerű, finom, és még elrontani sem lehet, mert mindenért kárpótol a sütögetéssel egybekötött...

33 grillétel 33 grillétel
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

A nyári esték slágere a szabad ég alatti grillezés. Persze a konyhában is pompás grillfogások születhetnek,...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Grillezés Grillezés
Szerző: Lane, Rachel
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2013)

Ízletes, könnyen elkészíthető grillételek családunk és barátaink örömére. Ebben a szép és tartalmas...

Szendvicsek nagykönyve Szendvicsek nagykönyve
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Finom, tápláló, gyorsan elkészíthető ételek minden alkalomra! Közel 150 recept gyönyörű színes...

Raklet parti Raklet parti
Szerző: Kieslich, Sabine
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2005)

Aki szívesen hív vendégeket, de nem óhajt órákat tölteni az előkészületekkel, a lehető legjobban teszi, ha...

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
Szerző: Perrier-Robert, Annie
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1994)

Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Grillezés Grillezés
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Na végre, itt a nyár!" - a strandolás és a kerti partik ideje. Grillezni persze nemcsak nyáron és nemcsak a...

1 szelet hús - 50 recept 1 szelet hús - 50 recept
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Hússzeletek csúcsformában! Ropogós bundában - klasszikus és finom! Ám a hússzeletek valódi sztárok lehetnek...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Kapcsolódó cikkek